Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το κλίμα απαξίωσης και αδράνειας συνεχίστηκε στο ΧΑ +0,51% στις 888 μον. - Πρωτοφανής η πολύμηνη επενδυτική ένδεια

Το κλίμα απαξίωσης και αδράνειας συνεχίστηκε στο ΧΑ +0,51% στις 888 μον. - Πρωτοφανής η πολύμηνη επενδυτική ένδεια
Οι επενδυτές είναι διστακτικοί σε νέες τοποθετήσεις γιατί φοβούνται την διόρθωση στις διεθνείς αγορές λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό
(upd16) Συνεχίστηκε το κλίμα απαξίωσης και αδράνειας στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 888 μονάδες, με αδύναμες τις τράπεζες, πλην της Alpha Bank η οποία ξεχώρισε με κέρδη +1,85% ενώ ήπια ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές.
Σημειώνεται, ότι ενδοσυνεδριακά η μετoχή της Alpha Bank κατέγραψε κέρδη +3% μετά τις πιέσεις του τελευταίου διαστήματος οι οποίες προήλθαν κυρίως από ξένο fund το οποίο είχε χτίσει επενδυτική θέση στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας και εσχάτως πουλούσε για να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +0,92% από υψηλό ημέρας +1,85% και Eurobank +0,35% από χαμηλό ημέρας -0,99%, ενώ ήπια υποχώρησε η Εθνική -0,40% από υψηλό ενδοσυνεδριακό +1,29%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Jumbo +2,44%, ΕΛΠΕ +1,67%...ενώ ήπια υποχώρησαν Viohalco -0,90%, ΑΔΜΗΕ -0,60%....
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888 μονάδες, στον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών με βασικό σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες και σημείο στήριξης τις 850 μονάδες (ΚΜΟ 200).
Στον αντίποδα, παρά τις ανησυχίες για το πληθωρισμό, τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών δίνουν ώθηση στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Dax στη Γερμανία +1,2% και ο Dow Jones στο +1%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να είναι επενδυτικά αδιάφορο, ενώ προβληματίζει η πολύμηνη απαξίωση, με τους επενδυτές να είναι διστακτικοί σε νέες τοποθετήσεις  γιατί φοβούνται την διόρθωση στις διεθνείς αγορές λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που η πορεία της πανδημίας έστω και αργά βελτιώνεται, η μείωση των ΝPEs των τραπεζών προχωρά… ενώ οι εκτιμήσεις  για το ύψος της ανάπτυξης αναθεωρούνται επί τα βελτίω…
Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό και η ενεργειακή κρίση συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία.
Οι αγορές αναμένεται να προσπαθήσουν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021 ενώ σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed , στα μέσα Νοεμβρίου 2021 τοποθετείται η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα.
Ειδικότερα, προβλέπεται tapering 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να μειώνονται κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και τις αγορές ενυπόθηκων τίτλων να περιορίζονται κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,21% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,35%.
Λίγο μετά τις 11:30 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες, με την Eurobank -1% ...o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,31%.
Περί της 13:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στην Alpha Bank +3% αλλά και σε επιλεγμένες μετοχές του FTSE 25, όπως Τιτάν, Aegean...πλησίον του +2% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,47% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,78%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,51% στις 888 μονάδες έχοντας υψηλό στις 891 μονάδες και χαμηλό 884,72 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 30,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 12,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 6,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 316 χιλ. ευρώ και όγκου 20 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΤΕ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888 μονάδες, στον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών με πρώτη αντίσταση τις 895 μονάδες και ακολουθούν οι 900 – 905 μονάδες, οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880 - 875 μονάδες και ακολουθούν οι 865, οι 850, οι 830, οι 820, οι  800 και οι 780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 557 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 570 - 575 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520 και οι 500 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων, στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 14/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ βελτιωμένη είναι η εικόνα στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο τις πληθωριστικές πιέσεις με το  ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κινείται σήμερα στο 0,91% στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Μάιο.
Οι αγορές αναμένεται να προσπαθήσουν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021 ενώ σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed , στα μέσα Νοεμβρίου 2021 τοποθετείται η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα.
Ειδικότερα, προβλέπεται tapering 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τις αγορές ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να μειώνονται κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια και τις αγορές ενυπόθηκων τίτλων να περιορίζονται κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,91% και το ιταλικό 10ετές στο 0,86% και με το μεταξύ τους spread στις 5 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,75% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Τον Νοέμβριο του 2021 ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Με βάση ενδείξεις ο νέος νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κατατεθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου 2021 και από ότι φαίνεται το αρχικό σχέδιο της πλήρους αποεπένδυσης από τις τράπεζες έχει τροποποιηθεί.
Φαίνεται ότι το νέο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να μετατραπεί σε investment fund.
Ειδικότερα, η διάρκεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει το 40,3% της Εθνικής τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha bank και το 1,34% της Eurobank θα έχει διάρκεια έως το 2027 δηλαδή η παράταση των 5 ετών μετά το τελευταίο έτος δηλαδή το 2022 που προέβλεπε ο παλαιός νόμος… τροποποιείται και παρατείνεται.
Επίσης από ότι φαίνεται οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί ένα μεικτό σχήμα για την συμμετοχή του ΤΧΣ στις τράπεζες δηλαδή θα υπάρξει μείωση ποσοστών αλλά η Κομισιόν και ο ESM έχουν αποδεχθεί να διατηρήσει το ΤΧΣ ελάχιστα ποσοστά που θα καθοριστούν με βάση το επενδυτικό ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές.
Θα δοθεί δηλαδή προτεραιότητα στους ιδιώτες επενδυτές.
Ο ESM φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά το σχέδιο το νέο ΤΧΣ να μπορεί να λειτουργεί ως κοινός μέτοχος χωρίς ειδικά προνόμια, χωρίς veto και επίσης να μπορεί να συμμετέχει σε εκδόσεις τραπεζικών ομολόγων, να λαμβάνει μερίσματα κ.α.
Φαίνεται επίσης ότι το νέο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν θα μπορεί να έχει ειδικά προνόμια έναντι των άλλων κοινών μετόχων, ωστόσο ορισμένοι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να διατηρηθεί ο ρόλος του επενδυτή έσχατης λύσης… όπως θα συμβεί με την περίπτωση της Attica bank.
Να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους που έχει καθυστερήσει ο νόμος που αλλάζει την δομή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι και η ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank που θα πραγματοποιηθεί από το ΤΧΣ.
Με βάση τον νέο νόμο ουσιαστικά θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα και ορατότητα και για άλλα δύο ζητήματα που αφορούν συνολικά τους μετόχους.
Η διανομή μερισμάτων, οι επαναγορές ιδίων μετοχών, οι επιστροφές κεφαλαίων και βεβαίως οι αποδοχές των τραπεζιτών.
Με τον νέο νόμο θα μπορούν οι τράπεζες – και εφόσον πληρούνται ορισμένα κριτήρια – να διανείμουν και μερίσματα και να επαναγοράζουν ίδιες μετοχές.Τι σχεδιάζεται για την Επιτροπή ΚεφαλαιαγοράςΤο θεσμικό πλαίσιο – νόμος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε συνταχθεί αλλά από ότι φαίνεται υπήρχαν αντιδράσεις.
Το βασικό πρόβλημα έναντι του θεσμικού πλαισίου που είχε προταθεί είναι ότι πολλά μέλη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αντιδρούν στην αξιολόγηση.
Επίσης θεωρείται σωστό οι υπηρεσίες που ασκούν έλεγχο και προληπτική εποπτεία και οι υπηρεσίες που επιβάλλουν ποινές να είναι τελείως διαφοροποιημένες.
Επίσης σήμερα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν υπάρχει εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας και εταιρικής διακυβέρνησης, οπότε γεννώνται τα ερωτήματα μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εκτελεί τα καθήκοντα της;
Το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει στην Γερμανία ή την Ιταλία είναι αρκετό ώστε να εκσυγχρονιστεί και η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που έχει μείνει στάσιμη.

Η επικαιρότητα

Με τους ειδικούς να αναμένουν με ιδιαίτερη αγωνία τις επόμενες ημέρες για να εκτιμήσουν ποιο ήταν το αποτύπωμα στην εξέλιξη της επιδημίας από το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων για τους πλήρως εμβολιασμένους, η προσοχή είναι στραμμένη στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα όπου πολλές περιοχές έχουν «κοκκινήσει» από τα αυξημένα κρούσματα αλλά και στην ανάγκη να ενισχυθούν και να ενταθούν οι εμβολιασμοί.
Με πολλές περιφερειακές ενότητες της βόρειας Ελλάδας να έχουν ακόμα και σήμερα ποσοστά εμβολιασμού κάτω από το 50%, οι επιστήμονες επισημαίνουν την ανάγκη να ενταθούν και να αυξηθούν οι εμβολιασμοί, υποστηρίζοντας πως πλέον είναι σαφές πως αυτοί που κινδυνεύουν από covid είναι οι ανεμβολίαστοι πολίτες.
Όπως υποστηρίζουν, ένας ανεμβολίαστος έχει ακόμα και 25πλάσια πιθανότητα να χάσει τη ζωή του σε σχέση με έναν μη εμβολιασμένο.
Παράλληλα οι γιατροί καλούν τους πολίτες που έχουν συμπτώματα, να μην καθυστερούν τη μετάβαση τους στα νοσοκομεία, καθώς όσο πιο αργά αυτοί μεταβαίνουν στο ΕΣΥ, τόσο πιο δύσκολες επιπλοκές εμφανίζουν.

Άνοδος στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 14/10 οι περισσότερες ασιατικές αγορές. με το ενδιαφέρον στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Κίνα που ανακοινώθηκαν σήμερα..
Ειδοικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,7%, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο κατά 10,7% σε ετήσια βάση. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,46%, ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +1,5%, ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία +0,54% και ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,10%
Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ παραμένει  κλειστό λόγω αργίας.

Κέρδη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινούνται σήμερα 14/10 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παίρνοντας ώθηση από τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα των αμερικανικών τραπεζών σε συνδυασμό με την άνοδο στις μετοχές τεχνολογίας και εξόρυξης, παρά τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, η Bank of America στο γ΄τρίμηνο του 2021 ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 7,7 δισ. δολ. ή 85 σεντς ανά μετοχή
Στα 3,58 δισ. δολάρια ή 1,98 δολάρια ανά μετοχή, ανήλθαν τα καθαρά κέρδη της Morgan Stanley το τρίτο τρίμηνο του 2021, από 2,6 δισ. δολάρια ή 1,66 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.
Άλμα 48% σημείωσαν τα κέρδη της Citigroup το γ΄ 3μηνο του 2021, αφού διαμορφώθηκαν στα 4,6 δισ. δολάρια, έναντι 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πριν από ένα χρόνο. 
Καθαρά κέρδη ύψους 5,122 δισ.  δολ. ή 1,17 δολάρια ανά μετοχή ανακοίνωσε για το τρίτο τρίμηνο του 2021 η Wells Fargo, από 3,216 δισ. δολ., ή 70 σεντς ανά μετοχή, το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. 
Εν τω μεταξύ, υποχώρησαν περισσότερο από το αναμενόμενο οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑΠ, καθώς έπεσαν στις 293.000 σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας.
Πρόκειται ουσιαστικά αναφέρουν οι οικονομολόγοι για χαμηλό πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020, που ο κορωνοϊός χτύπησε και τις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,25%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,25% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,90%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1%, ο S&P 500 στο +0,90%, ο Nasdaq στο +0,90% και το ETF GREC στο +0,54% ( 27,81 δολ. )

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Alpha

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα για μια ακόμη συνεδρίαση και με την Alpha Bank να ξεχωρίζει ανοδικά.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,48 ευρώ, με πτώση -0,40% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,10 ευρώ, με άνοδο +1,85% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4220 ευρώ, με άνοδο +0,92%, με 731 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,78 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8530 ευρώ, με άνοδο +0,35% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,16 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,00 ευρώ, με πτώση -0,50% και κεφαλαιοποίηση 446 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,8950 ευρώ, με πτώση -1,39% με όγκο 3,9 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,82 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 334 εκατ. ευρώ.


Ήπιες ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Ήπια ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, ΕΛΠΕ, Τιτάν. .....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν Viohalco, ΑΔΜΗΕ,  ΟΛΠ...
H Coca Cola έκλεισε στα 30,18 ευρώ, με άνοδο +1,18% και κεφαλαιοποίηση στα 11,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,73 ευρώ, με άνοδο +0,13% και αποτίμηση 7,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,90 ευρώ, με άνοδο +0,17% και αποτίμηση 2,06 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4750 ευρώ, με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 574 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,40 ευρώ, με άνοδο +0,37% και αποτίμηση 4,71 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με άνοδο +1,49% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,10 ευρώ, με άνοδο +1,67% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,19 ευρώ, με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 1,57 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,88 ευρώ, με πτώση -0,40% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,84 ευρώ, με άνοδο +2,44% και κεφαλαιοποίηση 1,88 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,57 ευρώ, με πτώση -0,13% και κεφαλαιοποίηση 806 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8980 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 712 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0292 ευρώ, με πτώση -2,01% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 0,91% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 5 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 14/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ βελτιώνονται τα ομόλογα στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης με το ενδιαφέρον να μονοπωλούν οι πληθωριστικές πιέσεις  που προκαλούν οι  ανοδικές τάσεις που επικρατούν σε Ενέργεια, Πρώτες Ύλες, εφοδιασμός …
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Οι αγορές αναμένεται να προσπαθήσουν να αφομοιώσουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ και τις προσδοκίες για αυστηρότερη νομισματική πολιτική.
Στα υψηλότερα επίπεδα από το 1991 αυξήθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2021 ενώ σύμφωνα με τα πρακτικά της Fed , στα μέσα Νοεμβρίου 2021 τοποθετείται η μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά μήνα.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,92% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,92%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,92% με το αμερικανικό 10ετές 1,55% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 107 μονάδες βάσης από 104 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 5 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 55 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 14/10 στις αγορές της Ευρώπης με επίκεντρο την άνοδο του πληθωρισμού με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,86%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/10/2021 στο -0,16% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,86% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,35%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης