Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με στηρίξεις από FTSE 25, στα υψηλά έτους το ΧΑ +1,63% στις 929 μον. - Στο επίκεντρο Ελλάκτωρ +7% και ΕΛΠΕ +6%

Με στηρίξεις από FTSE 25, στα υψηλά έτους το ΧΑ +1,63% στις 929 μον. - Στο επίκεντρο Ελλάκτωρ +7% και ΕΛΠΕ +6%
Με ισχνό τζίρο η αγορά στα υψηλά έτους στις 929 μονάδες - Απαιτείται η αύξηση των συναλλαγών για περαιτέρω άνοδο
(upd16) Στα υψηλά έτους έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 929 μονάδες, με στηρίξεις από τις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις καθαρές όμως συναλλαγές να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Ειδικότερα, στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε ο Ελλάκτωρ +7,19% και ακολούθησαν ΕΛΠΕ +5,93%, ΕΥΔΑΠ +5,65%...  ενώ στηρίξεις πρόσφερε και η δεικτοβαρής Coca Cola με κέρδη +2,71%. 
Από την άλλη, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη άνοδο έκλεισε η Εθνική +2,36% και ακολούθησε η Eurobank +1,51% με τις συναλλαγές της να καλυπτουν το 40% του συνολικού όγκου συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων, αναμένοντας αύριο 31/8 τα αποτελέσματα 6μήνου.
Από την άλλη, σταθεροποιητικά έκλεισαν Alpha Bank +0,09% και Πειραιώς +0,14% από κέρδη ενδοσυνεδριακά +2%.  

Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στα υψηλά έτους στις 929 μονάδες, διασπώντας την κρίσιμη αντίσταση των 920 μονάδων με την αγορά σ' αυτά τα επίπεδα να έχει συμπεριλάβει ότι η οικονομία της Ελλάδος ανακάμπτει, ότι οι τράπεζες εξυγιαίνονται που είναι αληθές και ότι δεν θα πάμε σε lockdown 4.
Ωστόσο το θέμα είναι εάν βρισκόμαστε κοντά ή μακριά από μια διόρθωση.
Η ελληνική οικονομία παραμένει σοβαρά προβληματική με τεράστιο χρέος ενώ λόγω της πανδημίας επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο... ενώ στα αρνητικά έχει προστεθεί και το νέο μεταναστευτικό κύμα που αναμένεται μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 562 μονάδες διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 560 μονάδων και με επόμενη τις 580 μονάδες και με πρώτη στήριξη τις 540 μονάδες.
Σε μείωση της short θέσης του στην ΔΕΗ προχώρησε το fund Lansdowne στο 1,19% από  1,29% προηγουμένως.

Κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips - Στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρ +7% και ΕΛΠΕ +6%

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν κέρδη, με Ελλάκτωρ +7,19%, ΕΛΠΕ +5,93%, ΕΥΔΑΠ +5,65%, Viohalco +3,75%.....ενώ οριακά υποχώρησε μόνο η Jumbo -0,23%.
Η μετοχή του Ελλάκτωρα έκλεισε στα 1,58 ευρώ, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 1,60 ευρώ και υψηλότερα 75% από την τιμή διάθεσης 0,90 ευρώ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.
Σημειώνεται ότι στο 29,80% ανέβηκε το ποσοστό της Reggeborgh στον Ελλάκτωρα  μετά τη πρόσφατη Α.Μ.Κ., ενώ προχώρησε και σε απόκτηση τίτλων από τη χρηματιστηριακή αγορά ( απέκτησε 4.278.995 μετοχές, μέσω συναλλαγών του ΧΑ για το χρονικό διάστημα από 02.08.2021 έως και 16.08.2021 ).

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,22% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,57%.
Λίγο πριν τις 12:30, με στηρίξεις από την Eθνική με κέρδη πλησίον του +3% αλλά και της Eurobank +2,39%, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,76%.
Στις δημοπρασίες εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips με Ελλάκτωρ +7,19%, ΕΛΠΕ +5,93%, ΕΥΔΑΠ +5,65%..και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,63%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στο υψηλό έτους, με άνοδο +1,63% στις 929 μονάδες έχοντας υψηλό στις 929,26 μονάδες και χαμηλό 915,29 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα στα μη τραπεζικά blue chips ενώ ενισχύθηκε από τα πακέτα, ειδικότερα της Eurobank.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 33 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 22 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10 εκατ. ευρώ και όγκου 20 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε δύο πακέτα, το πρώτο 10 εκατ. τεμαχίων αξίας 8,08 εκατ. ευρώ και το δεύρστ. 558 χιλ. τεμάχια αξίας 450 χιλ. ευρώ.
Ο Πετρόπουλος Α.Ε.Β.Ε διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 378 χιλ. ευρώ και η Ιnterlife ΑΑΕΓΑ 210 χιλ. τεμάχια αξίας 903 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 929 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 920 μονάδων και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  910 – 900 μονάδες και ακολουθούν οι 890, οι 880 και οι 850 μονάδες ενώ χωρίς καταλύτη ορατές είναι ακόμη και οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 562 μονάδες, διασπώντας την πρώτη αντίσταση των 560 μονάδων και ακολουθούν οι 580 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  540 μονάδες και ακολουθούν οι 530 μονάδες.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 30/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη στον απόηχο της ομιλίας του προέδρου  ης Fed Jerome Powell καθώς δήλωσε στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole την Παρασκευή 27/8 ότι «βλέπει» μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του 2021.
Ο Powell εκτίμησε, ωστόσο, ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητα στο τρέχον εύρος 0%-0,25%.
Ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι η οικονομία έχει φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο όπου δεν χρειάζεται πλέον τόσο μεγάλη στήριξη, ωστόσο σημείωσε ότι η οικονομία έχει να διανύσει ακόμη "πολύ δρόμος” προτού να έρθει η ώρα για την αύξηση των επιτοκίων.
Οι αγορές επικεντρώνονται στις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, για ομόλογα, επιτόκια κ.λ.π, αναμένοντας  την θέση της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 9 Σεπτεμβρίου)
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  αναφέρει σε κάθε ευκαιρία ότι επί του παρόντος δεν προτίθεται να μειώσει τον μηνιαίο ρυθμό της αγοράς ομολόγων, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να τις προσπάθειές της για να παραμείνει ο πληθωρισμός σε ενεργοποίηση.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,69% και το ιταλικό 10ετές στο 0,64% και με το μεταξύ τους spread στις 5 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Το CVC θα επενδύσει 4 δισ στην Ελλάδα – Θα πλειοδοτήσει με 1,2 δισ για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ – Στόχος αποτιμήσεις 10 δισ

Το CVC Partners, αμερικανικό fund με σχεδόν 78 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια θα καταστεί λίαν συντόμως ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα.
Έχει καταφέρει έως σήμερα να αγοράσει σε πολύ καλές τιμές καίριας σημασίας και βαρύτητας περιουσιακά στοιχεία, στην Υγεία, στις ασφάλειες, αποκτώντας την Εθνική Ασφαλιστική και βεβαίως στα τρόφιμα μέσω της Vivartia.
Όμως όπως όλα δείχνουν θα καταφέρει να πλειοδοτήσει και για το 49% της ΔΕΔΔΗΕ με 1,2 δισεκ. ευρώ για το 49%.
Το CVC έχει επενδύσει 1 δισεκ. την τρέχουσα περίοδο, σχεδόν 1,1 με 1,2 δισεκ. για τον ΔΕΔΔΗΕ που θα αποκτήσει με βάση ορισμένες πληροφορίες και άλλα 2 δισεκ. επενδύσεις που σχεδιάζει συνολικά 4 δισεκ. για να αποκομίσει 10 δισεκ.
Με αποτιμήσεις 10 δισεκ. εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι επενδύσεις θα πρόκειται για μια ακόμη κερδοφόρα επένδυση των αμερικανών στην Ευρώπη.
Με σύμβουλο την Εθνική, το CVC διεκδικεί το 49% του ΔΕΔΔΗΕ ενώ πηγή - άκρως ενημερωμένη - που μίλησε στο bankingnews για το θέμα τόνισε ότι "εάν πόνταρα στο ποιος θα αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα έλεγα το CVC"
Το KKR έχει αποσυρθεί από την διεκδίκηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, εξέλιξη που αφηνει χώρο στο CVC.
Έτσι πλέον η ΔΕΗ αναμένει να λάβει δεσμευτικές προσφορές από το αμερικανικό fund CVC, καθώς και από δύο μεγάλα funds από την Αυστραλία το First Sentier και το Macquarie.
Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είχε εκδηλωθεί κατ΄αρχήν ενδιαφέρον και από πέντε ακόμη fund και συγκεκριμένα το γαλλικό Ardian, το αμερικανικό Blackrock, το ιταλικό F2i, το καναδικό BCI και το αμερικανικό Oak Hill Advisors.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το τίμημα θα είναι το μοναδικό κριτήριο επιλογής, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει γύρος βελτιωτικών προσφορών, καθώς σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, οι υποψήφιοι πρέπει να ενημερωθούν 20 ημέρες πριν τη προθεσμία υποβολής των προσφορών, σε ότι αφορά τη διαδικασία που θα εφαρμοστεί για τη βελτίωσή τους.
Δεδομένου ότι παρήλθε άπρακτο αυτό το χρονικό διάστημα, θεωρείται ότι δεν υπάρξει βελτιωτικός γύρος.
Σε ότι αφορά τώρα το ζήτημα του management του ΔΕΔΔΗΕ φαίνεται ότι για τη λήψη ορισμένων κρίσιμων αποφάσεων για συγκεκριμένα θέματα τα οποία προσδιορίζονται στη συμφωνία μετόχων, θα πρέπει να υπάρχει σύμφωνη γνώμη της ΔΕΗ, η οποία θα ελέγχει το 51% της εταιρίας και του επενδυτή, στον οποίο θα καταλήξει τελικώς το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο διαγωνισμός θα φέρει το προσδοκώμενο για τη ΔΕΗ και την κυβέρνηση αποτέλεσμα.

Τα δύο εναλλακτικά σχέδια για την Attica Bank

Η Attica bank μέχρι τώρα έχει εκδώσει 992 εκατ παραστατικούς τίτλους Warrants με τιμή 0,1530 ευρώ ενώ η τιμή στο ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται χαμηλότερα στα 0,1380 ευρώ.
Το ελληνικό δημόσιο επίσης έχει πληρώσει 151,8 εκατ με την ενεργοποίηση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης.
Επιπροσθέτως η Attica bank προέβη σε reverse split – εκ νέου – 60 μετοχές προς 1 αναπροσαρμόζοντας την ονομαστική αξία στα 0,20 ευρώ.
Επίσης έχει δρομολογήσει έκτακτη γενική συνέλευση στις 15 Σεπτεμβρίου ή εξ αναβολής 27 Σεπτεμβρίου του 2021.
Εναλλακτικό σχέδιο πρώτο, στρατηγικός επενδυτής υπό προϋποθέσεις
Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει για στρατηγικό επενδυτή, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν γνωρίζει για στρατηγικό επενδυτή… αλλά κάποιοι λένε ότι υπάρχει, αναφέρονται στην Ellington που αγόρασε την τιτλοποίηση Thea Artemis έναντι 1 εκατ...
Ο επενδυτής αυτός για να μπορέσει να αποκτήσει την Attica bank που είναι στα βράχια, θα πρέπει
Να πληρώσει μια συμβολική τιμή τα warrants.
Δεν υπάρχει επενδυτής που θα πληρώσει τα warrants της Attica bank στα 0,1530 ευρώ, είναι αδύνατο.
Η πραγματική τιμή των warrants της Attica bank είναι 0,020 ευρώ Χ 992 εκατ warrants = 19,84 εκατ ευρώ.
Οπότε ο επενδυτής με 19,84 εκατ ευρώ θα αποκτήσει το 70% περίπου της Attica bank.
Εν συνεχεία η Attica bank θα χρειαστεί αύξηση 240 εκατ και όχι 150 εκατ… που προωθεί η Τράπεζα της Ελλάδος.
Οπότε για το 70% της Attica bank θα πρέπει ο επενδυτής να καταβάλλει 170 εκατ + 19,84 εκατ για τα warrants = 190 εκατ ευρώ περίπου εφόσον η αύξηση είναι 240 εκατ.
Στην περίπτωση αυτή το δημόσιο θα έχει χάσει ακόμη μια φορά αλλά η Attica bank αντί να σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα, να ενεργοποιηθεί το resolution θα ιδιωτικοποιηθεί.
Το σενάριο αυτό είναι το ιδανικό αλλά ποιος θα είναι ο τυχερός – άτυχος στρατηγικός επενδυτής είναι το ζητούμενο.
Εναλλακτικό σχέδιο δεύτερο – Καλύπτει την αύξηση κεφαλαίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
Στην περίπτωση που ο στρατηγικός επενδυτής παραμείνει άφαντος, η επόμενη λύση είναι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως έσχατος επενδυτής καλύψει τα warrants στην τιμή των 0,020 ευρώ και ακολούθως καλύψει την αύξηση κεφαλαίου.
To βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Attica bank έχει χρεοκοπήσει στην κυριολεξία.
Μηδένισαν τα κεφάλαια, έχει ζημίες σε προ προβλέψεων βάση, τα προβληματικά ανοίγματα έχουν αυξηθεί και ο δείκτης coverage ratio είναι στο 39% δηλαδή ανύπαρκτες προβλέψεις.
Η αύξηση των 150 εκατ είναι αδιανόητα λίγη και τα 240 εκατ επίσης λίγα.
Η Attica bank πραγματικά χρειάζεται πάνω από 350 εκατ νέα κεφάλαια.
Οι επενδυτές δεν συνωστίζονται στην πόρτα της εισόδου της Attica bank, ξέρουν ότι η τράπεζα είναι προβληματική, χρεοκοπημένη, βρίσκεται στα βράχια από όλες τις πλευρές.
Οι επιλογές είναι δύο ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής που θα πρέπει να βρεθεί και εν συνεχεία να μας πείσει για το σχέδιο του ή το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως επενδυτής έσχατης λύσης.

Η επικαιρότητα

Κινητικότητα παρατηρείται στο Μέγαρο Μαξίμου που δείχνει ότι πιθανότατα η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος μπορεί να γίνει σήμερα, ίσως αργότερα το απόγευμα εφόσον δεν προκύψει καμία εμπλοκή ή καραμπόλα.
Ο πρωθυπουργός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι σήμερα και προσπαθεί να συντονίσει τις τελευταίες αλλαγές στην κυβέρνηση.
Στο μέτωπο της πανδημίας, εξαιρετικά κρίσιμες χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες τις επόμενες δύο εβδομάδες προκειμένου να διαπιστωθεί πώς θα εξελιχθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα μετά και την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα.
Λόγω της κυριαρχίας και της ταχείας εξάπλωσης της μετάλλαξης Delta, οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το επόμενο 15νθήμερο, καθώς την ίδια στιγμή βλέπουν πως τα αυξημένα κρούσματα οδηγούν σε αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και σε αυξημένο αριθμό διασωληνωμένων.
Το στοίχημα τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι αφενός να μην ξεφύγει η διασπορά του ιού και αφετέρου να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων.
Εκτιμάται πως περισσότεροι από 6 εκατομμύρια Έλληνες έχουν εμβολιαστεί έστω και με μια δόση, αριθμός πάντως που δεν είναι ικανός για να κτιστεί το τείχος ανοσίας και να ελεγχθεί η πανδημία.
Αν και η κυβέρνηση διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως οριζόντια περιοριστικά μέτρα δεν πρόκειται να ληφθούν, υπάρχει αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι, μια και όλα θα κριθούν από το πώς η επιστροφή των εκδρομέων θα επηρεάσει την επιδημιολογική εικόνα, από το πόσοι πολίτες θα εμβολιαστούν το επόμενο διάστημα καθώς και το πώς τα σχολεία θα επηρεάσουν την εξέλιξη του ιού.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 30/8 οι ασιατικές αγορέςστον απόηχο της ομιλίας του Jerome Powell στο Jackson Hole. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,54%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,17%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,52% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,33%.

Ήπιες μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες μεταβολές καταγράφονται σήμερα 30/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στον απόηχο της ομιλίας του Jerome Powell στο Jackson Hole την Παρασκευή 27/8 και με τις προδοκίες ότι θα συνεχιστεί η στήριξη από τις κεντρικές τράπεζες να επισκιάζουν τις ανησυχίες για τη μετάλλαξη Δέλτα.
Κλειστό λόγω τραπεζικής αργίας θα παραμείνει σήμερα το χρηματιστήριο του Λονδίνου.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,10%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,05% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,06%, του S&P 500 στο +0,40% και ο Nasdaq στο +0,75% και το ETF GREK στο +1,01% (29,00 δολ. )

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5640 ευρώ, με άνοδο +2,36%, με όγκο 1,16 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,35 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1610 ευρώ, με άνοδο +0,09% με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,41 ευρώ, με άνοδο +0,14% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8060 ευρώ, με άνοδο +1,51% με όγκο 13,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,99 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,13 ευρώ, με πτώση -2,16% και κεφαλαιοποίηση 504 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1350 ευρώ, με άνοδο +0,75% με όγκο 841 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 62 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,04 ευρώ, με άνοδο +0,88% και κεφαλαιοποίηση 319 εκατ. ευρώ.

Κέρδη στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισαν  Ελλάκτωρ +7% και ΕΛΠΕ +6%

Ανοδικά έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές όμως σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Ελλάκτωρ +7,19%, ΕΛΠΕ +5,93%, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, ΕΧΑΕ...
Στον αντίποδα, οριακά υποχώρησε μόνο η Jumbo.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,48 ευρώ, με άνοδο +2,71% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,67 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,7450 ευρώ, με άνοδο +0,27% και αποτίμηση 7,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,14 ευρώ, με άνοδο +1,4% και αποτίμηση 2,35 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,7150 ευρώ, με άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση 630 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,19 ευρώ, με άνοδο +1,46% και  αποτίμηση 4,63 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,34 ευρώ, με άνοδο +2,12% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,25 ευρώ, με άνοδο +5,93% και κεφαλαιοποίηση 1,91 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,31 ευρώ, με άνοδο +2% και κεφαλαιοποίηση 1,59 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,19 ευρώ, με άνοδο +3,12% και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,26 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,60 ευρώ, με άνοδο +5,65% και κεφαλαιοποίηση 916 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9680 ευρώ, με άνοδο +3,14% και κεφαλαιοποίηση 738 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0352 ευρώ, με άνοδο +1,15% και κεφαλαιοποίηση 33 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,69% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 5 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 30/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη στον απόηχο της ομιλίας του προέδρου  ης Fed Jerome Powell καθώς δήλωσε στο ετήσιο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole την Παρασκευή 27/8 ότι «βλέπει» μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του 2021.
Ο Powell εκτίμησε, ωστόσο, ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητα στο τρέχον εύρος 0%-0,25%.
Ο επικεφαλής της Fed τόνισε ότι η οικονομία έχει φτάσει πλέον σε ένα επίπεδο όπου δεν χρειάζεται πλέον τόσο μεγάλη στήριξη, ωστόσο σημείωσε ότι η οικονομία έχει να διανύσει ακόμη "πολύ δρόμος” προτού να έρθει η ώρα για την αύξηση των επιτοκίων.
Οι αγορές επικεντρώνονται στις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, για ομόλογα, επιτόκια κ.λ.π, αναμένοντας  την θέση της Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 9 Σεπτεμβρίου).
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,69% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,64%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,69% με το αμερικανικό 10ετές 1,30% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 111 μονάδες βάσης από 110 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 5 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 52 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 30/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 30 Αυγούστου του 2021 στο 0,64%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/8/2021 στο -0,42% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,04% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,64% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,16%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης