Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άνευρη στάση αναμονής χωρίς τζίρο, με Attica bank -7% και ΧΑ -0,15% στις 914 μον. - Ξεθωριάζουν τα ανοδικά περιθώρια

Άνευρη στάση αναμονής χωρίς τζίρο, με Attica bank -7% και ΧΑ -0,15% στις 914 μον. - Ξεθωριάζουν τα ανοδικά περιθώρια
Άπνοια συναλλαγών εξασθενεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο
(upd 14) Στάση αναμονής με ήπιες - λελογισμένες - ρευστοποιήσεις καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει στο εύρος των 910 - 915 μονάδων, εν μέσω συνεχιζόμενης επενδυτικής απραξίας που υποδηλώνει την πολύ χαμηλή ανάληψη ρίσκου σε μια αγορά που στερείται βραχυπρόθεσμων καταλυτών.
Η αγορά έχει διασπάσει τις 900 μονάδες και για οτιδήποτε καλύτερο απαιτούνται ισχυροί καταλύτες.
Από τις τράπεζες ξεχώρισε με -5,5% η Attica bank, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα warrants δεν μπορούν να εξασκηθούν στα 0,1530 ευρώ και το πιθανότερο σενάριο είναι να εξασκηθούν στα 0,020 ευρώ.
Στις μη τραπεζικές μετοχές μεικτά πρόσημα με τον Titan στο -1,84%. 
Το ελληνικό χρηματιστήριο στις 914 μονάδες έχει συμπεριλάβει, ότι η οικονομία της Ελλάδος ανακάμπτει, ότι οι τράπεζες εξυγιαίνονται που είναι αληθές και ότι δεν θα πάμε σε lockdown 4.
Στις τιμές του Γενικού Δείκτη και στις τιμές των μετοχών περιλαμβάνονται αυτές οι εκτιμήσεις.
Το θέμα είναι εάν βρισκόμαστε κοντά ή μακριά από μια διόρθωση.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την Wall Street που έχει καθυστερήσει να διορθώσει… εάν δεν υπήρχε η χειραγώγηση της FED η Wall δεν θα ήταν στις 4.450 και 35.200 ο S&P και ο Dow Jones αλλά 20% χαμηλότερα.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη έως στο -0,11% και τον Τραπεζικό Δείκτη έως το -0,27%.
Σταδιακά όμως η αγορά δέχτηκε ισχυρότερες πιέσεις, με τον γενικό δείκτη να φτάνει έως και το -0,32%.
Τελικά ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με απώλειες -0,15% στις 914 μονάδες έχοντας υψηλό στις 915,96 μονάδες και χαμηλό 912,82 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρωθεί στα τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33,2 εκατ. ευρώ, ο όγκος 14,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 9 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει άνω των 910 μονάδων, ήτοι στην πρώτη αντίσταση, με τις 920 μονάδες να είναι η επόμενη.
Η πρώτη στήριξη είναι στις 850 μονάδες ενώ χωρίς καταλύτη ορατές είναι ακόμη και οι 800 μονάδες...
Ο Τραπεζικός Δείκτης κινήθηκε λίγο πάνω από την ισχυρή την αντίσταση των 550 μονάδων, ενώ ακολουθούν οι 575 και οι 600 μονάδες.
Η στήριξη του Τραπεζικού Δείκτη είναι στα 500 μονάδες.

Σταματήστε να αγωνιάτε για το χρηματιστήριο...

Το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να επιχείρησε εσχάτως κίνηση πάνω από τις 900 μονάδες αλλά στην πράξη, από τον Απρίλιο του 2021 έως και σήμερα τέλη Αυγούστου 2021 ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στην χρηματιστηριακή αγορά.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι άπαξ και θα αποτραπεί το lockdown 4, άπαξ και η οικονομία ανακάμπτει και αυτό θα καταγραφεί στο β΄ και ειδικά στο γ΄ τρίμηνο του 2021, οι τράπεζες πέρασαν τα stress tests και σημειώνουν μεγάλη πρόοδο στα NPEs, το χρηματιστήριο θα μπορούσε να αναρριχηθεί αρχικά στις 950 μονάδες και ακολούθως στις 1.000 μονάδες.
Το βασικό ερώτημα είναι θα πάμε κατευθείαν στις 1.000 μονάδες ή θα προηγηθεί μια διόρθωση πριν η χρηματιστηριακή αγορά καταλήξει στις 1.000 μονάδες;
Εμείς υποστηρίζουμε – τουλάχιστον με τα τωρινά δεδομένα – ότι θα προηγηθεί διόρθωση – αλλά η κατάληξη θα είναι οι 1000 μονάδες ακόμη και εάν έχουμε δει διόρθωση στις 850 ή 800-780 μονάδες.

Τι μας έδειξε το α΄ 6μηνο 2021 της Alpha;

Τι μας έδειξε το α΄ 6μηνο του 2021 της Alpha bank;
Τα βασικά συμπεράσματα είναι
1)Εμφάνισε ζημίες 2,32 δισεκ. στο α΄ 6μηνο του 2021, εξέλιξη απόλυτα προβλέψιμη καθώς η τράπεζα πέρασε την ζημία από την τιτλοποίηση Galaxy 10,6 δισεκ. ευρώ.
2)Η Alpha bank κατέγραψε την μεγαλύτερη αύξηση προμηθειών από τις 3 τράπεζες που έχουν ανακοινώσει έως σήμερα αποτελέσματα.
3)Το core PPI δηλαδή τα προ προβλέψεων έσοδα διαμορφώθηκαν στα 462 εκατ και υπολείπονται αισθητά της Πειραιώς.
4)Οι προβλέψεις που διενήργησε η Alpha bank για πιστωτικό κίνδυνο ανήλθε σε 515 εκατ με 390 εκατ πρόβλεψη το α΄ τρίμηνο και 124,6 εκατ στο β΄ τρίμηνο του 2021.
5)Τα NPEs ανέρχονται σε 11,36 δισεκ. με τον δείκτη NPEs ratio στο 26,1%.
6)Τα κεφάλαια της Alpha bank ανέρχονται σε 6,19 δισεκ. αλλά θα υποχωρήσουν στα 5,4 δισεκ. μετά τις νέες τιτλοποιήσεις και πωλήσεις NPEs.

Γενικό Συμπέρασμα

Η λογιστική κατάσταση α΄ 6μήνου του 2021 της Alpha bank είχε χαρακτηριστικά εξυγίανσης και δεν περιλάμβανε κάποια εντυπωσιακή έκπληξη.
Θετικό είναι ότι το coverage ratio αυξήθηκε αυτός ο δείκτης μας δείχνει ότι οι προβλέψεις αρχίζουν να γίνονται επαρκείς στον όμιλο.
Τα κεφάλαια επαρκούν ώστε να μειωθούν ακόμη τα NPEs κατά 8 δισεκ. ευρώ.

Jumbo: Υπάρχει μετοχικό καρτέλ στις δημοπρασίες;

Αντιμέτωπος και με… ένα μετοχικό καρτέλ βρίσκεται ο “βιομήχανος της χαράς” κ. Απόστολος Βακάκης της Jumbo, αλλά και οι μέτοχοι της γνωστής αλυσίδας.
Παρά τα ανοδικά κλεισίματα των τελευταίων ημέρων όσοι παρατηρούν προσεκτικότερα τις δημοπρασίες τους τελευταίους μήνες έχουν διαπιστώσει ότι, στις δημοπρασίες ενεργοποιείται ένα ιδιότυπο “καρτέλ”.
Ο όγκος των μετοχών αλλά και ορισμένα ματσαρίσματα μετοχών - όπως λέγεται χαρακτηριστικά - πραγματοποιούνται στο κλείσιμο της συνεδρίασης με την μετοχή να πιέζεται.
Αίφνης, οι μετοχές της Jumbo εμφανίζουν “διαθεσιμότητα” στο κλείσιμο της συνεδρίασης και αυτό είναι αξιοπερίεργο.
Επίσης, η μετοχή μπορεί να κλείνει και ανοδικά, επί της ουσίας, όμως, συντηρείται σε χαμηλά επίπεδα.
Και σ ένα μεγαλύτερο βάθος χρόνου καταγράφει απώλειες.
Η μετοχή χάνει περίπου 23% από τις 13 Απριλίου και το υψηλό σημείο που βρέθηκε κοντά στα 17 ευρώ.

Επιδείνωση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 27/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη καθώς η ανησυχία των επενδυτών από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα έχει ως αποτέλεσμα να αποστρέφονται επισφαλή κρατικά ομόλογα.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,68% όπως και το ιταλικό 10ετές στο 0,66% και με το μεταξύ τους spread στις +2 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η επικαιρότητα

Με ιδιαίτερη αγωνία παρακολουθούν κυβέρνηση και ειδικοί την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα καθώς η μετάλλαξη Delta αποδεικνύεται ιδιαίτερα επιθετική και επικίνδυνη, κάτι που ήδη έχει αρχίσει να αποτυπώνεται ολοένα και πιο έντονα στο ΕΣΥ.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε δύο εβδομάδες, οι νοσηλείες στα νοσοκομεία έχουν αυξηθεί κατά 25%, τη στιγμή που ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει για την επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα και την περαιτέρω διασπορά του ιού.
Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αποδοθεί και η σύσταση των επιστημόνων προς τους νέους ανθρώπους να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με τους πιο ηλικιωμένους συγγενείς τους κατά την επιστροφής τους από τις διακοπές.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως οι επόμενες δύο εβδομάδες θα δείξουν το μέγεθος της επιδημίας και τη διασπορά της στην κοινωνία, αν και εκτιμούν πως αν δεν σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα από το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.
Υπό αυτά τα ιδιαίτερα απαισιόδοξα δεδομένα και εκτιμήσεις, η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν είναι στις προθέσεις της να επιβάλλει νέα καθολικά lockdown, αναφέροντας πως οι όποιες παρεμβάσεις και περιοριστικά μέτρα θα γίνονται σε τοπικό επίπεδο, ενώ καλεί τους πολίτες να εμβολιαστούν, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλους κλάδους εργαζομένων.
Πάντως και παρά τη δέσμευση ότι δεν θα πάμε σε νέα οριζόντια lockdown, είναι προφανές πως η κρίσιμη παράμετρος για την αυστηροποίηση ή όχι των μέτρων είναι το κατά πόσο το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία αντέχουν να διαχειριστούν το δ’ κύμα της επιδημίας και τυχόν νέα έξαρση κρουσμάτων.

Wall Street: Στο +0,5% ο Dow Jones - Τέλος 2021 θα αρχίσει το tapering

Ήπια άνοδο καταγράφουν οι δείκτες της Wall Street, κοντά στα ιστορικά υψηλά, με τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell να δηλώνει στο ετήσιο συμπόσιο του Jackson Hole ότι «βλέπει» μείωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του 2021.
Ο Powell εκτίμησε ωστόσο ότι τα επιτόκια πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητα στο τρέχον εύρος 0%-0,25%.
Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η αγορά είναι αρκετά βέβαιη για την οικονομική ανάκαμψη, ωστε να «αντέξει» το μήνυμα έστειλε ο πρόεδρος της Fed στην πολυαναμενόμενη ομιλία του.
O βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,5% στις 35,367 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 σημειώνει άνοδοι 0,5% στις 4.493 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει κέρδη 0,6% στις 15.033 μονάδες.


Μεικτές τάσεις στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5050 ευρώ, με άνοδο +0,36%, με όγκο 866 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1600 ευρώ, με άνοδο 0,87% με όγκο 3,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4080 ευρώ, με πτώση -2,22% με όγκο 1,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,76 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7940 ευρώ, με πτώση -0,53% με όγκο 1,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,94 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,11 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 495 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1340 ευρώ, με πτώση -5,5% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 61 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρέθηκε στα 15,90 ευρώ, με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 308 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΕΥΔΑΠ.
Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν ΕΧΑΕ και Titan.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,65 ευρώ, με πτώση -0,45% και κεφαλαιοποίηση στα 11,35 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,70 ευρώ, με άνοδο +0,30% και αποτίμηση 7,6 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,00 ευρώ, με άνοδο +0,76% και αποτίμηση 2,32 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,6900 ευρώ, με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση 624 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,00 ευρώ, χωρίς μεταβολή και αποτίμηση 4,54 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,00 ευρώ, με πτώση -1,84% και κεφαλαιοποίηση 1,25 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,90 ευρώ, με άνοδο +1,03% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,03 ευρώ, με άνοδο +0,07% και κεφαλαιοποίηση 1,55 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,70 ευρώ, με πτώση -1,51% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,29 ευρώ, με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 1,80 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,14 ευρώ, με άνοδο +1,37% και κεφαλαιοποίηση 866 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9080 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 715 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0348 ευρώ, με άνοδο +2,65% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης