Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί οι «μύλοι» δεν ενθουσιάζουν τους επενδυτές - Συγκριτικό των τριών εισηγμένων

Γιατί οι «μύλοι» δεν ενθουσιάζουν τους επενδυτές - Συγκριτικό των τριών εισηγμένων
Την καλύτερη επίδοση εμφανίζει στο ταμπλό η εισηγμένη Μύλοι Κεπενού με άνοδο από την αρχή του έτους 25%

Εύκολα θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως οι αλευρομηχανίες δεν ενθουσιάζουν τους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο και δεν έχουν ακολουθήσει την τάση.
Τη στιγμή που εισηγμένες με αναδιαρθρώσεις στα δάνεια, θέματα ρευστότητας και αρνητικά ίδια κεφάλαια καταγράφουν μεγάλη άνοδο, οι δύο από τις τρεις εισηγμένες αλευρομηχανίες διαπραγματεύονται κάτω από τα ίδια κεφάλαιά τους.
Στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως διαβάζοντας τους ισολογισμούς του 2020, φαίνεται πως δεν μπόρεσαν να περάσουν στον τελικό καταναλωτή τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες με αποτέλεσμα ενώ οι πωλήσεις εμφανίζονται βελτιωμένες, EBITDA και καθαρά κέρδη είναι μειωμένα.

Τα μεγέθη και η πορεία τους στο ταμπλό

Την καλύτερη επίδοση εμφανίζει στο ταμπλό η εισηγμένη Μύλοι Κεπενού με άνοδο από την αρχή του έτους 25% και με κομμένο το υψηλό μέρισμα των 0,2565 ευρώ καθαρό που η απόδοσή του ξεπερνούσε το 10%.
Διαγραμματικά η μετοχή έχει διασπάσει μία μεγάλη αντίσταση στην περιοχή μεταξύ 2,40-2,55 ευρώ, έκανε υψηλό στα 3,30 ευρώ (παίρνοντας ώθηση από το μέρισμα), αλλά έχει υποχωρήσει προς τα 2,70 ευρώ.
Παρά τη μείωση της κερδοφορίας το 2020 το p/e είναι στις 14 περίπου φορές και ο δείκτης p/bv στις 0,89.
Έλλειψη growth story φαίνεται πως υπάρχει και στους Μύλους Λούλη, ενώ ίσως και η μόχλευση να δημιουργεί κάποιους προβληματισμούς, αν και οι επενδυτές του ΧΑ έχουν επιβραβεύσει πολύ χειρότερες εισηγμένες.
Η μείωση των κερδών το 2020 δίνει p/e 27 φορές, ενώ ο δείκτης p/bv είναι μόλις στις 0,50 φορές.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αναμένεται να υπάρξει απομόχλευση του ισολογισμού στις επόμενες χρήσεις, αλλά και βελτίωση της ανάπτυξης μέσω της θυγατρικής στη Βουλγαρία.
Επιπλέον αναμένεται και βελτίωση μεγεθών από την KENFOOD.
Με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού, δικαιολογείται καλύτερη αποτίμηση, ενώ σημειώνεται πως από την αρχή του έτους υποχωρεί περίπου 1,5%.
Τέλος οι Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος με αξιόλογες ζημιές στη χρήση και μείωση των EBITDA έχουν υψηλό p/bv και αρκετή μόχλευση αν συγκριθούν τα δάνεια με τα ίδια κεφάλαια.
Ενισχύεται πάντως η μετοχή από την αρχή του έτους 18%.
ΜΥΛΟΙ.jpg
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης