Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Coca Cola, ΟΤΕ -3% και πιέσεις στις τράπεζες, το ΧΑ -1,76% στις 860 μον. - Προβληματίζει η πολύμηνη απαξίωση

Με Coca Cola, ΟΤΕ -3% και πιέσεις στις τράπεζες, το ΧΑ -1,76% στις 860 μον. - Προβληματίζει η πολύμηνη απαξίωση
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 860 μονάδες, στα χαμηλά δύο μηνών, με το αμέσως χαμηλό ενδοσυνεδριακό να έχει σημειωθεί στις 23/7 ( 859,59 μον. )
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 860 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας, στις δημοπρασίες, με επίκεντρο τις πιέσεις στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών τίτλων, με τις δεικτοβαρείς Coca Cola -3,27%, ΟΤΕ -2,72%... ενώ με απώλειες έκλεισαν όλες οι τράπεζες με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Το κλίμα άλλαξε και στις διεθνείς αγορές, με τον Dax στην Γερμανία -2%, τον Dow Jones στην Wall Street στο -1% ενώ συνεχίζουν ανοδικά και  οι αποδόσεις των ομολόγων αλλά και οι τιμές του πετρελαίου καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Το ενδιαφέρον συνεχίζεται στη ΔΕΗ λόγω της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με την τιμή να σταθεροποιείται στα 8 ευρώ.

Ειδικότερα στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Eurobank -2,91% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και Εθνική -2,4% και ακολούθησαν Πειραιώς -1,21% και Αlpha Bank -0,62%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα χαμηλά δύο μηνών - από τις 23/7 με χαμηλό ενδοσυνεδριακό τις 859,59 μονάδες - με τους επενδυτές να απέχουν παρά τους θετικούς εγχώριους καταλύτες, γιατί φοβούνται την διόρθωση στις διεθνείς αγορές λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
Το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζει να είναι επενδυτικά αδιάφορο, συντηρείται το κλίμα απαξίωσης και απραξίας ενώ είναι ενδεικτικό ότι δεν μπόρεσε το τελευταίο διάστημα να ακολουθήσει το ράλι στις διεθνείς αγορές λόγω των παρεμβάσεων στη νομισματική πολιτική μέσω πανδημίας.
Με την αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, η πιθανότητα διόρθωσης διεθνώς αυξάνεται και ο Οκτώβριος είναι ο… κατάλληλος μήνας μιας διόρθωσης οδηγώντας το ελληνικό χρηματιστήριο στις 800 με 780 μονάδες.
To βασικό σενάριο είναι διόρθωση προς τις 800 με 780 μονάδες εντός των επόμενων εβδομάδων και ακολούθως ανάκαμψη προς τις 1000 με 1050 μονάδες με προοπτική Άνοιξη 2022.

Στο επίκεντρο η ΔΕΗ  μετά την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

Στο επίκεντρο παραμένει η μετοχή της ΔΕΗ μετά την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δαιμονοποιηθούν, αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο, ενίσχυσης των κεφαλαίων αλλά στην πράξη κάθε φορά που υλοποιείται αύξηση… ο μόνος που χάνει είναι το ελληνικό δημόσιο άρα πλήττονται τα συμφέροντα του έλληνα φορολογούμενου.
Στην περίπτωση της ΔΕΗ προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ του Διαχειριστή Δικτύου στην Macquarie με τίμημα 2,1 δισεκ. ευρώ αποφασίστηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Το βασικό διακύβευμα της αύξησης δεν είναι τα 850 εκατ ή περισσότερα που θα αντλήσει η ΔΕΗ στα 7,5 ευρώ αλλά ο τρόπος που θα υποστεί dilution το ελληνικό δημόσιο καθώς από 51% θα υποχωρήσει στο 33% με 34%.
Η λύση θα ήταν να υλοποιηθεί αύξηση 850 εκατ ή περισσότερα και ταυτόχρονα το δημόσιο με μια παράλληλη συναλλαγή να υλοποιήσει placement ώστε να διαθέσει το 17% σε επενδυτές.
Για το 17% σε παρούσες αξίες θα μπορούσε να αντλήσει 300 με 320 εκατ ευρώ.
Το επιχείρημα ότι θα κερδίσει πολλαπλάσια το δημόσιο μέσω της αραίωσης – μείωσης του ποσοστού επειδή θα μπορούν νέοι μέτοχοι και θα ανεβάσουν την μετοχή είναι προσχηματικός λόγος αφού η ΔΕΗ με το υφιστάμενο μετοχικό καθεστώς από τα 4 βρέθηκε στα 10 ευρώ.
Η αποτίμηση του ποσοστού του δημοσίου στην ΔΕΗ σήμερα είναι 935 εκατ ευρώ – με ποσοστό 51% -.
Μετά την αύξηση το ποσοστό του δημοσίου θα έχει υποχωρήσει στο 34% - καταστατική μειοψηφία – και θα αποτιμάται η ΔΕΗ συνολικά 2,8 με 2,9 δισεκ. ευρώ.
Το ποσοστό του δημοσίου στο 34% θα έχει παραπλήσια αξία δηλαδή 950 εκατ ευρώ.
Με το διττό μοντέλο ιδιωτικοποίησης ωστόσο το δημόσιο διασφαλίζει ότι βελτιστοποιεί το όφελος για τον έλληνα φορολογούμενο.
Για μια ακόμη φορά σύμβουλοι του πρωθυπουργού – παρασύρουν τον Μητσοτάκη – με μοντέλα ιδιωτικοποίησης όπου κερδίζουν μόνο οι ιδιώτες και χάνει μόνο το δημόσιο άρα ο έλληνας φορολογούμενος.

Πιέσεις τα μη τραπεζικά blue chips

Πιέσεις καταγράφηκαν στα μη τραπεζικά blue chips, με Τιτάν -3,33%, Coca Cola -3,27%, ΕΛΧΑ -3,09%, ΟΤΕ -2,72%.....ενώ το θετικό πρόσημο διατήρησε μόνο η Motor Oil +0,52%.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα εταιρικά αποτελέσματα, ειδικότερα στις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ αύριο 29/9 δημοσιεύουν αποτελέσματα ο ΑΔΜΗΕ και η Lamda.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,12% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,22%.
Λίγο μετά τις 11:30 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσει στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,29%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με την Eurobank -2,91% ...αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με την Coca Cola και τον ΟΤΕ με απώλειες - 3%... και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,78% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,76%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,76% στις 860 μονάδες έχοντας υψηλό στις 874,74 μονάδες και χαμηλό 860,03 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49,1 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 6,4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 17,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 6,4 εκατ. ευρώ και όγκου 1,65 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Εθνική διακίνησε 895 χιλ. τεμάχια αξίας 2,19 εκατ. ευρώ και η Eurobank 461 χιλ. τεμάχια αξίας 382 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 82 χιλ. τεμάχια αξάις 1,08 εκατ. ευρώ, η Μυτιληναίος 177 χιλ. τεμάχια αξίας 2,45 εκατ. ευρώ και η Autohellas 40 χιλ. τεμάχια αξίας 312 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 860 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες,  διασπώντας την πρώτη στήριξη των 870 μονάδων και ακολουθούν οι 850, οι 830 και οι 800 μονάδες και οι 780 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 885 και τις 900 μονάδες  και ακολουθούν οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 546 μονάδες, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες,  διασπώντας την πρώτη στήριξη των 550 μονάδων και ακολουθούν οι 540, οι 530 και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι  580 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 635 και οι 650 μονάδες.

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων

Πωλήσεις καταγράφονται  σήμερα 28/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, με έντονες τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται προχωρήσουν σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, μετά και την ανακοίνωση της Fed στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου, και ειδικότερα των δηλώσεων του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ ο οποίος επεσήμανε ότι το tapering θα μπορούσε να συμβεί τον Νοέμβριο και να τερματιστεί στα μέσα του 2022.
Ωστόσο δεν δόθηκε ούτε ορίστηκε ακριβές χρονικό περιθώριο ή συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα συμβεί το πολυαναμενόμενο tapering, δηλαδή η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,84% και το ιταλικό 10ετές στο 0,85% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 76 μονάδες ή 0,76% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Πως η Εθνική τράπεζα θα μπορούσε να συμβάλλει στην αναθέρμανση της χρηματιστηριακής αγοράς;

Μπορεί η Εθνική Τράπεζα να συμβάλλει στην αναθέρμανση της χρηματιστηριακής αγοράς;
Ναι υπό ποια παράμετρο;
Στο παρελθόν π.χ. το 2006 ή 2007 οι μικρομέτοχοι έλεγχαν το 40% της Εθνικής… τότε το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν ζωηρό και τα hedge funds λιγότερα... όσο περισσότεροι μικροί επενδυτές συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρίας τόσο μεγαλύτερο το επενδυτικό ενδιαφέρον και η καιρδοσκοπία.
Σήμερα οι περισσότεροι επενδυτές είναι hedge funds ή επενδυτές δυνητικοί πωλητές και οι μικρομέτοχοι ελέγχουν μόλις το 10% των μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών.
Κάποια στιγμή στα μέσα του 2022 το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προχωρήσει σε placement του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας.
Θα μπορούσαν αυτά τα placement να αποτελέσουν απαρχή αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης των ελληνικών τραπεζών… ελληνοποιώντας το σύστημα.
Θα μπορούσε το ΤΧΣ να διαθέσει 10% σε ξένους θεσμικούς και 10% σε μικρομετόχους, ώστε σταδιακά οι μικρομέτοχοι να διαδραματίζουν πιο ενεργό ρόλο στις χρηματιστηριακές ισορροπίες.
Εάν η οικονομία ανακάμπτει και λεφτά υπάρχουν όπως διατείνεται η κυβέρνηση της ΝΔ, εάν λεφτά υπάρχουν και οι πολίτες ευημερούν, τότε θα εμφανιστούν και θα αγοράσουν μετοχές της Εθνικής, μιας τράπεζας ορόσημο και σύμβολο στην οικονομία και το τραπεζικό σύστημα.
Το 10% σήμερα της Εθνικής αποτιμάται 225 εκατ ευρώ, άνετα μπορούν να βρεθούν από μικρούς επενδυτές…
Πιστεύουμε ότι και με πολιτικά κριτήρια θα ήταν ένα καλό κίνητρο, η άνοδος της μετοχής της Εθνικής σε βάθος χρόνου, θα δημιουργήσει κοινωνικές ομάδες ικανοποιημένων πολιτών και θα δημιουργήσει την προσδοκία ότι η ανάκαμψη και το χρήμα διαχέεται στην κοινωνία.
Η κυβέρνηση της ΝΔ θα μπορούσε να το αξιοποιήσει πολιτικά.

Η Attica bank είναι μια χρεοκοπημένη τράπεζα κεφαλαιακά αλλά και ως επιχειρηματικό μοντέλο - Η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ δεν επαρκεί

Σήμερα 28 Σεπτεμβρίου 2021 κληρώνει για την Attica bank, αφού έως το 9 το βράδυ θα πρέπει να εμφανιστεί – που δεν θα εμφανιστεί – επενδυτής.
Είναι τέτοιος ο επιχειρηματικός ξεπεσμός της Attica bank που άλλαξε στρατηγική και από αναφορές αναζητούμε στρατηγικό επενδυτή, λέει στους υποψηφίους, πείτε μας τι θέλετε για να επενδύσετε στην Attica bank.
Δυστυχώς μέχρι σήμερα η Attica bank δεν έχει πει την αλήθεια στους επενδυτές και στους δυνητικούς υποψήφιους.
Η μαύρη κεφαλαιακή τρύπα της Attica bank υπερβαίνει τα 500 εκατ ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ δε φθάνει και προφανώς οι επενδυτές μην παρασυρθούν από το reverse split… η πραγματική αξία της μετοχής της Attica bank είναι μηδέν.
Το βασικό σενάριο θέλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να παίρνει τα warrants που θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές αποκτώντας το 68% της Attica bank.
Εν συνεχεία θα καλύψει την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ και σε επόμενη φάση θα πρέπει να εμφανιστεί επενδυτής που πάλι με αύξηση θα εισφέρει άλλα 200-250 εκατ ευρώ.
Η Attica bank είναι μια χρεοκοπημένη τράπεζα κεφαλαιακά αλλά και ως επιχειρηματικό μοντέλο.
Επενδύοντας στην αύξηση κεφαλαίου σήμερα – δυστυχώς – δεν είναι αναπτυξιακή αλλά έρχεται να καλύψει την αρνητική καθαρή θέση.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι η Attica bank έχει 187 εκατ κεφάλαια αλλά η μαύρη τρύπα είναι πάνω από 500 εκατ όπερ σημαίνει ότι τα πραγματικά κεφάλαια της είναι -300 εκατ ευρώ.
Η μαύρη τρύπα, τα αρνητικά ίδια κεφάλαια είναι -300 εκατ οπότε η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ συντηρεί ακόμη την αρνητική καθαρή θέση.
Σε κάθε περίπτωση τα 240 εκατ δεν επαρκούν.
Η μεγάλη αποκάλυψη του bankingnews ότι εάν έσπαγε σε καλή και κακή τράπεζα η Attica bank το funding gap το χρηματοδοτικό κενό μεταξύ ενεργητικού και παθητικού στον ισολογισμό θα ήταν 1,5 δισεκ. αποδεικνύει ότι η Attica bank είναι χρεοκοπημένη τράπεζα.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου και μετά διακόπτει την παροχή ρευστότητας στην Attica bank η οποία υποχρεωτικά θα επιστρέψει στον ELA στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΤτΕ.
Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί άκρως αρνητική εξέλιξη αυτό καθώς στον ELA επιστρέφουν μόνο οι αφερέγγυες τράπεζες.

Η επικαιρότητα

 - Με την επιδημία του κορωνοϊού να παραμένει σε ύφεση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας - μόνη εξαίρεση η Βόρεια Ελλάδα – και με τα σχολεία να μην έχουν δώσει τουλάχιστον προς το παρόν την εκθετική αύξηση κρουσμάτων που πολλοί επιστήμονες φοβούνταν, οι ειδικοί στρέφουν το βλέμμα τους στον κίνδυνο να συμπέσουν μαζί το 5ο κύμα covid, το οποίο αναμένεται στα τέλη Οκτωβρίου μαζί με μια πιθανή έξαρση της εποχικής γρίπης.
Κύρια πηγή ανησυχίας είναι να συμπέσουν μαζί covid και γρίπη, κάτι που δεν έχει προηγούμενο - μια και πέρσι λόγω των περιοριστικών μέτρων, επί της ουσίας δεν υπήρξαν κρούσματα γρίπης – εξέλιξη που εφόσον επιβεβαιωθεί θα δοκιμάσει για ακόμα μια φορά τα όρια και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
 - Για μία ιστορική μέρα με την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, έκαναν λόγο από το Μέγαρο των Ηλυσίων ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Γαλλίας Emmanuel Macron.
«Έχουμε τη βούληση να εντατικοποιήσουμε την εταιρική μας σχέση σε θέματα ασφάλειας και άμυνας - Θέλουμε να ενισχύσουμε την εδαφική ακεραιότητα και των δύο χωρών μας ενώ μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί εάν δράσουμε μαζί», τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.
O Έλληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει τρεις γαλλικές φρεγάτες τύπου Belharra για το Πολεμικό Ναυτικό, με δυνατότητα να αποκτήσει ακόμα μία.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 28/9 οι ασιατικές αγορές, με την επιβράδυνση της ανάκαμψης στην Κίνα να επηρεάζουν το κλίμα. 
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα έδειξαν ότι η αύξηση της κερδοφορίας στις βιομηχανίες της χώρας επιβραδύνθηκε για έκτο μήνα τον Αύγουστο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,19%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,54%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,07% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο  -1,14%.

Πιέσεις  στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πιέσεις καταγράφονται σήμερα 28/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς αυξάνονονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό ενώ και οι ενδείξεις για την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας επηρεάζουν το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Στο επίκεντρο παραμένει η κρίση στον κινεζικό κολοσσό ακινήτων Evergrande αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας αύξηση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Αύγουστο καθώς αυξήθηκε οι εισαγωγές από τις αμερικανικές επιχειρήσεις που προσπαθούν να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα αποθέματά τους, δημιουργώντας ανησυχίες ότι το εμπόριο θα μπορούσε εκ νέου να αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,8%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -2,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,1%, ο S&P 500 στο -1,5%, ο Nasdaq στο -2,2% και το ETF GREC στο -1,7% ( 27,14 δολ. ).

Απώλειες στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στην Eurobank

Με απώλειες έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Eurobank να κλείνει στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες .
Η Εθνική έκλεισε στα 2,4040 ευρώ, με πτώση -2,4% με όγκο 2,36 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1150 ευρώ, με πτώση -0,62% με όγκο 2,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3830 ευρώ, με πτώση -1,21% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8154 ευρώ, με πτώση -2,91% με όγκο 2,88 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,02 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,04 ευρώ, με άνοδο +0,97% και κεφαλαιοποίηση 464 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Από 27/9 οι μετοχές της Attica Bank είναι εκτός διαπραγμάτευσης προκειμένου να γίνει η αύξηση ονομαστικής αξίας των μετοχών και το reverse split.
Ο αριθμός των μετοχών από 461,25 εκατ. θα γίνει 7,68 εκατ. με ονομαστική αξία και θα επανέλθουν προς διαπραγμάτευση στις 30 Σεπτεμβρίου με τιμή 4,80 ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,62 ευρώ, με πτώση -0,95% και κεφαλαιοποίηση 330 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Τιτάν, Coca Cola, ΕΛΧΑ, OTE ...
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισε μόνο η Motor Oil..
H Coca Cola έκλεισε στα 28,11 ευρώ, με πτώση -3,27% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,56 ευρώ, με πτώση -2,72% και αποτίμηση 7,11 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,06 ευρώ, με πτώση -0,37% και αποτίμηση 1,87 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,42 ευρώ, με πτώση -0,62% και κεφαλαιοποίηση 561 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,01 ευρώ, με πτώση -0,84% και  αποτίμηση 4,57 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,50 ευρώ, με πτώση -3,33% και κεφαλαιοποίηση 1,14 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,67 ευρώ, με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,45 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,80 ευρώ, με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,92 ευρώ, με πτώση -0,78% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,31 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 779 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8220 ευρώ, με πτώση -3,09% και κεφαλαιοποίηση 684 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0268 ευρώ, με πτώση -5,96% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,84% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -1 μονάδες βάσης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 28/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, με έντονες τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Οι κεντρικές τράπεζες προετοιμάζονται προχωρήσουν σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής,  μετά και την ανακοίνωση της Fed στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου και ειδικότερα των δηλώσεων του επικεφαλής Τζερόμ Πάουελ ο οποίος επεσήμανε ότι το tapering θα μπορούσε να συμβεί τον Νοέμβριο και να τερματιστεί στα μέσα του 2022.
Ωστόσο δεν δόθηκε ούτε ορίστηκε ακριβές χρονικό περιθώριο ή συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα συμβεί το πολυαναμενόμενο tapering, δηλαδή η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,82% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,83%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,82% με το αμερικανικό 10ετές 1,54% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 103 μονάδες βάσης από 104 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,76% ή 76 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 50 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 28/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 28 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,85%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/9/2021 στο -0,19% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,18% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,34% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,85% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,29%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης