Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με ΔΕΗ +3% και στασιμότητα σε τράπεζες το ΧΑ +0,50% στις 906 μον. - Ατονεί το momentum ανοδικότητας της αγοράς

Με ΔΕΗ +3% και στασιμότητα σε τράπεζες το ΧΑ +0,50% στις 906 μον. - Ατονεί το momentum ανοδικότητας της αγοράς
Εμφανής η αδυναμία της αγοράς να κινηθεί υψηλότερα, με βασικά εμπόδια τον πληθωρισμό, την ενέργεια και τον φόβο της διόρθωσης των διεθνών αγορών
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Συνεχίστηκε η στασιμότητα για μια ακόμη συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 906 μονάδες, με το momentum της αγοράς να ατονεί....με ήπιες μεταβολές στις τράπεζες ενώ η ΔΕΗ ξεχώρισε λόγω της ΑΜΚ με κέρδη +3,41%.
Ο Γενικός Δείκτης διατηρήθηκε πάνω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων για έκτη συνεχόμενη συνεδριάση, αλλά με εμφανή την δυσκολία να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα καθώς δεν υποστηρίζεται από τις συναλλαγές, οι οποίες κινήθηκαν και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Εθνική +1,04% και Eurobank +0,57%, αμετάβλητη η  Alpha Bank ενώ η Πειραιώς υποχώρησε στο -1%
επιτόκιο 3,875% ολοκληρώθηκε η έκδοση του πράσινου preferred ομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Για το ομόλογο, διάρκειας 6 ετών, δόθηκαν από τους επενδυτές προσφορές πάνω από 850 εκατ. ευρώ, ενώ η αρχική τιμολόγηση όταν άνοιξε το βιβλίο προσφορών κινούνταν στο 4%. 
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ +3,41% και ακολούθησαν  τα ΕΛΠΕ +2,17%....  ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Ελλάκτωρ -2,24% και ΓΕΚ Τέρνα -1,21%.
Η εκτίναξη  του πληθωρισμού το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να προβληματίζει τους επενδυτές καθώς εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονται σε δύσκολη θέση προκειμένου να διατηρήσουν υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική τους.
Το βλέμμα είναι στραμμένο στην αυριανή συνεδρίαση 28/10 της ΕΚΤ καθώς αναμένεται να ξεκαθαρίσει τη στάση της μετά το Μάρτιο του 2022, όπου λήγει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων λόγω της πανδημίας με τις τελικές απαντήσεις να δίνονται μέχρι τον Δεκέμβριο ενώ την ίδια ημερομηνία θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ 3ου τριμήνου στις ΗΠΑ.
Επίσης, την Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, θα ανακοινωθούν οι πρώτες εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό Οκτωβρίου στην Ευρωζώνη.

Φουσκώνουν επικίνδυνα τη μετοχή της ΔΕΗ - Μεγάλοι παίκτες στην ΑΜΚ, με έκτακτη αξιολόγηση στον MSCI Standard

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ καθώς βρίσκεται στην τελική της  φάση με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η υπερκάλυψη της έκδοσης θα είναι μεγάλη καθώς ισχυρότατοι παίκτες των διεθνών αγορών έχουν εκδηλώσει θερμό ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στην αύξηση.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρείται μια προσπάθεια ωραιοποίησης της μετοχής της ΔΕΗ, η οποία έκλεισε σήμερα 27/10 στα 9,40 ευρώ με κεφαλαιοποίηση 2,18 δισ. ευρώ.
Η μεθοδος για να φουσκώσουν τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ είναι η αύξηση κεφαλαίου η οποία θα είναι 1-1,1 δισ. στην τιμή περίπου των 8,80 - 9 ευρώ και στην οποία, πέραν του CVC που μπορεί να αποκτήσει δυνητικά έως 380 εκατ. – θα ελέγχει το 10% -, θα συμμετάσχει και το Υπερταμείο ώστε το ποσοστό του να μην πέσει κάτω από το 30% από 51% σήμερα.
Να σημειωθεί ότι το ΕΦΚΑ με ποσοστό 3,9% δεν θα συμμετάσχει στην αύξηση της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ επιχειρείται να εμφανιστεί ως πολύφερνη νύφη αλλά στην πράξη, λόγω των ζημιών της και όχι των κερδών, είναι ουσιαστικά μια άσχημη νύφη που προσπαθούν με καλωπισμούς και ακραίες ωραιοποιήσεις να την παρουσιάσουν ως υγιή εταιρεία.
Προφανώς θέλουν να υλοποιήσουν την αύξηση στα 8,5 ή 8,8 ευρώ οπότε φουσκώνουν την χρηματιστηριακή τιμή στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.

Εν τω μεταξύ, στις 11 Νοεμβρίου 2021 είναι προγραμματισμένη η τελευταία αξιολόγηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International (MSCI) για το τρέχον έτος.
Εάν δεν υπήρχε η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ καμία μετοχή δεν θα εντασσόταν στο δείκτη MSCI Standard, οπότε θα αποτελούσε απλά η αξιολόγηση της 11ης Νοεμβρίου μια αρνητική εξέλιξη για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Όμως η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ έχει αλλάξει πλήρως τα δεδομένα, καθώς η κεφαλαιοποίηση της μετά την αύξηση κεφαλαίου θα διαμορφωθεί στα 3,1 με 3,3 δισ. και το ποσοστό του Δημοσίου θα υποχωρήσει στο 34%.
Λόγω αυτής της εξέλιξης στη ΔΕΗ η Morgan Stanley Capital International αλλάζει τα κριτήρια εισόδου στον δείκτη Standard οπότε η ΔΕΗ θα ενταχθεί στον βασικό δείκτη του MSCI, αλλά μετά την 11η Νοεμβρίου του 2021.
Θα επαναληφθεί δηλαδή το φαινόμενο της Alpha bank όπου εντάχθηκε εκτάκτως στον δείκτη MSCI Standard εκτός της προκαθορισμένης ημερομηνίας αξιολόγησης.
Με δεδομένη την αλλαγή κριτηρίων ειδικά όσον αφορά τη διασπορά μετοχών (free float) η Εθνική θα ενταχθεί στον δείκτη MSCI Standard, αλλά δεν είναι σαφές εάν αυτό θα συμβεί στις 11 Νοεμβρίου (δεν είναι απίθανο αυτό το σενάριο) ή θα μετατεθεί η αναβάθμιση της για την αξιολόγηση του Μαΐου του 2022 (όχι του Μαρτίου του 2022).
Σημειώνεται ότι ότι 40,3% των μετχών της Εθνικής κατέχει  το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Επίσης, σε κανένα από τα σενάρια, που τουλάχιστον παρακολουθεί το bankingnews.gr, ο Μυτιληναίος δεν εντάσσεται στον δείκτη MSCI Standard.

Στο επίκεντρο η Eurobank – Στα υψηλά 20 μηνών

Στα υψηλά 20 μηνών βρίσκεται η Eurobank στα 0,9152 ευρώ και με την κεφαλαιοποίηση να έχει ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ
Να σημειωθεί ότι στις 25/10 πραγματοποιήθηκε πώληση μετοχών υπό την μορφή πακέτου λίγο πάνω από 1% από αμερικανικό fund το οποίο ρευστοποίησε για να συμμετέχει στην ΑΜΚ της ΔΕΗ.
Επίσης , μετά από έξι μήνες συνεχών διαπραγματεύσεων η Eurobank αποσύρει το ενδιαφέρον της για την HSBC Ελλάδος, καθώς δεν επήλθε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών ενώ ως γνωστόν η Eurobank βρίσκεται στην τελική φάση πώλησης των POS, των μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών, έναντι 350 - 370 εκατ. που θα το εγγράψει ως έκτακτο κέρδος.
Η Eurobank για το 2021 θα εμφανίσει επαναλαμβανόμενα κέρδη περί τα 750 εκατ. χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η τελευταία φάση εξυγίανσης των NPEs.
Αυτά τα 750 εκατ. αποτελούν μία αντίστοιχη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τύπου Alpha Bank που ενίσχυσε τα κεφάλαια της κατά 800 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με οριακά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,09% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,01%.
Περί τις 16:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΕΛΠΕ,  Coca Cola ...και τις τράπεζες σε θετικό πρόσημο πλην Πειραιώς o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,56% και o Τραπεζικός Δείκτης στο +0,82%. 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,50% στις 906 μονάδες έχοντας υψηλό στις 907,14 μονάδες και χαμηλό 901,58 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,5 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,36 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,36 εκατ. ευρώ και όγκου 1,26 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 926 χιλ. τεμάχια αξίας 848 χιλ. ευρώ.
Η ΔΕΗ 184 χιλ. τεμάχια αξίας 1,69 εκατ. ευρώ, η Jumbo 128,6 χιλ. αξίας 1,68 εκατ. ευρώ και τα Πλαστικά Θράκης 20 χιλ. τεμάχια αξάις 144 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 906 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 915 μονάδες και ακολουθούν  οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 890 -885 μονάδες, οι 875, οι 865 και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 586 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 600 μονάδες και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.
Στην  πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 580 - 575 μονάδες και ακολουθούν οι 560, οι 550 και οι 540 μονάδες.

Ήπια βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 27/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης μετά τις επιθετικές πωλήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, με  επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις.
Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας και τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ασκήσει πιέσεις στον πληθωρισμό, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να βρίσκονται σε δύσκολη θέση προκειμένου να διατηρήσουν υποστηρικτική τη νομισματική πολιτική τους.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια το 2022, ενώ θα αρχίσει τη μείωση του ρυθμού των αγορών ομολόγων από τον Νοέμβριο.
Αντίστοιχα είναι και τα μηνύματα από την Τράπεζα της Αγγλίας, ενισχύοντας τις ενδείξεις για μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική.
Από την άλλη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να διατηρήσει χαλαρή την πολιτική της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες μετά και τα πρόσφατα καθησυχαστικά σχόλια της Κριστίν Λαγκάρντ.
Εξάλλου, η παραίτηση του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη Jens Weidmann που αντιδρούσε στη χαλαρές πιστωτικές πολιτικές της ΕΚΤ, έχει ως αποτέλεσμα να συνεχίσει  τις πιο ευέλικτες πολιτικές γεγονός που  διευκολύνει  και την Ελλάδα καθώς το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η ΕΚΤ πιθανότατα θα βρει έναν τρόπο να συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα μετά το PEPP, τον Μάρτιο του 2022.
Εν τω μεταξύ, πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως παρά την άνοδο του πληθωρισμού, η ποσοτική χαλάρωση από την ΕΚΤ θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2023.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1% και το ιταλικό 10ετές στο 0,88% και με το μεταξύ τους spread στις 12 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Ο νέος νόμος για το ΤΧΣ – 5ετούς διάρκειας, με veto μόνο για ΑΜΚ

Οι θεσμοί φαίνεται ότι συμφωνούν στις περισσότερες παραμέτρους του νέου νομικού πλαισίου που διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ωστόσο ακόμη δεν έχουν στείλει στην ελληνική κυβέρνηση το πλαίσιο των παρατηρήσεων τους…
Το νέο νομικό πλαίσιο που θα διέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που ελέγχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank είναι :
1)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει διάρκεια έως το 2027 καθώς παρατείνεται ακόμη 5 χρόνια από την αρχική ημερομηνία λήξεως του στο τέλος του 2022.
Ωστόσο η 5ετής παράταση θα μπορούσε υπό όρους να επιμηκυνθεί προς την λήξη αυτής της περιόδου.
2)Στο νέο νόμο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλάζει ριζικά διοικητική δομή καθώς συγχωνεύονται τα δύο διοικητικά του όργανα δηλαδή το Γενικό Συμβούλιο και την εκτελεστική επιτροπή.
Αποκτάει ένα ενιαίο διοικητικό συμβούλιο με 11 ή 13 μέλη με Πρόεδρο μη εκτελεστικό, διευθύνοντα σύμβουλο και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.
3)Καταργούνται τα ειδικά προνόμια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο μετατρέπεται σε κοινό μέτοχο.
Ωστόσο διατηρείται το veto μόνο για τις αυξήσεις κεφαλαίου αλλά καταργείται το veto – αρνησικυρία για όλα τα άλλα ζητήματα.
Π.χ. το ΤΧΣ δεν θα επικαλείται το veto για εξαγορές ή για τα bonus ή για τις απολαβές των τραπεζικών στελεχών που εναπόκειται πλέον στα διοικητικά συμβούλια να αποφασίσουν με πλειοψηφία.
Το veto για τις αυξήσεις κεφαλαίου παραμένει για να προστατευθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από dilution.
4)Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί και να συμμετέχει και σε αυξήσεις κεφαλαίου μη συστημικών τραπεζών.
5)Για την διαδικασία σταδιακής αποεπένδυσης θα συσταθεί μια επιτροπή που σε συνεργασία με ξένο επενδυτικό οίκο θα αξιολογεί τον χρόνο, το ύψος και την τιμή με βάση τα οποία θα πωλούνται σταδιακά μερίδια μετοχών στις ελληνικές τράπεζες.
Θα χρησιμοποιούνται διάφοροι μέθοδοι, ωστόσο τα placement δηλαδή πώληση μέσω του χρηματιστηρίου υπό την μορφή πακέτων μετοχών σε προσυμφωνημένες τιμές θα είναι ο βασικός τρόπος μείωσης των μεριδίων του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες.
6)Αίρονται οι περιορισμοί για τα bonus και τις απολαβές των τραπεζιτών, θα δοθεί ευελιξία στις διοικήσεις των τραπεζών να καθορίζουν τις μεικτές απολαβές τους με βάση την πορεία κερδοφορίας και ανάπτυξης των τραπεζών που διοικούν…
7)Θα δοθεί η δυνατότητα στο ΤΧΣ να αγοράζει τραπεζικά ομόλογα και να συμμετέχει σε διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης όχι μόνο απαραίτητα μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
8)Μεγάλη αλλαγή που σίγουρα αποτελεί ορθή απόφαση, είναι η δυνατότητα που δίδεται στις τράπεζες να καθορίζουν τα διοικητικά τους συμβούλια.
Το παλαιό καθεστώς μόνο τραπεζικά στελέχη και μόνο ξένοι αίρεται, η παλαιά αποικιοκρατική απόφαση των δανειστών στην Ελλάδα να επιβάλλουν ξένους στα διοικητικά συμβούλια επειδή δεν εμπιστεύονταν τους έλληνες ήταν απαράδεκτος όρος.
Αυτό αλλάζει και πλέον έλληνες θα συμμετέχουν στα διοικητικά συμβούλια – προφανώς και κάποιοι ξένοι – αλλά η πλειοψηφία θα είναι έλληνες και δεν θα είναι προαπαιτούμενο να είναι τραπεζικά στελέχη, θα μπορούν σε μη εκτελεστικό ρόλο να συμμετέχουν και επιχειρηματίες.
Θα ισχύσει το παλαιό καθεστώς πριν το 2010 όπου τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών ήταν έλληνες με μεικτά χαρακτηριστικά.
Τα εκτελεστικά μέλη στις τράπεζες υποχρεωτικά θα είναι τραπεζίτες και τα μη εκτελεστικά τραπεζίτες και επιχειρηματίες και κατά βάση έλληνες.

Αποκάλυψη σοκ: Η κρυφή συμφωνία Μπόμπολα με Reggeborgh

Δύο μεγάλοι μέτοχοι εισηγμένης εταιρείας, συμφωνούν εγγράφως, να ψηφίζουν σε συνεννόηση στις γενικές συνελεύσεις, κατευθύνοντας τις αποφάσεις με βάση τις προτιμήσεις τους.
Η συμφωνία είναι μυστική, δεν αποκαλύπτεται και φυσικά την αγνοούν άλλοι μέτοχοι και το επενδυτικό κοινό.
Ακόμα όμως κι όταν μέσα ενημέρωσης αφήνουν υπονοούμενα ότι υφίσταται ή και αποκαλύπτουν πλευρές της συμφωνίας, οι πρωταγωνιστές διαψεύδανε την ύπαρξή της, χωρίς ντροπή.
Αυτή είναι η θλιβερή πραγματικότητα της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, που αποκαλύπτει σήμερα το «ΒΝ» ξεκινώντας μια σειρά αποκαλυπτικών ρεπορτάζ.
Ο Λεωνίδας Μπόμπολας και η Reggeborgh Invest BV, υπέγραψαν «ιδιωτική συμφωνία» (Private Agreement) όπως αποκαλείται, στις 10 Σεπτεμβρίου 2020.
Με την συμφωνία, ο Λ. Μπόμπολας (LB αναφέρεται στο κείμενο της συμφωνίας) δεσμεύεται ότι δεν θα διαθέσει σε άλλον εκτός από την Reggeborgh τις μετοχές του μέχρι το τέλος της περιόδου άσκησης του call option.
Παράλληλα δεσμεύεται «να διαβουλεύεται καλόπιστα» με την ολλανδική εταιρεία και να ασκεί μαζί της το δικαίωμα ψήφου των μετοχών του.
Ταυτόχρονα, η Reggeborgh υπόσχεται ότι θα μεταβιβάσει στον Λ. Μπόμπολα την Ηλέκτωρ, θυγατρική της Ελλάκτωρ, σαν να είχε ήδη τον έλεγχο του ομίλου.
Αυτό είναι επίσης αξιοπερίεργο γιατί τον Σεπτέμβριο του 2020, ο ολλανδός επενδυτής διέθετε επίσημα μόνον 5% της εταιρίας και συνεπώς δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτα από όσα δεσμεύονταν.
Εκτός κι αν ο Λ. Μπόμπολας γνώριζε ότι ο ολλανδός είχε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό και συνεπώς είχε νόημα να τον δεσμεύσει για τις επόμενες κινήσεις του.
Όπως είναι γνωστό ο Λ. Μπόμπολας τήρησε την δέσμευση που είχε αναλάβει ψηφίζοντας μαζί με τον Ολλανδό επενδυτή και οι μετοχές του αγοράστηκαν από την Reggeborgh, σε υλοποίηση της συμφωνίας.
Οι μόνοι που αγνοούσαν τις δεσμεύσεις των δύο πλευρών που είχαν συμφωνήσει να συνεργαστούν αρμονικά για τον έλεγχο της εταιρείας, ήταν οι υπόλοιποι μέτοχοι.
Αυτοί δεν γνώριζαν ότι δύο μεγάλοι μέτοχοι βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση.
Ωστόσο προκαλεί αίσθηση ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, έχει στα χέρια της την συμφωνία αλλά παραδόξως αποφεύγει να επιβάλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις.
Η κατάσταση αυτή όμως δεν πλήττει μόνον τα συμφέροντα μετόχων της Ελλάκτωρ, αλλά υποβαθμίζει συνολικά την αξιοπιστία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς που εμφανίζεται να λειτουργεί με βάση μυστικές συμφωνίες επενδυτών.

Ο βασικός σχεδιασμός για την Attica bank φαίνεται ότι αλλάζει.

Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε την ύπαρξη δύο φάσεων.
Στην πρώτη φάση της αύξησης των 240 εκατ ευρώ θα συμμετείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 190 εκατ και με 50 εκατ το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών.
Το ΤΧΣ κατέχει το 68,2% της Attica bank και το 14,7% το ΤΣΜΕΔΕ μετά την μετατροπή των warrants σε μετοχές.
Στην δεύτερη φάση η Bain Capital που είναι ο πιο σοβαρός επενδυτής, μεταξύ των δήθεν ενδιαφερομένων θα κάλυπτε νέα αύξηση από 120 έως 140 εκατ ευρώ.
Μετά την δεύτερη φάση η Bain Capital θα ξεπερνούσε το 51% στην Attica bank, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υποχωρούσε μεταξύ 20% με 25% από 68,2%.
Ποιος ο νέος σχεδιασμός;
Η Bain Capital όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Υψηλόβαθμα στελέχη της Bain Capital επισκέπτονται συχνά πυκνά την Ελλάδα εσχάτως.
Στην πρώτη φάση εάν δυνατόν να καλύψει και τα 240 εκατ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αποκτώντας το 90% των μετοχών της Attica bank.
Εναλλακτικά η αύξηση κεφαλαίου να είναι 150 εκατ που θα καλύψει πλήρως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ταυτόχρονα θα εκδοθεί και ένα μετατρέψιμο ομόλογο σε μετοχές ύψους 150 εκατ ή 250 εκατ στο οποίο θα συμμετέχουν η Bain Capital – εφόσον αυτός είναι ο τελικός επενδυτής, ενδιαφέρεται και η Ellington – και το ΤΣΜΕΔΕ.
Με βάση αυτόν τον σχεδιασμό θα ξεπεραστεί και η άρνηση της DGComp να προχωρήσει η ανακεφαλαιοποίηση με κρατικά κεφάλαια καθώς θεωρεί την συμμετοχή του ΤΧΣ state aid δηλαδή κρατική βοήθεια.
Το μετατρέψιμο ομόλογο των 150 ή 250 εκατ θα μετατραπεί άμεσα σε μετοχές και η Bain Capital και το ΤΣΜΕΔΕ θα ελέγχουν ποσοστό άνω του 51% ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υποχωρήσει στο 30%.
Το σενάριο αυτό θεωρείται πιο ευέλικτο σε σχέση με την DGComp την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Η επικαιρότητα

Ανεξέλεγκτη είναι και πάλι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα καθώς λόγω του χαμηλού αριθμού των εμβολιασμών, ο ιός εξακολουθεί να είναι εδώ, να μολύνει και να αφήνει πίσω του δεκάδες θύματα καθημερινά.
Η άρση των περιοριστικών μέτρων και η επιστροφή των πλήρως εμβολιασμένων στην κανονικότητα προφανώς και είναι ένας από τους λόγους, στους οποίους αποδίδεται η έξαρση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες.
Οι ειδικοί είναι εξαιρετικά απαισιόδοξοι καθώς εκτιμούν πως ο Νοέμβριος θα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας, όπου είναι πολύ πιθανό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να φτάσουμε να μετράμε ακόμα και 5.000 κρούσματα ημερησίως ενώ εισηγούνται μια σειρά από μέτρα, όπως η διενέργεια ενός self test την εβδομάδα σε όλους τους εργαζόμενους είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι.
Εν τω μεταξύ, πολλές περιφερειακές ενότητες της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας ανακοίνωσαν πως ακυρώνουν τις παρελάσεις για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του ιού.
Και ενώ δεν λείπουν εκείνοι οι επιστήμονες, οι οποίοι δεν αποκλείουν το lockdown, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιμένει πως τέτοιο σενάριο δεν υπάρχει και ότι η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για το ένα τρίτο περίπου των πολιτών που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 27/10 οι ασιατικές αγορές, με τις κινεζικές μετοχές να καταγράφουν sell off, εν μέσω ανησυχίας για αυστηροποίηση των κανονισμών από την Κίνα σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,03%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,98%, ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ -1,57% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,77%

΄Ηπιες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 27/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων και εν όψει των αποφάσεων της ΕΚΤ την Πέμπτη 28/10.
Οι αγορές βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων της ΕΚΤ την Πέμπτη 28/10, των στοιχείων για το ΑΕΠ των ΗΠΑ, τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και μία σειρά εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ΄τρίμηνο του έτους.
Άλμα 17,7% σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2021, σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).
Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3%.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Αύγουστο του 1981, όταν οι τιμές είχαν καταγράψει άλμα κατά 19,5% σε ετήσια βάση.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,35%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,50%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,25%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,15%, ο S&P 500 στο -0,05%, ο Nasdaq στο +0,35% και το ETF GREC στο +0,78% ( 28,46 δολ. )..

Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,72 ευρώ, με άνοδο +1,04% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1080 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4820 ευρώ, με πτώση -1% με όγκο 514 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,85 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9152 ευρώ, με άνοδο +0,57% με όγκο 7,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,4 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0050 ευρώ, με πτώση -1,47% και κεφαλαιοποίηση 448 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,90 ευρώ, με πτώση -0,51%, με όγκο 381 τεμάχια  και εφαλαιοποίηση 94 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,26 ευρώ, με άνοδο +0,70% και κεφαλαιοποίηση 343 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ..
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα , ΟΛΠ....
H Coca Cola έκλεισε στα 29,90 ευρώ, με άνοδο +1,7% και  κεφαλαιοποίηση στα 11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,50 ευρώ, με άνοδο +0,16% και αποτίμηση 7,08 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,39 ευρώ, με άνοδο +3,41% και αποτίμηση 2,18 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,59 ευρώ, με άνοδο +1,97% και κεφαλαιοποίηση 601 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,78 ευρώ, με άνοδο +1,7% και  αποτίμηση 4,84 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,06 ευρώ, με πτώση -0,26% και κεφαλαιοποίηση 1,18 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,12 ευρώ, με άνοδο +2,17% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,88 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 1,65 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,61 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,13 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,57 ευρώ, με άνοδο +1,34% και κεφαλαιοποίηση 806 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8480 ευρώ, με άνοδο +1,43% και κεφαλαιοποίηση 693 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0288 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Ήπια βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 12 μονάδες βάσης

Ήπια βελτίωση καταγράφεται σήμερα 27/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης μετά τις τελευταίες πωλήσεις.
Το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις  που προκαλούν οι  ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,88%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1% με το αμερικανικό 10ετές 1,57% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%- 0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης από 116 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις  12 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 63 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται  σήμερα 27/10 στις αγορές της Ευρώπης, μετά τις σημαντικές πωλήσεις της προηγούμενης εβδομάδας.
Στο  επίκεντρο η  άνοδος του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 27 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,88%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 27/10/2021 στο -0,17% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,21% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,37% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,47% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,38%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης