Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Απαξίωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Έχασε τους μισούς ενεργούς επενδυτές μέσα σε 5 μήνες

Απαξίωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών: Έχασε τους μισούς ενεργούς επενδυτές μέσα σε 5 μήνες
Πλήρης αδιαφορία ξένων και Ελλήνων επενδυτών για το ελληνικό χρηματιστήριο
Σχετικά Άρθρα

Η πλήρης αδιαφορία ξένων και Ελλήνων επενδυτών για το ελληνικό χρηματιστήριο αποτυπώνεται πλέον αδρά και στα στοιχεία που δημοσιεύει η ΕΧΑΕ.
Μέσα σ ένα πεντάμηνο το ελληνικό χρηματιστήριο έχασε τους μισούς περίπου ενεργούς επενδυτές, εκείνους δηλαδή που πραγματοποιούν μια αγορά ή πώληση κάθε μήνα.
Φυσικά οι απώλειες των ενεργών επενδυτών σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν σημαίνει ότι μετεξελίχθηκαν όλοι οι επενδυτές σε μακροπρόθεσμους επενδυτές ή μεσομακροπρόθεσμους επενδυτές.
Το ελληνικό χρηματιστήριο, πρώτα από όλα, πληρώνει τις ασυνέπειες όλων όσοι ( διοικήσεις, ανάδοχοι, επενδυτικές τράπεζες κ.ά.) υποσχέθηκαν αποδόσεις σε πρόσφατες συναλλαγές.
Μερικούς μήνες μετά οι αποδόσεις είναι μετριότατες κάτω από οποιαδήποτε σύγκριση με τις διεθνείς αγορές.
Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο ο στρεβλωμένος Γενικός Δείκτης στην κορυφή του 2020 βρέθηκε στις 950 μονάδες και σήμερα ένα χρόνο μετά κινείται χαμηλότερα, όταν η άνοδος διεθνών ανεπτυγμένων αγορών έχει ξεπεράσει το 30% (βλέπε κίνηση S&P την ίδια περίοδο).
Με απλά λόγια, σε μια αγορά, όπου δεν υπάρχουν σοβαρές αποδόσεις κανείς δεν τοποθετεί τα κεφάλαια του.
Και επειδή η ελληνική αγορά, στις κρίσεις δεν έχει εμφανίσει στο παρελθόν κανένα δίχτυ προστασίας (θεσμικοί, ανεπτυγμένη λιανική αγορά κ.α.) οι ξένοι επενδυτές προτιμούν τις ξένες αγορές οι οποίες λειτουργούν κανονικά με βάθος, δηλαδή αγοραστές ή πωλητές.
Εξάλλου, εκεί δεν υπάρχουν εισηγμένες που είτε αποκρύπτουν γεγονότα από τους επενδυτές, είτε διοικούν κατά το δοκούν. Επιπλέον, όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μια αγορά όπου οι εποπτικές αρχές δεν έχουν εμφανίσει ούτε μια υπόθεση front running (σ.σ ορισμένοι δε το κάνουν και σε δημόσια θέα) ούτε μια υπόθεση απλής χειραγώγησης στις δημοπρασίες από τους επαγγελματίες market makers.
Eδω και χρόνια οι αριθμοί ή Axia numbers, όπως αποκαλούνται από το Αποθετήριο έχουν χάσει πλέον την σημασία τους.
Η ρηχή περιφερειακή ελληνική αγορά εμφανίζει περιορισμένο ενδιαφέρον (bid) για τις αγορές μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης με εξαιρέσεις ορισμένες μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, όπου σημειώνονται εξαιρετικές ετήσιες ή και μακροχρόνιες θετικές αποδόσεις.

Πτώση 47,5% από τους 39.228 ενεργούς επενδυτές (κορυφή) - Μάρτιος 2021

Αν και η ΕΧΑΕ, με τη νέα μορφή των μηνιαίων στατιστικών στοιχείων ( Απρίλιος 2021 ) δεν δημοσιεύει πλέον την ιστορική πορεία των ενεργών μερίδων , σύμφωνα με τα χθεσινά δημοσιευμένα στοιχεία του Αυγούστου 2021 και τα προηγούμενα πιο επαρκή αρχεία, οι 39.228 ενεργές μερίδες του Μαρτίου 2021 συρρικνώθηκαν σε μόλις 20.583, καταγράφοντας πτώση 47,5%.
Και απο τις συνολικές ενεργές μερίδες οι 19.951 ανήκουν σε Έλληνες επενδυτές και οι 632 σε αλλοδαπούς επενδυτές. Συνολικά, οι μερίδες ανέρχονται σε 1,282,645 εκατ. εκ των οποίων, το 1,225,532 ανήκουν σε Έλληνες και οι 57,112 σε αλλοδαπούς.
Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για τον Αύγουστο ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου 6,2 δισ. ευρω η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου 5,3 δις. ευρώ και η Ολλανδία με αξία χαρτοφυλακίου 4,4 δισ. ευρώ

Πτώση 33,7% της συναλλακτικής δραστηριότητας

Σε ένα μήνα που η αγορά κατέγραψε τα υψηλά σημεία έτους - αλλά και τα υψηλά 19 μηνών – η συναλλακτική δραστηριότητα μειώθηκε κατά το 1/3 ή 33,7% καθώς οι συναλλαγές ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ, έναντι 1,5 δισ. ευρώ του Ιουλίου.
Για την ΕΧΑΕ, πάντως, όπως ανακοίνωσε σημασία έχει η σύγκριση με τον περσινό μήνα Αύγουστο όπου η αύξηση των συναλλαγών ανήλθε σε 637 εκατ. ευρώ – όταν η πανδημία είχε οδηγήσει όλους τους Έλληνες σε εγκλεισμό στα σπίτια τους.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης