Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Eurobank +2% αλλά ΟΤΕ -2% και χαμηλό τζίρο το ΧΑ -0,22% στις 915 μον. - Χωρίς ισχυρό καταλύτη ξεχάστε νέα άνοδο

Με Eurobank +2% αλλά ΟΤΕ -2% και χαμηλό τζίρο το ΧΑ -0,22% στις 915 μον. - Χωρίς ισχυρό καταλύτη ξεχάστε νέα άνοδο
Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών παραμένει ...ενώ η νέα άνοδος θα εξαρτηθεί από νέους ισχυρούς καταλύτες ώστε να βελτιωθεί η εμπιστοσύνη τους
(upd18) Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 915 μονάδες, με την Eurobank να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες τράπεζες στο +2,22% ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, πιέσεις ασκήθηκαν στον δεικτοβαρή ΟΤΕ -2,27%..
Αναλυτικά, στις υπόλοιπες τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Alpha Bank +0,95% και Εθνική +0,50% ενώ η Πειραιώς υποχώρησε στο -0,43%.
Ο Γενικός Δείκτης έχει βαλτώσει στην ζώνη των 910 - 920 μονάδων, με πρώτη αντίσταση τις 930 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση των 950 μονάδων ενώ βασική παραμένει η στήριξη των 900 μονάδων.
Στα στατιστικά της εβδομάδας, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη +2,78% και ακολούθησε ο FTSE 25 με ήπια άνοδο +0,39% και ο Γενικός  Δείκτης με οριακά κέρδη +0,07%.
Κύριο χαρακτηριστικό, η διστακτικότητα των επενδυτών για ανάληψη νέου ρίσκου ενώ η περαιτέρω άνοδος από τα υψηλά έτους ( 931,94 μονάδες στις 31/8/2021) θα εξαρτηθεί από την αύξηση των συναλλαγών η οποία παρέμεινε και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα αλλά κυρίως από νέους ισχυρούς καταλύτες ώστε να βελτιώσουν την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη 7/9 η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει το ΑΕΠ του β’ τριμήνου, στις 9 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της ΕΚΤ  υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού ενώ στις 17 Σεπτεμβρίου η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για την ελληνική οικονομία
Στο επίκεντρο βρίσκεται ο ενεργειακός κλάδος με τους διαγωνισμούς ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ .
Σύμφωνα με πληροφορίες η Italgas είναι ο πλειοδότης για την ΔΕΠΑ Υποδομών ενώ όπως αναφέρεται έως την Τετάρτη 8/9 θα έχουν κατατεθεί οι βελτιωτικές προσφορές ενώ σήμερα 3/9 αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ  αποτελώντας ένα ακόμη βήμα για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ με μεγάλο φαβορί το αμερικανικό fund CVC καθώς σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση έκπληξη 1,4 με 1,6 δισ.

Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με ΟΤΕ -2,27%, ΕΛΠΕ -1,99%, ΑΔΜΗΕ -1,86%.....ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν ΟΠΑΠ +0,92% και ΟΛΠ +0,92%.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,08% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,17%.
Στο πρώτο μισάωρο της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες και την πλειονότητα των μη την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο, με την Coca Cola +1,15% ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,29%..
Περί τις 12:00 με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας στις τράπεζες αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με τον δεικτοβαρή ΟΤΕ -2,34% o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,32% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,44%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς, με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Eurobank +2,46% και Alpha Bank +1,82%, o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,43%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,22% στις 915 μονάδες έχοντας υψηλό στις 919,74 μονάδες και χαμηλό 912,98 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 42,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 22,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,9 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλγές αξίας 1,5 εκατ. ευρώ και όγκου 1,22 εκατ. τεμαχίων πραγματο ποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 893 χιλ. τεμάχια αξίας 757 χιλ. ευρώ και η Πειραιώς 300 χιλ. τεμάχια αξίας 417 χιλ. ευρώ.
Η Jumbo 25 χιλ. τεμάχια αξάις 328 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 915 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 910 - 900 μονάδες και ακολουθούν οι 890, οι 880 και οι 850 μονάδες ενώ χωρίς καταλύτη ορατές είναι ακόμη και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930 και ακολουθούν οι  950 μονάδες και οι πολυπόθητες 1000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 572 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των  575 - 580 μονάδων και ακολουθούν οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  545 - 550 μονάδες και ακολουθούν οι 530 και οι 520  μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων - Βελτίωση στο 10ετές αμερικανικό ομόλογο στο 1,32% από 1,27% μετά τα στοιχεία για την απασχόληση. 

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Εν τω μεταξύ, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου ενισχύεται στο 1,32% από 1,27% αρχικά, καθώς απογοήτευσαν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι απομακρύνoνται τα σχέδια της Federal Reserve για σύσφιξη της πολιτικής, καθώς ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είχε δηλώσει ότι σημαντικό ρόλο θα αποτελέσει η βελτίωση στην αγορά εργασίας
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ετήσια αύξηση 3% των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, θα παρουσιάσει τα σχέδια τους επόμενους μήνες για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που θα συνεχίζουν μετά το PEPP.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,76% και το ιταλικό 10ετές στο 0,68% και με το μεταξύ τους spread στις 8 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Στο επίκεντρο ο ενεργειακός κλάδος, με τους  διαγωνισμούς  ΔΕΠΑ Υποδομών και ΔΕΔΔΗΕ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ), συνεδρίασε χθες 2/9 και αποσφράγισε τις οικονομικές προσφορές των προεπιλεγέντων επενδυτών για την από κοινού πώληση με την «Ελληνικά Πετρέλαια ΑΕ» (ΕΛΠΕ) του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών ΑΕ».
Το ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ σε συμφωνία με την ΕΛΠΕ αποφάσισε να εκκινήσει τη διαδικασία βελτιωμένων οικονομικών προσφορών έως την Τετάρτη 8/9
Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Υποδομών και λειτουργούν από κοινού ως πωλητές.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Italgas είναι ο πλειοδότης για την ΔΕΠΑ Υποδομών ενώ όπως αναφέρεται έως την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου θα έχουν κατατεθεί οι βελτιωτικές προσφορές.
Σήμερα 3 Σεπτεμβρίου 2021 αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας), αποτελώντας ένα ακόμη βήμα για την αναδιάρθρωση της ΔΕΗ.
Ως γνωστό ο ΔΕΔΔΗΕ είναι θυγατρική της ΔΕΗ.
To μεγάλο φαβορί είναι το αμερικανικό fund CVC το οποίο ενδιαφέρεται σοβαρά και με στήριξη από την Εθνική τράπεζα - θα πάρει και μεγάλο δάνειο - σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση έκπληξη 1,4 με 1,6 δισ.
Ωστόσο εσχάτως έχει επανακάμψει το Macquarie από την Αυστραλία που επίσης με βάση ορισμένες πηγές έχει αποφασίσει να διεκδικήσει με σοβαρές αξιώσεις το 49% του ΔΕΔΔΗΕ.
Πάντως το πιθανότερο είναι το 49% του ΔΕΔΔΗΕ να καταλήξει στο CVC αν και σε μια διαγωνιστική διαδικασία πάντα υπάρχουν εκπλήξεις.
Και αυτό γιατί η αναμενόμενη εισροή του 1,5 δισ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα δώσει την ευκαιρία στην Επιχείρηση, να προχωρήσει σε περαιτέρω βελτίωση της κεφαλαιακής της δομής και να χρηματοδοτήσει το επενδυτικό  πρόγραμμα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας..
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα υπάρξει αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών και δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις. Όμως ο πρωθυπουργός θα ανέβει στην ΔΕΘ με δύο ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα σχεδόν ολοκληρωμένες.

Οι εξελίξεις στην Attica Bank

Η χρεοκοπημένη τράπεζα Attica Bank βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 240 εκατ. ευρώ, απόλυτα απαραίτητη καθώς η τράπεζα έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.
Η αύξηση κεφαλαίου είναι απόλυτα απαραίτητη όχι μόνο λόγω κεφαλαιακής ανεπάρκειας αλλά γιατί η τράπεζα θα υποχρεωθεί να καλύψει νέες πρόσθετες ζημιές καθώς τα NPEs έχουν αυξηθεί περαιτέρω στα 936 εκατ. από 885 εκατ. στο τέλος του 2020.
Για να μπορέσει να καλυφθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, από τη στιγμή που ο ΕΦΚΑ είναι αδύνατο να συμμετάσχει και το ΤΣΜΕΔΕ, το Ταμείο των Μηχανικών, έχει χάσει περί το 1 δις. από τις λανθασμένες επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει, ορισμένοι διακινούν διάφορα σενάρια είτε για επενδυτή από τη Νότιο Κορέα που εκπροσωπεί fund και ο οποίος μάλιστα είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχει και στην bad bank της Τράπεζας της Ελλάδος που τελικώς δεν έγινε, είτε για το ολλανδικό family office Reggeborgh, το οποίο είναι μέτοχος στον Ελλάκτωρ.
Το βασικό πρόβλημα με την Attica Bank είναι ότι η Reggeborgh δεν μπορεί να καταστεί στρατηγικός επενδυτής, για τρεις βασικούς λόγους:
1)Δεν διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια όπως έχει αποδείξει η πρόσφατη εμπειρία με τον Ελλάκτωρ
2)Η αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθούν οι Ολλανδοί καθιστούν το fund μη επιλέξιμο για επενδυτή από την Τράπεζα της Ελλάδος
3)Το σημαντικότερο όλων, τα πραγματικά κεφάλαια που θα χρειαστεί η χρεοκοπημένη Attica Bank θα είναι περί τα 500 εκατ.
Τα 240 εκατ. δεν θα επαρκούν.
Πριν ένα μήνα είχε κυκλοφορήσει το σενάριο ότι η Reggeborgh θα συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica Bank ενώ θυμίζουμε ότι είναι και μέτοχος μειοψηφίας με 1,6% -1,8% στην Alpha Bank.
Η ουσία είναι ότι όσοι διακινούν τα σενάρια για Attica Bank και Reggeborgh τους διαφεύγει ότι οι Ολλανδοί μπορεί να είναι αδιαφανείς, να μην σέβονται διαδικασίες και εταιρική διακυβέρνηση, αλλά δεν είναι ανόητοι να επενδύσουν σε τράπεζα που ούτε την εμπειρία την τραπεζική έχουν ούτε και τη γνώση διαχείρισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η επικαιρότητα

Σε συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές της χώρας για την επέλαση των μεταλλάξεων, καθώς τη στιγμή που η ιδιαίτερα μεταδοτική παράλλαξη Delta καλπάζει και γίνεται κυρίαρχη σε όλη την Ελλάδα, οι ειδικοί ανησυχούν για την έλευση της παράλλαξης Mu, η οποία θεωρείται πως είναι πιο ανθεκτική στα υπάρχοντα εμβόλια κατά της covid.
Πάντως, οι επιστήμονες εμφανίζονται αισιόδοξοι για την παρούσα χρονική στιγμή, καθώς όπως υποστηρίζουν παρατηρείται μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων, τη στιγμή που και ο δείκτης θετικότητας έχει υποχωρήσει κατά πολύ κάτω από το 3%.
Παρόλο αυτά επισημαίνουν πως αναμένεται νέα αύξηση και έξαρση κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, τόσο λόγω της επιστροφής των εκδρομέων στα αστικά κέντρα όσο και λόγω της έναρξης των σχολείων και των πανεπιστημίων.
Όπως υποστηρίζουν, απώτερος στόχος είναι να επιταχυνθούν όσο είναι δυνατόν οι εμβολιασμοί, καθώς όπως αναφέρεται οι εμβολιασθέντες νέοι είναι αυτοί που έχουν συμβάλλει σημαντικά και στο να διατηρηθεί – μέχρι στιγμής – υπό έλεγχο η πανδημία.
Ωστόσο, ένα ποσοστό της τάξης του 40% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, γεγονός που εκτιμάται πως αφήνει ανοιχτά όλα τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα τους επόμενους μήνες.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 3/9 οι ασιατικές αγορές με το χρηματιστήριο του Τόκιου να κλείνει με άνοδο 2%, καθώς ο πρωθυπουργός Yoshihide Suga ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος για την ηγεσία του κυβερνώντος Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και θα εγκαταλείψει την εξουσία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,05%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,43%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,72% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,79%.

Απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Απογοήτευσαν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Απώλειες καταγράφονται σήμερα 3/9 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την αβεβαιότητα για τη νομισματική πολιτική να κυριαρχεί.
Απογοήτευσαν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι απομακρύνονται τα σχέδια της Federal Reserve για σύσφιξη της πολιτικής.
Συγκεκριμένα, μόλις 235 χιλ. νέες θέσεις εργασίας εκτός γεωργικού τομέα δημιουργήθηκαν τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που έκαναν λόγο για 725 χιλ. εργασίας.
Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είχε δηλώσει ότι η βελτίωση στην αγορά εργασίας αποτελεί προαπαιτούμενο για την έναρξη του tapering.
Εν τω μεταξύ, σημαντική παραμένει η ανάκαμψη στης επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, ωστόσο τον Αύγουστο επιβραδύνθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
O σύνθετος τελικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών ΡΜΙ της ΙHS Markit υποχώρησε στις 59,0 μονάδες τον Αύγουστο, από το υψηλό των 15 ετών του Ιουλίου των 60,2 μονάδων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,50%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,80%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,60% ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,35%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,15%, ο S&P 500 στο -0,18% και ο Nasdaq στο +0,05%.

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Eurobank

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με την Eurobank να ξεχωρίζει ανοδικά.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,60 ευρώ, με άνοδο +0,50%, με όγκο 799 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,38 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1650 ευρώ, με άνοδο +0,95% με όγκο 2,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,73 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,3880 ευρώ, με πτώση -0,43% με όγκο 2,04 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,74 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8480 ευρώ, με άνοδο +2,22% με όγκο 8,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,15 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,16 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 518 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1270 ευρώ, με πτώση -0,94% με όγκο 715 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 59 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,28 ευρώ, με άνοδο +0,25% και κεφαλαιοποίηση 323 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Πιέσεις στον ΟΤΕ

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ....
Στον αντίποδα ήπια ανοδικά έκλεισαν ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ....
H Coca Cola έκλεισε 30,56 ευρώ, με άνοδο +0,03% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,33 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με πτώση -2,27% και αποτίμηση 7,26 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,03 ευρώ, με πτώση -0,69% και αποτίμηση 2,33 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,64 ευρώ, με πτώση -1,86% και κεφαλαιοποίηση 612 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,21 ευρώ, με άνοδο +0,92% και  αποτίμηση 4,64 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,98 ευρώ, με πτώση -0,87% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,91 ευρώ, με πτώση -1,99% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,65 ευρώ, με πτώση -1,09% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,94 ευρώ, με πτώση -0,56% και κεφαλαιοποίηση 2,28 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,15 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,43 ευρώ, με άνοδο +0,84% και κεφαλαιοποίηση 898 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9380 ευρώ, με πτώση -0,10% και κεφαλαιοποίηση 727 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0346 ευρώ, με άνοδο +0,29% και κεφαλαιοποίηση 33 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,76% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 8 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης. .
Απογοήτευσαν τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι απομακρύνoνται τα τα σχέδια της Federal Reserve για σύσφιξη της πολιτικής, καθώς ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell είχε δηλώσει ότι σημαντικό ρόλο θα αποτελέσει η βελτίωση στην αγορά εργασίας
Το ενδιαφέρον εστιάζεται και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Σεπτεμβρίου υπό τη σκιά του υψηλότερου πληθωρισμού, αφού τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ετήσια αύξηση 3% των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, πολύ πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ στο 2%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται ότι η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, θα παρουσιάσει τα σχέδια τους επόμενους μήνες για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που θα συνεχίζουν μετά το PEPP.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,76% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,68%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,76% με το αμερικανικό 10ετές 1,32% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 114 μονάδες βάσης από 113 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 55 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 3/9 στα ομόλογα της Ευρώζώνης, με τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ τον Αύγουστο να απογοητεύουν.... 
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 3 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,68%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/9/2021 στο -0,39% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,01% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,20% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,31% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,67% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,18%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης