Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με πιέσεις στις τράπεζες -3% και απαξιωτικό τζίρο, το ΧΑ -1,19% στις 887 μον. - Υψοφοβία άνω των 900 μον.

Με πιέσεις στις τράπεζες -3% και απαξιωτικό τζίρο, το ΧΑ -1,19% στις 887 μον. - Υψοφοβία άνω των 900 μον.
Η δραματικά απαξιωμένη εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου δεν αλλάζει, δεν υπάρχει ενδιαφέρον, απουσιάζει ο ενθουσιασμός, το νέο χρήμα και η ελπίδα της προοπτικής.
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 887 μονάδες, κοντά στα χαμηλά της ημέρας,  με τον τζίρο σε απαξιωτικά επίπεδα..
Οι μεγαλύτερες πιέσεις ασκήθηκαν στις τράπεζες, ειδικότερα, στις Alpha Bank -3,35% και Εθνική -3,19% ενώ και η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips έκλεισε με απώλειες, με την Lamda -2,71% με εξαίρεση τα κέρδη της Aegean +3,47%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο επαναπροσέγγισε τις 900 μονάδες ενώ για μια ακόμη συνεδρίαση δεν κατάφερε να τις διατηρήσει, με τους πιο αισιόδοξους να βλέπουν πλέον ότι η τάση δεν πρόκειται να αλλάξει έως το τέλος του έτους.
Βλέποντας την δραματικά απαξιωμένη εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου που αγγίζει τα όρια της κατάθλιψης αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, απουσιάζει ο ενθουσιασμός, το νέο χρήμα και η ελπίδα της προοπτικής.
Προφανώς και ευθύνεται και η οικονομία για το χάλι του χρηματιστηρίου, η ορατότητα είναι θολή αλλά για να υπάρξει αναθέρμανση από τους επενδυτές, να έρθει νέο αίμα επενδυτών που θα εμπλουτίσουν τις τράπεζες και τις μετοχικές τους δομές – αυτό θα ήταν μια καλή εξέλιξη χρηματιστηριακά – απαιτείται ένα νέο αφήγημα.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται την Τετάρτη 15/12 καθώς αναμένουμε τις ανακοινώσεις της Fed, για την πολιτική των επιτοκίων αλλά και την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16/12.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022
Το βλέμμα είναι στραμμένο και την Παρασκευή 17/12 όπου θα λάβει χώρα η τριπλή λήξη παραγώγων.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Alpha Bank -3,35% και Εθνική -3,19% και ακολούθησαν Πειραιώς  -1,64% και Eurobank  -1,14%.
Με απώλειες -2,99% έκλεισε η Attica Bank σπό +5,84% υψηλό ημέρας, με την AMK να λήγει την Παρασκευή 17/12 και με την διοίκηση να επιβεβαιώνει τα  όσα ενδελεχώς έχει αναφέρει το bankingnews.gr περί της ανεπάρκειας της τρέχουσας αύξησης κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ αλλά και τη δέσμευση να προβούν σε δεύτερη επένδυση στην Τράπεζα το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων του 2021, κατά τρόπο ώστε το ΤΜΕΔΕ και η Ellington να κατέχουν τελικά ποσοστό περίπου 68% του μετοχικού κεφαλαίου της.....αλλά και  ίσως και τρίτη.....

Στα μη τραπεζικά blue chips, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Lamda -2,71%, ΔΕΗ -2,46%, ΕXAE -2,1% ....ενώ ανοδικά ξεχώρισε η Aegean +3,47% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες .
Στο τέλος της εβδομάδας, τίθεται σε ισχύ η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE με την Quest να παίρνει τη θέση της ΕΧΑΕ στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,19% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,08%.
Λίγο πρίν τις 11:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς +1,56% και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με την Coca Cola +1,39%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,66% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,63%.
Λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Alpha Bank -3,62%, Εθνική -2,98%... αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,43%  και ο Γενικός Δείκτης στο -1,28%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,19% στις 887 μονάδες έχοντας υψηλό στις 904,32 μονάδες και χαμηλό τις 887,14 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 15,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,07 εκατ. ευρώ και όγκου 176 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Lamda διακίνησε 39 χιλ. τεμάχια αξίας 280 χιλ. ευρώ, η Jumbo 102,3 χιλ. τεμάχια αξίας 1,31 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή αξίας 475 χιλ. ευρώ και όγκου 35 χιλ. τεμαχίων
Eπίσης, πακέτο ομόλογο αξίας 504 χιλ. ευρώ διακίνησε η B&F (BANDFB1).

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 887 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 885 - 880 μονάδες και ακολουθούν οι κρίσιμες 868 μονάδες  (ΚΜΟ 200) και οι 850 μονάδες.
Η διάσπαση των 850 μονάδων οδηγεί στις 830 μονάδες και ακολουθούν οι 800 και οι  780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι  925, οι 935 και οι 950 μονάδες..  
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 568 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 575 μονάδων και ακολουθούν οι 560, οι 550, οι 535 και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες  και ακολουθούν οι  615, οι 625 μονάδες και οι 650 μονάδες.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 1,35% - Στο επίκεντρο οι συνεδριάσεις Fed και ΕΚΤ

Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα 13/12 τα ελληνικά ομόλογα ενώ βελτίωση καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται την Τετάρτη 15/12 καθώς αναμένουμε τις  ανακοινώσεις της Fed, για την πολιτική των επιτοκίων αλλά και την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16/12.
Σημειώνεται ότι η έκρηξη του πληθωρισμού υποχρέωσε την Fed να αναθεωρήσει την στρατηγική της, με τον πρόεδρο Jay Powell, να προαναγγέλλει  τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αύξησης του tapering και γρηγορότερη άνοδο των επιτοκίων, στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.
Από την άλλη, περισσότερο κατηγορηματική από οποιοδήποτε στέλεχος της τράπεζας της ΕΚΤ εμφανίζεται η πρόεδρος, C. Lagarde η οποία επιμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα πανδημίας, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα μένει να δούμε τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με το πως θα διαχειριστεί τους ελληνικούς τίτλους μετά τη λήξη του προγράμματος PEPP, η οποία σημειώνεται ότι έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 35 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια .
Το 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,35%, με ιστορικό χαμηλό περίπου 0,55%, ενώ αν δεν ήταν στο πρόγραμμα πανδημίας οι αποδόσεις θα ήταν στο 3,5% με 4%
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας αναμένεται να καταθέσει αίτημα τα ομόλογα της χώρας να παραμείνουν επιλέξιμα στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ και μετά τον Μάρτιο του 2022, όταν αναμένεται να τερματιστεί το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ({PEPP) το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας
Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσαν ότι εξετάζονται τρόποι να συνεχιστεί η αγορά ελληνικών ομολόγων για το υπόλοιπο του επόμενου έτους (2022), ενώ οι  Έλληνες αξιωματούχοι φοβούνται ότι ενδέχεται να ανακύψουν νομικά εμπόδια τα οποία θα σημάνουν ότι οι αγορές ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ θα μειώνονται με αρκετά μεγαλύτερη ταχύτητα εν συγκρίσει με την αγορά χρέους άλλων κρατών.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,35% και το ιταλικό 10ετές στο 0,93% και με το μεταξύ τους spread στις 42 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 121 μονάδες ή 1,21% στα υψηλά έτους, ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.
Σημειώνεται ότι CDS στα 5 χρόνια έφτασε στις 883,7 μονάδες στις 24 Απριλίου 2017 ενώ στα χαμηλά βρέθηκε στις 2 Ιουλίου 2021 στις 68,8 μονάδες.

Ποιο αφήγημα χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες- Χρειάζεται μια ισχυρή μετοχική αναδόμηση – ανανέωση

Το 2021 τελειώνει και για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο με μια μεγάλη εξέλιξη αλλά χρηματιστηριακά προεξοφλημένη.
Την εξυγίανση των τραπεζών από τα NPEs και την αποκατάσταση των ισολογισμών καταστροφής και σε αυτό συνετέλεσε ο Ηρακλής 1 και Ηρακλής 2 μια λύση του κράτους με τις μικρότερες συνέπειες για τον προϋπολογισμό και τις τράπεζες..
Τα NPEs έως το τέλος του Μαρτίου 2022 σε όλες τις τράπεζες θα είναι κάτω από 10% και κάποιες εντός του 2022 θα βρεθούν στο 5% με 6%.
Όμως η εξυγίανση των ισολογισμών έχει πλήρως προεξοφληθεί και δεν πουλάει χρηματιστηριακά.
Τελείωσαν με τα NPEs, θα επιτυγχάνουν κέρδη 500 εκατ ετησίως η κάθε μια άρα 2 δισεκ. για τις 4 μεγάλες συστημικές και από την χρήση 2022 θα διανείμουν το 30% των μετά φόρων κερδών τους – το ελάχιστο όριο – που ορίζει ο νόμος…
Όμως ενώ όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα, οι τράπεζες στην Ελλάδα χρειάζονται κάτι ανατρεπτικό.
Χρειάζεται να προσφέρουν ορατότητα στους επενδυτές, ότι μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμες και επαναλαμβανόμενες καλές αποδόσεις π.χ. – ROE απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 10%... αλλά χρειάζεται να αλλάξουν την μετοχική τους δομή.
Η μεγάλη αλλαγή του 2022 αλλά και για τα επόμενα χρόνια είναι οι επενδυτές που συμμετείχαν στις τράπεζες να αντικατασταθούν ή να συμπληρωθούν με ποιο συμβατούς επενδυτές.
Μια ανανέωση της μετοχικής τους δομής θα ήταν ένα ενδιαφέρον σενάριο, μια καλή προοπτική.
Θα ήταν μια καλή χρηματιστηριακή εξέλιξη.
Όμως για να έρθουν νέοι ξένοι επενδυτές και να αυξήσουν την επενδυτική τους θέση οι μικρομέτοχοι θα πρέπει να υπάρχει αφήγημα το οποίο δεν είναι ακόμη σε θέση να παρουσιάσουν ένα πειστικό αφήγημα τουλάχιστον για το 2022.
Από το 2023 που η ορατότητα θα είναι πιο σαφής, πιο καθαρή το αφήγημα θα ήταν οι νέες τεχνολογίες.
Η μεγάλη επανάσταση στις τράπεζες θα είναι οι νέες τεχνολογίες, η διαχείριση μεγάλων περιουσιών, ακινήτων και βεβαίως τα δάνεια.
Αυτό το πακέτο όμως πρέπει να επανακαθοριστεί, δεν μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να υποστηρίξουν ένα τέτοιο αφήγημα με παραδοχές και όρους του 2008.
Επίσης μια αλλαγή που θα έρθει μέσω της κερδοφορίας και σε βάθος χρόνου και μέσω νέων αυξήσεων κεφαλαίου είναι η μείωση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα έχουν 22,5 δισεκ. κεφάλαια και 14,2 δισεκ. DTC οπότε το DTC που είναι χαμηλής στάθμης κεφάλαιο πρέπει να μειωθεί αισθητά.
Μπορεί το DTC να μην είναι εποπτικό πρόβλημα αλλά είναι σίγουρα χρηματιστηριακό.
Όταν οι τράπεζες στην Ευρώπη έχουν σχέση DTC προς ίδια κεφάλαια στο 15% και στην Ελλάδα στο 70% - κάποιες εξ αυτών – είναι κατανοητό ότι αυτό πρέπει να βελτιωθεί.
Για να είναι συγκρίσιμες οι ελληνικές τράπεζες με τις ευρωπαϊκές πρέπει σε όλα να μοιάζουν… ακόμη δεν βρισκόμαστε εκεί… έχουμε δρόμο και θα χρειαστεί χρόνος…
Το 2021 οι ελληνικές τράπεζες δεν ήταν επενδύσιμες.
Από το 2022 θα αρχίσουν να γίνονται κάπως πιο ελκυστικές αλλά θα απουσιάζει ο ενθουσιασμός…

O Holterman (Reggeborgh) σε πανικό αναζητάει αγωνιωδώς ασυλία – Γιατί συνάντησε Μητσοτάκη, Μυτιληναίο;

Κύκλο συναντήσεων προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι ανεξάρτητες αρχές εποπτείας της Κεφαλαιαγοράς και του Ανταγωνισμού (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Επιτροπή Ανταγωνισμού) θα τον αφήσουν ανενόχλητο να συνεχίσει… το έργο του, πραγματοποιεί ο Χόλντερμαν (Holterman) ο επικεφαλής της Reggeborgh.
Ο παράγοντας των κρυφών συμφωνιών εκτός από τον Πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη από τον οποίο είχε το θράσος να ζητήσει να παρέμβει υπέρ του σε ανεξάρτητες αρχές, συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίος, Βαγγέλη Μυτιληναίο.
Πάντως για τη δεύτερη συνάντηση δεν εξέδωσε ανακοίνωση ότι συζήτησαν τις αναγκαίες επενδύσεις για την κλιματική αλλαγή όπως μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό!
Γιατί έδωσαν την δημοσιότητα την συνάντηση με τον πρωθυπουργό;
Για να την εκμεταλλευτούν δημιουργώντας εντυπώσεις.
Επειδή η «δουλειά» χρειάζεται πολιτικές διασυνδέσεις. Προφανώς ζητάει στηρίγματα, προσπαθεί να διαμορφώσει μια επίπλαστη εικόνα ότι είναι διαλλακτικός επενδυτής, έτοιμος να συζητήσει με όλους εκτός από τους… συνεταίρους του στη εταιρεία που διοικεί με ανδρείκελα που έχει τοποθετήσει.
Με ποια ιδιότητα άραγε κάνει επαφές;
Με εκείνην που εμφανίζεται δηλαδή του μετόχου που δεν συμμετέχει στη διοίκηση;
Και τι υπόσχεται στους συνομιλητές του αφού υποτίθεται ότι τυπικά δεν έχει σχέση με την διοίκηση της Ελλάκτωρ;
Προφανώς με την αληθινή ιδιότητα της πραγματικής διοίκησης της εταιρείας που κάνει κινήσεις για να εξασφαλίσει ασυλία.
Τώρα όμως πλέον όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι ο σοβαρός επενδυτής, όπως εμφανίστηκε.
Οι ευκαιριακές επενδύσεις του στην ελληνική αγορά δεν έγιναν π.χ. από την οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία της συζύγου του Γκερίτα Βέσσελς, αλλά από τον τομέα «χρηματιστηριακών παιγνίων», του family office με την επωνυμία Reggeborgh.
Αυτό είναι.
Τακτικές σκηνοθεσίας
Και για να πετύχει στο παιχνίδι αυτό έχει ανάγκη από σκηνοθεσία, πρέπει να στηρίξει την διαφορετική εικόνα και ρητορική που προσπαθεί να εμφανίσει.
Επιδιώκει πολιτική στήριξη, «ειδικές σχέσεις», κρυμμένες μετοχές, αθέατους λογαριασμούς, μυστικές συμφωνίες.
Πρέπει να παραπλανήσει τις ανεξάρτητες αρχές, τους καλοπροαίρετους πολιτικούς, του απλούς μετόχους ακόμα και τους ανταγωνιστές.
Αυτό έκανε τα τρία τελευταία χρόνια που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά.
Μπήκε και βγήκε στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ χωρίς τελικά να αφήσει ούτε τεχνογνωσία, ούτε κεφάλαια.
Έπαιξε χρηματιστηριακά παιχνίδια με τους γνωστούς πλέον παρένθετους παίκτες (τράπεζες Αstrobank και Barclay’s, επενδυτική εταιρεία Atlas) πήρε πίσω τα κεφάλαια που έβαλε, επιπλέον κέρδος 180 εκατ. ευρώ και έφυγε.
Καθόλου παράξενο ότι η εταιρεία «αναστήθηκε» από την ημέρα που έφυγε.
Ξεκίνησε να αποκτά μετοχές στην ανταγωνιστική εταιρεία Ελλάκτωρ με τρόπο φανερό αλλά και όπως συνήθως, μυστικά απαγγέλλοντας το παραμύθι ότι είναι παθητικός μέτοχος…
Ποιος θα του αντισταθεί;
Κι όμως…
Με έκπληξη και οργή διαπίστωσε ότι η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και η αντίστοιχη ευρωπαϊκή αρχή, δεν είναι διατεθειμένες να αποδεχθούν τον παράλογο ισχυρισμό και αναγκάστηκε να αλλάξει τακτική.
Μετακινήθηκε άρον άρον από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και απέκτησε τον έλεγχο της Ελλάκτωρ τοποθετώντας στη διοίκηση άτομα που δεν είχαν σχέση με το αντικείμενο αλλά διέθεταν πολιτικές διασυνδέσεις παρά την προβλήματα που εμφάνιζαν λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, παλαιών καταδικών για χειραγώγηση μετοχών, ανικανότητας.
Ένα χρόνο μετά την απόκτηση του ελέγχου από τον ολλανδό επενδυτή και παρά την μεγάλη αύξηση κεφαλαίου 120 εκατ. ευρώ που έγινε, η εταιρεία Ελλάκτωρ υποφέρει.
Δεν έχει πάρει έργα, το εννεάμηνο 2021 αύξησε τις ζημιές ενώ ο τζίρος σημείωσε κάμψη έναντι του 2020 που ήταν αρνητικό λόγω πανδημίας.
Και τι αποκαλύπτεται επιπλέον;
Ο Χόλντερμαν πάλι χρησιμοποίησε συμμορία ενδιάμεσων ώστε να κρύψει μετοχές και να ελέγξει την εταιρεία.
Και επειδή αυτό εντοπίστηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, επειδή γνωρίζει ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρακολουθεί την εξέλιξη, επισκέφθηκε τον Πρωθυπουργό, κάνει συναντήσεις με άλλους παράγοντες της αγοράς.
Η γνωστή τακτική αναζήτησης στηριγμάτων ή και συνενόχων.
Υποσημείωση
Η συνάντηση Holterman με Μυτιληναίο εντάσσεται στην προσπάθεια του Ολλανδού να δημιουργήσει συμμαχίες... για το ζήτημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού.  

Η επικαιρότητα

Εντείνεται η προσπάθεια της κυβέρνησης  προκειμένου να ενισχύσει το εμβολιαστικό κίνημα καθώς η επιδημία εξακολουθεί να παραμένει σε έξαρση, με τους ειδικούς μάλιστα να εκφράζουν την ανησυχία τους για περαιτέρω διασπορά ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς λόγω της αυξημένης κινητικότητας και των περισσότερων επαφών.
Εν τω μεταξύ, από σήμερα Δευτέρα 13/12 όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση και έχει παρέλθει το 7μηνο από τον εμβολιασμό τους, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι και θα υπόκεινται σε όλους τους περιορισμούς που ισχύουν για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Επιπλέον, το πιστοποιητικό νόσησης θα είναι διάρκειας τριών μηνών και όχι έξι μηνών, όπως ήταν μέχρι πρότινος, κάτι που σημαίνει πως εάν έχει λήξει, τότε και πάλι θα ισχύουν οι περιορισμοί που προβλέπονται για τους ανεμβολίαστους ενώ από μεθαύριο Τετάρτη 15/12 αρχίζουν οι εμβολιασμοί στα παιδιά ηλικίας 5 με 11 ετών, με τα ραντεβού σε πολλά νοσοκομεία να είναι διαθέσιμα από τον Φεβρουάριο και μετά, ενώ δωρεάν self test θα διατίθενται και αυτήν την εβδομάδα σε όλους τους πολίτες που δεν τα έχουν προμηθευτεί ακόμα.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 13/12 οι ασιατικές αγορές, με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,71%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,40%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,17% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα υποχώρησε στο -0,28%.

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

Απώλειες καταγράφονται σήμερα 13/12 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να στρέφεται στις συνεδριάσεις της Federal Reserve και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Οι επενδυτές επικεντρώνονται αυτή την εβδομάδα στις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), την αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed), την Τράπεζα της Αγγλίας και την Τράπεζα της Ιαπωνίας.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Federal Reserve θα ανακοινώσει ταχύτερη σταδιακή κατάργηση των αγορών ομολόγων της την Τετάρτη μετά την κατάθεση του προέδρου Jerome Powell στο Κογκρέσο.
Όσον αφορά την ΕΚΤ, αναμένονται οι λεπτομέρειες για την επόμενη μέρα του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι η η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022
Εν τω μεταξύ, οι γεωπολιτικές εντάσεις αυξάνονται, αφού η Ομάδα των G7 προειδοποίησε τη Ρωσία την Κυριακή ότι θα αντιμετωπίσει «τεράστιες συνέπειες» εάν εισβάλει στην Ουκρανία.
Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν προειδοποιήσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να σχεδιάζει μια επίθεση στην Ουκρανία ήδη από το επόμενο έτος, με τη συμμετοχή έως και 175.000 στρατιωτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο  -0,80%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,75%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,80% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,75%.
Στην Wall Street, τα futures του Dow Jones κινούνται στο -0,80%, του S&P 500 στο -0,70% και του Nasdaq στο -0,70%και το ETF GREC στο -1,43% ( 26,91 δολ. ) .

Πιέσεις στις τράπεζες με πενιχρό τζίρο

Πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7580 ευρώ, με πτώση -3,19% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0535 ευρώ, με πτώση -3,35% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3210 ευρώ, με πτώση -1,64% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9016 ευρώ, με πτώση -1,14% με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,34 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0350 ευρώ, με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 462 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,3735 ευρώ, με πτώση -2,99% με όγκο 35 χιλ. τεμάχια.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,90 ευρώ, με άνοδο +1,08% και κεφαλαιοποίηση 336 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Lamda -2,71%, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ ..
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισε η Aegean +3,47%..
H Coca Cola έκλεισε στα 28,60 ευρώ, με πτώση -0,69% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,60 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,14 ευρώ, με άνοδο +0,37% και αποτίμηση 7,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,51 ευρώ, με πτώση -2,46% και αποτίμηση 3,63 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,49 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 578 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,32 ευρώ, με πτώση -1,99% και  αποτίμηση 4,35 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 13,74 ευρώ, με πτώση -0,58% και  κεφαλαιοποίηση 1,08 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,90 ευρώ, με πτώση -1,5% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,90 ευρώ, με πτώση -1,91% και κεφαλαιοποίηση 1,54 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,15 ευρώ, με πτώση -1,05% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,75 ευρώ, με πτώση -1,16% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,70 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 820 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9280 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 723 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0318 ευρώ, με άνοδο +2,25% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,35% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 42 μονάδες βάσης

Σταθεροποιητικά κινούνται σήμερα 13/12 τα ελληνικά ομόλογα ενώ βελτίωση καταγράφεται στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται την Τετάρτη 15/12 καθώς αναμένουμε τις  ανακοινώσεις της Fed, για την πολιτική των επιτοκίων αλλά και την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16/12.
Σημειώνεται ότι η έκρηξη του πληθωρισμού υποχρέωσε την Fed να αναθεωρήσει την στρατηγική της, με τον πρόεδρο Jay Powell, να προαναγγέλλει  τη μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μέσω αύξησης του tapering και γρηγορότερη άνοδο των επιτοκίων, στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου.
Από την άλλη, περισσότερο κατηγορηματική από οποιοδήποτε στέλεχος της τράπεζας της ΕΚΤ εμφανίζεται η πρόεδρος, C. Lagarde η οποία επιμένει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα υποχωρήσουν
Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η επικεφαλής της ΕΚΤ, δεν θα δεσμευτεί στη συνεδρίαση της 16/12 για αλλαγές του προγράμματος πανδημίας και θα μεταθέσει τις αποφάσεις για την επόμενη συνεδρίαση στις 3 Φεβρουαρίου 2022
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα πανδημίας, ολοκληρώνεται τον Μάρτιο και η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα μένει να δούμε τις αποφάσεις της ΕΚΤ σχετικά με το πως θα διαχειριστεί τους ελληνικούς τίτλους μετά τη λήξη του προγράμματος PEPP, η οποία έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα 35 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια .
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,35% και το ιταλικό 10ετές στο 0,93%
Το ελληνικό 10ετές 1,35% με το αμερικανικό 10ετές 1,44% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 172 μονάδες βάσης από 171 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 121 μονάδες βάσης, στα υψηλά έτους.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,21% ή 121 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 42 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 13/12 στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται την Τετάρτη 15/12 καθώς αναμένουμε τις  ανακοινώσεις της Fed, για την πολιτική των επιτοκίων αλλά και την συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη 16/12.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Δεκεμβρίου του 2021 στο 0,93%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/12/2021 στο -0,37% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,28% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,93% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,58%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης