Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί θα επιστρέψουν οι μετοχές με μερισματική απόδοση στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Γιατί θα επιστρέψουν οι μετοχές με μερισματική απόδοση στο ελληνικό χρηματιστήριο;

Στο ΧΑ υπερκαλύπτονται μακροχρόνιες εκδόσεις ομολόγων με χαμηλότερα κουπόνια

Σχετικά Άρθρα
Μακράν υψηλότερες αποδόσεις προσφέρουν οι ελληνικές εισηγμένες έναντι των ομολόγων, είτε διεθνών, είτε των ελληνικών εταιρικών ομολόγων.
Σε μια περίοδο όπου εντείνονται οι συζητήσεις για την αύξηση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι μετοχές αναμένεται να επιστρέψουν, όταν παγιωθούν οι υψηλότερες αποδόσεις λόγω αυξημένης κερδοφορίας.

Oι αποδόσεις σε εταιρείες υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης κυμαίνονται μεταξύ 6-8% είναι από τις υψηλότερες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και δεν είναι τυχαίες οι θετικές αναφορές από επενδυτικούς οίκους, όπως η Jefferies, η οποία είναι “ταύρος” για το ελληνικό χρηματιστήριο, έχοντας στο καλάθι της μετοχές, όπως ΟΤΕ, Jumbo, Motor Oil, EΧΑΕ.
Την ίδια περίοδο, όμως, οι Έλληνες επενδυτές, συνεχίζουν να αποστρέφονται τις μετοχές όπως υποδεικνύουν οι καθημερινοί τζίροι και η συμπεριφορά τους μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου, καθώς ήταν πωλητές τόσο στις τράπεζες όσο και στην ΔΕΗ.
Οι αιτίες εντοπίζονται στο σύνδρομο του 1999, και στην δεκαετή κρίση που ακολούθησε μετά την χρεοκοπία του 2010.
Αντίθετα, όπως έχουμε δει πρόσφατα όταν πρόκειται για εταιρικά ομόλογα οι Έλληνες επενδυτές σπεύδουν και υπερκαλύπτουν τις εκδόσεις, αν και έχουν χαμηλότερες αποδόσεις.
Και υπερκαλύπτονται μακροχρόνιες εκδόσεις (7ετία) με χαμηλότερα κουπόνια, εξαιτίας των μηδενικών αποδόσεων που απολαμβάνουν στις καταθέσεις. Τα εταιρικά ομόλογα ενισχύουν,κυρίως, τις ελληνικές τράπεζες καθώς σε κάθε έκδοση εταιρικού ομολόγου αποπληρώνεται ένα μεγάλο μέρος του δανεισμού εισηγμένων.
Ωστόσο, η συμφέρουσα επιλογή για τους επενδυτές είναι να εμπιστευτούν εισηγμένες εταιρείες οι οποίες έχουν διαχρονικό ιστορικό απόδοσης υψηλών μερισμάτων.

Οι συγκρίσεις

Ακόμη, όμως, και έναντι διεθνών ομολόγων κάθε σύγκριση με τις μερισματικές αποδόσεις των ελληνικών εισηγμένων είναι καταλυτική, αν και απευθύνεται σε επενδυτές με διαφορετικό προφίλ. Kι αυτό ισχύει ακόμα και όταν συγκρίνουμε ομολόγο – μετοχή της ίδιας εταιρείας. Για παράδειγμα, το ομόλογο του ΟΤΕ λήξεως έχει κουπόνι 0,875% λήξεως 2026 ( επταετές ) με τιμή 102,3.
Για για το 2020, ο ΟΤΕ διένειμε καθαρό μέρισμα ( έκτακτο και τακτικό ) 0,89 ευρώ ανά μετοχή. Η μερισματική απόδοση του ΟΤΕ, σχεδόν 6%, δεν μπορεί να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με το κουπόνι του ομολόγου.
Το τελευταίο, όμως, είναι αγγλικού δικαίου και απευθύνεται σε διεθνείς επενδυτές διαφορετικού προφιλ, οι οποίοι τοποθετούν κεφάλαια επενδυτικών ή συνταξιοδοτικών ταμείων.
Επιπρόσθετα, εκτός από την υψηλή μερισματική απόδοση, ο ΟΤΕ κάθε χρόνο προχωρά σε αγορές ίδιων μετοχών αποδίδοντας στους μετόχους του κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό. Μερισματική απόδοση 8% ή 1 ευρώ ανά μετοχή είναι η δέσμευση της διοίκησης του ΟΠΑΠ, ο οποίος επίσης διαθέτει εταιρικό ομόλογο στην Αθήνα με χαμηλότερη απόδοση.
Υψηλές μερισματικές αποδόσεις, όμως, προσφέρει η Motor Oil ( διένειμε ήδη προμέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή ) σε μια χρονιά ( 2021 ) όπου βελτιώνονται τόσο τα περιθώρια διύλισης, όσο και η κατανάλωση καυσίμων. Συνεπώς,η μερισματική απόδοση θα είναι επίσης υψηλή κοντά στο 5-6%.
Απόδοση 6% προσφέρει και η Jumbo η οποία εντός του 2021 πραγματοποίησε δυο χρηματικές καταβολές.
Η Optima Χρηματιστηριακή σε ανάλυση της επισήμανε ότι ανάλογη υψηλή μερισματική απόδοση αναμένεται να συνεχιστεί για τα δυο επόμενα χρόνια.
Υψηλές απόδοσεις εμφανίζει επίσης η Infoquest (7%),η Autohellas- ΕΥΔΑΠ ( 6-7%).
Ανάλογες αποδόσεις προσφέρουν, όμως, και εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης (ΟΛΘ, Σαράντης, Πλαίσιο κλπ). Επιπλέον, πρόσφατα οι τράπεζες για την χρήση του 2022 θα ξεκινήσουν την διανομή μερισμάτων με πρώτη την Eurobank η οποία θα ξεκινήσει τις συζητήσεις με τον επόπτη εντός του 2022. Και το μέρισμα που προτίθεται να δώσει δεν είναι αμελητέο. Θα πρόκειται για μέρισμα ύψους 4% ή 0,04 ευρώ ανά μετοχή. Aπό την άλλη πλευρά, σ ότι αφορά τα εταιρικά ομόλογα όπως συμβαίνει σε όλα τα ομόλογα, η τιμή τους ανεβαίνει σε περίπτωση υποχώρησης των επιτοκίων και αντίστροφα, η τιμή τους μειώνεται σε περίπτωση ανόδου των επιτοκίων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης