Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η εικόνα αδράνειας συντηρείται στο ΧΑ -0,30% στις 904 μον. – Η διολίσθηση της αγοράς θα συνεχιστεί

Η εικόνα αδράνειας συντηρείται στο ΧΑ -0,30% στις 904 μον. – Η διολίσθηση της αγοράς θα συνεχιστεί
Η επενδυτική αδιαφορία συνεχίζεται στις περισσότερες μετοχές, στρώνοντας το έδαφος για τη διολίσθηση σε χαμηλότερα επίπεδα

(upd 18) Η εικόνα αδράνειας συντηρήθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 904 μονάδες, με την επενδυτική αδιαφορία να συνεχίζεται στις περισσότερες μετοχές, στρώνοντας το έδαφος για τη διολίσθηση σε χαμηλότερα επίπεδα.
Το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να επιχείρησε εσχάτως κίνηση πάνω από τις 900 μονάδες αλλά στην πράξη, από τον Απρίλιο του 2021 έως και σήμερα μέσα Σεπτεμβρίου 2021 ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει.
Το θέμα είναι εάν βρισκόμαστε κοντά ή μακριά από μια διόρθωση.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την Wall Street που έχει καθυστερήσει να διορθώσει… εάν δεν υπήρχε η χειραγώγηση της FED η Wall δεν θα ήταν στις 4450 και 35.200 ο S&P και ο Dow Jones αλλά 20% χαμηλότερα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την τρέχουσα εβδομάδα και ειδικότερα την Παρασκευή 17/9 καθώς θα λάβει χώρα η τριπλή λήξη παραγώγων αλλά και το rebalancing από την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell με την κυριότερη αλλαγή της μετοχής της Πειραιώς η οποία εισέρχεται στους δείκτες FTSE All World και στον FTSE Global Emerging Europe Mid Cap, από τον Small Cap.
Επίσης, την ίδια ημέρα το βράδυ η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Αν και αρχικά υπήρξαν κάποιες αγοραστικές δυνάμεις στη χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,07% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,09%, οι πιέσεις επανήλθαν και συντηρήθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες -0,30% στις 904 μονάδες έχοντας υψηλό στις 907,48 μονάδες και χαμηλό 901,91 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είχε επικεντρωθεί στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,7 εκατ. ευρώ, ο όγκος 22,1 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 904 μονάδες, και ακολουθούν οι 910, οι 930 και οι 950 μονάδες και οι πολυπόθητες 1000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και ακολουθούν οι 880 μονάδες, οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρέθηκε στις 563 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 575 και ακολουθούν οι 585 μονάδες και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 545 μονάδες και ακολουθούν οι 540, οι 525 και οι 500 μονάδες.

BofA/ML: Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν αξίες πλέον, σπάνια η πρόοδος στα NPEs

Η ταχεία βελτίωση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των ελληνικών τραπεζών προσφέρει ευκαιρίες και αξίες, τονίζει η Bank of America Merrill Lynch στην τελευταία της ανάλυση, κατά την οποία αρχίζει την κάλυψη των Εθνική, Πειραιώς και Eurobank με εποικοδομητική στάση.
Όπως αναφέρει στην ανάλυση με τίτλο "Vertiginous NPE reductions offer value" (Η σπάνια μείωση των NPEs προσφέρει αξία), η Bank of America Merrill Lynch βλέπει σημαντικούς λόγους για να κρατήσει μια εποικοδομητική στάση σε επιλεγμένες ελληνικές τράπεζες.
Μάλιστα, εκτιμά ότι ο κλάδος θα πετύχουν μονοψήφια ποσοστά NPEs, μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, μέχρι το 2022, αξιοσημείωτο εάν αναλογιστεί κανείς και το σημείο εκκίνησης.

Οι προτιμήσεις της Bank of America Merrill Lynch

Όπως αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch προτιμά ιδιαίτερα τους τίτλους senior της Eurobank - με 2% και 2,25% - και της Εθνικής 2,75%.
Βλέπει επίσης αξία στο Tier 2 της Πειραιώς 5,5%, αλλά δεν έχει πειστεί ακομη για το AT1 της δεδομένου του συγκριτικά ασθενέστερου κεφαλαίου της τράπεζας.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) οι οποίες συνοδεύτηκαν από τιις καθησυχαστικές δηλώσεις ότι αυτό δεν συνιστά «tapering» (μείωση της στήριξης ) αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες το ενδιαφέρον στρέφεται στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,75% και το ιταλικό 10ετές στο 0,68% και με το μεταξύ τους spread στις 6 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Αποκάλυψη: Έτσι θα φουσκώσουν τα ίδια κεφάλαια των εταιριών

Μια τεράστια ανατροπή που θα φουσκώσει τα ίδια κεφάλαια όλων των εταιριών αλλά κυρίως αυτών που απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων όπως οι τράπεζες φέρνουν οι αλλαγές στον υπολογισμό των αποζημιώσεων προσωπικού στις οικονομικές καταστάσεις που αποφάσισε η Επιτροπή ερμηνεία των Διεθνών Προτύπων Χρηματοοικονομικής Αναφοράς.
Ειδικότερα σύμφωνα με την Επιτροπή η πρόβλεψη για αποζημίωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης πρέπει να σχηματίζεται μόνο κατά τα τελευταία 16 έτη εργασίας,.
Μέχρι σήμερα υπήρχαν δύο μοντέλα υπολογισμού καθώς άλλες εταιρίες κατένειμαν την υποχρέωση σε όλα τα έτη εργασίας και άλλες στα πρώτα έτη και μέχρι να συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός αποζημιώσεων.
Με τη νέα ρύθμιση όμως η καταγραφή της υποχρέωσης μεταφέρεται στα τελευταία 16 έτη εργασίας του προσωπικού και αυτά κυμαίνονται πλέον από το 46ο έως το 50ο έτος.
Τι σημαίνει αυτό;
Οι εταιρίες θα έχουν υποχρέωση να παίρνουν προβλέψεις για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους και όχι για όλους.
Θεωρητικά δε αν σε μια εταιρία εργάζεται προσωπικό που είναι κάτω 46 ετών τότε η πρόβλεψη θα είναι μηδενική.

Ράλι προσδοκιών στις μικρές κατασκευαστικές

Εξαιρετικά τα έχουν πάει οι μικρές κατασκευαστικές στο Χρηματιστήριο Αθηνών από την αρχή του έτους, ακόμα και αυτές με μεγάλα οικονομικά προβλήματα και με μηδενικούς τζίρους.
Από την άλλη, ράλι έχει καταγράψει και μία μικρή κατασκευαστική η οποία για τη χρήση 2020 εμφάνισε πολύ καλή κερδοφορία και βελτιωμένες προοπτικές.
Οι επενδυτές προσδοκούν είσπραξη απαιτήσεων ή ακόμα και μεγάλη διαγραφή χρεών σε εταιρείες με μικρά μεγέθη.
Η Βιοτέρ έχει αποτίμηση πλέον 7,5 εκατ. ευρώ και από την αρχή του έτους ενισχύεται κατά 35%.
Όμως από την αρχή του 2020 η απόδοση της μετοχής ξεπερνάει το 680%.
Η Δομική Κρήτης λόγω της πολύς καλής πορείας των μεγεθών το 2020 έχει καταγράψει άνοδο 110% με την αποτίμηση να ανέρχεται στα 13,4 εκατ. ευρώ.
Η Προοδευτική, η οποία πρόσφατα επέστρεψε προς διαπραγμάτευση, καθώς δημοσίευσε με καθυστέρηση αποτελέσματα χρήσης 2020, έχει άνοδο 40% και αντίστοιχη άνοδο έχει και η ΕΚΤΕΡ.
Η ΕΚΤΕΡ έχει αποτίμηση 14 εκατ. ευρώ και η Προοδευτική 8,6 εκατ. ευρώ.

Η επικαιρότητα

Με τους εμβολιασμούς και τα αυξημένα test επιχειρείται να περιοριστεί και να ελεγχθεί η τεράστια διασπορά της covid στην Ελλάδα, τη στιγμή πάντως που όλα τα βλέμματα εξακολουθούν να παραμένουν στο άνοιγμα των σχολείων και στις μολύνσεις που θα υπάρξουν ανάμεσα σε μαθητές και παιδιά.
Οι προβλέψεις των ειδικών είναι δυσοίωνες καθώς εκτιμούν πως σταδιακά τις επόμενες εβδομάδες περίπου 50.000 παιδιά θα νοσήσουν και κάποια από αυτά ενδεχομένως να χρειαστεί να νοσηλευτούν.
Σε αυτό το πλαίσιο οι επιστήμονες καλούν τους γονείς να ξεπεράσουν τους ενδοιασμούς τους και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, τη στιγμή πάντως ο εμβολιασμοί εξελίσσονται με ιδιαίτερα αργή ταχύτητα.
Εκτιμάται πως μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περίπου 5,88 εκατομμύρια Έλληνες, ενώ έχει ήδη αρχίσει να χορηγείται η τρίτη δόση του εμβολίου στους περίπου 285.000 ανοσοκατασταλμένους πολίτες.
Και ενώ οι εμβολιασμοί φαίνεται πως δύσκολα θα «ανεβάσουν ταχύτητα» το επόμενο διάστημα, αυξημένη είναι η προσέλευση στα διάφορα διαγνωστικά κέντρα από πολίτες που πρέπει να κάνουν rapid test.
Είναι ενδεικτικό πως στο χθες πραγματοποιήθηκαν πάνω από 348.000 test, εκ των οποίων περισσότερα από 330.000 ήταν rapid test.
Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί υποστηρίζουν πως σε διάστημα δύο με τριών εβδομάδων, θα έχουμε μια πρώτη καλή εικόνα για το πώς εξελίσσεται η επιδημία στην Ελλάδα και για το τι θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους δύσκολους μήνες.

Ήπια άνοδος στη Wall Street

Με ήπια άνοδο κινούνται σήμερα 15/9 οι βασικοί δείκτες της Wall Street καθώς οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και τις ΗΠΑ.
Οι ανησυχίες ότι η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα σε παγκόσμιο επίπεδο επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έχουν επανέλθει στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, προκαλώντας κλυδωνισμούς στα χρηματιστήρια.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 2,5% από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο μετά από άνοδο 8,5% τον προηγούμενο μήνα.
Τα στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής και τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία του ενεργητικού επίσης δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει άνοδο +0,28% στις 34.673 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 ενισχύεται +0,1% στις 4.447 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq υποχωρεί -0,21% στις 15.006 μονάδες

Συγκρατημένες απώλειες στις ευρωαγορές εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της ανάπτυξης

Μικρές απώλειες καταγράφουν τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με φόντο τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σε Κίνα και Μεγάλη Βρετανία, τα οποία αναζωπύρωσαν το κλίμα ανησυχίας για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Ειδικότερα τα οικονομικά στοιχεία έδειξαν ότι η κινεζική οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε περαιτέρω τον Αύγουστο καθώς ο κορωνοϊός και τα αυστηρά μέτρα ελέγχου έπληξαν την καταναλωτική ζήτηση και την εργοστασιακή παραγωγή.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός εκτοξεύθηκε στο 3,2% τον Αύγουστο.
Στην Ευρωζώνη αναμένονται τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς και ο πληθωρισμός σε Γαλλία και Ιταλία.
Ο γερμανικός DAX καταγράφει πτώση της τάξης του 0,11% στις 15.704,95 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 χάνει 0,29% στις 6.633,72 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 σημειώνει κέρδη 0,05% στις 7.037,73 μονάδες

Πτώση στην Ασία

Τα αδύναμα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα άσκησαν πιέσεις στις αγορές της Ασίας.
Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν μόλις 2,5% τον Αύγουστο 2021, μετά το +8,5% του Ιουλίου, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Αύγουστο του 2020.
Η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 5,3% τον Αύγουστο, με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Ιούλιο του 2020.
O Αsia Dow σημείωσε πτώση -1% στις 3.981 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με απώλειες -0,52% στις 30.511 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -1,7% στις 25.065 μονάδες, με την μετοχή της Evergrande να υποχωρεί -5%.
Πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές των εταιρειών online gaming, λόγω των νέων ρυθμιστικών κανόνων.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -0,2% στις 3.656 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο +0,6% στις 58.593 μονάδες.

Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,52 ευρώ, με άνοδο 0,24% με όγκο 1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,30 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1315 ευρώ, με πτώση -1,61% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,65 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4160 ευρώ, με πτώση 0,21%, με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8450 ευρώ, με πτώση 0,45% με όγκο 4,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,13 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,10 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0956 ευρώ, με πτώση -8,43% με όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 44 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,70 ευρώ, με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 327 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα με επίκεντρο τις απώλειες ΔΕΗ και ΟΛΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 28,84 ευρώ, με πτώση 0,31% και κεφαλαιοποίηση στα 10,68 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,41 ευρώ, με πτώση 0,45% και αποτίμηση 7,49 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,22 ευρώ, με πτώση -1,92% και αποτίμηση 2,37 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5350 ευρώ, με πτώση -0,98% και κεφαλαιοποίηση 588 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,32 ευρώ, με πτώση 0,30% και αποτίμηση 4,67 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,88 ευρώ, με άνοδο 0,51% και κεφαλαιοποίηση 1,24 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,88 ευρώ, με πτώση -1,18% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,21 ευρώ, με πτώση 0,60% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,73 ευρώ, με κέρδη 0,19% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,25 ευρώ, με άνοδο 2,71% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,76 ευρώ, με άνοδο +0,26% και κεφαλαιοποίηση 826 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,0550 ευρώ, με κέρδη +3,79% και κεφαλαιοποίηση 771 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0331 ευρώ, με πτώση 2,65% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,74% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 8 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) οι οποίες συνοδεύτηκαν από τιις καθησυχαστικές δηλώσεις ότι αυτό δεν συνιστά «tapering» (μείωση της στήριξης ) αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες το ενδιαφέρον στρέφεται στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,74% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,68%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,74% με το αμερικανικό 10ετές 1,34% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης από 110 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 53 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 15/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,68%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 15/9/2021 στο -0,32% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,21% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,66% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,19%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης