Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Κολακίδης (Τιτάν): Υποχωρούν οι πιέσεις στα κόστη - Αυξήσεις τιμών για να προστατευθεί η κερδοφορία

Κολακίδης (Τιτάν): Υποχωρούν οι πιέσεις στα κόστη - Αυξήσεις τιμών για να προστατευθεί η κερδοφορία
Οι υψηλότερες επενδυτικές δαπάνες και οι ανάγκες για υψηλότερο κεφάλαιο κίνησης επηρέασαν τις λειτουργικές ταμειακές ροές
Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση ότι είδαμε τα υψηλότερα στις τιμές ενέργειας και ναύλων εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της Τιτάν, Μιχάλης Κολακίδης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2021.
Από τον Οκτώβριο παρατηρείται μία αποκλιμάκωση των υψηλών τιμών αλλά και πάλι παραμένουν σημαντικά υψηλότερες έναντι του 2020.
Η διοίκηση περιμένει νέα υποχώρηση μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022.
Παράλληλα με αυξήσεις των τιμών προσπαθεί να αντισταθμίσει τις απώλειες που προκαλούν τα αυξημένα κόστη αλλά και να προστατεύσει την κερδοφορία της.
Εκτιμά πως με αυτές τις αυξήσεις που έχει αποφασίσει θα καλύψει και την απώλεια στο περιθώριο EBITDA.
Το ενεργειακό κόστος και το κόστος μεταφοράς επηρέασαν τα EBITDA ειδικά στο τρίτο τρίμηνο, αλλά το περιθώριο βελτιώθηκε έναντι του 2019 αλλά όχι και έναντι του 2020.
Η διοίκηση εκτιμά ότι έχει αφήσει πίσω τις υψηλές τιμές και θα υπάρξει μία σημαντική αποκλιμάκωση στο πρώτο τρίμηνο του 2022 αλλά και πάλι στο τέλος του 2022 αναμένεται να είναι υψηλότερες από αυτές του Ιανουαρίου 2021 ειδικά στις τιμές του φυσικού αερίου, ενώ στα ναύλα αναμένεται πιο απότομη υποχώρηση.
Αναφορικά με την πορεία του τρίτου τριμήνου διατηρήθηκε η ανάπτυξη σε πωλήσεις και όγκους σε όλες τις περιοχές που δραστηριοποιείται παρά το αδύναμο δολάριο.
Τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά βελτίωσαν την τελική γραμμή.
Οι υψηλότερες επενδυτικές δαπάνες και οι ανάγκες για υψηλότερο κεφάλαιο κίνησης επηρέασαν τις λειτουργικές ταμειακές ροές.
Σημειώνεται πως για το σύνολο της χρήσης οι επενδύσεις αναμένεται να διαμορφωθούν κοντά στα 120 εκατ. ευρώ.

Αισιόδοξες οι προοπτικές για τη συνέχεια

Αναφορικά με τις προοπτικές ο κ.Κολακίδης τόνισε πως είναι θετικές στις ΗΠΑ λόγω έλλειψης διαθέσιμων κατοικιών (ιστορικά υψηλά οι νέες άδειες), των έργων υποδομών που αναμένονται και των χαμηλών επιτοκίων.
Στα τέλη του καλοκαιριού ο Όμιλος προέβη σε μια δεύτερη τιμολογιακή αύξηση εντός του έτους, προκειμένου να αντισταθμίσει τα υψηλότερα κόστη.
Λόγω των συμβάσεων που ήδη ήταν σε ισχύ και της έκτασης των αυξήσεων στο κόστος, απαιτείται κάποιο διάστημα προτού γίνουν αισθητά τα αποτελέσματα αυτών των ενεργειών, σε συνδυασμό με τις νέες αυξήσεις που θα τεθούν σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2022 με στόχο την ανάκαμψη των περιθωρίων κερδοφορίας.
Στις ΗΠΑ ο όμιλος επενδύει στην επέκταση της δυναμικότητας των μονάδων του.
Προχωρά στην κατασκευή επέκτασης του σταθμού εισαγωγής τσιμέντου στην Tampa στη Φλόριντα, ο οποίος θα καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους του είδους του στις Η.Π.Α.
Στην Ελλάδα η καλή τουριστική σεζόν έφερε ήδη επενδύσεις στον τουρισμό και η ζήτηση αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, ενώ γίνονται αυξήσεις στις τιμές για να αντισταθμιστούν τα αυξημένα κόστη.
Τέλος στην Τουρκία, οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι περιορίζουν τις προοπτικές του κατασκευαστικού κλάδου.
ΤΙΤΑΝ_εκτίμηση_κόστη.jpg
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης