Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πρωτοφανής η πολύμηνη απαξίωση του ΧΑ -0,23% στις 883 μον. - Στο επίκεντρο οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών

Πρωτοφανής η πολύμηνη απαξίωση του ΧΑ -0,23% στις 883 μον. - Στο επίκεντρο οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών
Παραμένει η αβεβαιότητα λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, τη συνεχή άνοδο των τιμών ενέργειας, αλλά και την πορεία της μετάλλαξης Omicron
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 883 μονάδες, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί λόγω του αυξημένου πληθωρισμού, τη συνεχή άνοδο των τιμών ενέργειας, αλλά και την πορεία της μετάλλαξης Omicron.
Ο Γενικός Δείκτης, με εμφανή την αδυναμία να προσεγγίσει το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια να διατηρήσει την ζώνη των 885 - 880 μονάδων με τον απαξιωμένο τζίρο να αποτελεί το βασικό εμπόδιο.
Στη βασική στήριξη παραμένουν οι 869 μονάδες (ΚΜΟ 200) ενώ και οι πιο αισιόδοξοι βλέπουν ότι η τάση δεν πρόκειται να αλλάξει…στις επόμενες 12 συνεδριάσεις έως το τέλος του έτους.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για τις κινήσεις αναφορικά με τον περιορισμό του πληθωρισμού και των μέτρων στήριξης με την Fed να συνεδριάζει σήμερα 15/12 ενώ ακολουθούν ΕΚΤ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός τον προηγούμενο μήνα, έφτασε σε ιστορικά ρεκόρ στις ΗΠΑ στο 6,8% υψηλά 39 ετών, στη Γερμανία το 5,2% υψηλά 29 ετών και στην Ελλάδα στο 4,8%.
Ειδικότερα ενδιαφέρον για την Ελλάδα θα έχουν οι αποφάσεις για τα ελληνικά ομόλογα , καθώς η χώρα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και μένει να δούμε πως θα διαχειριστεί τους ελληνικούς τίτλους μετά τη λήξη έκτακτου προγράμματος πανδημίας PEPP, που λήγει το Μάρτιο 2022
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank -1,67% και ακολούθησαν Alpha Bank -0,95% και Πειραιώς -0,23% ενώ ανοδικά έκλεισε η Eθνική +0,18%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν Ελλάκτωρ -2,48%, Jumbo -2,24%, ΕΛΧΑ -1,47%...ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Lamda +1,77% και ΕΧΑΕ +1,63%.
Στα εσωτερικά μας, το βλέμμα είναι στραμμένο και την Παρασκευή 17/12 όπου θα λάβει χώρα η τριπλή λήξη παραγώγων, η λήξη της Α.Μ.Κ. της Attica Bank ενώ τίθεται σε ισχύ η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE με την Quest να παίρνει τη θέση της ΕΧΑΕ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,17% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,43%.
Περί τις 11:15 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Eurobank να ξεχωρίζει στο +1,67% αλλά  και στα μη τραπεζικά blue chips, με τα ΕΧΑΕ +2,85%..o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,85%  και ο Γενικός Δείκτης στο +0,42%.
Λίγο πριν τις 16:30 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, με την Eurobank -1,76%, Αlpha Bank -1,66% και με αρνητικό πρόσημο το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών  blue chips, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,18%  και ο Γενικός Δείκτης στο -0,59%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,23% στις 883 μονάδες έχοντας υψηλό στις 889,11 μονάδες και χαμηλό τις 880,17 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 43,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 16,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,98 εκατ. ευρώ και όγκου 622 χιλ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 443 χιλ. τεμάχια αξάις 579 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 815 χιλ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 130 χιλ. τεμάχια αξίας 1,58 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 883 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 885 - 880 μονάδες και ακολουθούν οι 869 μονάδες (ΚΜΟ 200) και οι 850 μονάδες.
Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί στις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι 780 μονάδες.
Στην  πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι  910, οι 925 , οι 935 και οι 950 μονάδες..  
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 565 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 560 μονάδες και ακολουθούν οι 550, οι 540, οι 525 και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 585 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 615, οι 625 μονάδες και οι 650 μονάδες.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,24%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 15/12 στα ελληνικά ομόλογα ενώ σταθεροποιητικά κινούνται τα ομόλγα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποφάσεις της Federal Reserve που θα καθορίσουν πόσο γρήγορα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για να δρομολογήσει στη συνέχεια την αύξηση των επιτοκίων της.
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2022, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να ξεκινήσει στο τέλος του α' εξαμήνου ή ακόμα και νωρίτερα την αύξηση των επιτοκίων της για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.
Από την άλλη, αναμένουμε τις αποφάσεις της ΕΚΤ με την πρόεδρο, C. Lagarde να εξακολουθεί να επιμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν ενώ σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα πανδημίας, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα μένει να δούμε τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με το πως θα διαχειριστεί τους ελληνικούς τίτλους μετά τη λήξη του προγράμματος PEPP, η οποία σημειώνεται ότι έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 35 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια .
Το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,24%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, ενώ αν δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις θα ήταν στο 3,5% με 4%.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,24% και το ιταλικό 10ετές στο 0,92% και με το μεταξύ τους spread στις 32 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 119 μονάδες ή 1,19% στα υψηλά έτους, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.

Τι θα συμβεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ 16 Δεκεμβρίου 2021; Οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Η επικεφαλής της ΕΚΤ, C. Lagarde θα πρέπει να δώσει μια κατευθυντήρια γραμμή στη συνεδρίαση της 16/12.
Μεταξύ των πλάνων που έχουν εξεταστεί είναι :
1) Να ολοκληρωθεί το Πρόγραμμα Πανδημίας έως τα τέλη Μαρτίου του 2022 αλλά να συνεχιστούν οι επαναγορές
2) Να διατηρηθεί το πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης αν και αυτό έχει υπερσκελιστεί από το Πρόγραμμα Πανδημίας.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα και δεν θα αποκτήσει μέχρι και τις εκλογές του 2023.
Οι κερδοσκόποι καιροφυλακτούν, η Ελλάδα χωρίς την στήριξη της ΕΚΤ είναι εύκολος στόχος, μπορούν να στείλουν με άνεση τις αποδόσεις των ομολόγων στο 2% και δυνητικά έως το 4%.
Η ΕΚΤ για να μην ξεσπάσει νέα κρίση χρέους εν μέσω πανδημίας σχεδιάζει :
1)Να συνεχίσει τις επαναγορές ελληνικών ομολόγων, ήδη έχει αγοράσει τα 35 δισεκ. σε σύνολο 80 δισεκ. ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία.
2)Να χρησιμοποιήσει τον γεωγραφικό προσδιορισμό ως μηχανισμό για νέες αγορές από την δευτερογενή αγορά ελληνικών ομολόγων.
Π.χ. ολοκληρώνεται το Πρόγραμμα στην Γερμανία θα μπορεί να αντικαθιστά τις αγορές γερμανικών ομολόγων με ελληνικά ομόλογα κ.α.
Προφανώς και οι λύσεις αυτές είναι τεχνάσματα και υπερβάσεις… αλλά η ΕΚΤ δεν θέλει να αφήσει την Ελλάδα έρμαιο των κερδοσκόπων.
Τα δεδομένα αυτά τα παρουσιάζουμε γιατί η Ελλάδα παρουσιάζεται ως μια ισχυρή οικονομία ενώ στην κυριολεξία είναι αέρας, με τεχνάσματα, λογιστικά τρικ και συγκυριακές μεθοδεύσεις παρουσιάζεται μια Ελλάδα ισχυρή αλλά στην πράξη είναι αδύναμη.

Αρχίζει η διάλυση της Ελλάκτωρ - Το σχέδιο για την απόσπαση της REDS… με στόχο να την ελέγξουν συγκεκριμένοι μέτοχοι

Σχέδιο για την απόσπαση της REDS από τον όμιλο Ελλάκτωρ μεθοδεύουν ο ολλανδός καιροσκόπος και συνεργάτες του.
Απώτερος στόχος, η εταιρεία ακινήτων να περάσει στον άμεσο έλεγχο συγκεκριμένων μετόχων στα πλαίσια του ευρύτερου σχεδίου διαμοιρασμού των περιουσιακών στοιχείων της Ελλάκτωρ.
Φαίνεται ότι οι παράγοντες που διοικούν σήμερα την Ελλάκτωρ, καταναλώνουν περισσότερο χρόνο για να διαλύσουν την εταιρεία πάρα για να την αναπτύξουν χωρίς να διστάζουν να δημιουργήσουν νέες υποθέσεις εσωτερικής πληροφόρησης.
Αποδεικνύεται ο Holterman (Χόλντερμαν), ο Παναγιωτόπουλος και ενδεχομένως κι άλλοι θα αποδειχθούν πεφωτισμένοι που διαβάζουν το μέλλον.
Παρότι βασικός μέτοχος της REDS με ποσοστό 55% είναι η Ελλάκτωρ, προσπαθούν συστηματικά να ενισχύσουν άλλες παρουσίες στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ξαφνικά έγινε «εκεχειρία» με τον Σ. Καλλιτσάντση καθώς ο επικεφαλής της Reggeborgh Χ. Χόλντερμαν, αγόρασε τις μετοχές REDS που διάθετε ο πρώην επικεφαλής της Ελλάκτωρ τον οποίο έως τότε ελεεινολογούσαν με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα.
Στη φάση εκείνη σχεδίαζαν να ενσωματώσουν την REDS στην Ελλάκτωρ πιστεύοντας ότι θα ενισχυθεί η πλευρά του ολλανδού.
Όταν συνειδητοποίησαν ότι η πλευρά Greenhill και Kiloman, των Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη αύξησαν το ποσοστό τους και συνεπώς δεν θα συγκεντρώσουν την αναγκαία πλειοψηφία των 2/3, άλλαξαν σκοτεινό σχέδιο.
Το καινούργιο, προβλέπει απόσπαση της REDS από τον όμιλο με πρόσχημα ότι χρειάζεται κεφάλαια που δεν διαθέτει.
Συνεπώς η εταιρεία θα συγκεντρώσει κεφάλαια από πρόθυμους μετόχους που προσφέρονται…
Πρωταγωνιστής στην οικοτεχνία παραγωγής αμφιλεγόμενων κινήσεων είναι ο Χρ. Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος της REDS και της Άκτωρ που είχε ήδη 10% της REDS και συνέχισε να αγοράζει μετοχές το διάστημα 6, 7, 8 και 9 Δεκεμβρίου.
Προφανώς είναι πολύ τυχερός ή έχει ενόραση και βλέπει μελλούμενα, καθώς στις 6 Δεκεμβρίου έγινε η ηλεκτρονική δημοπρασία στον πλειοδοτικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τις Γούρνες Ηρακλείου.
Σημειώνεται ότι στην αγορά ακινήτων είχε προκαλέσει εντύπωση το γεγονός ότι η προσφορά της εταιρείας για το οικόπεδο στις Γούρνες Ηρακλείου ήταν ιδιαίτερα υψηλό.
Φαίνεται ότι σκόπιμα δόθηκε υψηλή προσφορά ώστε να προκύψουν μεγάλες κεφαλαιακές ανάγκες που θα διευκολύνουν τα επόμενα βήματα.
Κι αυτό επειδή η εταιρεία δεν διαθέτει κεφάλαια για να υλοποιήσει τα μεγάλα σχέδια που καθοδηγείται να αναλάβει.
Αυτή τη στιγμή, τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας ανέρχονται σε 93,4 εκατ. ευρώ ενώ ο καθαρός δανεισμός είναι 26,3 εκατ. ευρώ.
Ο δανεισμός είναι μικρός σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια και θεωρείται ότι η εταιρεία μπορεί να δανειστεί επιπλέον ποσά όχι όμως τόσα ώστε να προχωρήσει τις επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Η Reds εκτός από το project στις Γούρνες, σχεδιάζει επένδυση 200 εκατ. ευρώ στο Cambas Park.
Ένας άλλος τρόπος χρηματοδότησης των σχεδίων θα μπορούσε να είναι η συγχρηματοδότηση από τρίτους επενδυτές, αλλά και σε αυτή την περίπτωση θα εγερθούν ερωτήματα για τις λεπτομέρειες και τον τρόπο που θα διανεμηθούν οι δουλειές.
Ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει ενημερώσει τους μετόχους για το μεγάλο, όπως αποδεικνύεται σχέδιο που υπέβαλλε στο ΤΑΙΠΕΔ για την επένδυση στις Γούρνες Ηρακλείου και τη χρηματοδότησή του ούτε έχουν ανακοινωθεί τα σχέδια της εταιρείας.
Προφανώς θέλουν να προετοιμάσουν την επόμενη «δεξιοτεχνία» χωρίς να αποκαλύψουν πρόωρα λεπτομέρειες…

Η επικαιρότητα

Αν και η επιδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να είναι σε μια φάση αποκλιμάκωσης όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, η Delta εξακολουθεί να δείχνει το άγριο πρόσωπο της καθώς μόλις το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 130 θάνατοι.
Και ενώ δεκάδες άνθρωποι χάνονται καθημερινά, και ενώ το σύστημα υγείας εξακολουθεί να δέχεται τεράστιες πιέσεις και να εργάζεται με εξαντλητικούς ρυθμούς, η ανησυχία για την εξέλιξη της covid τους επόμενους μήνες παραμένει μεγάλη, καθώς τα στοιχεία δείχνουν πως η παράλλαξη Omicron εξαπλώνεται ραγδαία και μάλιστα με ρυθμούς που δεν έχουμε δει έως σήμερα.
Tα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η παράλλαξη Omicron προκαλεί ως επί το πλείστον ήπια συμπτώματα, με τους επιστήμονες να εκτιμούν πως είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα εκτιμούν πως στην Ελλάδα ότι θα αρχίσει να κάνει πιο έντονη την εμφάνιση της από τα μέσα Ιανουαρίου.
Φόβοι όμως για περαιτέρω αναζωπύρωση της πανδημίας προκαλούν και οι εορτές των Χριστουγέννων, με την κυβέρνηση πάντως να διαμηνύει πως δεν πρόκειται να ληφθούν περαιτέρω περιοριστικά μέτρα, πέρα από αυτά που ήδη ισχύουν, προτρέποντας τους πολίτες να κάνουν τεστ και να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Από σήμερα Τετάρτη 15/12 αρχίζουν οι εμβολιασμοί των παιδιών ηλικίας 5 – 11 ετών, με τα ραντεβού για τις πρώτες 60.000 δόσεις να έχουν ήδη εξαντληθεί.

Μεικτές τάσεις  στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 15/12 οι ασιατικές αγορές, με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,10%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,38%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,91% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,05%.

Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 15/12 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα ανακοινώσει ταχύτερη σταδιακή κατάργηση των αγορών ομολόγων της την Τετάρτη μετά την κατάθεση του προέδρου Jerome Powell στο Κογκρέσο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,80% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,60%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,30%, ο S&P 500 στο -0,25%, ο Nasdaq στο -0,25% και το ETF GREC στο -0,50% (26,45 δολ.) 

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με πενιχρό τζίρο

Ελεγχόμενες πιέσεις ασκήθηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με εξαίρεση την Εθνική που διατήρησε το θετικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ενώ οι συναλλαγές κινήθηκαν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,83 ευρώ, με άνοδο +0,18% με όγκο  1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,59 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0435 ευρώ, με πτώση -0,95% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3070 ευρώ, με πτώση -0,23% με όγκο 1,18 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,63 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8850 ευρώ, με πτώση -1,67% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,28 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0350 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 462 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3440 ευρώ, με άνοδο +1,18% με όγκο 13,5 χιλ. τεμάχια.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,70 ευρώ, με πτώση -1,53% και κεφαλαιοποίηση 332 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Mε πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ -2,48%,  Jumbo, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή.....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Lamda +1,77% και ΕΧΑΕ +1,63%.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,13 ευρώ, με άνοδο +0,62% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,80 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,32 ευρώ, με άνοδο +0,43% και αποτίμηση 7,45 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,35 ευρώ, με πτώση -0,53% και αποτίμηση 3,57 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4850 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 577 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,18 ευρώ, με άνοδο +0,16% και  αποτίμηση 4,3 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,48 ευρώ, αμετάβλητος και  κεφαλαιοποίηση 1,06 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισεστα 6,00 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,75 ευρώ, με πτώση -0,29% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,15 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,22 ευρώ, με πτώση -2,24% και κεφαλαιοποίηση 1,66 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,55 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 804 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8720 ευρώ, με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 702 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0306 ευρώ, με πτώση -2,24% και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,24% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 32 μονάδες βάσης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 15/12 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ σταθεροποιητικά κινούνται τα ομόλογα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στις σημερινές  ανακοινώσεις της Fed, για την πολιτική των επιτοκίων αλλά και την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16/12.
Σημειώνεται ότι η έκρηξη του πληθωρισμού υποχρέωσε την Fed να αναθεωρήσει την στρατηγική της, με τον πρόεδρο Jay Powell, να προαναγγέλλει  τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αύξησης του tapering και γρηγορότερη άνοδο των επιτοκίων, στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.
Από την άλλη, περισσότερο κατηγορηματική από οποιοδήποτε στέλεχος της τράπεζας της ΕΚΤ εμφανίζεται η πρόεδρος, C. Lagarde η οποία επιμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα πανδημίας, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα μένει να δούμε τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με το πως θα διαχειριστεί τους ελληνικούς τίτλους μετά τη λήξη του προγράμματος PEPP, η οποία έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 35 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια .
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,024% και το ιταλικό 10ετές στο 0,92%
Το ελληνικό 10ετές 1,24% με το αμερικανικό 10ετές 1,45% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 160 μονάδες βάσης από 169 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 119 μονάδες βάσης, στα υψηλά έτους.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,19% ή 119 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 32 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 98 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/12 στις χώρες της Ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται σήμερα Τετάρτη  καθώς αναμένουμε τις  ανακοινώσεις της Fed, για την πολιτική των επιτοκίων αλλά και την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16/12.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 15 Δεκεμβρίου του 2021 στο 0,92%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/12/2021 στο -0,36% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,26% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,92% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,58%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης