Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με αδύναμες τράπεζες και χωρίς τζίρο, το ΧΑ +0,06% στις 915 μον. - Συντηρείται το εύρος διακύμανσης 900 - 920 μον.

Με αδύναμες τράπεζες και χωρίς τζίρο, το ΧΑ +0,06% στις 915 μον. - Συντηρείται το εύρος διακύμανσης 900 - 920 μον.
Η υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα και η απουσία ισχυρών καταλυτών θέτουν φραγμούς για την ανάληψη νέου ρίσκου
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Άτονα ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 915 μονάδες, με αδύναμες τις τράπεζες ενώ πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα πακέτα ειδικότερα του ομίλου Ιντεάλ.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, ανοδικά ξεχώρισε η Eθνική +1,5%, με οριακά κέρδη Alpha Bank +0,26% και Eurobank +0,24% ενώ η Πειραιώς υποχώρησε στο -0,58%.
Στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες -9,45% έκλεισε η Attica Bank.
Η υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα και η απουσία ισχυρών καταλυτών έχει αποτέλεσμα η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να έχει εγκλωβιστεί στην ζώνη των 900 - 920 μονάδων μετά τα υψηλά έτους ( 931,94 μονάδες στις 31/8/2021) με πρώτη αντίσταση τις 930 και ισχυρή αντίσταση τις 950 μονάδες.
Οι προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και την ΔΕΠΑ υποδομών αποτελούν τους πιθανούς καταλύτες για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε συνδυασμό με τα καλύτερα στοιχεία του ελληνικού ΑΕΠ του β΄ τριμήνου  που θα ανακοινωθούν αύριο Τρίτη 7/9 ύστερα από τα αυξημένα στοιχεία της τουρισμού .
Επίσης, το βλέμμα είναι στραμμένο την  Πέμπτη  9 Σεπτεμβρίου όπου θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της ΕΚΤ  υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού
Τις επόμενες ημέρες εξάλλου ξεκινούν οι παρουσιάσεις των ελληνικών τραπεζών προς ξένους επενδυτές ( 8-9 Σεπτεμβρίου Goldman sachs ) ενώ προς τα τέλη του μήνα διεξάγεται το συνέδριο της Bank of America (22-23 Σεπτεμβρίου )
Παράλληλα, και οι τράπεζες συνεχίζουν τις κατ ίδιαν παρουσιάσεις στους μετόχους τους όπως αυτή θα πραγματοποιήσει την τρέχουσα εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς.
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες από πλευράς τιμής προς λογιστική αξία, οι ξένοι επενδυτές θεωρούν εύλογα ότι το επόμενο διάστημα θα είναι η περίοδος τους λόγω της επαναφοράς των οικονομιών μετά τον Covid και ως εκ τούτου παρακολουθούν από κοντά τις επενδύσεις τους.

Η Attica bank έχει χρεοκοπήσει στην κυριολεξία

Η Attica bank έχει χρεοκοπήσει στην κυριολεξία, μηδένισαν τα κεφάλαια, έχει ζημίες σε προ προβλέψεων βάση, τα προβληματικά ανοίγματα έχουν αυξηθεί και ο δείκτης coverage ratio είναι στο 39% δηλαδή ανύπαρκτες προβλέψεις.
Η αύξηση των 150 εκατ είναι αδιανόητα λίγη και τα 240 εκατ επίσης λίγα.
Η Attica bank πραγματικά χρειάζεται πάνω από 350 εκατ νέα κεφάλαια.
Οι επενδυτές δεν συνωστίζονται στην πόρτα της εισόδου της Attica bank, ξέρουν ότι η τράπεζα είναι προβληματική, χρεοκοπημένη, βρίσκεται στα βράχια από όλες τις πλευρές.
Οι επιλογές είναι δύο ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής που θα πρέπει να βρεθεί και εν συνεχεία να μας πείσει για το σχέδιο του ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως επενδυτής έσχατης λύσης.

Ήπιες πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips - Πακέτα στον όμιλο Ιντεαλ

Στα μη τραπεζικά blue chips, επικράτησαν πτωτικές τάσεις με ΑΔΜΗΕ -3,03%, ΕΥΔΑΠ -1,54%, ΟΛΠ -1,31% ....ενώ ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΠΕ +1,52% και ο ΟΤΕ +1,45% στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Τέσσερις ήταν οι δεσμευτικές προσφορές  μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της διαγωνιστικής διαδικασίας την Παρασκευή 3/9 για την πώληση του 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΔΔΗΕ με τους εξής συμμετέχοντες (με αλφαβητική σειρά):
α ) CVC Capital Partners Group
β ) First Sentier Investors Group
γ ) KKR Group
δ ) Macquarie Group
Θα ακολουθήσει ο έλεγχος των τεχνικών φακέλων των υποβληθεισών προσφορών από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ Α.Ε. και στη συνέχεια το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών.
Η ΔΕΗ Α.Ε. θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Όπως  εχει αναφέρει το bankngnews.gr, τo μεγάλο φαβορί είναι το αμερικανικό fund CVC το οποίο ενδιαφέρεται σοβαρά και με στήριξη από την Εθνική τράπεζα - θα πάρει και μεγάλο δάνειο - σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση έκπληξη 1,4 με 1,6 δισ.
Ωστόσο εσχάτως έχει επανακάμψει το Macquarie από την Αυστραλία που επίσης με βάση ορισμένες πηγές έχει αποφασίσει να διεκδικήσει με σοβαρές αξιώσεις το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Πάντως το πιθανότερο είναι το 49% του ΔΕΔΔΗΕ να καταλήξει στο CVC αν και σε μια διαγωνιστική διαδικασία πάντα υπάρχουν εκπλήξεις.
Στα 3,2 ευρώ πραγματοποιήθηκαν 38 πακέτα της εταιρείας ΙΝΤΕΑΛ συνολικής αξίας 12,76 εκατ. ευρώ και 3,99 εκατ. τεμαχίων που αφορούν το 12,67% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Σημειώνεται ότι η TERNIALE LIMITED η οποία ανήκει κατά 100% και ελέγχεται από τον κ. Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, ενεργώντας στο όνομά της και για λογαριασμό του Virtus South European Fund καθώς και των υπολοίπων προσώπων που ενεργούν συντονισμένα με τον προτείνοντα έχει ανακοινώσει  την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης  για την απόκτηση του συνόλου των Μετοχών τους.
Το προσφερόμενο από τον Προτείνοντα αντάλλαγμα, σε μετρητά, ανέρχεται σε ευρώ 2,88 ανά Μετοχή (στο εξής το «Προσφερόμενο Αντάλλαγμα») ενώ η  περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι μέτοχοι δύνανται να αποδέχονται τη Δημόσια Πρόταση θα διαρκέσει συνολικά τέσσερις (4) εβδομάδες, με έναρξη στις 03.09.2021 και λήξη στις 01.10.2021..

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,17% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,35%.
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Alpha Bank +1,29%, Eurobank +1,06% και την πλειονότητα των μη τραπεζικών  blue chips σε θετικό πρόσημο, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,85% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,61%..
Λίγο πριν τις 14:30 με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,55% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,53%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,06% στις 915 μονάδες έχοντας υψηλό στις 920,61 μονάδες και χαμηλό 910,21 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 48,9 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 16,17 εκατ, ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 22,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 16,17 εκατ. ευρώ και όγκου  6,79 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 2,3 εκατ. μάχια αξίας 2,68 εκατ. ευρώ και η Πειραιώς  500 χιλ. τεμάχια αξίας 698 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΛΘ 243 τεμάχια αξίας 6,7 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 1,88 χιλ. τεμάχια αξίας 23,6 χιλ. ευρώ.
Ο όμιλος IΝΤΕΑΛ 3,97 εκατ. τεμάχια αξίας 12,71 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 915 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 930 και ακολουθούν οι  950 μονάδες και οι πολυπόθητες 1000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 910 - 900 μονάδες και ακολουθούν οι 880 και οι 860 μονάδες ενώ χωρίς καταλύτη ορατές είναι ακόμη και οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 574 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις  580 μονάδες  και ακολουθούν οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 560 μονάδες και ακολουθούν οι 550 και οι 530  μονάδες.

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 6/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 3/9 καθώς οι μεταλλάξεις του covid -19 βάζει φραγμούς για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται  στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ετήσια αύξηση 3% των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, θα παρουσιάσει τα σχέδια τους επόμενους μήνες για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που θα συνεχίζουν μετά το PEPP.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,81% και το ιταλικό 10ετές στο 0,71% και με το μεταξύ τους spread στις 10 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Ο πληθωρισμός, αποτελεί πλέον σοβαρό πρόβλημα.

Στις ΗΠΑ εκτινάχθηκε ο δείκτης τιμών καταναλωτή σε υψηλά ετών, το ίδιο και στην Γερμανία, απότοκος της ακραίας παρεχόμενης ρευστότητας που έφθασε στα 30 τρισεκ. δολάρια νομισματικές παρεμβάσεις, δημοσιονομικά κίνητρα και προϋπολογισμοί και στην Ευρώπη Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο πληθωρισμός αποτελεί μια μεγάλη πληγή για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
Η ύπαρξη πληθωρισμού αλλάζει το προφίλ ρίσκου της οικονομίας και ετεροχρονίζει την απόδοση της εργασίας με την πορεία των τιμών των προϊόντων και υπηρεσιών.
Οικονομίες όπως η ελληνική εάν πληγεί – έχει ξεκινήσει να εμφανίζεται το φαινόμενο – από τον πληθωρισμό τότε είναι βέβαιο ότι θα εκραγούν οι τιμές και θα απαιτηθούν δραστικά μέτρα ώστε να κλείσει το χάσμα.
Τρόφιμα και ενέργεια πλήττονται ήδη και όπως προβλέπουν πολλοί η κατάσταση πριν σταθεροποιηθεί θα επιδεινωθεί περαιτέρω.
Η αύξηση του πληθωρισμού έφθασε στις ΗΠΑ 7,5% σε μηνιαία βάση και στην Γερμανία έφθασε τον Αύγουστο στο 3,9% επίπεδα ρεκόρ…
Ορισμένοι μιλούν για συγκυριακή αύξηση αλλά τίποτε μονιμότερο του προσωρινού.
Εάν αυτό συμβεί, τότε οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να αποσύρουν τα νομισματικά μέτρα και σχεδόν 30 τρισεκ. ομόλογα που έχουν αρνητικά ή μηδενικά επιτόκια θα επηρεαστούν δυσμενώς.
Αυτό σημαίνει ότι θα πέσουν οι τιμές και θα αυξηθούν οι αποδόσεις των ομολόγων δημιουργώντας πρόβλημα στην διαχείριση του κρατικού χρέους που έχει εκραγεί.
Η άνοδος των αποδόσεων θα επηρεάσει και τα χρηματιστήρια που αργά ή γρήγορα θα διορθώσουν.
Μια διόρθωση έως και 20% με 30% στα χρηματιστήρια δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Ίσως ο Οκτώβριος εξελιχθεί σε ένα πολύ δύσκολο μήνα για τις χρηματιστηριακές αγορές.

Οι σχεδιασμοί των τραπεζών για τα τέλη του 2022 ή μέσα στο 2023.

Eurobank : πάνω από 1 ευρώ αρχίζει να πουλάει το Fairfax που κατέχει το 33% περίπου και η Grivalia αποχωρεί από τον ισολογισμό – Υλοποιείται αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισ.
Το Fairfax είναι ένας σταθερός στρατηγικός επενδυτής όπως αποδείχθηκε στην Eurobank έχοντας αποκτήσει το 33% περίπου της τράπεζας.
Το μέσο κόστος κτήσης από 2,52 ευρώ έχει αναπροσαρμοστεί στα 0,93 ευρώ.
Πάνω από 1 ευρώ στα 1,05 ευρώ και υψηλότερα επίπεδα που θα δει η μετοχή το 2022, το Fairfax θα πουλήσει το 13% σε πρώτη φάση της Eurobank.
Μετά από αυτό τον σχεδιασμό, η Grivalia θα αποσχιστεί εκ νέου από την Eurobank θα επανέλθει δηλαδή στην κυριότητα Fairfax αλλά η Eurobank θα πρέπει να καλύψει την κεφαλαιακή απώλεια των 940 εκατ με αύξηση 1,5 δισεκ. και μεταξύ άλλων μειώνοντας το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση σχεδόν 700-800 εκατ ευρώ.
Με την αύξηση κεφαλαίου και αφαιρώντας τα κεφάλαια της Grivalia η Eurobank θα έχει αποτίμηση 5 δισεκ. ευρώ από 3,14 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Νέοι επενδυτές θα αυξήσουν την μετοχική δομή της Eurobank η οποία θα είναι πιο ισχυρή μετοχικά και θα μπορεί να υλοποιεί αυξήσεις κεφαλαίου.
Ο βασικός λόγος που σήμερα η Eurobank με 5,45 δισεκ. κεφάλαια δεν υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου είναι ένας… δεν θέλει αύξηση το Fairfax, δεν θέλει να επενδύσει νέα κεφάλαια σε αυτή την φάση.
Μετά την απόσχιση της Grivalia και έχοντας πάρει αρχικά μια υπεραξία το εξετάζει.
Πολύ πιο βραχυπρόθεσμα η Eurobank θα απορροφήσει την HSBC εισφέροντας 125 εκατ αλλά λόγω αρνητικού goodwill η επένδυση θα έχει μηδενικό αντίκτυπο στην τράπεζα.
Εθνική τράπεζα : Αύξηση κεφαλαίου με στόχο την πρωτιά στο χρηματιστήριο και 100 δισεκ. ενεργητικό
Η Εθνική τράπεζα μπορεί να έχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 40,3% που έχει διαδραματίσει ένα ρόλο στην συμπεριφορά της μετοχής – άπαξ και έχει σχεδιαστεί placement 20% των μετοχών – ωστόσο ποιο είναι το μεσοπρόθεσμο πλάνο της τράπεζας;
Η Εθνική κέρδισε πολλά από έκτακτα σχεδόν 2,4 δισεκ. που αποτέλεσαν το εφαλτήριο της πλήρους εξυγίανσης των NPEs.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μετά την μεγάλη αλλαγή που θα σημειωθεί τον Οκτώβριο στον νόμο θα αλλάξει ριζικά και θα μετατραπεί σε επενδυτικό fund – investment fund – που θα κρατήσει ποσοστά μειοψηφίας στις τράπεζες ως κοινός και όχι ως ειδικός μέτοχος.
Η Εθνική λοιπόν με το ΤΧΣ αντί για 40,3% με 10% θα έχει αποκτήσει πολύ πιο ευρεία γκάμα ξένων μετόχων αλλά και μικρομετόχων γιατί ένα ποσοστό του ΤΧΣ θα διατεθεί σε μικρομετόχους.
Μετά από αυτά, η Εθνική τράπεζα θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ με τα κεφάλαια να εκτινάσσονται σε παρούσες αξίες στα 7 δισεκ. αλλά εάν προσθέσουμε και μέρος της κερδοφορίας θα είναι υψηλότερα.
Ο ισολογισμός θα είναι στόχος να φθάσει τα 100 δισεκ. ευρώ δηλαδή άλλα 20 δισεκ. αύξηση και αυτό θα επιτευχθεί μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με νέες χορηγήσεις και δυναμικότερη ανάπτυξη.
Η Εθνική δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί στο σκέλος της ανάπτυξης.
Επίσης μέσω της αύξησης κεφαλαίου θα επιχειρήσει να επανέλθει στην πρώτη θέση των χρηματιστηριακών αποτιμήσεων αν και ο στόχος δεν θα είναι εύκολος επειδή και οι άλλες τράπεζες έχουν… τον ίδιο στόχο.
Alpha bank: Στόχος 90 δισεκ. ενεργητικό και νέα αύξηση κεφαλαίου το 2023
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα κρατήσει ένα 5% στην Alpha bank από 9% θα μειωθεί στο 5%.
Κάπου εκεί σταθεροποιείται για τα επόμενα χρόνια.
Ωστόσο με στόχο να ενισχύσει το ενεργητικό της στα 90 δισεκ. σε βάθος χρόνων μια νέα αύξηση κεφαλαίου, όταν Eurobank και Εθνική θα έχουν υλοποιήσει αυξήσεις… θα επανέλθει ως σχεδιασμός.
Για να επιτευχθούν επιθετική ανάπτυξη και η πρώτη θέση στο χρηματιστήριο θα απαιτηθεί νέα αύξηση κεφαλαίου.
Υπολογίζουμε ότι έως τότε θα έχει αποχωρήσει ο Paulson από το μετοχικό κεφάλαιο της Alpha bank πλήρως.
Πειραιώς : Μείωση ποσοστού Paulson στο 10% από 18%, μείωση ΤΧΣ από 27% σε 8% και νέα αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισ
Η Πειραιώς το 2023 θα είναι μια ριζικά εξυγιασμένη και διαφορετική τράπεζα, καμία σχέση με την εικόνα μιας ημιπροβληματικής τράπεζας.
Όμως για να υλοποιηθεί ο σχεδιασμός αυτός κέρδη και ανάπτυξη, έννοιες συνυφασμένες θα πρέπει να επιταχυνθούν.
Με 90 δισεκ. ενεργητικό στο μέλλον, το ΤΧΣ να μειώνει το ποσοστό του από 27% σε 8% αλλά και ο Paulson να αρχίζει να ρευστοποιεί μέρος της θέσης που έχει από 18% σε 10% η Πειραιώς θα διευρύνει την μετοχική της δομή.
Μια νέα αύξηση 1 με 1,5 δισεκ. ευρώ μετά τις επιθετικές αυξήσεις που θα υλοποιήσουν οι άλλες τράπεζες θα την φέρει σε αποτιμήσεις κοντά στα 4 δισεκ. ευρώ.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, παρά τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων, κυβέρνηση και ειδικοί παραμένουν ανήσυχοι για την πορεία της επιδημίας της covid καθώς ανησυχούν τόσο για το άνοιγμα των σχολείων όσο και για τη νέα μετάλλαξη «Mu», η οποία θεωρείται πιο μεταδοτική και πιο ανθεκτική στα εμβόλια.
Εν τω μεταξύ, με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς κινούνται οι εμβολιασμοί ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται από την ερχόμενη Δευτέρα 13/9 και η έναρξη εφαρμογής των μέτρων που προβλέπονται για τους εμβολιασμένους και μη πολίτες, καθώς πλέον οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να επιδεικνύουν  test (το οποίο θα επιβαρύνονται προσωπικά) για να μπορούν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να κάνουν μια σειρά από δραστηριότητες.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η κυβέρνηση δεν αποκλείει το σενάριο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, μετά τους υγειονομικούς, τη στιγμή που έντονο προβληματισμό προκαλεί και η αποκάλυψη περί της ύπαρξης κυκλώματος που χορηγούσε εικονικά και πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στην περιοχή της Καρδίτσας.
Με τους εμβολιασμούς να μην εξελίσσονται με ικανοποιητικό ρυθμό, με τις αντιδράσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών να συνεχίζονται και με τις μεταλλάξεις Delta και Mu να αποτελούν μια τεράστια απειλή για ένα νέο κύμα κρουσμάτων με την έναρξη των σχολείων, η κυβέρνηση διαμηνύει πως σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει ένα καθολικό και οριζόντιο lockdown.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 6/9 οι ασιατικές αγορές, στα υψηλά έξι εβδομάδων εν μέσω συζητήσεων για περισσότερα μέτρα στήριξης στην Ιαπωνία και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +1,83%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +1,12%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +1,01% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,07%.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 6/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με επίκεντρο τακέρδη των τεχνολογικών μετοχών και με τις ελπίδες για περαιτέρω μέτρα στήριξης της οικονομίας 
Ο όγκος συναλλαγών διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα λόγω αργίας στις ΗΠΑ (Labor Day).
Εν τω μεταξύ, απρόσμενη άνοδο σε επίπεδα ρεκόρ σημείωσαν οι εργοστασιακές παραγγελίες τον Ιούλιο στη Γερμανία, κυρίως λόγω της ζήτησης για πλοία.
Οι παραγγελίες αυξήθηκαν 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ η ετήσια άνοδος ανήλθε στο 24,4%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,90%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,85%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,45% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,80%.

Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Στο χαμηλό της ημέρας η Attica Bank -10%

Με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα με την Εθνική να ξεχωρίζει στο +1,5% ενώ με ισχυρή πτώση έκλεισε η Attica Bank -9,45% στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,6390 ευρώ, με άνοδο +1,5%, με όγκο 1,28 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1680 ευρώ, με άνοδο +0,26% με όγκο 5,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,38 ευρώ, με πτώση -0,58% με όγκο 2,79 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,85 ευρώ, με άνοδο +0,24% με όγκο 2,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,14 ευρώ, με άνοδο +2,24% και κεφαλαιοποίηση 509 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1150 ευρώ, με πτώση -9,45% με όγκο 1,32 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 53 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,30 ευρώ, με άνοδο +0,12% και κεφαλαιοποίηση 324 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με πτωτικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Ττην μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΑΔΜΗΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ..
Στον αντίποδα ανοδικά έκλεισαν ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Sarantis....
H Coca Cola έκλεισε στα 30,44 ευρώ, με πτώση -0,39% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,28 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,13 ευρώ, με άνοδο +1,45% και αποτίμηση 7,37 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,12 ευρώ, με άνοδο +0,90% και αποτίμηση 2,35 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,56 ευρώ, με πτώση -3,03% και κεφαλαιοποίηση 594 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,20 ευρώ, με πτώση -0,08% και  αποτίμηση 4,64 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,06 ευρώ, με άνοδο +0,50% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,00 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,57 ευρώ, με πτώση -0,59% και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,96 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,11 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 1,78 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,30 ευρώ, με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση 884 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,92 ευρώ, με πτώση -0,93% και κεφαλαιοποίηση 720 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0341 ευρώ, με πτώση -1,45% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,81% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 10 μονάδες βάσης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 6/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 3/9 καθώς οι μεταλλάξεις του covid -19 βάζει φραγμούς για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται  στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ετήσια αύξηση 3% των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,81% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,71%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,81% με το αμερικανικό 10ετές 1,32% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 117 μονάδες βάσης από 115 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 57 μονάδες βάσης…

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 6/9 στα ομόλογα της Ευρώζώνης, στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 3/9 καθώς οι μεταλλάξεις του covid -19 βάζει φραγμούς για την επιστροφή στην κανονικότητα.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται  στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ετήσια αύξηση 3% των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 6 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,71%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/9/2021 στο -0,36% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,02% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,71% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,20%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης