Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κρίσιμος μήνας ο Οκτώβριος για το μέλλον της ευρωζώνης – Αφήνουν πίσω τους τον ενθουσιασμό του Σεπτεμβρίου οι αγορές – Να λύσουν τη διχόνοια καλούνται οι ηγέτες – Η γραμμή του Βερολίνου στη Σύνοδο

Κρίσιμος μήνας ο Οκτώβριος για το μέλλον της ευρωζώνης – Αφήνουν πίσω τους τον ενθουσιασμό του Σεπτεμβρίου οι αγορές – Να λύσουν τη διχόνοια καλούνται οι ηγέτες – Η γραμμή του Βερολίνου στη Σύνοδο
Η επιτυχία της προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δώσει ένα τέλος στην δημοσιονομική κρίση που πλήττει την ευρωζώνη, κρίνεται τον Οκτώβριο, καθώς οι ηγέτες βρίσκονται αντιμέτωποι με μια πιο σκληρή στάση από τις πιστώτριες χώρες, αναταραχή στην Ισπανία λόγω τα σκληρής λιτότητας και ένα ελληνικό ζήτημα σε εκκρεμότητα, εν αναμονή της αξιολόγησης από την Τρόικα.
Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου στις 18-19, η επενδυτική εμπιστοσύνη απέναντι στο ευρώ, η οποία ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο στον απόηχο της ανακοίνωσης του OMT, βρίσκεται και πάλι σε κάμψη, σύμφωνα με το Bloomberg.
Όπως σχολιάζει ο Clemens Fuest, οικονομολόγος του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης, οι επενδυτές αντιμετωπίζουν πλέον τις εξελίξεις πιο νηφάλια, αφήνοντας πίσω τον ενθουσιασμό που προκάλεσε η απόφαση της ΕΚΤ και η έγκριση της συνταγματικότητας του ESM από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας.
Τον Οκτώβριο, μήνας κατά τον οποίο συμπληρώνονται τρία χρόνια από τότε που ξέσπασε η κρίση, οι ηγέτες της ευρωζώνης καλούνται να λύσουν τις διαφορές τους. Αυτή η διχόνοια που επικρατεί στους κόλπους της ένωσης, υπονομεύει την προσπάθεια της ΕΚΤ να αντιμετωπίσει την κρίση.
Εν τω μεταξύ, ισχυρή πίεση ασκείται στην Ισπανία ώστε να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της, την ώρα που ο λαός της ιβηρικής χώρας βρίσκεται στους δρόμους διαμαρτυρόμενος για την πολιτική λιτότητας.
Όπως σχολιάζει ο Fuest, η ευρωζώνη δεν οδεύει προς την καταστροφή, ωστόσο θα καταστεί ξεκάθαρο ότι η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί χρόνο.
Όσον αφορά τη γραμμή που θα τηρήσει η Γερμανία στη Σύνοδο Κορυφής, σκοπεύει να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την εισαγωγή ενός κοινού προϋπολογισμού για την βοήθεια των υπερχρεωμένων χωρών, σύμφωνα με την Die Welt. Το σχέδιο αυτό θα αποτελέσει την απάντηση της Γερμανίας στην πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης