Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Εθνική -3%, Ελλάκτωρ -4% και τζίρο στο ναδίρ το ΧΑ -0,68% στις 893 μον. - Ατόνησε το επενδυτικό ενδιαφέρον

Με Εθνική -3%, Ελλάκτωρ -4% και τζίρο στο ναδίρ το ΧΑ -0,68% στις 893 μον. - Ατόνησε το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η αγορά με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας δεν κατάφερε να διατηρήσει το ψυχολογικό και τεχνικό όριο των 900 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο, στις 893 μονάδες, στα χαμηλά της ημέρας, με πιέσεις -2,93% στην Εθνική ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με τον Ελλάκτωρ -4,22% και τις συναλλαγές σε ιδαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Σημειώνεται ότι αύριο Παρασκευή 13/8, αρχίζει η διαπραγμάτευση των 133.920.002 νέων κοινών μετά ψήφου ονομαστικών μετοχών της Ελλάκτωρ, που προέκυψαν από την ΑΜΚ με καταβολή μετρητών και έκδοση νέων μετοχών με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων.
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν και οι υπόλοιπες τράπεζες, με Πειραιώς -1,46%, Eurobank -0,57% και Alpha Bank -0,35%
Το ελληνικό χρηματιστήριο με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας δεν κατάφερε να διατηρήσει το ψυχολογικο και τεχνικό όριο των 900 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρίσκεται πέριξ των 550 μονάδων με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν βελτιωθεί συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα ωστόσο απουσιάζει κάποιος μεγάλος καταλύτης που θα πυροδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον άμεσα, με τον χρονικό ορίζοντα να μετατίθεται σε διάστημα 12 μηνών.
Καμία έκπληξη δεν εμπεριείχε για την Ελλάδα και το ελληνικό χρηματιστήριο η αναδιάρθρωση Δεικτών στις 11 Αυγούστου 2021 από την Morgan Stanley Capital International.
Ούτος η άλλως όπως είχε αναφέρει έγκαιρα το bankingnews.gr  τόσο η Εθνική Τράπεζα όσο και ο Μυτιληναίος μετατίθενται για τις 11 Νοεμβρίου 2021.
Η έκπληξη βεβαία ήταν ότι η μετοχή της τράπεζας Πειραιώς θα εντασσόταν στον MSCI Global Small Cap κάτι όμως που δεν επιβεβαιώθηκε.
Εν τω μεταξύ, σήμερα 12/8 ξεκίνησε η διαπραγμάτευση της Phoenix Vega Mezz ( ΦΒΜΕΖΖ ) στην Εναλλακτική Αγορά  με τιμή εκκίνησης τα 0,05 ευρώ ανά μετοχή και με κλείσιμο στα 0,0412 ευρώ με απώλειες -17,60%.
Σημειώνεται ότι από 9/8 η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διαπραγματεύεται με νέα ονομαστική αξία €0,95 ανά μετοχή και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στη PHOENIX VEGA MEZZ με αναλογία 1 μετοχή της «PHOENIX VEGA MEZZ PLC» για κάθε 1 μετοχή της «ΠΕΙΡΑΙΩΣ FINANCIAL HOLDINGS Α.Ε.»

Οι 7 θετικές ειδήσεις στις τράπεζες – Πότε θα γίνουν επενδύσιμες

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν 7 θετικές ειδήσεις στις ελληνικές τράπεζες αλλά δεν θα αποτελέσουν κίνητρο για ράλι σε διάστημα 12 μηνών.
1) Θα υπάρξουν placement δηλαδή διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών των τραπεζών από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στους επενδυτές ξένους και έλληνες από το β΄ τρίμηνο του 2022.
Οι κινήσεις αυτές θα πάρουν χρόνο αλλά θα παρουσιαστεί ως προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο τα placement θα επιδράσουν βραχυπρόθεσμα αρνητικά στις μετοχές γιατί η διάθεση μετοχών με discount θα έχει επίπτωση στις αποτιμήσεις.
2) Οι τράπεζες θα επιτυγχάνουν πραγματικά κέρδη μετά την εξυγίανση.
Υπολογίζεται ότι θα καταγράφουν κέρδη 500 εκατ η Eurobank, 500 εκατ η Εθνική τράπεζα 450 με 550 εκατ η Alpha bank και 400 εκατ η Πειραιώς.
Ενδιαφέρουσα και αυτή η εξέλιξη αλλά οι τράπεζες εκ των πραγμάτων κέρδη πρέπει να επιτυγχάνουν όπως το πράττουν όλες οι τράπεζες στην Ευρώπη.
3) Θα αποτιμήσουν καλύτερα τα νέα δάνεια που χορηγούν αλλά και τα ακίνητα που κατέχουν.
Η προσέγγιση αυτή έχει ένα ενδιαφέρον αλλά η αποτίμηση όλων αυτών αλληλοεπιδρά και με άλλους παράγοντες και η μεταβλητότητα είναι υψηλή.
4) Οι τράπεζες θα δώσουν μερίσματα μετά από 12 -13 χρόνια αποχής το 2023.
Η εξέλιξη αυτή έχει επενδυτικό ενδιαφέρον ειδικά μάλιστα μετά από μια σοκαριστική αποχή 12-13 ετών από την διανομή μερισμάτων θα είναι η επιστροφή στην κανονικότητα, όπως και η δυνατότητα για επαναγορά ιδίων μετοχών.
5) Οι τράπεζες εκσυγχρονίζονται, επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην ηλεκτρονική τραπεζική ενώ θα μειώσουν περαιτέρω τους εργαζόμενους τους.
6) Θα ξεκινήσει νέος αναπτυξιακός γύρος αυξήσεων κεφαλαίου στις ελληνικές τράπεζες ώστε να μειώσουν και το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που ανέρχεται σε 14,5 δισεκ. σε σύνολο 21 δισεκ. ευρώ κεφαλαίων.
7) Στρατηγικοί επενδυτές όπως το Fairfax με ποσοστό 33% στην Eurobank πάνω από 1 ευρώ την μετοχή θα αρχίσει να μειώνει την στρατηγική του θέση… ωστόσο νομοτελειακά σε 12-16 μήνες από σήμερα θα συμβεί.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε με απώλειες, με Ελλάκτωρ -4,22% αλλά και οι δεικτοβαρείς ΟΠΑΠ -1,21%, ΟΤΕ  -0,92%....ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο Τιτάνας +1,86%.
Με απώλειες -1,04% έκλεισε τελικά η Coca Cola από υψηλό ημέρας +2,14% παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα για το α' εξαμήνο του 2021 ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων.
Ειδικότερα, τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 235,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 82,6%, ενώ οι πωλήσεις ανήλθαν στα 3,248 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 14,7% σε σχέση με το περσινό πρώτο εξάμηνο.
Μετά τα σωρευτικά κέρδη 25% των τελευταίων πέντε συνεδριάσεων η MIG έκλεισε με απώλειες -5,49% από χαμηλό ημέρας -10,06%, με τον όγκο να καλύπτει σχεδόν το 40% του συνολικού όγκου της αγοράς.
Κέρδη +9,25% κατέγραψε η μετοχή της Κέκροψ πλησίον στα 2,1850 ευρώ, κοντά στα 2,20 ευρώ τον εκθετικό κινητό μέσο των 200 ημερών, μετά από μία περίοδο συσσώρευσης μεταξύ 1,70 -2,15 ευρώ η οποία διήρκησε σχεδόν 4 μήνες.
Να σημειωθεί πως δεν υπάρχει κάποιο νέο αναφορικά με τις διεκδικούμενες εκτάσεις στα Τουρκοβούνια, ενώ η κίνηση αποδίδεται στην πορεία συνολικά των μετοχών της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες στις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφουν σημαντική άνοδο.
Επίσης, σήμερα 12/3 οι μετοχές της Κρι-Κρι διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 12/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε μεν τον Ιούλιο σε ιστορικό υψηλό σε ετήσια βάση στο 5,4%, ωστόσο σε σχέση με τον Ιούνιο επιβραδύνθηκε στο 0,5% από 0,9%.
Η επιβράδυνση αυτή λειτούργησε ως καταλύτης στις ανησυχίες, για μία επικείμενη απόσυρση των μέτρων στήριξης από τη FED.
Από την άλλη, διάχυτη είναι ξανά η ανησυχία των επενδυτών ότι η την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Delta μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και για το λόγο αυτό στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,54% και το ιταλικό 10ετές στο 0,56% και με το μεταξύ τους spread στις -2 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 73 μονάδες ή 0,73% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Mε αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,08% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,07%.
Περί τις 11:00 με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις σε τράπεζες και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,26% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,30%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Εθνική -2,93% αλλά και στην πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με Ελλάκτωρ -4,29% και o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -1,47% και ο Γενικός  Δείκτης  στο -0,76%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,68% στις 893 μονάδες έχοντας υψηλό στις 902,79 μονάδες και χαμηλό 893,26 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 26,8 εκατ. ευρώ, ο όγκος 18,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 5,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένη συναλλαγή αξίας 400 χιλ. ευρώ και όγκου 350 χιλ. τεμαχίων διακίνησε η Alpha Bank.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 893 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 885 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 910 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 553 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 540 μονάδες και ακολουθούν οι 500 και οι 490 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 575 μονάδες και ακολουθούν οι 585 και οι 600 μονάδες.

Η επικαιρότητα

Στη σημερινή 12/8 συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης εστίασε στο  γεγονός ότι δεν χάθηκαν ανθρώπινες ζωές , υπεραμυνόμενος της πολιτικής των εκκενώσεων και επιστρέφοντας τα βέλη που εκτοξεύει η αντιπολίτευση.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «σπέκουλα πάνω στο ζήτημα των εκκενώσεων», ενώ άφησε αιχμές για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, χωρίς ωστόσο να τον ονοματίζει.
Στον αντίποδα, ο πρωθυπουργός προσέφερε πλήρη κάλυψη στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τις φωτιές, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, τόνισε πως είναι χρήσιμη, αλλά είπε πως «κάθε νηφάλια θέση της, διαδέχεται συχνά μια διχαστική δήλωση στελέχους της. (…) Εύχομαι και ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων».
Επίσης, έκανε ειδική αναφορά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας, τονίζοντας ότι δεν θα είναι αβοήθητοι.
Στο μέτωπο της πανδημίας, σε συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση ενόψει Σεπτεμβρίου, οπότε τα σχολεία θα ανοίξουν και οι παραθεριστές θα επιστρέψουν στο κλεινόν άστυ.
Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας (νοσηλείες, διασωληνωμένοι) έχουν αρχίσει να αυξάνονται γεγονός που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μέλλει γενέσθαι από το Φθινόπωρο, όταν οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν, τα παράθυρα θα κλείσουν με αποτέλεσμα οι χώροι να μην αερίζονται επαρκώς, αλλά -το κυριότερο- οι μόνιμοι κάτοικοι της Αττικής επιστρέψουν από τις διακοπές τους.
Επί του παρόντος, η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Αττικής είναι διαχειρίσιμη. Αντιθέτως, σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στην Κρήτη.
Τη στιγμή λοιπόν που κυβέρνηση και επιστήμονες αναμένουν περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και με δεδομένο ότι οι ρυθμοί του εμβολιαστικού προγράμματος είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, η κυβέρνηση υιοθετεί μέτρα για την αναχαίτιση της πανδημίας, μέτρα που θα αφορούν τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

Ήπιες πτωτικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ήπια πτωτικά έκλεισαν σήμερα 12/8 οι ασιατικές αγορές, με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ να περιορίζουν τις πιέσεις που δέχονται οι αγορές λόγω της ανησυχίας για την πανδημία της covid-19. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,20%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,22%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,53% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,38%.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις επικρατούν σήμερα 12/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Στο επίκεντρο παραμένουν τα εταιρικά αποτελέσματα και οι εξελίξεις που αφορούν την πανδημία.
Νέες πληθωριστικές πιέσεις προμηνύουν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021.
Ειδικότερα, αύξηση 7,8% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, έναντι προβλέψεων για αύξηση κατά 7,3%, κατέγραψε ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI), δεύτερος σημαντικότερος δείκτης για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Σε μηνιαία βάση σε σχέση με τον Ιούνιο, ο PPI σημείωσε αύξηση 1%, έναντι προβλέψεων για άνοδο κατά 0,6%. 
Στις 375.000 έφτασαν οι αιτήσεις για νέο επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καταγράφοντας μικρή πτώση από τον προηγούμενο αναθεωρημένο αριθμό των 387.000.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,70%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,45%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,35%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,25%, ο S&P 500 στο -0,05% και ο Nasdaq στο -0,05% και το ETF GREC στο -0,61% ( 27,73 δολ. ).

Πτωτικές τάσεις στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές - Οι μεγαλύτερες πιέσεις στην Εθνική -3%

Πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα και με την Εθνική να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,45 ευρώ, με πτώση -2,93%, με όγκο 668 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1435 ευρώ, με πτώση -0,35% με όγκο  2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,68 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4190 ευρώ, με πτώση -1,46% με όγκο 1,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,80 ευρώ, με πτώση -0,57% με όγκο 673 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,97 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,13 ευρώ, με πτώση -0,44% και κεφαλαιοποίηση 504 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1530 ευρώ, με πτώση -1,67% με όγκο 212 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 71 χιλ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,66 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 311 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ -4,22%, Sarantis -1,71%, ΕΛΧΑ, ΟΠΑΠ....
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισε ο Τιτάν και ακολούθησαν Jumbo, ΕΥΔΑΠ και Viohalco.
H Coca Cola έκλεισε στα 31,42 ευρώ, με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση στα 11,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,6550 ευρώ, με πτώση -0,92% και αποτίμηση 7,15 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,31 ευρώ, με πτώση -0,48% και αποτίμηση 2,16 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5750 ευρώ, με πτώση -0,39% και κεφαλαιοποίηση 597 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,09 ευρώ, με πτώση -1,39% και  αποτίμηση 4,25 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,42 ευρώ, με άνοδο +1,86% και κεφαλαιοποίηση 1,29 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,70 ευρώ, με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 1,74 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,68 ευρώ, με πτώση -0,73% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,55 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,28 ευρώ, με άνοδο +0,61% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,87 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 838 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8980 ευρώ, με πτώση -1,56% και κεφαλαιοποίηση 712 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0310 ευρώ, με πτώση -5,49% και κεφαλαιοποίηση 29 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,54% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -1 μονάδες βάσης

Σταθεροποιητικές τάσεις  καταγράφονται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε μεν τον Ιούλιο σε ιστορικό υψηλό σε ετήσια βάση στο 5,4%, ωστόσο σε σχέση με τον Ιούνιο επιβραδύνθηκε στο 0,5% από 0,9%.
Η επιβράδυνση αυτή λειτούργησε ως καταλύτης στις ανησυχίες, για μία επικείμενη απόσυρση των μέτρων στήριξης από τη FED.
Από την άλλη, διάχυτη είναι ξανά η ανησυχία των επενδυτών ότι η την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Delta μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα και για το λόγο αυτό στρέφονται στην ασφάλεια των κρατικών ομολόγων.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,54% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,55%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,54% με το αμερικανικό 10ετές 1,36% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 100 μονάδες βάσης από 101 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 42 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 12/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 12 Αυγούστου του 2021 στο 0,55%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 12/8/2021 στο -0,46% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,56% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,12%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr-

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης