Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η επιχείρηση διάσπασης της πολύμηνης συσσώρευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι θέσεις των θεσμικών επενδυτών

Η επιχείρηση διάσπασης της πολύμηνης συσσώρευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και οι θέσεις των θεσμικών επενδυτών
Αύξηση θέσεων που συνδέεται με τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου παρατηρήθηκε στο τρίτο τρίμηνο στα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού
Σχετικά Άρθρα

Διαθέσεις ανοδικής διαφυγής έδειξε χθες (8/11) το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με την αγορά να βελτιώνει την επενδυτική της ψυχολογία και τους συμμετέχοντες να περιμένουν ένα νέο year end ράλι.
Η διάσπαση των 913 μονάδων, δίνει σήμα ανόδου προς τις 930 μονάδες, ενώ το διατηρούμενο καλό κλίμα στις ξένες αγορές, το οποίο δεν έχει ακόμα εκμεταλλευτεί το ΧΑ, αυξάνει τις πιθανότητες για μία προσέγγιση υψηλότερων επιπέδων.
Οι αισιόδοξοι βάζουν τον πήχη στις 1.000 μονάδες, μετά και τη μαζική εισροή επενδυτών στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Επιπλέον οι προοπτικές αύξησης των μετοχών που συμμετέχουν στον MSCI Greece Standard, και οι εισροές που θα μπορούσαν να υπάρξουν αυξάνουν τα επιλεκτικά πονταρίσματα.
Ο τραπεζικός δείκτης δείχνει διαθέσεις ανοδικής διαφυγής και βρίσκεται σε υψηλά πέντε μηνών, ενώ χθες δυνατή βοήθεια προσέφεραν οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή και ΔΕΗ.

Οι θέσεις των εγχώριων θεσμικών

Αύξηση θέσεων που συνδέεται με τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου παρατηρήθηκε στο τρίτο τρίμηνο στα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού.
Στο τρίτο τρίμηνο τα εγχώρια αμοιβαία κεφάλαια αύξησαν κατά 20,3 εκατ. τεμάχια τη θέση τους στην Alpha Bank, αποτέλεσμα και της ολοκλήρωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.
Από τα παραπάνω κομμάτια το αμοιβαίο των ασφαλιστικών οργανισμών αγόρασε τα 10,3 εκατ. τεμάχια.
Επιπλέον, στις τράπεζες μείωσαν κατά 8,1 εκατ. μετοχές τη θέση τους στην Eurobank (τα 5,7 εκατ. τεμάχια πουλήθηκαν από το αμοιβαίο των ασφαλιστικών οργανισμών), προφανώς για να αποκτήσουν ρευστότητα για τις ανάγκες της αύξησης της Alpha Bank, και επιπλέον πούλησαν 1,2 εκατ. τεμάχια της Εθνικής Τράπεζας.
Από την άλλη αυξημένη κατά 12,2 εκατ. τεμάχια είναι η θέση τους στην Τράπεζα Πειραιώς.
Αξίζει να σημειωθεί πως το αμοιβαίο κεφάλαιο των ασφαλιστικών οργανισμών από το σύνολο της διαφοράς των 12,2 εκατ. τεμαχίων αγόρασε τα 4,5 εκατ. τεμάχια.
Στις υπόλοιπες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης η καλύτερη πορεία του τουρισμού έφερε εισροές στην Aegean, η οποία στα τέλη του δευτέρου τριμήνου ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου της.
Τα αμοιβαία απέκτησαν επιπλέον 524 χιλ. μετοχές της Aegean.
Μία ακόμη αύξηση κεφαλαίου, αυτή της Ελλάκτωρ, που ολοκληρώθηκε στο τρίτο τρίμηνο, έφερε αύξηση θέσεων στη μετοχή κατά 1,6 εκατ. τεμάχια.
Στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ οι νέες τοποθετήσεις ανήλθαν στις 925 χιλ. τεμάχια.
Εκροές είχε η ΕΧΑΕ με αποτέλεσμα η συνολική θέση των αμοιβαίων κεφαλαίων να μειωθεί κατά 524 χιλ. τεμάχια.
Στον ΟΤΕ τα νέα υψηλά της μετοχής, προφανώς έδωσαν ευκαιρία για κατοχυρώσεις κερδών και η θέση μειώθηκε κατά 637 χιλ. τεμάχια.
Στην Jumbo παρά τα προβλήματα στην τροφοδοσία και στις τιμές των ναύλων, έφεραν αύξηση θέσεων κατά 240 χιλ. τεμάχια.
Αυξημένη κατά σχεδόν 500 χιλ. τεμάχια είναι και η θέση στην Lamda Dev., ενώ στη Viohalco αυξήθηκε κατά 1 εκατ. τεμάχια.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο μετασχηματισμός της Ideal, έφερε τοποθετήσεις 2,38 εκατ. τεμαχίων, στην Premia μπήκαν με 2 εκατ. τεμάχια, στην Άβαξ με 1,2 εκατ. τεμάχια, στη Reds με 350 χιλ. τεμάχια και στην Quest με 127 χιλ. τεμάχια.

Οι μεγαλύτερες θέσεις σε χρηματιστηριακή αξία

Στην Μυτιληναίος κατέχουν θέση ύψους 125 εκατ. ευρώ, Alpha Bank κατέχουν θέση ύψους 117 εκατ. ευρώ, στον ΟΤΕ 111 εκατ. ευρώ, στον ΟΠΑΠ 109 εκατ. ευρώ, στην Εθνική Τράπεζα 103 εκατ. ευρώ, στη ΔΕΗ 87 εκατ. ευρώ, στη Jumbo 83 εκατ. ευρώ, στη Eurobank 78 εκατ. ευρώ, στην Coca Cola 75 εκατ. ευρώ και στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 72 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης