Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Axianumbers Ιούλιος 2021: Αγοραστές για τρίτο συνεχόμενο μήνα οι ξένοι επενδυτές

Axianumbers Ιούλιος 2021:  Αγοραστές για τρίτο συνεχόμενο μήνα οι ξένοι επενδυτές

Τα χαρτοφυλάκια των ξένων περιλαμβάνουν το 62,7% των μετοχών της εγχώριας αγοράς, έναντι ποσοστού 37,3% για τους εγχώριους επενδυτές

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών κατά το μήνα Ιούλιο 2021, με την κεφαλαιοποίηση να παρουσιάζει άνοδο κατά 2,5%.
Σημαντικές ήταν οι εξελίξεις στην ελληνική κεφαλαιαγορά κατά τη διάρκεια του μήνα.
Οι αλλοδαποί δικαιούχοι μερίδων εξακολουθούν να εμφανίζονται αγοραστές για τρίτο σε σειρά μήνα, αυξάνοντας σημαντικά τα επίπεδα εισροών σε επίπεδο μήνα και έτους.
Ανακοινώθηκε η δημιουργία του νέου Δείκτη ATHEX ESG από το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος παρακολουθεί την χρηματιστηριακή απόδοση των εισηγμένων εταιρειών του Χ.Α. που υιοθετούν και προβάλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG).
Ο σχεδιασμός φιλοδοξεί να υποστηρίξει τις προσπάθειες των εταιριών και κατά συνέπεια της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς να σηματοδοτήσουν τις προσπάθειες συνεχούς βελτίωσης των πρωτοβουλιών ESG καθώς το κανονιστικό περιβάλλον της μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης θα εξελίσσεται.
Στόχος είναι να κινητοποιηθούν περαιτέρω τόσο η επενδυτική κοινότητα όσο και οι εισηγμένες εταιρείες στην ποιοτική διάχυση μη χρηματοοικονομικής πληροφόρησης.
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η έκδοση του «πράσινου» Ομολογιακού Δανείου της ΠΡΟΝΤΕΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΣΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ.
Η ευρεία ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού είχε ως αποτέλεσμα την κάλυψη της Δημόσιας Προσφοράς κατά 1,85 φορές.
Επιτυχώς ολοκληρώθηκε και η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της PREMIA PROPERTIES.
Μάλιστα, για το τμήμα των μετοχών που διατέθηκαν μέσω δημόσιας προσφοράς και μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, σημειώθηκε υπερκάλυψη κατά 1,36 φορές.

Ειδικότερα, η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς σύμφωνα με τα στοιχεία του νέου AXIANumbers Ιουλίου 2021, διαμορφώθηκε ως εξής:

  • Δημιουργήθηκαν 1.709 νέοι λογαριασμοί πελάτη και εγγεγραμμένων διαμεσολαβητών (§1.2 ), σε σχέση με 816 νέους λογαριασμούς τον Ιούλιο, ενώ οι Συλλογικοί Λογαριασμοί Πελατείας στο σύνολό τους (Μερίδες Εγγεγραμμένων Διαμεσολαβητών και Μερίδες Ασφαλειών), κατέχουν €1,30 δις (2,45% της συνολικής Αξίας Χαρτοφυλακίου - §3.1)
  • Ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την Απόφαση 4 της ΕΛ.Κ.Α.Τ. η απενεργοποίηση 9.198 ανενεργών λογαριασμών αξιογράφων
  • Η Κεφαλαιοποίηση του ΧΑ διαμορφώθηκε στο τέλος του μήνα στα €53,13 δις, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,5%, σε σχέση με τα επίπεδα του Ιουνίου (€51,82 δις)
  • Η Αξία Συναλλαγών του Ιουλίου 2021 έφτασε τα €1.501,83 εκατ. σημειώνοντας αύξηση κατά 5,98% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν €1.417,11 εκατ., ενώ σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020 που η αξία συναλλαγών ήταν €1.155,94 εκατ., σημειώθηκε αύξηση 34,58%
  • Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν εισροές ύψους €46,3 εκατ. κατά το μήνα Ιούλιο, συμπληρώνοντας τρίτο συνεχόμενο μήνα εισροών, σε αντίθεση με τους Ημεδαπούς Δικαιούχους Μερίδων οι οποίοι πραγματοποίησαν εκροές ύψους €46,3 εκατ. τον Ιούλιο.
  • Η κατανομή της Αξίας Χαρτοφυλακίου των Δικαιούχων Μερίδων διαμορφώθηκε στα 62,7% για τους Αλλοδαπούς Δικαιούχους Μερίδων και 37,3% για τους Ημεδαπούς
  • Οι χώρες με την μεγαλύτερη αξία χαρτοφυλακίου (μερίδες πελάτη) για τον Ιούλιο ήταν οι ΗΠΑ με αξία συνολικού χαρτοφυλακίου €5,9 δις, η Κύπρος με αξία χαρτοφυλακίου €5,1 δις και η Ολλανδία με αξία χαρτοφυλακίου €4,1 δις.
  • Οι Αλλοδαποί Δικαιούχοι Μερίδων πραγματοποίησαν το 61,6% των συνολικών συναλλαγών (αγορές & πωλήσεις) τον Ιούλιο 2021 (σε σχέση με το 55,8% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Ημεδαποί Δικαιούχοι Μερίδων, πραγματοποίησαν το 38,4% των συναλλαγών, σε σχέση με το 44,2% τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης