Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντηρήθηκε το άνευρο κλίμα στο ΧΑ +0,15% στις 895 μον., κερδοσκοπία στον Ελλάκτωρ +8% - Για καιρό η επενδυτική αδιαφορία

Συντηρήθηκε το άνευρο κλίμα στο ΧΑ +0,15% στις 895 μον., κερδοσκοπία στον Ελλάκτωρ +8% - Για καιρό η επενδυτική αδιαφορία
Η επενδυτική αδιαφορία συνεχίζεται ....και θα παραμείνει για καιρό
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Σταθεροποιητικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 895 μονάδες, με ήπιες διακυμάνσεις στην πλειονότητα των τίτλων και με ιδιαίτερα περιορισμένες συναλλαγές, λόγω και της περιόδου των καλοκαιρινών διακοπών.
Διάχυτη είναι η ανησυχία από την επιδείνωση της πανδημίας καθώς οι σκληροί δείκτες βρίσκονται σε ανοδική τροχιά, γεγονός που αποτρέπει τους επενδυτές για κάθε επενδυτικό ρίσκο.
Με κέρδη +7,78% έκλεισε ο Ελλάκτωρ από +10,13% υψηλό ημέρας, καθώς σήμερα 13/8 εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 133,92 εκατ. νέες μετοχές που προέκυψαν από την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ και ενώ εύλογο θα ήταν κάποιοι επενδυτές να ρευστοποιήσουν για να εισπράξούν το βραχυπρόθεσμο κέρδος, καθώς η μετοχή κινείται με premium άνω του 60% από την τιμή της αύξησης στα 0,90 ευρώ, εντούτοις τα κερδοσκοπικά παιχνίδια συνεχίζονται....
Σε πραγματικούς όρους η αξία της μετοχής του Ελλάκτωρ είναι περίπου στα 1,20 ευρώ καθώς είναι μια εταιρία με ζημίες, χωρίς επιχειρηματικό σχέδιο, όπου οι δύο βασικοί μέτοχοι βρίσκονται σε σύγκρουση.
Στις τράπεζες καταγράφηκαν ήπιες μεταβολές, με οριακά κέρδη έκλεισε η Alpha Bank +0,26%,πτωτικά έκλεισε η Εθνική -0,73 ενώ οριακά υποχώρησαν Eurobank -0,35% και Πειραιώς -0,21%.
Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε στις 895 μονάδες, κάτω από το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων με πρώτη στήριξη τις 885 μονάδες
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 552 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν βελτιωθεί συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα ωστόσο απουσιάζει κάποιος μεγάλος καταλύτης που θα πυροδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον άμεσα, με τον χρονικό ορίζονται να μετατίθεται σε διάστημα 12 μηνών.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips - Κερδοσκοπία στον Ελλάκτωρ +8%

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με την μεγαλύτερη άνοδο ο Ελλάκτωρ +7,78% και ακολούθησαν ΟΛΠ +2,04%, Aegean +1,95%...ενώ υποχώρησαν ΕΛΠΕ -1,23%, ΔΕΗ -0,75%, Μotor Oil -0,51%.. 
Μεγάλη μεταβλητότητα κατέγραψε η μετοχή της Phoenix Vega Mezz κατά τη δεύτερη μέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής στην Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.) του ΧΑ.
Η μετοχή έκλεισε με οριακή πτώση -0,49% στα 0,0410 ευρώ από υψηλό ημέρας +16,75% και χαμηλό -2,91%.
Ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα της τιμής εισαγωγής που ήταν τα 0,05 ευρώ.

Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρ – Εισαγωγή νέων μετοχών από την ΑΜΚ

Σήμερα 13 Αυγούστου 2021 ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών του Ελλάκτωρ μιας εταιρίας που πρόσφατα ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου των 120,5 εκατ ευρώ.
Σημειώνεται ότι η μετοχή έκλεισε  ανοδικά στα 1,4680 ευρώ δηλαδή 60% υψηλότερα της τιμής της αύξησης κεφαλαίου στα 0,90 ευρώ.
Η μετοχή δεν βρίσκεται εκεί από προσδοκίες αλλά αποτελούν κερδοσκοπικά παιχνίδια των μετόχων καθώς είναι μια εταιρία με ζημίες, χωρίς επιχειρηματικό σχέδιο, όπου οι δύο βασικοί μέτοχοι βρίσκονται σε σύγκρουση.
Από την μια η Reggeborgh οι ολλανδοί καιροσκόποι που βρήκαν πρόσφορο πολιτικό έδαφος για να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα για μπανανία.
Μόνο η πράξη τους να πάρουν πίσω τα 50 εκατ που είχαν χορηγήσει ως δάνειο γέφυρα αποδεικνύει πόσο εμπιστεύονται και πιστεύουν τις προοπτικές του Ελλάκτωρ.
Η υπόθεση αυτή είναι φαρσοκωμωδία… και προκαλεί το επενδυτικό αποτροπιασμό… οι ολλανδοί δεν πιστεύουν τον Ελλάκτωρ και θα επιβεβαιωθεί προσεχώς.
Με ποσοστά περίπου 30% ελέγχουν όλο το διοικητικό συμβούλιο και δεν επιτρέπουν στον άλλον μέτοχο την Greenhill των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη να συμμετάσχει ούτε με ένα μέλος.
Προσέξτε η Greenhill κατέχει το 28,62% αν και το πραγματικό της ποσοστό είναι 30%.
Έχουμε ένα μέτοχο από την Ολλανδία που επιβάλλει ότι θέλει και κάνει ότι θέλει, παραβιάζει νόμους περί ανταγωνισμού, λειτουργούσε και δρούσε στο παρασκήνιο συντονισμένα για να ελέγξει τον Ελλάκτωρ και… ένα άλλο μέτοχο που ελέγχει το 30% του Ελλάκτωρ και δεν έχει λόγο για τίποτε.
Τέτοια εταιρική διακυβέρνηση ευαγγελίζονται στον Ελλάκτωρ και για τον λόγο αυτό έχει ο όμιλος περιθωριοποιηθεί.
Οι εφοπλιστές όχι μόνο δεν αποχώρησαν όπως πίστευε η διορισμένη διοίκηση του Ελλάκτωρ αλλά αύξησαν – ενίσχυσαν την στρατηγική τους θέση… και σίγουρα τα καλύτερα έρχονται.
Οι εφοπλιστές έχουν μεγάλο σχέδιο… το οποίο θα αποκαταστήσει την άρρωστη – τοξική κατάσταση που επικρατεί.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 13/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη.
Διάχυτη είναι ξανά η ανησυχία των επενδυτών ότι η την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Delta μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και για το λόγο αυτό στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Επίσης θετικά έχεουν επιδράσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ καθώς παρά το γεγονός ότι παρέμεινε  τον Ιούλιο σε ιστορικό υψηλό σε ετήσια βάση στο 5,4%, ωστόσο σε σχέση με τον Ιούνιο επιβραδύνθηκε στο 0,5% από 0,9%.
Η επιβράδυνση αυτή λειτούργησε ως καταλύτης στις ανησυχίες, για μία επικείμενη απόσυρση των μέτρων στήριξης από τη FED.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,54% και το ιταλικό 10ετές στο 0,56% και με το μεταξύ τους spread στις -2 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 73 μονάδες ή 0,73% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Mε μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,11% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,20%.
Λίγα λεπτά από το άνοιγμα της συνεδρίασης σημειώθηκαν τα χαμηλά της ημέρας με τον Τραπεζιικό Δείκτη -0,54% και τον Γενικό Δείκτη -0,15%.
Περί τις 10:40 με την πλειονότητα των μη ταπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,34%.
Λίγο μετά τις 12:00 με οριακές αγορές στις τράπεζες ο Τραπεζικός Δείκτης γύρισε σε θετικό πρόσημο μόλις στο +0,08%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή άνοδο +0,15% στις 895 μονάδες έχοντας υψηλό στις 897,06 μονάδες και χαμηλό 892,60 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικλα blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 33 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 8,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21,8 Εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,8 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 8,69 εκατ. ευρώ και όγκου 8,97 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 6,17 εκατ. τεμάχια αξίας 4,93 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 1,86 εκατ. τεμάχια αξίας 2,12 εκατ. ευρώ.
Ο Ελλάκτωρ  917 χιλ. τεμάχια αξίας 1,3 εκατ. ευρώ και η Jumbo 25 χιλ. τεμάχια αξάις 331 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 895 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 910 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 885 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 552 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 540 μονάδες και ακολουθούν οι 500 και οι 490 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 575 μονάδες και ακολουθούν οι 585 και οι 600 μονάδες.

J P Morgan : Η μετάλλαξη Delta θα είναι το τελευταίο κύμα του Covid 19 - Όχι πτώση στις μετοχές αλλά ούτε και ράλι

Οι χρηματιστηριακές αγορές παρά τους κινδύνους που υπάρχουν δεν αναμένεται να διορθώσουν αλλά οι επενδυτές δεν θα πρέπει να περιμένουν και ράλι αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της νέας έκθεσης της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας J P Morgan.
Τα χαμηλά έτους τα έχουμε δει, είναι το δεύτερο συμπέρασμα και από εδώ και πέρα οι αγορές θα κινούνται πλαγιοανοδικά.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι πελάτες μας ρώτησαν σχετικά με τους διάφορους κινδύνους της αγοράς και τη δυνατότητα βραχυπρόθεσμης διόρθωσης αναφέρει η J P Morgan.
Στην έκθεση αυτή αξιολογούμε μερικούς από αυτούς τους κινδύνους.
Δεδομένης της ισχυρής αύξησης κερδών, την επίδραση της παράλλαξης Delta του COVID-19 η J P Morgan υποστηρίζει ότι δεν ποντάρει σε νέο lockdown στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη.
Η πλεονάζουσα ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών και οι τοποθετήσεις μικροεπενδυτών και hedge funds συντηρούν το κλίμα στην αγορά.

Στο επίκεντρο η MIG

Το τελευταίο χρονικό διάστημα η μετοχή της MIG βρίσκεται στο επίκεντρο με αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα και κινητικότητα στη μετοχή. 
Οι βασικοί λόγοι που η MIG βρίσκεται στο επίκεντρο είναι :
1) Η αύξηση τις τουριστικής δραστηριότητας δημιουργεί προσδοκίες για τα EBITDA, δηλαδή τα έσοδα προ φόρων, τόκων, προβλέψεων και αποσβέσεων για το γ ‘ τρίμηνο του 2021.
2) Η μείωση του πετρελαίου επίσης θετικά στην MIG καθώς η βασική της δραστηριοποίηση είναι στην παράκτια ναυτιλία.
Η MIG έχοντας προχωρήσει σε ριζική αναδιάρθρωση των δανείων με την Πειραιώς, η διοίκηση του Γιώργου Ευστρατιάδη εστιάζει στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στην βελτιστοποίηση των δραστηριοτήτων στην παράκτια  ναυτιλία με στόχο  την βελτίωση των εσόδων.

Η επικαιρότητα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται οι ειδικοί παρατηρώντας τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων πριν καν κορυφωθεί η κινητικότητα του Δεκαπενταύγουστου.
Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης αλλά και των ειδικών για εμβολιασμό είναι συνεχείς ενόψει και της επαναλειτουργίας των σχολείων από τις 13 Σεπτεμβρίου.
Η μεγάλη ανησυχία είναι η πίεση στο ΕΣΥ που αναμένεται να ενισχυθεί με την μεταφορά της νόσου από τους νεότερους στις οικογένειες τους, όσο και από την ενδεχόμενη παρουσία του ιού στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
Για τη μεγαλύτερη διασπορά του κορωνοϊού μετά την επιστροφή από τις διακοπές προειδοποίησε και ο καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος.
Οι σκληροί δείκτες βρίσκονται σε ανοδική τροχιά με τους διασωληνωμένους να αυξάνονται σε καθημερινή πλέον βάση, ενώ οι εισαγωγές διπλασιάστηκαν το τελευταίο διάστημα.

Πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 13/8 οι ασιατικές αγορές, παρά το γεγονός ότι η Wall Street καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,14%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,24%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,48% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,16%.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Συνεχίζονται τα κέρδη και σήμερα 13/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους δείκτες να ενισχύονται σε νέα υψηλά και τον DAX, πλησίον στις 16.000 μονάδες.
Τις αγορές στηρίζουν τα ισχυρά εταιρικά κέρδη και η σταθερή ανάκαμψη από την οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημία, παρά τις ανησυχίες που προκαλεί η μετάλλαξη Delta. 
Άλμα κατέγραψε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι οι εισαγωγές.
Η Eurostat ανακοίνωσε ότι η ευρωζώνη είχε τον Ιούνιο πλεόνασμα 18,1 δισ. ευρώ, συγκριτικά με πλεόνασμα 7,5 δισ. ευρώ τον Μάιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,30%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,45%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,30% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινοείται στο +0,15%, ο S&P 500 στο +0,10% , ο Nasdaq στο -0,05% και το ETF GREC με οριακά κέρδη +0,40% στα  27,92 δολ.

Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Με ήπιες μεταβολές έκλεισαν οι τράπεζες με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,4320 ευρώ, με πτώση -0,73%, με όγκο 321 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1465 ευρώ, με άνοδο +0,26% με όγκο  2,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4160 ευρώ, με πτώση -0,21% με όγκο 996 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7972 ευρώ, με πτώση -0,35% με όγκο 6,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,96 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,12 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 500 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1538 ευρώ, με άνοδο +0,52% με όγκο 165 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 71 χιλ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,72 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 312 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές - Στο επίκεντρο ο Ελλάκτωρ +8%

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο Ελλάκτωρ +7,78% και ακολούθησαν ΟΛΠ +2,04%,  Aegean +1,95%, Τέρνα Ενεργειακή +1,37%.....
Στον αντίποδα, υποχώρησαν ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Motor Oil....
H Coca Cola έκλεισε στα 31,40 ευρώ, με πτώση -0,06% και κεφαλαιοποίηση στα 11,64 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,69 ευρώ, με άνοδο +0,22% και αποτίμηση 7,17 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,24 ευρώ, με πτώση -0,75% και αποτίμηση 2,14 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5950 ευρώ, με άνοδο +0,78% και κεφαλαιοποίηση 602 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,13 ευρώ, με άνοδο +0,33% και  αποτίμηση 4,26 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,36 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,63 ευρώ, με πτώση -1,23% και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,61 ευρώ, με πτώση -0,51% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,55 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,25 ευρώ, με πτώση -0,23% και κεφαλαιοποίηση 1,8 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,90 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 841 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9060 ευρώ, με άνοδο +0,42% και κεφαλαιοποίηση 715 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0314 ευρώ, με άνοδο +1,29% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,54% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -2 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται  στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη καθώς διάχυτη είναι ξανά η ανησυχία των επενδυτών ότι η την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Delta η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και για το λόγο αυτό στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Επίσης θετικά έχουν επιδράσει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ καθώς παρά το γεγονός ότι παρέμεινε  τον Ιούλιο σε ιστορικό υψηλό σε ετήσια βάση στο 5,4%, ωστόσο σε σχέση με τον Ιούνιο επιβραδύνθηκε στο 0,5% από 0,9%.
Η επιβράδυνση αυτή λειτούργησε ως καταλύτης στις ανησυχίες, για μία επικείμενη απόσυρση των μέτρων στήριξης από τη FED.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,54% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,56%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,54% με το αμερικανικό 10ετές 1,34% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης από 100 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -2 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 41 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 13/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Αυγούστου του 2021 στο 0,56%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/8/2021 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,07% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,13% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,24% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,54% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….6Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,11%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης