Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Στέγνωσε» η αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Άμυνες από αγορές ιδίων, περιορισμένες κινήσεις από insiders

«Στέγνωσε» η αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών - Άμυνες από αγορές ιδίων, περιορισμένες κινήσεις από insiders

Τζίρους που δεν ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ ανά ώρα συνεδρίασης καταγράφονται στις τελευταίες συνεδριάσεις

Στραγγισμένη από ρευστότητα εμφανίζεται η αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις με τους επενδυτές να συνεχίζουν να απέχουν και τους δείκτες να διολισθαίνουν ελαφρώς χαμηλότερα, χωρίς να σπάνε όμως κρίσιμες αντιστάσεις.
Ο τζίρος στη χθεσινή συνεδρίαση έφτασε να είναι τόσο χαμηλός με αποτέλεσμα να καταγράφονται ροές κεφαλαίων κάτω από 5 εκατ. ευρώ ανά ώρα συνεδρίασης.
Το ΧΑ βιώνει μία ακόμα περίοδο απαξίωσης με τους επενδυτές να απέχουν για μία σειρά από λόγους όπως οι πληθωριστικές πιέσεις, η πανδημία, οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών κ.α.
Καλά νέα όπως το ύψος της ανάπτυξης ή τα φορολογικά έσοδα «καίγονται» και δε βελτιώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Επιπλέον και οι συνεχιζόμενες εκθέσεις ξένων και εγχώριων αναλυτών, οι οποίοι βελτιώνουν τις τιμές στόχους για ελληνικές μετοχές δε φαίνεται να βοηθούν.
Αντίβαρο στις πιέσεις που εκδηλώνονται σε επιλεγμένες μετοχές οι αγορές ιδίων μετοχών από τις εισηγμένες ή και κάποιες αγορές από στελέχη εταιρειών.
Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε πως παρά το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα θα συνεχίσει και το 2022 να προσφέρει αμοιβή στους μετόχους ίση με του 2021 σε μέρισμα και αγορές ιδίων μετοχών.
Οι αγορές που γίνονται τα τελευταία έτη από τον Οργανισμό σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα αλλά και τις διανομές μερισμάτων έχουν βελτιώσει την εικόνα της μετοχής και έχουν ενισχύσει την αποτίμηση.
Η Motor Oil συνεχίζει να αγοράζει ίδιες μετοχές και κατέχει πλέον 540 χιλ. περίπου μετοχές ή το 0,49% του συνόλου.
Η Μυτιληναίος κατέχει 7,8 εκατ. ίδιες μετοχές ή το 5,46% του συνόλου.
Η Lamda έχει ενεργοποιήσει πρόγραμμα αγοράς ιδίων και κατέχει 128 χιλ. μετοχές ή το 0,072% του συνόλου.
Πρόγραμμα αγοράς ιδίων αποφάσισε πρόσφατα η ΕΧΑΕ και κατέχει 107 χιλ. ίδιες μετοχές ή το 0,1784% του συνόλου.
Η απόφαση για αγορές ιδίων θεωρείται σωστή καθώς η μετοχή κινείται σημαντικά χαμηλότερα από τα προ πανδημίας επίπεδα.
Η Τιτάν είχε ανακοινώσει πως θα επιταχύνει τις αγορές ιδίων και κατέχει 1,43 εκατ. μετοχές ή το 1,83% του συνόλου, αλλά η μετοχή συνεχίζει να δέχεται πιέσεις και να είναι σε χαμηλά 12 μηνών.
Η Fourlis αγοράζει σχεδόν καθημερινά μετοχές της εταιρείας και έχει φτάσει να κατέχει 1,375 εκατ. ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 2,64% του συνόλου.
Και μικρότερες σε αποτίμηση και μεγέθη εταιρείες πάντως αγοράζουν μετοχές τους όπως η AS Company, η ΕΚΤΕΡ, η Alpha Trust, η Space Hellas κ.α.
Περιορισμένες είναι στο ίδιο διάστημα οι αγορές μετοχών από στελέχη και βασικούς μετόχους εισηγμένων.
Ξεχωρίζουν οι αγορές μετοχών που έχουν γίνει στην Intrakat από τον Λουκά Λαζαράκη, ο οποίος έχει αγοράσει μέσα στον Δεκέμβριο περισσότερες από 430 χιλ. μετοχές της εταιρείας.
Στη Reds ο πρόεδρος της εταιρείας, Παναγιωτόπουλος Χρήστος έχει αγοράσει 30 χιλ. τεμάχια, ενώ στην Τιτάν συνδεόμενο νομικό πρόσωπο με το μέλος του Δ.Σ., Παπαλεξοπούλου Αλεξάνδρα έχει αγοράσει 38 χιλ. μετοχές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης