Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Άπνοια συναλλαγών εξασθενεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ΧΑ +0,46% στις 897 μον. - Εκτός MSCI Small Cap η Πειραιώς

Άπνοια συναλλαγών εξασθενεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στο ΧΑ +0,46% στις 897 μον. - Εκτός MSCI Small Cap η Πειραιώς
Η αγορά προσπάθησε χωρίς επιτυχία να επαναπροσεγγίσει τη ζώνη των 900 μονάδων με βασικά εμπόδια την απουσία νέου καταλύτη και τον πενιχρό τζίρο που συνεχίστηκε....
(upd18) Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 897 μονάδες με ήπιες μεταβολές στις τράπεζες ενώ στα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισαν επιλεγμένες μετοχές, όπως ΕΛΠΕ +2,14%, Μυτιληναίος +2,05%, ΔΕΗ +1,2%...
Η αγορά προσπάθησε χωρίς επιτυχία να επαναπροσεγγίσει τις 900 μονάδες με βασικά εμπόδια την απουσία νέου καταλύτη και τον πενιχρό τζίρο που συνεχίστηκε ....και με τις 800 μονάδες να αποτελούν την πρώτη στήριξη.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος παραμένει η οικολογική καταστροφή αλλά και οι υλικές ζημιές που είναι αναρίθμητες.
Για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές θα απαιτηθούν 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ όπως εκτιμούν οι ειδικοί που μίλησαν στο bankingnews ενώ το το κράτος καλείται να συνδράμει στην πλήρη αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε σε σχεδόν 700.000 στρέμματα καμένων.
Ο οίκος MSCI θα ανακοινώσει αύριο 11/8 το βράδυ την αναδιάρθρωση των δεικτών, με μικρές τις πιθανότητες για την ένταξη ελληνικών μετοχών.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με οριακά κέρδη έκλεισαν Alpha Bank +0,44% και Εθνική +0,12%, με απώλειες -0,90% η Πειραιώς ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank -0,22%.
Μετά την ανακοίνωση του MSCI στις 6 Αυγούστου με την οποία πρόσθετε τη μετοχή στις 10/8 τη μετοχή της  Πειραιώς στον MSCI Small Cap λόγω spin off, χθες αργά το βράδυ δημοσίευσε νέα ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία δεν εντάσσεται τελικά στον δείκτη χωρίς να δίνει κάποια περισσότερη πληροφόρηση.
Να σημειωθεί από χθες 9/8 η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διαπραγματεύεται με νέα ονομαστική αξία και χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στη PHOENIX VEGA MEZZ η οποία θα ξεκινήσει να διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ στις 12 Αυγούστου με τιμή εκκίνησης τα 0,05 ευρώ ανά μετοχή.
Το μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς μειώνεται ισόποσα.

Το πρόβλημα των NPEs 100 δισ μεταφέρεται από τις τράπεζες στις εταιρίες διαχείρισης χωρίς να επιλύεται

Ενώ το bankingnews έχει υποστηρίξει ένθερμα, με δεκάδες άρθρα την χρησιμότητα του Ηρακλή που αποδείχθηκε ξεκάθαρα ο σωστός μηχανισμός αποκατάστασης των ισολογισμών των τραπεζών – και αυτό όντως έχει συμβεί – το πρόβλημα με τα NPEs δεν έχει ακόμη επιλυθεί ως μείζονος σημασίας κοινωνικό ζήτημα.
Άλλαξε ο «ιδιοκτήτης» στην αρχή ήταν οι τράπεζες και τώρα είναι οι εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων όπως είναι η doValue, η Cepal, η Intrum, η Quant και άλλες εταιρίες…όμως το πρόβλημα των 100 δισεκ. NPEs συνεχίζει να είναι 100 δισεκ.
Οι τράπεζες ως νομικά πρόσωπα με αναφορές στην κοινωνία δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις μεθόδους των εταιριών διαχείρισης των NPEs, οπότε αποφασίστηκε να μεταφερθούν σε εταιρίες εκτός ισολογισμών ενώ οι εταιρίες διαχείρισης των προβληματικών ανοιγμάτων ήρθαν να κάνουν την βρώμικη δουλειά
Τα 100 δισεκ. προβληματικά δάνεια δεν έχουν επιλυθεί ως πρόβλημα, θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον και με τις μεθόδους και τις πρακτικές που θα ακολουθήσουν οι εταιρίες διαχείρισης NPEs.
Τα 100 δισεκ. αφορούν σχεδόν 2,5 εκατ έλληνες οπότε για 2,5 εκατ έλληνες το πρόβλημα είναι εμπρός όχι πίσω.
Ότι οι τράπεζες μειώνουν επιθετικά τα NPEs τους είναι η μια πλευρά του νομίσματος, αυτά τα NPEs όμως δεν εξαφανίζονται μεταφέρονται και οι εμπλεκόμενοι τα 2,5 εκατ ελλήνων θα κληθούν να έρθουν σε διαπραγμάτευση με τις εταιρίες διαχείρισης NPEs.
Οι εταιρίες διαχείρισης NPEs έχουν γίνει «κάτοχοι» 1 εκατ ακινήτων και οικοπέδων πάσης φύσεως… αυτό είναι ένα μεγάλο ζήτημα με τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν τα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΧΑ +2,41%, ΕΛΠΕ +2,14%, Μυτιληναίος +2,05%....ενώ υποχώρησαν ΕΥΔΑΠ -1,53%, ΟΛΠ -1%, Τιτάν -0,62% ...

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 10/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη μετά την άνοδο της Παρασκευής 6 Αυγούστου 2021 που υποκινήθηκε από τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση Ιουλίου στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία να επαναφέρουν στο προσκήνιο την προοπτική η Federal Reserve να προχωρήσει πιο γρήγορα σε μείωση των μέτρων στήριξης της οικονομίας (tapering), μετά μάλιστα από το στίγμα που έδωσαν οι τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Από την άλλη, η απρόσμενη εξασθένηση των κινεζικών εξαγωγών με αύξηση των τιμών παραγωγού σε συνδυασμό με την ελεύθερη πτώση των εμπορευμάτων επανέφεραν τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους.
Διάχυτη είναι ξανά η ανησυχία των επενδυτών ότι η την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Delta μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,54% και το ιταλικό 10ετές στο 0,55% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 72 μονάδες ή 0,72% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Mε ήπιες μεταβολές ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,15% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,04%.
Λίγα λεπτά εργότερα με ήπιες πιέσεις στίς τράπεζες και στημν πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,24% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,15%.
Λίγο πριν τις 13:00 με ήπιες αγορές στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,35%.
Περί τις 15:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, όπως ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος....ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,52%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,46% στις 897 μονάδες έχοντας υψηλό στις 897,68 μονάδες και χαμηλό 891,71 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 16,7 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 21,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 10,2 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 16,67 εκατ. ευρώ και όγκου 6,35 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 5 εκατ. τεμάχια αξίας 4 εκατ. ευρώ.
H Aegean όγκου 776 χιλ. τεμάχια αξίας 4 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 198 χιλ. τεμάχια αξίας
2,66 εκατ. ευρώ και ο Μυτιληναίος 377 χιλ. τεμάχια αξίας 6 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 897 μονάδες με πρώτη αντίσταση τις 900 μονάδες και ακολουθούν οι 910 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 556 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 575 μονάδες και ακολουθούν οι 585 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 540 μονάδες και ακολουθούν οι 500 και οι 490 μονάδες.

Υπάρχει τράπεζα στην Ελλάδα που έχει χρεοκοπήσει, λειτουργεί κανονικά και παίρνει και 152 εκατ κρατική στήριξη

Η Attica bank μετά την απομείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 85 εκατ διαθέτει από 138,37 εκατ μετοχικό κεφάλαιο 53 εκατ ευρώ.
Η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου ισοδυναμεί με μείωση των κεφαλαίων από 201 εκατ σε 116 εκατ ευρώ.
Με την Attica bank να έχει αναγνωρίσει ότι έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και με τα προ προβλέψεων έσοδα να διαμορφώνονται σε ζημία -5,69 εκατ ευρώ η Attica bank είναι σε καθεστώς default.
To πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι με 116 εκατ κεφάλαια τα 100 εκατ αφορούν υποχρέωση της Attica bank προς το ελληνικό δημόσιο μέσω της έκδοσης tier 2 που φέρει επιτόκιο 6,41%.
Άρα τα πραγματικά κεφάλαια της Attica bank είναι 16 εκατ.
Ωστόσο όπως έχουμε αναλύσει στο bankingnews η Attica bank εμφανίζει πραγματικά κεφάλαια -100 εκατ ευρώ.
Η τράπεζα θα πρέπει να διαθέτει 400 εκατ κεφάλαια οπότε θα χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 500 εκατ ευρώ.
Επειδή όμως με την ενεργοποίηση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης για ύψος 249 εκατ και μέσω λογιστικών αλχημειών με τον Ηρακλή 2 και την τιτλοποίηση που θα ενταχθεί θα επιχειρήσουν με ένα ποσό της τάξης των 300 εκατ σωρευτικά να… κεφαλαιοποιήσουν την Attica bank.
Η Attica bank λειτουργεί ωσάν να μην τρέχει τίποτε
Η Attica bank βρέθηκε στα βράχια.
Χρεοκόπησε δεν διαθέτει κεφάλαια.
Η Γενική Συνέλευση των μετόχων συμπεριφέρθηκε ωσάν να διαχειρίζεται μια τράπεζα κεφαλαιακά επαρκή.
Μίλησαν για το 2023, το 2024 ίσως και για το 2100… ότι η τράπεζα επίσημα έχει αρνητικά κεφάλαια… δεν τρέχει τίποτε, μπορεί μάλιστα να διαφημίζει ότι θα χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις… αλλά δεν έχει σημασία εάν δεν έχει κεφάλαια.
Η περίπτωση της Attica bank είναι η σύγχρονη λογιστική όπου το default βαφτίζεται υπαρκτό, η χρεοκοπία βαφτίζεται… έχουμε μέλλον και η παταγώδης αποτυχία… βαφτίζεται προοπτική.
Μόνο στην Ελλάδα και μόνο στην Attica bank μια τράπεζα που χρεοκόπησε συμπεριφέρεται ωσάν να μην τρέχει τίποτε.
Χρηματιστηριακά σε καμία περίπτωση δεν αξίζει να βρίσκεται στα 70 εκατ η πραγματική της αξία είναι 5 με 10 εκατ ευρώ.

Η επικαιρότητα

Μετά τη λήξη του υπουργικού συμβουλίου σήμερα (10/8), ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, εισηγήθηκε, το πακέτο των μέτρων για την ανακούφιση των κατοίκων της Αττικής, της Εύβοιας αλλά και της Πελοποννήσου, από τις πυρκαγιές με παροχές που περιλαμβάνουν στεγαστική συνδρομή, αποζημιώσεις για επιχειρήσεις, προκαταβολές και εκταμίευση σε λίγες ημέρες μετά την υποβολή της αίτησης.
Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην Εύβοια και στους κατοίκους της (σσ. η φωτιά, που συνεχίζει για 8η μέρα, έχει κάψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους αλλά και χιλιάδες κατοικίες).
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους ιδιώτες για τις αναδασώσεις των καμένων περιοχών, ενώ έκανε άνοιγμα προς την αντιπολίτευση για συναίνεση.
Στις 17:00 ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, θα ανακοινώσουν τις λεπτομέρειες των μέτων στήριξης.
Σημειώνεται ότι την Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 12:00, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στο θέμα των πυρκαγιών. 
Αλλά και στο μέτωπο της πανδημίας, κυβέρνηση και υγειονομικό προσωπικό βρίσκονται σε κατάσταση... συναγερμού.
Οι ρυθμοί των εμβολιασμών έχουν μειωθεί δραματικά, κάτι που δεν αναμένεται να αλλάξει ούτε και μετά την επιστροφή από τις διακοπές του καλοκαιριού.
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη διασπορά της μετάλλαξης Delta εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προβλήματα από τον Σεπτέμβριο, οπότε και η λειτουργία της οικονομίας θα επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς, ενώ θα ανοίξουν και τα σχολεία.
Στην Αττική καταγράφεται μόλις το 1/4 των κρουσμάτων ημερησίως, γεγονός που αποδίδεται στο ότι έχουν μετακινηθεί λόγω διακοπών εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του λεκανοπεδίου. Χθες ενδεικτικά από τα 2.598 κρούσματα της επιδημιολογικής έκθεσης, στην Αττική επιβεβαιώθηκαν τα 657 ενώ έντονη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Κρήτη με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τον κίνδυνο να εξελιχθεί σε… Ιταλία του α' κύματος.

Ανοδικές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Ανοδικά έκλεισαν σήμερα 10/8 οι περισσότερες ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,24%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +1,01%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,92% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,53%.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 10/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,20%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,30% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,30%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P 500 στο +0,20%, ο Nasdaq στο +0,10% και το ETF GREC στο -0,72% ( 27,71 δολ. ). 

Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε τα 2,5130 ευρώ, με άνοδο +0,12%, με όγκο 759 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1410 ευρώ, με άνοδο +0,44% με όγκο 1,37 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,68 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4370 ευρώ, με πτώση -0,90% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,8 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,80 ευρώ, με πτώση -0,22% με όγκο 5,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,97 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,1350 ευρώ, με άνοδο +2,21% και κεφαλαιοποίηση 506 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1560 ευρώ, με άνοδο +2,09% με όγκο 175 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 72 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,66 ευρώ, με πτώση -0,25% και κεφαλαιοποίηση 311 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΕΛΧΑ, ΕΛΠΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή....
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν ΕΥΔΑΠ, ΟΛΠ, Τιτάν..
H Coca Cola έκλεισε στα 31,66 ευρώ, με άνοδο +0,70% και κεφαλαιοποίηση στα 11,73 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,84 ευρώ, με άνοδο +0,89% και αποτίμηση 7,23 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,30 ευρώ, με άνοδο +1,2% και αποτίμηση 2,16 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,55 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 592 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,04 ευρώ, με άνοδο +0,50% και  αποτίμηση 4,23 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,16 ευρώ, με πτώση -0,62% και κεφαλαιοποίηση 1,27 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,72 ευρώ, με άνοδο +2,14% και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,47 ευρώ, με άνοδο +0,75% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με άνοδο +2,05% και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,31 ευρώ, με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,70 ευρώ, με πτώση -1,53% και κεφαλαιοποίηση 820 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9560 ευρώ, με άνοδο +2,41% και κεφαλαιοποίηση 734 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,029 ευρώ, με άνοδο +5,07% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,53% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -1 μονάδες βάσης

Σταθεροποιητικές τάσεις  καταγράφονται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη μετά την άνοδο των αποδόσεων την Παρασκευή 6/8 που υποκινήθηκε από τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση Ιουλίου στις ΗΠΑ, με τα στοιχεία να επαναφέρουν στο προσκήνιο την προοπτική η Federal Reserve να προχωρήσει πιο γρήγορα σε μείωση των μέτρων στήριξης της οικονομίας (tapering), μετά μάλιστα από το στίγμα που έδωσαν οι τελευταίες δηλώσεις αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ.
Από την άλλη, η απρόσμενη εξασθένηση των κινεζικών εξαγωγών με αύξηση των τιμών παραγωγού σε συνδυασμό με την ελεύθερη πτώση των εμπορευμάτων επανέφεραν τους επενδυτές στην ασφάλεια του κρατικού χρέους.
Διάχυτη είναι ξανά η ανησυχία των επενδυτών ότι η την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων από τη μετάλλαξη Delta μπορεί να οδηγήσει σε νέα περιοριστικά μέτρα.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,53% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,54%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,53% με το αμερικανικό 10ετές 1,30% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης από 100 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 72 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,72% ή 72 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 10/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 10 Αυγούστου του 2021 στο 0,56%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 10/8/2021 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,09% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,11% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,22% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,55% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,11%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης