Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Mε Ελλάκτωρ +16% λόγω εκποίησης, Coca Cola +4% το ΧΑ +0,74% στις 890 μον. - Σε ομηρία διαρκείας η αγορά

Mε Ελλάκτωρ +16% λόγω εκποίησης, Coca Cola +4% το ΧΑ +0,74% στις 890 μον. - Σε ομηρία διαρκείας η αγορά
Η αγορά επανήλθε στις 888 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) με βασικό σημείο στήριξης τις 850 μονάδες (ΚΜΟ 200) και ισχυρό σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, με επίκεντρο τον Ελλάκτωρ ο οποίος έκλεισε στις δημοπρασίες με κέρδη +16,54% με  αφορμή την εκποίηση 1,1 εκατ. μετοχών ενώ θετικά επέδρασαν και τα κέρδη της δεικτοβαρούς Coca Cola +4,2% επαναφέροντας την αγορά στις 888 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών )
Ειδικότερα, σύμφωνα όπως έχει γίνει γνωστό και έχει μεταδόσει πρώτο το bankingnews από σήμερα 12/10/2021 έως και την 22/10/2021, πρόκειται να εκποιηθούν με επισπεύδοντα την ΑΤΕ Bank υπό ειδική εκκαθάριση, ως εκπροσωπείται από την PQH ενιαία ειδική εκκαθάριση ΑΕ, 1.100.484 μετοχές Ελλάκτωρ κυριότητας ΑΤΤΙΚΑΤ μέσω της SOLIDUS SECURITIES Α.Ε.Π.Ε.Υ.

Στις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι περιόρισαν τις αρχικές πιέσεις ωστόσο εμφανή ήταν τα σημάδια αδυναμίας, με εξαίρεση την Eurobank η οποία κατάφερε να κλείσει στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες στο +1,37% από ενδοσυνεδριακό χαμηλό -1,7% και ακολούθησε η Εθνική +0,31% από χαμηλό ημέρας πλησίον του -2%.
Οι υπόλοιπες τράπεζες έκλεισαν με αρνητικό πρόσημο με την Alpha Bank -0,63% και Πειραιώς -0,07% 

Οι συναλλαγές των τραπεζών παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα το τελευταίο διάστημα, με την Alpha Bank να καταγράφει τις περισσότερες συναλλαγές, συγκριτικά με τις υπόλοιπες.
Επίσης, αυξημένες είναι και οι εντολές πώλησης στο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης επί της Alpha Bank καθώς οι εντολές άρχισαν πριν λίγες μέρες στα 1,14 ευρώ, ενώ σήμερα  έκλεισε στα 1,11 ευρώ με όγκο 2.614 ΣΜΕ .
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες στις 890 μονάδες, οριακά υψηλότερα από τις 888 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) με βασικό σημείο στήριξης τις 850 μονάδες (ΚΜΟ 200) και ισχυρό σημείο αντίστασης τις 900 μονάδες.
Εάν επιβεβαιωθεί η διόρθωση των διεθνών αγορών αναμένεται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να δει τις 800 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στο πλαίσιο του World Economic Outlook.
Το Ταμείο αναμένει το ΑΕΠ να «τρέξει» με ρυθμό 6,5% από 3,8% που ήταν η εκτίμηση των εαρινών προβλέψεων του Απριλίου.
Η εκτίμηση του ΔΝΤ ξεπερνά τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 6,1% το 2021.
Για το 2022, το Ταμείο αναμένει ανάπτυξη με ρυθμό 4,6% από 5% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.
Για το 2026 οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ κάνουν λόγο για ανάπτυξη 1,3%.

Στο επίκεντρο πληθωρισμός και ενέργεια

Εντείνονται οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί το ράλι των τιμών της ενέργειας να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη.
To ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα επηρεάζοντας το πραγματικό εισόδημα, καθώς και τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα που κρατούν πίσω τη βιομηχανική παραγωγή.
Εν τω μεταξύ, οι νέες ενδείξεις για προβλήματα στον κινεζικό κολοσσό ακινήτων Evergrande επίσης επηρεάζουν το κλίμα καθώς σήμερα 12/10 αθέτησε τον τρίτο γύρο πληρωμών ομολόγων σε τρεις εβδομάδες, αλλά και η Modern Land από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Κίνας αθέτησε τις πληρωμές ομολόγων εντείνοντας τους φόβους στην αγορά για μετάδοση της κρίσης και σε άλλες εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων.
Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο 13/10 ενώ ξεκινά και η δημοσίευση των αποτελεσμάτων τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,45% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,22%.
Στις δημοπρασίες με αγραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μετοχές όπως Ελλάκτωρ +16,54%, Coca Cola +4,2% ...αλλά και Eurobank +1,37%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,27% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,74%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,74% στις 890 μονάδες έχοντας υψηλό στις 890,61 μονάδες και χαμηλό 879,60 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 24,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,34 εκατ, ευρώ και όγκου 4,12 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 3,5 εκατ. τεμάχια αξίας 3,87 εκατ. ευρώ και η Eurobank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 427 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 128,1 χιλ. τεμάχια αξίας 2,05 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 890 μονάδες, οριακά υψηλότερα από τις 888 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) με πρώτη αντίσταση τις 895 μονάδες και ακολουθούν οι 900 - 905μονάδες, οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 875 μονάδες και ακολουθούν οι 865, οι 850, οι 830, οι 820, οι  800 και οι 780 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 562 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 570 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520 και οι 500 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων μετά το sell off

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 12/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης μετά το χθεσινό sell off απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων με το  ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που επίσης επιδρά αρνητικά στις αγορές ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το -κατά τις εκτιμήσεις- πέρας της τρέχουσας πανδημικής κρίσης.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,91% και το ιταλικό 10ετές στο 0,90% και με το μεταξύ τους spread στις 1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 76 μονάδες ή 0,76% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η συστηματοποιημένη μεγέθυνση του αμερικανικού CVC στην Ελλάδα γεννά πολλά ερωτηματικά

Η παρουσία ξένων επενδυτών στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται αλλά να υποστηρίζεται ένθερμα καθώς ζητούμενο είναι το διεθνές ιδιωτικό κεφάλαιο να επενδύει σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα που έχει ανάγκη από ξένες επενδύσεις.
Όμως όταν εμφανίζεται μόνο ένας επενδυτής στα προς πώληση assets γεννώνται ερωτηματικά.
Μόνο το CVC βλέπει τις ευκαιρίες όλα τα άλλα funds, έχουν τυφλωθεί;
Προβληματίζει αυτή η επενδυτική υπερμεγένθυση του αμερικανικού fund στην Ελλάδα αποκτώντας τεράστια παρέμβαση στην οικονομία και στην κοινωνία, θα εξελιχθεί σε ένα είδος ρυθμιστή…
Ας δούμε λίγο τα δεδομένα.
1)Το αμερικανικό fund CVC επένδυσε πάνω από 200 εκατ για την εξαγορά του Υγεία, του Metropolitan, του Μητέρα.
2)Το αμερικανικό fund CVC επένδυσε πάνω από 185 εκατ ευρώ – το τελικό ποσό της επένδυσης είναι μεγαλύτερο – στην εξαγορά της Vivartia η οποία διαθέτει μέσω ποικίλων δραστηριοτήτων μεγάλη έκθεση στην αγορά τροφίμων, ΔΕΛΤΑ, Μπάρμπα Στάθης, Goody’s, Everest κ.α.
3)Το αμερικανικό fund CVC επένδυσε 455 εκατ ευρώ για να αγοράσει το 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Το deal δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη καθώς ελέγχεται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ την DGComp μετά από καταγγελίες από άλλα ιδιωτικά θεραπευτήρια αλλά και συλλόγους ιατρών αναφέροντας ότι η Εθνική Ασφαλιστική ελέγχει το 29% των ιατρικών συμβολαίων.
Η πραγματικότητα είναι ότι όσο διαρκεί ο έλεγχος CVC ο αγοραστής και Εθνική Τράπεζα ο πωλητής θα τηρήσουν στάση αναμονής, με στόχο κάποια στιγμή έως το α΄ τρίμηνο του 2022 να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Η πιθανότητα να χαλάσει το deal δεν είναι βασικό σενάριο, αντιθέτως βασικό σενάριο είναι ότι θα υλοποιηθεί το deal.
Ωστόσο όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews κυκλοφόρησαν πρόσφατα φήμες που ήθελαν ευρωπαϊκό fund να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να αγοράσει τον κλάδο Υγείας του CVC στην Ελλάδα, κοινώς να πουλήσει τα ιδιωτικά νοσοκομεία.
Η πληροφορία, ούτε έχει επιβεβαιωθεί, ούτε έχει διαψευστεί…
4)Το CVC υπέβαλλε προσφορά, με στόχο να αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας της ΔΕΗ, ωστόσο ως γνωστό κατέληξε στον επενδυτικό όμιλο από την Αυστραλία τον Macquarie group.
Το αμερικανικό fund CVC δεν κατάφερε να πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό, ωστόσο είναι αξιοσημείωτο ότι υπέβαλλε μια προσφορά που προσέγγισε τα 850 εκατ χωρίς την αποπληρωμή του δανεισμού.
5)Εσχάτως αναφέρεται ότι πάλι το CVC θα αποτελέσει ένα από τους ακρογωνιαίους επενδυτές στην αύξηση κεφαλαίου των 850 εκατ με 1 δισεκ. της ΔΕΗ αγοράζοντας το 10%.
Με τρέχουσα αποτίμηση 2 δισεκ. σημαίνει ότι μετά την αύξηση θα αποτιμάται 3 δισεκ. ευρώ η ΔΕΗ που σημαίνει ότι στην αύξηση θα μπορούσε να καλύψει έως το 10% ή 100 εκατ ευρώ.
Δεν πλειοδότησε στον ΔΕΔΔΗΕ τον διαχειριστή δικτύου που σε ποσοστό 51% ανήκει στην ΔΕΗ και το CVC έρχεται σε ρόλο ακρογωνιαίου επενδυτή με στόχο να αποκτήσει το 10% της ΔΕΗ.
Ήδη το αμερικανικό fund αγοράζει από την αγορά μετοχές της ΔΕΗ και δυνητικά μπορεί να φθάσει να ελέγχει το 10% μετά την αύξηση εφόσον επιβεβαιωθεί αυτή η πληροφορία.
Εάν συμβούν όλα αυτά το CVC θα έχει δημιουργήσει ένα πελατολόγιο στην Ελλάδα της τάξης των 3-4 εκατ και χωρίς να συμπεριλάβουμε τον μονοπωλιακό ρόλο της ΔΕΗ ως δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού.
Το βασικό εδώ ζήτημα είναι μπορεί ένας επενδυτής να τα πάρει όλα και πως συνδέονται όλα αυτά τόσο με την κυβέρνηση όσο και με την γενικότερη πολιτική;
Όταν ένα fund αποκτάει τόσο μεγάλη ισχύει στην Ελλάδα ελέγχοντας ιατρική περίθαλψη, διατροφή, ασφάλειες και τώρα και την ΔΕΗ, μήπως το fund αποκτάει υπερβάλλουσα παρέμβαση στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα;
Μήπως το CVC πέραν από επενδυτής θα εξελιχθεί και σε ρυθμιστή ευρύτερων καταστάσεων;

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Στέφανος Μπαξεβάνης σε ένα κείμενο 50 σελίδων αποδεικνύει πως η Attica bank έχει καταστρέψει επενδυτές και ασφαλιστικά Ταμεία

Ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Στέφανος Μπαξεβάνης σε ένα κείμενο 50 σελίδων αποδεικνύει πως η Attica bank έχει καταστρέψει επενδυτές και ασφαλιστικά Ταμεία.
Ειδικότερα ερευνώντας την υπόθεση της συμμετοχής του ΤΑΠΙΛΤΑΤ του Ταμείου Αλληλοβοηθείας Προσωπικού της Ιονικής και Λαϊκής Τράπεζας και άλλων Τραπεζών, στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank καταδεικνύει πως σπαταλήθηκαν κεφάλαια εις βάρος των ασφαλισμένων… με το επιχείρημα ότι έπρεπε να διασωθεί η Attica bank.
Να σημειωθεί ότι το bankingnews για την αύξηση κεφαλαίου του 2015 – 2016 της Attica bank και της συμμετοχής του ΤΑΠΙΛΤΑΤ είχε με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα αναφέρει ότι το Ταμείο θα καταστραφεί οικονομικά εάν συμμετάσχει στην αύξηση της χρεοκοπημένης Attica bank.
Η Attica bank ως μη συστημική τράπεζα και μη βιώσιμη παρ΄ ότι είχε ανακεφαλαιοποιηθεί επανειλημμένα κυρίως μέσω του Ταμείου των Μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ συνέχισε να εμφανίζει διογκούμενο κεφαλαιακό έλλειμμα.
Τον Νοέμβριο του 2015 αποφασίστηκε αύξηση 750 εκατ ευρώ ωστόσο η παρελθούσα εμπειρία αποδείκνυε ότι η συμμετοχή στην αύξηση δεν διασφάλιζε τους επενδυτές καθώς σε όλες τις προηγούμενες αυξήσεις κεφαλαίου, τα επενδεδυμένα κεφάλαια χάθηκαν.
Την ίδια στιγμή οι σύλλογοι προσωπικού άλλων τραπεζών όπως Alpha, Eurobank, Attica bank υπέβαλλαν αίτημα ομαδικής αποχώρησης από το ΤΑΠΙΛΤΑΤ.
Εν μέσω ενός τέτοιου κλίματος δρομολογείτο η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank και σχεδιαζόταν μαζί με το ΤΣΜΕΔΕ να συμμετάσχει και το ΤΑΠΙΛΤΑΤ.
Εμπλοκή στην υπόθεση είχε και ο Παντελής Τσίτος ως διευθυντής του τομέα Ιδιωτικών Επενδύσεων της Alpha bank ο οποίος διαβλέποντας τους κινδύνους είχε εισηγηθεί να μην συμμετάσχουν οι πελάτες του στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank.
Το ΤΑΠΙΛΤΑΤ ωστόσο αποφάσισε να συμμετάσχει με 55 εκατ στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank – τα οποία σε σημερινές τιμές έχουν αξία 750 χιλιάδες ευρώ.
Ο εισαγγελέας στις 50 σελίδες της πρότασης του αναφέρει ότι «οι κατηγορούμενοι – δηλαδή η διοίκηση του Ταμείου – καλά γνώριζαν ότι η απόφαση συμμετοχής του ΤΑΠΙΛΤΑΛ στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank πραγματώθηκε κατά παράβαση του θεσμικού και καταστατικού πλαισίου, αλλά και της αρχής της χρηστής διοίκησης καθώς αποτελούσε εξαρχής ζημιογόνο και μη αποδοτική για τα συμφέροντα του Ταμείου επένδυση.
Μάλιστα ο εισαγγελέας αναφέρει ότι το ΤΑΠΙΛΤΑΛ στηρίχθηκε σε ένα Ορκωτό Ελεγκτή της Crowe Horwath όπου με απευθείας ανάθεση συνέταξε την πρόταση – εισήγηση του να συμμετάσχει το Ταμείο στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank.
H αξιολόγηση του Ορκωτού θεωρείτο ανακριβής καθώς δεν έλαβε υπόψη βασικά στοιχεία για την ανάληψη ενός τόσο μεγάλου ρίσκου.
Τα 55 εκατ. που επενδύθηκαν στην Attica bank αναλογούσαν στο 6,77% των συνολικών διαθέσιμων κεφαλαίων αλλά μαζί με άλλες επενδύσεις σε μετοχές έφθαναν στο 48,5% του συνόλου των χρηματικών διαθεσίμων.
Η Attica bank είχε ένα κεφαλαιακό έλλειμμα 1,021 δισεκ. ευρώ ή το 29% του ενεργητικού της ενώ εμφάνιζε και ιδιαίτερα δυσοίωνες προοπτικές.
Μέχρι τις αρχές του 2020 το ΤΑΠΙΛΤΑΤ είχε υποστεί οικονομική καταστροφή από την επένδυση αυτή καθώς από τα 55 εκατ επένδυσης είχε χάσει 45,36 εκατ και όπως προέκυψε με βάση την τρέχουσα συγκυρία έχει υποστεί ακόμη μεγαλύτερη ζημία καθώς τα 55 εκατ έχουν αξία 750 χιλιάδες ευρώ.
Ο εισαγγελέας στην πρόταση του κατηγορεί για απιστία τα στελέχη του ΤΑΠΙΛΤΑΛ καθώς η ζημία είναι μη αναστρέψιμη.
Εάν το ΤΑΠΙΛΤΑΛ επένδυσε 55 εκατ που έχουν αξία 750 χιλιάδες, τι πρέπει να πει το ΤΣΜΕΔΕ που επένδυσε 1 δισεκ. όλα αυτά τα χρόνια και η αξία της επένδυσης είναι 14 εκατ ευρώ;
Η διασπάθιση των χρημάτων των ασφαλισμένων αποτελεί τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο… ωστόσο ο φαύλος κύκλος στην Attica bank συνεχίζεται καθώς θέλουν το ΤΣΜΕΔΕ να επενδύσει άλλα 50 εκατ στην αύξηση των 240 εκατ ευρώ.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 12/10 οι ασιατικές αγορές.
Οι νέες ενδείξεις για προβλήματα στον κινεζικό κολοσσό ακινήτων Evergrande επίσης επηρεάζουν το κλίμα.
Ο κινεζικός όμιλος Evergrande αθέτησε σήμερα τον τρίτο γύρο πληρωμών ομολόγων σε τρεις εβδομάδες, εντείνοντας τους φόβους στην αγορά για μετάδοση της κρίσης και σε άλλες εταιρίες ανάπτυξης ακινήτων.
Επίσης δεν είναι μόνο η Evergrande που δεν πληρώνει τα ομόλογα της αλλά και η Modern Land από τις μεγαλύτερες εταιρίες της Κίνας αθέτησε τις πληρωμές ομολόγων.
Οι εταιρίες ακινήτων περνούν τεράστια κρίση και η Goldman Sachs έχει προειδοποιήσει ότι η αγορά ακινήτων της Κίνας 62 τρισεκ. δολαρίων μπορεί να υποστεί κραχ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,94%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -1,25%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,66% και ο  δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,35%  

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες πτωτικές τάσεις επικρατούν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, περιορίζοντας τις αρχικές απώλειες καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα εμποδίσει την ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.
Οι νέες ενδείξεις για προβλήματα στον κινεζικό κολοσσό ακινήτων Evergrande επίσης επηρεάζουν το κλίμα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,05%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,10% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,45%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,10%, ο S&P 500 στο +0,10%, ο Nasdaq στο +0,15% και το ETF GREC στο -0,07% (27,56 δολ.).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, περιορίζοντας τις αρχικές πιέσεις ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,56 ευρώ, με άνοδο +0,31% με όγκο 980 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,34 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1050 ευρώ, με πτώση -0,63% με όγκο 9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4140 ευρώ, με πτώση -0,07% με όγκο 625 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8566 ευρώ, με άνοδο +1,37% με όγκο 4,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0250 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 457 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,94 ευρώ, με άνοδο +1,55% με όγκο 1,6 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,60 ευρώ, με άνοδο +0,48% και κεφαλαιοποίηση 330 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο  Ελλάκτωρ +16,54% και Coca Cola +4,2%

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με επίκεντρο τον Ελλάκτωρ +16,54% και Coca Cola +4,2%.
Εκτός από Ελλάκτωρ και Coca Cola, ανοδικά έκλεισαν ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν...
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Viohalco, Jumbo, Motor Oil...
H Coca Cola έκλεισε στα 29,30 ευρώ, με άνοδο +4,32% και κεφαλαιοποίηση στα 10,86 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,8950 ευρώ, με πτώση -0,03% και αποτίμηση 7,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,80 ευρώ, με άνοδο +0,92% και αποτίμηση 2,04 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5150 ευρώ, με άνοδο +1,41% και κεφαλαιοποίηση 583 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,40 ευρώ, αμετάβλητος και  αποτίμηση 4,71 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,90 ευρώ, με άνοδο +1,22% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,06 ευρώ, με πτώση -0,16% και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,22 ευρώ, με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,99 ευρώ, με άνοδο 1,01% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,95 ευρώ, με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,61 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 810 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,87 ευρώ, με άνοδο +0,21% και κεφαλαιοποίηση 702 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0279 ευρώ, με άνοδο +0,36% και κεφαλαιοποίηση 26 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση  στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές  στο 0,91% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 1 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 12/10 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης μετά το χθεσινό sell off απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων με το  ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Ο υψηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση των αποδόσεων και σε πτώση των τιμών των ομολόγων και φέρνουν πιο νωρίς την αναμενόμενη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών που είναι επίσης αρνητικό για τις αγορές ομολόγων.
Εν τω μεταξύ, νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μετά το -κατά τις εκτιμήσεις- πέρας της τρέχουσας πανδημικής κρίσης.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,91% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,90%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,91% με το αμερικανικό 10ετές 1,60% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης από 105 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,76% ή 76 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 53 μονάδες βάσης…

Σταθεροποιητικές τάσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης μετά το sell off

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 12/10 στις αγορές της Ευρώπης μετά το χθεσινό sell off απόρροια των πληθωριστικών πιέσεων με το ενεργειακό κόστος να αρχίζει να αποτελεί καίριο οικονομικό πρόβλημα.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 12 Οκτωβρίου του 2021 στο 0,90%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/10/2021 στο -0,13% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,24% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,38% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,50% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,91% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,36%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης