Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την διεθνή άνοδο, πιέσεις σε τράπεζες και ΧΑ -0,85% στις 886 μον. - Εξαντλείται η άνοδος στις 900 μονάδες

Παρά την διεθνή άνοδο, πιέσεις σε τράπεζες και ΧΑ -0,85% στις 886 μον. - Εξαντλείται η άνοδος στις 900 μονάδες
Η αγορά διατήρησε οριακά την πρώτη στήριξη των 885 μονάδων ενώ επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη συνεδρίαση ότι τα ανοδικά περιθώρια εξαντλούνται στις 900 μονάδες
(upd16) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 886 μονάδες, από τις 902 μονάδες υψηλό ημέρας, με πιέσεις στις τράπεζες και με απώλειες το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips ενώ για μια ακόμη συνεδρίαση δεν ακολούθησε τα κέρδη των διεθνών αγορών.
Οι συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα, συμπεριλαμβαμένων και των πακέτων, ειδικότερα του ΟΠΑΠ. 

Στα μη τραπεζικά blue chips, σημαντικές απώλειες κατέγραψαν Viohalco -4,1% και Μυτιληναίος -3,27% ενώ την περαιτέρω πτώση της αγοράς ανέκοψαν τα κέρδη σε Jumbo +1,59%, ΟΠΑΠ +1,34% και του δεικτοβαρή ΟΤΕ +0,81%.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -2,14% και ακολούθησαν Εθνική -1,95%, Alpha Bank -1,9% ενώ με ήπιες απώλειες έκλεισε η Eurobank -0,38%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο κράτησε την στήριξη των 885 μονάδων ενώ επιβεβαιώθηκε ότι τα ανοδικά περιθώρια εξαντλούνται στις 900 μονάδες, και παρά και το γεγονός ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές θετικές εγχώριες ειδήσεις και οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν ανοδικά..με τον Dax στην Γερμανία +1% και τον Dow Jones +1,3%..

 Διεθνείς εξελίξεις

Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Federal Reserve (Fed), στη σύνοδο της 22ας Σεπτεμβρίου, στο τρέχον εύρος του 0,0% - 0,25%, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αύξησή τους μπορεί να έλθει νωρίτερα από το αναμενόμενο καθώς βασικός παράγοντας θα αποτελέσει η προοπτική της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο 2021.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, J. Powell, η Fed παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην επίτευξη των στόχων της για την πλήρη απασχόληση και τον πληθωρισμό ενώ επεσήμανε ότι το tapering θα μπορούσε να συμβεί τον Νοέμβριο και να τερματιστεί στα μέσα του 2022.
Ωστόσο δεν δόθηκε ούτε ορίστηκε ακριβές χρονικό περιθώριο ή συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα συμβεί το πολυαναμενόμενο tapering, δηλαδή η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Παράλληλα, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στις εξελίξεις με τον κινεζικό κολοσσό ακινήτων της Evergrande, παρότι οι ανησυχίες της αγοράς για τον κίνδυνο κατάρρευσής της αμβλύνθηκαν σήμερα, αφότου η θυγατρική της Hengda Real Estate Group κατέληξε σε συμφωνία με τους ομολογιούχους της για την αποπληρωμή των ομολογιών της.
Σημειώνεται ότι η μετοχή η China Evergrande Group στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με κέρδη +18,5%
Ωστόσο, ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Evergrande κάθε άλλο παρά έχει απομακρυνθεί, δεδομένου ότι η κινεζική εταιρεία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες ενώ έχει μπροστά της δύο πληρωμές τόκων για ομόλογα, τις επόμενες ημέρες.
Ο φόβος για ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμών από τον κινεζικό κολοσσό έχει προκαλέσει αναταράξεις τις τελευταίες ημέρες στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, υπό τον φόβο να εξελιχθεί σε μια νέα Lehman Brothers που θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό τομέα.
Εν τω μεταξύ, οι κινεζικές αρχές ζήτησαν από τις τοπικές κυβερνήσεις, να προετοιμαστούν για μία πιθανή κατάρρευση της China Evergrande Group, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλέστηκε η Wall Street Journal.
Και αυτό έρχεται σε αντίθεση με τα πρωινά δημοσιεύματα του Bloomberg ότι ο κινεζικός κολοσσός βρίσκεται σε συνεννόηση με τους πιστωτές του για τη διευθέτηση των υποχρεώσεών του.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι τελευταίες ενέργειες των κινεζικών αρχών μοιάζουν σαν «προετοιμασία για μία πιθανή καταιγίδα», ενώ ο κρατικός μηχανισμός έχει λάβει οδηγίες να παρέμβει μόνο την ύστατη στιγμή, εάν η Evergrande αποτύχει να διαχειριστεί τις υποχρεώσεις της.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής 26 Σεπτεμβρίου στη Γερμανία, οι οποίες θα απαντήσουν και στο μεγάλο πολιτικό ερώτημα, του ποιος θα διαδεχθεί στην καγκελαρία την Angela Merkel (Χριστιανοδημοκράτες, CDU) ύστερα από 16 συναπτά χρόνια.
Τα βασικά ερωτήματα παραμένουν στο εάν το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) θα καταφέρει έως το τέλος να διατηρήσει το προβάδισμα που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις κάλπες αλλά και το πόσος χρόνος θα απαιτηθεί ώστε οι νικητές των εκλογών να σχηματίσουν κυβέρνηση, δεδομένου ότι το 2015 πέρασαν πάνω από 5 μήνες από τις εκλογές για να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν απώλειες στο σύνολο σχεδόν των τίτλων, με τις μεγαλύτερες πιέσεις σε Viohalco -4,1%, Μυτιληναίο -3,27%, ΔΕΗ -3,11%....ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Jumbo +1,59% και ΟΠΑΠ +1,34% ..
Σήμερα 23/9 αναμένουμε τα αποτελέσματα η ΔΕΗ, η μετοχή της οποίας έχει καταγράψει 8 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με σωρευτικές απώλειες -14,10%.
Οι αναλυτές περιμένουν πως η αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας θα αντισταθμίσει την απώλεια του μεριδίου αγοράς αλλά και τα αυξημένα κόστη λόγω εκπομπών ρύπων, πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Με κέρδη +7,79% έκλεισε η Κέκροψ, με υψηλό ημέρας +15,33%, λόγω της χθεσινής ανακοίνωση της εταιρείας η οποία αναφέρει πως στις 3/11 θα συζητηθεί το θέμα των διεκδικούμενων εκτάσεων ενώπιον του αναιρετικού τμήματος του Αρείου Πάγου.
Η αγορά προεξοφλεί θετική εξέλιξη στο θέμα που ταλαιπωρεί την εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια 

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,38% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,95%.
Λίγο πριν τις 11:00 με το σύνολο των τραπεζών και των μη τραπεζικών blue chips, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,93%.
Περί τις 12:10, με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,19%.
Περί τις 16:30, με πιέσεις στις τράπεζες με την Εθνική στο -2,62% και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο, με τον Μυτιληναίος -4,93% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,51% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,15%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,85% στις 86 μονάδες έχοντας υψηλό στις 902,66 μονάδες και χαμηλό 884,03 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων, ειδικότερα του ΟΠΑΠ και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 95,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 26 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 26,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 13,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 25,6 εκατ. ευρώ και όγκου 2,17 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Εθνική διακίνησε 366 χιλ. τεμάχια αξίας 924 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ  1,37 εκατ. τεμάχια αξίας 18,5 εκατ. ευρώ και  ο ΟΤΕ 75 χιλ. τεμάχια αξίας 1,24 εκατ. ευρώ.
Η Jumbo 328,1 χιλ. τεμάχια αξίας 4,63 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 30,1 χιλ. τεμάχια αξίας 356 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 886 μονάδες, πλησίον της πρώτης στήριξης των 885 μονάδων και ακολουθούν οι 870, οι 850 μονάδες και οι 830 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 905 μονάδες και ακολουθούν οι 915, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκελισε στις 554 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 530, οι 520  και οι 500 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 580 μονάδες και ακολουθούν οι 600, οι 635 και οι 650 μονάδες.

Οριακές πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων

Οριακέ πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 23/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της διήμερης συνεδρίασης της FED.
Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Federal Reserves (Fed), στο τρέχον εύρος του 0,0% - 0,25%, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αύξησή τους μπορεί να έλθει νωρίτερα από το αναμενόμενο καθώς βασικός παράγοντας θα αποτελέσει η προοπτική της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο 2021.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, J. Powell, η Fed παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην επίτευξη των στόχων της για την πλήρη απασχόληση και τον πληθωρισμό ενώ επεσήμανε ότι το tapering θα μπορούσε να συμβεί τον Νοέμβριο και να τερματιστεί στα μέσα του 2022.
Ωστόσο δεν δόθηκε ούτε ορίστηκε ακριβές χρονικό περιθώριο ή συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα συμβεί το πολυαναμενόμενο tapering, δηλαδή η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,75% και το ιταλικό 10ετές στο 0,71% και με το μεταξύ τους spread στις 4 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 78 μονάδες ή 0,78% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Ο ESM έδωσε το πράσινο φως να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της Attica bank το ΤΧΣ, αποτρέπεται το bail in – Αρχικά κρατικοποίηση και στο τέλος Bain

O ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης έδωσε το πράσινο φως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank με το βασικό επιχείρημα που προέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση ότι εάν σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα η Attica bank θα απαιτηθούν τουλάχιστον 1,5 δισεκ. ευρώ ενώ καλύπτοντας την αύξηση των 240 εκατ θα μπορούσε να διασωθεί προσωρινά μέχρι να ενδιαφερθεί ιδιώτης επενδυτής.
Το ίδιο σκεπτικό δέχθηκε και ο SSM ο Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των Τραπεζών που ωστόσο δεν εποπτεύει την Attica bank.
Το bankingnews έθεσε το ερώτημα στον SSM ο οποίος ανέφερε «ότι δεν σχολιάζουμε σχέδια ή αποφάσεις που αφορούν μη ελεγχόμενες από τον SSM τράπεζες».
Ωστόσο διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο ο ESM που είναι ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΧΣ όσο και ο SSM που εποπτεύει τις τράπεζες μεταξύ της ενεργοποίησης του bail in που θα απαιτήσει τουλάχιστον 1,5 δισεκ. ευρώ και της κρατικής ανακεφαλαιοποίησης… προτιμάται η δεύτερη λύση της ανακεφαλαιοποίησης…
Με βάση τις νέες εξελίξεις για την Attica bank θα συμβούν τα εξής
Έως τις 15 Οκτωβρίου θα έχουν περιέλθει όλα τα warrants στο ΤΧΣ δωρεάν και θα έχει συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ εισφέροντας τουλάχιστον 150 με 160 εκατ το 68% δηλαδή που θα κατέχει μετά τα warrants που υπόκεινται και αυτά σε reverse split 60 προς 1.
Το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών ίσως εισφέρει 50 εκατ αν και δεν είναι βέβαιο γιατί ήδη έχει χάσει σχεδόν 1 δισεκ. από τις αποτυχημένες επενδύσεις του στην Attica bank.
Μέχρι το τέλος του 2021 ή αρχές 2022 θα ενεργοποιηθεί η 2η φάση της ανακεφαλαιοποίησης όπου η Bain Capital θα συμμετάσχει σε νέα αύξηση κεφαλαίου καλύπτοντας το πραγματικό κεφαλαιακό κενό.
Λέμε πραγματικό κεφαλαιακό κενό γιατί θα αποδειχθεί από την εξυγίανση και ελέγχους που θα πραγματοποιήσει το ΤΧΣ ότι τα 240 εκατ αύξησης δεν επαρκούν στην Attica bank.
H τωρινή διοίκηση της Attica bank επιχείρησε με αλλεπάλληλους λανθασμένους χειρισμούς να διασώσει την τράπεζα προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα.
Το μοντέλο τιτλοποιήσεων που ακολουθήθηκε στην Attica bank απέτυχε παταγωδώς καθώς για να ενταχθούν στον Ηρακλή 2 το Artemis και Omega οι δύο βασικές τιτλοποιήσεις θα απαιτηθούν πρόσθετες προβλέψεις.
Οι πειραματισμοί της διοίκησης Πανταλάκη στην Attica bank αποδείχθηκαν καταστροφικοί για την τράπεζα που ουσιαστικά κρατικοποιείται αλλά στο βάθος θα εμφανιστεί στρατηγικός επενδυτής η Bain Capital.
Τι σημαίνουν όλα αυτά;
1)Η Attica bank δεν θα σπάσει σε good και bad bank σε καλή και κακή τράπεζα, οπότε δεν θα βγει από το χρηματιστήριο και δεν θα χρειαστεί να εμπλακούν οι καταθέτες στην ανακεφαλαιοποίηση της.
2)Η κρατικοποίηση της θα είναι προσωρινή η οποία ωστόσο κρίνεται μονόδρομος ώστε η τράπεζα να εξυγιανθεί.
3)Θα αντικατασταθεί όλη η διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο της Attica bank με νέα πρόσωπα που θα προωθήσουν την εξυγίανση της Attica bank
4)O τελικός επενδυτής στην τελική φάση η Bain Capital θα αποφασίσει για το τελικό διοικητικό σχήμα και την τελική στρατηγική ανάπτυξης της τράπεζας.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η κρατικοποίηση και ακολούθως η ιδιωτικοποίηση  αποτελεί την μόνη πραγματική ρεαλιστική προσέγγιση για την χρεοκοπημένη Attica bank.
Με όρους κεφαλαίων και επιχειρηματικού σχεδίου η Attica bank απέτυχε και σε καμία περίπτωση τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Η πλήρης αντικατάσταση διοίκησης και επιχειρηματικού σχεδιασμού δεν είναι απλά απαραίτητη διαδικασία αλλά μονόδρομος.
Επίσης πρέπει να αποκλειστεί από κάθε διοικητικό σχήμα ο Σύλλογος Εργαζομένων που πιστεύουμε ότι έβλαψε τα συμφέροντα της τράπεζας.

Η επικαιρότητα

Την αγωνία τους για την τεράστια διασπορά της covid εκφράζουν οι ειδικοί  για την έκρηξη των κρουσμάτων στη βόρεια Ελλάδα αλλά και στα σχολεία.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 13/9, όταν και άνοιξαν τα σχολεία έως και χθες, έχουν καταγραφεί περισσότερα από 6.000 κρούσματα σε ανήλικους, οι οποίοι πλέον αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% των νέων κρi ουσμάτων ενώ χθες 21/9 ανεστάλη - για πρώτη φορά την φετινή χρονιά - η λειτουργία δύο τμημάτων του 10ου δημοτικού σχολείου Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους ότι είναι πιθανό να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια πανδημία των παιδιών, επισημαίνοντας την ανάγκη αλλαγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων με τους ειδικούς να εξακολουθούν να επισημαίνουν την ανάγκη αύξησης των εμβολιασμών στα παιδιά
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση με τη συνδρομή της Δικαιοσύνης τρέχει για να βάλει τέλος στις περιπτώσεις «καταδίωξης» γιατρών και εκπαιδευτικών μέσω μηνυτήριων αναφορών από αρνητές των εμβολίων και των περιοριστικών μέτρων για τη διασπορά του ιού.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 23/9 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, αποτυπώνοντας τις προσδοκίες τους μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Evergrande.
Ειδικότερα, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,38%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,2%, ο δείκτης  S&P/ASX 200 στην Αυστραλία +1% ενώ ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,41%.
Οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές λόγω αργίας.

Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Με κέρδη κινούνται οι ευρωπαϊκές αγορές και σήμερα, 23/9 συνεχίζοντας για τρίτη ημέρα την θετική τους πορεία, αποτυπώνοντας την ικανοποίησή τους για τις εξελίξεις με την κινεζική Evergrande, αλλά και τα αποτελέσματα της συνεδρίασης της Federal Reserve.
Η επιχειρηματική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε με τον ασθενέστερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών τον Σεπτέμβριο, καθώς οι περιορισμοί λόγω της παραλλαγής Delta επηρέασαν τη ζήτηση και την αλυσίδα εφοδιασμού.
Ειδικότερα, ο δείκτης Composite Purchasing Managers, ένας καλός δείκτης της συνολικής οικονομικής υγείας, υποχώρησε στο χαμηλό πεντάμηνου, ήτοι στις 56,1 μονάδες, τον Σεπτέμβριο από 59,0 μονάδες τον Αύγουστο.
Αν και παρέμεινε πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, που χωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για έβδομο συνεχόμενο μήνα, ήταν πολύ κάτω από την εκτίμηση της δημοσκόπησης του Reuters, που έδειχνε 58,5 μονάδες.
Άνοδο για δεύτερη συνεχιζόμενη εβδομάδα κατέγραψαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ καθώς άγγιξαν τις 351.000, μια αύξηση από την ανοδικά αναθεωρημένη 335.000 της προηγούμενης εβδομάδας και πολύ πιο πάνω από την εκτίμηση των 320.000 του Dow Jones.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1,1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +1,3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,80% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,15%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,3%, ο S&P 500 στο +1,2% , ο Nasdaq στο +1% και το ETF GREC στο -0,56% ( 28,04 δολ. ) .

Πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα

Πιέσεις καταγράφηκαν  στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Η Εθνική έκελισε στα 2,51 ευρώ, με πτώση -1,95% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1085 ευρώ, με πτώση -1,9% με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,6 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε  στα 1,37 ευρώ, με πτώση -2,14% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,71 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8360 ευρώ, με πτώση -0,38% με όγκο 3,01 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,1 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0150 ευρώ, με πτώση -0,49% και κεφαλαιοποίηση 454 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0852 ευρώ, με πτώση -3,62% με όγκο 859 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 39 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,90 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 336 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα, λόγω και των πακέτων.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Viohalco, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Jumbo και ΟΠΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 29,28 ευρώ, με άνοδο +0,27% και  κεφαλαιοποίηση στα 10,85 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκελισε στα 16,27 ευρώ, με άνοδο +0,81% και αποτίμηση 7,43 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,02 ευρώ, με πτώση  -3,11% και αποτίμηση 2,09 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4450 ευρώ, με πτώση -1,41% και κεφαλαιοποίηση 567 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με άνοδο +1,34% και  αποτίμηση 4,78 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,36 ευρώ, με πτώση -1,03% και κεφαλαιοποίηση 1,2 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,67 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,30 ευρώ, με πτώση -1,48% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,51 ευρώ, με πτώση -3,27% και κεφαλαιοποίηση 2,07 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,10 ευρώ, με άνοδο +1,59% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,51 ευρώ, με πτώση -2,59% και κεφαλαιοποίηση 800 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,92 ευρώ, με πτώση -3,03% και κεφαλαιοποίηση 720 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,030 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 28 εκατ. ευρώ.

Οριακές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,75% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 4 μονάδες βάσης

Οριακές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 23/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, στον απόηχο των αποτελεσμάτων της διήμερης συνεδρίασης της FED.
Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Federal Reserves (Fed), στο τρέχον εύρος του 0,0% - 0,25%, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η αύξησή τους μπορεί να έλθει νωρίτερα από το αναμενόμενο καθώς βασικός παράγοντας θα αποτελέσει η προοπτική της αμερικανικής οικονομίας μέσα στο 2021.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, J. Powell, η Fed παραμένει πλήρως δεσμευμένη στην επίτευξη των στόχων της για την πλήρη απασχόληση και τον πληθωρισμό ενώ επεσήμανε ότι το tapering θα μπορούσε να συμβεί τον Νοέμβριο και να τερματιστεί στα μέσα του 2022.
Ωστόσο δεν δόθηκε ούτε ορίστηκε ακριβές χρονικό περιθώριο ή συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα συμβεί το πολυαναμενόμενο tapering, δηλαδή η μείωση της ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,75% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,71%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,75% με το αμερικανικό 10ετές 1,36% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης από 104 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 78 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,78% ή 78 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 50 μονάδες βάσης…

Οριακές πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Οριακές πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 23/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά και τις χθεσινές ανακοινώσεις της FED.  
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 23 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,71%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 23/9/2021 στο -0,29% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,25% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,71% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,21%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης