Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Coca Cola -3% και αδύναμες τράπεζες, το ΧΑ -0,69% στις 899 μον. - Προσοχή η μεγάλη διόρθωση δεν έχει έρθει ακόμη

Με Coca Cola -3% και αδύναμες τράπεζες, το ΧΑ -0,69% στις 899 μον. - Προσοχή η μεγάλη διόρθωση δεν έχει έρθει ακόμη
Οι επενδυτές δεν πείθονται από τα εντυπωσιακά νούμερα της ανάπτυξης καθώς βλέπουν τη δραματική επιδείνωση στο χρέος και βεβαίως το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα
(upd18) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 899 μονάδες, με επίκεντρο τις απώλειες -3% της δεικτοβαρούς Coca Cola και με αδύναμες τις τράπεζες με την Εθνική -1,7% ενώ τα κέρδη +1,23% της Alpha Bank στις δημοπρασίες επανέφεραν την αγορά πλησίον στην ισχυρή στήριξη των 900 μονάδων.
Οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές οι οποίες κάλυψαν το 35% του συνολικού τζίρου της αγοράς.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, με απώλειες -1,12% έκλεισε η Eurobank με τα πακέτα να αντιστοιχούν στο 0,43% του μετοχικού κεφαλαίου και να καλύπτουν το 30% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Επίσης, πτωτικά έκλεισε και η Πειραιώς -1,4% με αυξημένο όγκο λόγω πακέτων που αφορούν το 0,85% του μετοχικού κεφαλαίου και τα οποία κάλυψαν το 20% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά έκλεισε με ωραιοποιήσεις στις δημοπρασίες πλησίον της ισχυρής στήριξης των 900 μονάδων με τους επενδυτές να μην πείθονται ούτε και από τα εντυπωσιακά νούμερα της ανάπτυξης που ανακοινώθηκαν καθώς βλέπουν τη δραματική επιδείνωση στο χρέος και βεβαίως το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα.
Στην σημερινή συνεδρίαση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη μείωση του ρυθμού αγοράς τίτλων όπως αναμενόταν, στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας PEPP από ό, τι τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, αφού συνυπολόγισε τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις προοπτικές του πληθωρισμού με αμετάβλητα τα επιτόκια.
Το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης τα άλλα μέτρα που έχει σε ισχύ, συγκεκριμένα το επίπεδο των βασικών επιτοκίων, τη μελλοντική καθοδήγηση, τις αγορές του στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP), τις πολιτικές επανεπένδυσης και τις μακροπρόθεσμες πράξεις αναχρηματοδότησης.

Έρχεται διόρθωση 10% έως 20% προσεχώς και ακολούθως αργή ανάκαμψη και υψηλή μεταβλητότητα.....

Κόκκινο συναγερμό εκπέμπουν έξι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες η Morgan Stanley, η Bank of America, η Deutsche bank, η Citigroup, η Goldman Sachs και η Credit Suisse τονίζοντας ότι αναμένουν διόρθωση 10% έως 20% προσεχώς και ακολούθως αργή ανάκαμψη και υψηλή μεταβλητότητα.
Ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις αποτελούν βασικό κοινωνικό και πολιτικό πρόβλημα.
Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα αποτελέσουν μια δύσκολη περίοδο για την πολιτική της FED, τα οικονομικά δεδομένα και τα τεχνικά στοιχεία της αγοράς
Υπάρχουν κίνδυνοι τόσο για τις αμερικανικές μετοχές όσο και για τα αμερικανικά ομόλογα, δεδομένης της τρέχουσας αποτίμησης.
Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να αλλάζει την νομισματική της πολιτική από τον Σεπτέμβριο.
Επίσης η παραλλαγή Delta έχει επιδράσει, αυξάνοντας τους κινδύνους για την ανάπτυξη σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Εν τω μεταξύ, οι γερμανικές εκλογές με βάση τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο τριμερείς συνασπισμοί μπορεί να σχηματίσουν πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύμηνες.
Η διόρθωση βέβαια θα εξαρτηθεί και από δύο βασικούς καταλύτες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα, εκτός από τη Fed φυσικά.
Από τη μία πλευρά, οι τράπεζες μπορούν να εξαπολύσουν επιθετικές επαναγοράς ιδίων μετοχών, όπως έκαναν πριν από τρεις εβδομάδες και από την άλλη κατά πόσο οι μικροεπενδυτές θα αγοράζουν μετοχές με τόσο σταθερό και ισχυρό ρυθμό που θα αποτρέψουν την διόρθωση στην Wall.
Κατά την J P Morgan οι μικροεπενδυτές είναι η βασική δύναμη πυρός πίσω από τα πρόσφατα κέρδη στην Wall, σημειώνοντας ότι επένδυσαν σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητών σε αμερικανικές μετοχές και ETF τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα περισσότερα σε διάστημα δύο μηνών.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips - Αναμένεται τίμημα έκπληξη για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ στις 10/9 το απόγευμα

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με επίκεντρο τις πιέσεις στην Coca Cola -3% και ακολούθησαν Ελλάκτωρ -1,6%, Viohalco -1,5%, ΔΕΗ -1,33%.....ενώ ανοδικά ξεχώρισαν Sarantis +1,81%, Aegean +0,95%..
ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ αποδέχτηκαν τη βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά του Ιταλικού ομίλου η ITALGAS SpA του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ» η οποία ανέρχεται σε 733 εκατ. ευρώ.
Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί στη συνέχεια στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.
Το απόγευμα στις 10 Σεπτεμβρίου θα ανακοινώσει η ΔΕΗ τον τελικό πλειοδότη για το 49% του Διαχειριστή Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
Οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της χρηματιστηριακής αγοράς και με βάση πληροφορίες το τίμημα θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές δεν αποκλείεται το τελικό τίμημα, μετά τα δάνεια, να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης 750 εκατ.
Κέρδη +9,78% κατέγραψε η Intralot καθώς στο δεύτερο εξάμηνο, τα λειτουργικά κέρδη εκτιμάται να διαμορφωθούν κοντά στα 50-55 εκατ. ευρώ, όσα καταγράφηκαν δηλαδή για όλη την χρήση του 2020.
Επίσης η Moody’s αξιολόγησε το χρέος της Intralot με διαβάθμιση Caa1 διατηρώντας τις προοπτικές σταθερές. Η αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s είναι η δεύτερη κατά σειρά τους τελευταίους μήνες, ύστερα από την πρόσφατη αναβάθμιση από την Fitch.
Καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α’ εξαμήνου 2021 στα €570,1εκ. αυξημένα κατά 12,2% σε ετήσια βάση κατέγραψε ο ΟΠΑΠ παρά τις κατά 40% λιγότερες ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων του, ενώ αποφάσισε  να διανείμει προμέρισμα χρήσης 2021 €0,10 ανά μετοχή με τη δυνατότητα επανεπένδυσης σε μετοχές της εταιρείας και με ημερομηνία αποκοπής στις 20 Οκτωβρίου.
Άλμα 384,1% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της Πλαστικά Θράκης κατά το α΄εξάμηνο του 2021.
Ειδικότερα, τα κέρδη μετά φόρων από τις συνολικές δραστηριότητες του ομίλου αυξήθηκαν στα 48,5 εκατ. ευρώ από 10 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Ο όμιλος εμφάνισε άνοδο τζίρου 50,8%, καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 234,2 εκατ. ευρώ από 155,3 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ήπια πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,16% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,33%.
Λίγο μετά τις 15:30, εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με Eurobank -1,77%, Εθνική -20,5%...αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips, με επίκεντρο τις απώλειες -4,56% της Coca Cola...και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,68% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,42%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,69% στις 899 μονάδες έχοντας υψηλό στις 904,14 μονάδες και χαμηλό 892,62 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών επικεντρώθηκε στις τράπεζες και ενισχύθηκε από τα πακέτα της Eurobank και Πειραιώς.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 80 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 29 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 52 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 41 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 28,9 εκατ. ευρώ και όγκου 26,9 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 16,01 εκατ. τεμάχια αξίας 13,29 εκατ. ευρώ.
Η Πειραιώς 10,65 εκατ. τεμάχια αξίας 14,21 εκατ. ευρώ.
Η Τέρνα Ενεργειακή 75 χιλ. τεμάχια αξίας1,02 εκατ. ευρώ και η Jumbo 26,3 χιλ. τεμάχια αξίας 349 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 899 μονάδες, πλησίον της ισχυρής στήριξης των 900 μονάδων και ακολουθούν οι 880 και οι 850 μονάδες ενώ χωρίς ισχυρό καταλύτη ορατές είναι ακόμη και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930 και ακολουθούν οι  950 μονάδες και οι πολυπόθητες 1000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 558 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 550 μονάδες και ακολουθούν οι 540 και οι 525 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 575 και ακολουθούν οι 585 μονάδες  και οι 600 μονάδες.

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 9/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης στον απόηχο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν έστειλε σήμα για την έναρξη του tapering ( μείωση της στήριξης ).
Ωστόσο, όπως αναμενόταν μειώνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας PEPP από ό, τι τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, αφού συνυπολόγισε τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις προοπτικές του πληθωρισμού με αμετάβλητα τα επιτόκια
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,80% και το ιταλικό 10ετές στο 0,70% και με το μεταξύ τους spread στις 10 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 76 μονάδες ή 0,76% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η  Attica bank έχει χρεοκοπήσει και ουσιαστικά είτε κεφαλαιακά, είτε ως business plan δεν αποδίδει…..

Η Attica bank παραπληροφορεί το επενδυτικό κοινό, εις γνώση της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία όχι μόνο έχει αποτύχει στην διαχείριση αυτής της χρεοκοπημένης κατάστασης, αλλά αποτελεί και προσωπικό στοίχημα του Γιάννη Στουρνάρα του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Στην κυριολεξία εμπαίζουν τους επενδυτές, όταν ανακοινώνουν ότι τα κεφάλαια της Attica bank είναι 187,5 εκατ με βάση τις επίσημες δημοσιευμένες καταστάσεις.
Ξεπερνώντας γρήγορα τις βασικές αναφορές του bankingnews ότι η Attica bank έχει χρεοκοπήσει και ότι ουσιαστικά είτε κεφαλαιακά, είτε ως business plan δεν αποδίδει… επανερχόμαστε θέτοντας τα εξής ερωτήματα.
1)Η Attica bank έχει 936 εκατ NPEs από 885 εκατ στο τέλος του 2020 με το coverage ratio 39% δηλαδή το δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις.
Το ερώτημα είναι πόσες ζημίες εμπεριέχονται στο χαρτοφυλάκιο των 936 εκατ NPEs σε σχέση με τις ανεπαρκέστατες προβλέψεις;
Ορισμένοι αναφέρουν ότι προσεγγίζουν τα 150 εκατ.
2)Όταν εντάξει τις τιτλοποιήσεις NPEs – φιάσκο που πραγματοποίησε στο παρελθόν η Attica bank στον Ηρακλή 2 θα πρέπει για να πάρει βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης να πάρει πρόσθετες προβλέψεις, δηλαδή πρόσθετες ζημίες.
Μπορεί να μας πει η Attica bank πόσες πρόσθετες ζημίες πρέπει να πάρει;
Μήπως είναι σχεδόν 200 εκατ ευρώ.
3)Μεγάλη συστημική τράπεζα έχει προβλέψει ότι από τα ενήμερα δάνεια της Attica bank το 20% είναι προβληματικά και συγκαλύπτονται δηλαδή 400 εκατ που σημαίνει τουλάχιστον 200 εκατ πρόσθετες προβλέψεις εάν αυτό ισχύει.
Πρέπει ή όχι να διεξαχθεί AQR δηλαδή ανάλυση ποιότητας ενεργητικού στην Attica bank για να γνωρίζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τα 5 funds που έχουν προσκληθεί να την ελέγξουν Apollo, DK, Blackstone, Cerberus κ.α. τι κινδύνους κρύβει ο ισολογισμός της Attica bank;
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι πριν  ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης ή αναζήτησης στρατηγικού συμμάχου στην Attica bank θα πρέπει να γίνει μια απλή πράξη.
Όχι πόσα κεφάλαια έχει η Attica bank αλλά πόσα αρνητικά κεφάλαια έχει η Attica bank.
Με ένα πρόχειρο υπολογισμό έχει 550 εκατ ζημία – 187 εκατ που αναφέρει η τράπεζα ότι είναι τα κεφάλαια της είναι αρνητικά κατά 360 εκατ.
Οπότε ο επενδυτής θα πρέπει να επενδύσει 360 εκατ για να καλύψει την αρνητική καθαρή θέση και άλλα 250 εκατ για να δημιουργήσει θετική καθαρή θέση.
Δηλαδή περίπου 600 εκατ ευρώ.
Οτιδήποτε λιγότερο – προφανώς τα 240 εκατ νέα κεφάλαια που αναφέρει η Attica bank είναι αστειότητες – απλά θα συνεχίσει να συντηρεί μια τοξική και χρεοκοπημένη κατάσταση.

Η επικαιρότητα

Με αγωνία αναμένουν οι ειδικοί  την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς από την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, καθώς εκτιμούν πως τα σχολεία θα είναι εκείνα που θα κρίνουν και το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.
Οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν πως η πανδημία είναι τις τελευταίες εβδομάδες σε μια φάση σταθεροποίησης και συγκρατημένης μείωσης των κρουσμάτων ενώ εκτιμούν πως έτσι θα κινηθεί κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, αναμένοντας το επόμενο μεγάλο κύμα στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.
Σε κάθε περίπτωση ο Σεπτέμβριος είναι ένας κρίσιμος μήνας, μια και σε αυτόν, πέρα από το ότι επανεκκινούν όλες οι δραστηριότητες, θα καθοριστεί σε αρκετά σημαντικό βαθμό το τι θα γίνει τους επόμενους μήνες.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εντοπίσει και να κλείσει όλες τις «τρύπες» στο σύστημα Ελευθερία σχετικά με τους εικονικούς εμβολιασμούς και τα πλαστά πιστοποιητικά νόσησης.
Το ζήτημα με τα πλαστά πιστοποιητικά έχει ιδιαίτερη σημασία και για το ότι από την ερχόμενη Δευτέρα 13/9 τίθενται σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει από κορωνοϊό.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν  σήμερα 9/9 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με τις εξελίξεις στη νομισματική πολιτική και την πορεία της πανδημίας να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,57%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,49%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,17% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,53%.

Μεικτά πρόσημα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις  καταγράφονται σήμερα 9/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τη νομισματική πολιτική και στον απόηχο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν έστειλε σήμα για την έναρξη του tapering.
Ωστόσο, η ΕΚΤ μειώνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του PEPP, όπως αναμενόταν. 
Η βρετανική αεροπορική εταιρεία ΕasyJet ανακοίνωσε ότι απέρριψε προσφορά εξαγοράς, ενώ σχεδιάζει την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,7 δισ. δολ. μέσω των μετόχων.
Η EasyJet θα προχωρήσει στην άντληση κεφαλαίων, σε μία προσπάθεια να ενισχύσει τη θέση της στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς παλεύει να ανακάμψει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αερομεταφορέας χαμηλού κόστους δεν αποκάλυψε τον «μνηστήρα», αλλά ανέφερε ότι η πρόταση εξαγοράς υποτίμησε ουσιαστικά τις δραστηριότητές της και ο δυνητικός πλειοδότης είχε δηλώσει έκτοτε ότι δεν ενδιαφέρεται πλέον για μια συμφωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,40%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,50%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,75%.
Στην Wall Street, o Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P 500 στο +0,30%, ο Nasdaq στο +0,35% και το ETF GREC στο +0,64% ( 28,42 δολ. )

Αδύναμες οι τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές λόγω των πακέτων σε Eurobank και Πειραιώς - Στις δημοπρασίες ανοδικά η Alpha

Με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητικές τις συναλλαγές λόγω των πακέτων σε Eurobank και Πειραιώς ενώ στις δημοπρασίες η Alpha Bank έκλεισε ανοδικά.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,49 ευρώ, με πτώση -1,7% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1550 ευρώ, με άνοδο +1,23% με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,71 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3350 ευρώ, με πτώση -1,4% με όγκο 13,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8296 ευρώ, με πτώση -1,12% με όγκο 19,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,08 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,10 ευρώ, με άνοδο +0,46% και κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1070 ευρώ, με άνοδο +4,9% με όγκο 1,25 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 49 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,12 ευρώ, με άνοδο +1,51% και κεφαλαιοποίηση 320 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Πίεσεις στην Coca Cola -3%

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Coca Cola και ακολούθησαν Ελλάκτωρ, Viohalco, ΔΕΗ...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Sarantis, Aegean, Jumbo...
H Coca Cola έκλεισε στα 29,77 ευρώ, με πτώση -3% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,03 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,02 ευρώ, με πτώση -0,12% και αποτίμηση 7,32 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,68 ευρώ, με πτώση -1,33% και αποτίμηση 2,25 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,53 ευρώ, με άνοδο +0,40% και κεφαλαιοποίηση 587 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,04 ευρώ, με πτώση -0,61% και  αποτίμηση 4,58 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,96 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,88 ευρώ, με πτώση -1,01% και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -0,83% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,69 ευρώ, με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με άνοδο +0,92% και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,14 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 867 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8880 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 708 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0331 ευρώ, με άνοδο +3,44% και κεφαλαιοποίηση 31 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,80% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 10 μονάδες βάσης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 9/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης στον απόηχο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν έστειλε σήμα για την έναρξη του tapering.
Ωστόσο, όπως αναμενόταν μειώνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας PEPP από ό, τι τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, αφού συνυπολόγισε τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις προοπτικές του πληθωρισμού με αμετάβλητα τα επιτόκια
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,80% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,70%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,80% με το αμερικανικό 10ετές 1,34% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 114 μονάδες βάσης από 116 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,76% ή 76 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 10 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 58 μονάδες βάσης…

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 9/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης στον απόηχο των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία δεν έστειλε σήμα για την έναρξη του tapering.
Ωστόσο, όπως αναμενόταν μειώνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος πανδημίας PEPP από ό, τι τα προηγούμενα δύο τρίμηνα, αφού συνυπολόγισε τις συνθήκες χρηματοδότησης και τις προοπτικές του πληθωρισμού με αμετάβλητα τα επιτόκια
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 9 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,70%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 9/9/2021 στο -0,34% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,70% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,20%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης