Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Απαξίωση και πτώση σε τράπεζες και ΧΑ -1,09% στις 893 μον. - Αδυναμία διατήρησης της ζώνης των 900 - 910 μον.

Απαξίωση και πτώση σε τράπεζες και ΧΑ -1,09% στις 893 μον. - Αδυναμία διατήρησης της ζώνης των 900 - 910 μον.
Εμφανής αδυναμία να διατηρήσει η αγορά τη ζώνη των 900 - 910 μονάδες με πρώτη την στήριξη των 880 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 893 μονάδες με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips με εμφανή τα σημάδια απαξίωσης και με την συναλλακτική δραστηριότητα σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Εμφανής ήταν η αδυναμία της αγοράς να διατηρήσει η αγορά τη ζώνη των 900 - 910 μονάδες με πρώτη την στήριξη τις 880 μονάδες.
Οι ανησυχίες για την εξάπλωση του κορωνοϊού παραμένουν….με τους ειδικούς να προειδοποιούν  πως τα χειρότερα μάλλον θα πρέπει να αναμένονται από το φθινόπωρο και μετά. ενώ αρνητικά επιδρούν στην ψυχολογία οι δραματικές ώρες από το πύρινο κλοιό σε πολλά σημεία της χώρας….και τις επίπτωσεις στην οικονόμια.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Πειραιώς -3,65% και ακολούθησαν Alpha Bank -1,92%, Εθνική -1,61% και Eurobank -1%.
Στα στατιστικά της εβδομάδος, με δεδομένη την σημερινή πτώση, με κέρδη +1,47% ο Τραπεζικός Δείκτης στο +1,47% και με οριακή άνοδο ο FTSE 25 +0,60% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,59%.

Έως τώρα η Πειραιώς και η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσαν αποτελέσματα α΄ 6μήνου 2021 και το βασικό ερώτημα ποιος τα πήγε καλύτερα.
Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η Πειραιώς φαίνεται να έχει περισσότερες πηγές εσόδων και καλύτερες επιδόσεις σε βασικούς πυλώνες του ισολογισμού.
Η Εθνική έχει ισχυρά κεφάλαια και πολύ πιο καθαρό ισολογισμό από την Πειραιώς ενώ οι προβλέψεις της Εθνικής είναι πάρα πολύ υψηλές, οι υψηλότερες στον κλάδο.
Θα μπορούσε όμως να ειπωθεί ότι η Εθνική ξεκινάει από πολύ καλύτερη αφετηρία σύγκρισης, οπότε οι επιδόσεις της Πειραιώς αναλογικά είναι πολύ ενθαρρυντικές.
Η διοίκηση Μεγάλου στην Πειραιώς τρέχει περισσότερο για να φθάσει τους υπολοίπους, π.χ. τον Μυλωνά στην Εθνική… και από ότι φαίνεται από το σχέδιο ανάκαμψης… πλησιάζει τις άλλες τράπεζες.
Στην ζωή μας αρέσει να παρακολουθούμε τον πρώτο αλλά μας εντυπωσιάζει και αυτός που κάνει δυναμική επαναφορά.

Συγκρίνουμε τα αποτελέσματα Εθνικής και Πειραιώς

Ειδικότερα πήραμε 17 οικονομικά μεγέθη και αναλύουμε τόσο την Εθνική όσο και την Πειραιώς.
1)Με όρους απόλυτης επίδοσης δηλαδή βλέποντας στατικά τα τελικά μετά φόρων αποτελέσματα, προφανώς και η Εθνική τα πήγε καλύτερα αφού είχε κέρδη 575 εκατ έναντι ζημιών -2,45 δισεκ. η Πειραιώς.
Ωστόσο προβλημάτισε το γεγονός ότι η Εθνική τράπεζα είχε μόλις 18 εκατ κέρδη στο β΄ τρίμηνο του 2021, αναμένονταν περισσότερα.
2)Με όρους προ προβλέψεων εσόδων και αφαιρώντας τα έκτακτα η Εθνική πέτυχε επιδόσεις 354 εκατ έναντι 633 εκατ. της Πειραιώς.
Η Πειραιώς στο σκέλος αυτό τα πήγε πολύ καλύτερα, έδειξε ότι έχει πιο διευρυμένες πηγές εσόδων από την Εθνική τράπεζα.
3)Στις προμήθειες η Πειραιώς πέτυχε υψηλότερη επίδοση, ωστόσο και η Εθνική στον τομέα των προμηθειών αφυπνίζεται.
4)Η διαφορά στην πολιτική προβλέψεων είναι χαοτική, η Πειραιώς έπρεπε να πάρει προβλέψεις 3,3 δισεκ έναντι μόλις 147 εκατ της Εθνικής.
Εκεί που ξεκάθαρα υπερτερεί η Εθνική και αποτελεί τράπεζα αναφοράς είναι στον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις – coverage NPEs ratio – με την Εθνική 66,8% έναντι 39% της Πειραιώς.
Όσο πιο υψηλός είναι αυτός ο δείκτης τόσο πιο επαρκείς προβλέψεις έχει μια τράπεζα.
5)Ως προς τα NPEs η Εθνική όντως βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση με μόλις 4 δισεκ. αλλά και η Πειραιώς βρίσκεται στα 6,6 δισεκ. μετά την νέα τιτλοποίηση sunrise 2.
6)Ως προς τα μελλοντικά κέρδη η Εθνική θα φθάσει στα 500 εκατ το 2022 ενώ η Πειραιώς λόγω της τελικής φάσης της εξυγίανσης της θα καθυστερήσει ακόμη τουλάχιστον 1 χρόνο για το 2023 ώστε να πετύχει παραπλήσιες επιδόσεις.
7)Ως προς τα κεφάλαια η Εθνική επιδεικνύει αξιοσημείωτη σταθερότητα με 5,49 δισεκ. έναντι 4,7 δισεκ. της τράπεζας Πειραιώς με όρους Tier 1 Capital.
Τα συνολικά κεφάλαια της Πειραιώς ανέρχονται σε 5,6 δισεκ.

Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, το σύνολο σχεδόν των τίτλων έκλεισε πτωτικά, με την μεγαλύτερη πτώση ο Ελλάκτωρ -4,25% και ακολούθησαν ΑΔΜΗΕ -2,3%, Μυτιληναίος -2,09%..
Την πλήρη κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και με δικαίωμα προτίνησης υπέρ των παλαιών μετόχων, ανακοίνωσε η Ελλάκτωρ.
Ειδικότερα, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου καλύφθηκε κατά 2,15 φορές περίπου, αφού η συνολική ζήτηση από τους δικαιούχους δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής ανήλθε σε 287.894.616 μετοχές συνολικά.
Κέρδη 101,27% στα 2,0530 ευρώ κατέγραψε την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης των μετοχών της, η εταιρεία «REAL CONSULTING» στην ΕΝ.Α. PLUS με τιμή εισαγωγής στα 1,02 ευρώ..
Η εταιρεία REAL CONSULTING δραστηριοποιείται στο χώρο ανάπτυξης, επεξεργασίας, εγκατάστασης, διάθεσης και εμπορίας συστημάτων και προγραμμάτων λογισμικού, καθώς και στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, υπηρεσιών πληροφορικής καθώς και ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 6/8 στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη με τους επενδυτές να στρέφονται  στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους εν μέσω ανησυχιών τις συνέπειες της επέλασης της μετάλλαξης Delta στην ανάκαμψη της οικονομίας, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των διαμορφωτών πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Όπως σχολιάζει σε δημοσίευμά του το Reuters την Πέμπτη 5 Αυγούστου 2021, τα ελληνικά και ιταλικά ομόλογα αποτελούν το… success story του καλοκαιριού στην αγορά κρατικών ομολόγων του ευρώ, καθώς την καλύτερη επίδοση.
Η ευρεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα  αποτελεί και σημάδι ανησυχίας, καθώς αποτυπώνει το βαθμό απαισιοδοξίας των επενδυτών ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας και τη δυνατότητα ανάκαμψής της από τις πληγές της πανδημίας.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,55% και το ιταλικό 10ετές στο 0,56% και με το μεταξύ τους spread στις -1 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 73 μονάδες ή 0,73% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Mε αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο -0,14% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,11%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες με Πειραιώς -4,72% αλλά και στο σύνολο των μη τραπεζικών blue chips, και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,05% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,44%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -1,09% στις 893 μονάδες έχοντας υψηλό στις 902,71 μονάδες και χαμηλό 890,34 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Aναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 35 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4,2 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 16,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 11,4 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,18 εκατ. ευρώ και όγκου 2,93 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 250 χιλ. τεμάχια αξίας 366 χιλ. ευρώ και η Eurobank 2,51 εκατ. τεμάχια αξίας 1,99 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 63 χιλ. τεμάχι ααξίας 983 χιλ. ευρώ, η ΔΕΗ 80 χιλ. τεμάχια αξίας 722 χιλ. ευρώ και ο Φουρλής 30 χιλ. τεμάχια αξίας 127 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 893 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 880 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 - 910 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 549 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 540 μονάδες και ακολουθούν οι 500 και οι 490 μονάδες
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 575 μονάδες και ακολουθούν οι 585 και οι 600 μονάδες.

Τα σχέδια για placement του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας από το ΤΧΣ έχουν παγώσει

Τα σχέδια για placement του 20% των μετοχών της Εθνικής τράπεζας από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ελέγχει το 40,3% των μετοχών, έχουν παγώσει.
Με βάση πληροφορίες, ο στόχος είναι να διεξαχθεί κάποια στιγμή στα μέσα του 2022 και υπό μια προϋπόθεση, να έχει αυξηθεί σημαντικά η τιμή της μετοχής.
Αν και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρνείται να σχολιάσει, ωστόσο πηγή που μίλησε στο bankingnews και είναι σε θέση να γνωρίζει τα σχέδια για την Εθνική ανέφερε «όχι δεν θα υπάρξει placement στο ορατό μέλλον στην Εθνική.
Ο στόχος είναι να πραγματοποιηθεί το 2022, ίσως προς τα μέσα του 2022 και με βασική προϋπόθεση, η χρηματιστηριακή τιμή της Εθνικής να είναι υψηλότερη.
Η Εθνική σήμερα έχει P/BV 0,41 την τρέχουσα περίοδο, εάν η χρηματιστηριακή αξία προς την λογιστική αξία φθάσει στο 0,55 ή 0,60 δεν θα ήταν προτιμότερο να υλοποιηθεί ένα placement;
Η Εθνική τράπεζα είναι η ιστορικότερη τράπεζα της Ελλάδος και δεν θα πουληθεί κοψοχρονιάς.
Όσοι θέλουν Εθνική θα πρέπει να πληρώσουν την ιστορία και τις προοπτικές της τράπεζας».
Τι σημαίνει P/BV 0,55 με 0,60 για την τιμή της μετοχής;
Υποθέτουμε ότι τα κεφάλαια είναι σταθερά στα 5,49 δισεκ. και προφανώς αλλάζει ο αριθμητής της εξίσωσης δηλαδή η χρηματιστηριακή τιμή.
Εάν η συνολική κεφαλαιοποίηση φθάσει στα 3 δισεκ. θα έχει διαμορφωθεί η σχέση P/BV στα 0,55 και στο 0,60 η χρηματιστηριακή αξία στα 3,4 με 3,5 δισεκ.
Η συνολική χρηματιστηριακή αξία 3,4 δισεκ. ευρώ της Εθνικής τράπεζας μεταφράζεται σε 3,7 ευρώ ανά μετοχή σε σχέση με τα 2,5 ευρώ ανά μετοχή της τρέχουσας περιόδου.
Σε αυτό το σενάριο το placement του 20% θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε ένα εύρος 3,3 με 3,5 ευρώ.
Οπότε η μετοχή της Εθνικής θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον 40% για να μπορέσει να πραγματοποιηθεί το placement.
Διάθεση μετοχών της Εθνικής ή 183 εκατ μετοχές στα 2,5 ευρώ δεν θα πραγματοποιηθεί.
Θα πρέπει να γράφει 3… η χρηματιστηριακή τιμή της Εθνικής τράπεζας..

Σκανδαλώδης η διανομή αδιάθετων μετοχών στον Ελλάκτωρ σε όφελος της Reggeborgh και εις βάρος των εφοπλιστών

Μεγαλώνει η αλυσίδα αστοχιών της διοίκησης του Ελλάκτωρ, με την σκανδαλώδη διανομή των αδιάθετων μετοχών στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες το 80% των αδιάθετων θα δοθούν στη Reggeborgh και στην φιλική τους επενδυτική εταιρεία Atlas, ενώ μόλις 400 χιλιάδες μετοχές θα αποδοθούν στους εφοπλιστές Δ. Μπάκο και Γ. Καϋμενάκη παρότι ζήτησαν 10 εκατ. μετοχές.
Ωστόσο η αύξηση κεφαλαίου ολοκληρώνεται με τους δύο εφοπλιστές να έχουν αυξήσει το ποσοστό τους σε 29%, ενώ την περίοδο πριν από την αύξηση κεφαλαίου οι «πεφωτισμένοι τραγικοί» που συγκροτούν την διοίκηση της Ελλάκτωρ, υποστήριζαν ότι οι εφοπλιστές δεν έχουν χρήματα, αναζητούν έξοδο και χαρακτηρίζονταν «τζάμπα μάγκες».
Αυτό όμως είναι το ουσιαστικό πρόβλημα της κατασκευαστικής εταιρείας Ελλάκτωρ ότι βρέθηκε δηλαδή με μια διοίκηση που δεν έχει ορθή γνώση της πραγματικότητας.

Phoenix Vega Mezz: Ένταξη των μετοχών της στην ΕΝ.Α. PLUS του ΧΑ

H Phoenix Vega Mezz ανακοινώνει ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατόπιν της από 4 Αυγούστου 2021 συνεδρίασης της Επιτροπής Εισαγωγών και Λειτουργίας Αγορών, αποδέχθηκε την αίτησή της για την ένταξη στην Κατηγορία "ΕΝ.Α. PLUS" της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών των μετοχών της, υπό την προϋπόθεση της επίτευξης επαρκούς διασποράς των μετοχών της με την ολοκλήρωση της εταιρικής πράξης της Πειραιώς Financial Holdings ΑΕ (μείωση μετοχικού κεφαλαίου και επιστροφή σε είδος στους μετόχους της, των μετοχών της Phoenix Vega Mezz που κατέχει – "Εταιρική Πράξη").
Σύμβουλος της Εταιρίας για την Ένταξη ("Σύμβουλος ΕΝ.A.") είναι η Grant Thornton AE.
H Εταιρία έχει αποκλειστικό σκοπό την κατοχή και διαχείριση ομολογιών μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας τιτλοποίησης απαιτήσεων των χαρτοφυλακίων Phoenix και Vega της PFH.
Η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εταιρίας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, μετά την ολοκλήρωση της Εταιρικής Πράξης της PFH.

Η επικαιρότητα

Οι πυρκαγιές που καταστρέφουν, δασικές και όχι μόνο εκτάσεις, σε όλη την Ελλάδα συγκλονίζουν το πανελλήνιο, επαναφέροντας μνήμες παλαιότερων τραγικών συμβάντων.
Ναι μεν, δεν έχουν χαθεί ανθρώπινες ζωές, καθώς η στρατηγική είναι εκκενώστε, κοινώς τρέξτε να σωθείτε αλλά με βάση την οργή των πολιτών στοχοποιείται ξεκάθαρα η κρατική μηχανή που απέτυχε παταγωδώς.
Στο μέτωπο της επιδημίας, οι ειδικοί προειδοποιούν πως τα χειρότερα μάλλον θα πρέπει να αναμένονται από το φθινόπωρο και μετά.
Συγκεκριμένα, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η κρίσιμη περίοδος θα είναι οι εβδομάδες μετά τον 15Αύγουστο, όταν και θα φανούν οι συνέπειες από την αυξημένη κινητικότητα και τις συναθροίσεις των πολιτών.
Μάλιστα αναφέρουν πως από τον Σεπτέμβριο, όταν και θα επανεκκινήσει το σύνολο των οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, θα φανεί όχι μόνο το μέγεθος αλλά και το πώς θα εξελιχθεί η επιδημία.
Πάντως, τα μηνύματα κάθε άλλο παρά θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν.
Από σήμερα Ζάκυνθος και Χανιά τελούν υπό περιοριστικά μέτρα ανάλογα με αυτά που είχαν επιβληθεί στη Μύκονο – απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 έως τις 06:00 και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των νοσηλευομένων, οι οποίοι πλέον αγγίζουν τους 1.600.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 506.671  ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.026  θάνατοι.

Ήπιες μεταβολές στις ασιατικές αγορές

Με ήπιες μεταβολές  έκλεισαν σήμερα 6/8 οι ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,33%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,24%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,10% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,18%.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ήπιες ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 6/8 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού επηρεάζουν τους επενδυτές.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στα εταιρικά αποτελέσματα και στα μακροοικονομικά στοιχεία.
Ειδικότερα, στα εταιρικά αποτελέσματα της ημέρας, η ING ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου προ φόρων κέρδη β΄ τριμήνου.
Επίσης, η γερμανική ασφαλιστική Allianz ανακοίνωσε καλύτερη του αναμενόμενου αύξηση 46% στα κέρδη β΄ τριμήνου και παρείχε αισιόδοξες εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης.Ε
Εν τω μεταξύ, καλύτερη των προβλέψεων ήταν η έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ, τον Ιούλιο, με τις προσλήψεις τον Ιούλιο σε 943.000, ήτοι αρκετά παραπάνω από το μέσο όρο των 845.000 που περίμεναν οι αναλυτές.
Αυτό σημαίνει πως ο δείκτης της ανεργίας υποχώρησε στο 5,4% από το 5,8% τον περασμένο μήνα, χαμηλότερα από το προβλεπόμενο 5,7%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,45%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,45% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,10%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,40%, ο S&P 500 στο +0,15%, ο Nasdaq στο -0,40% και το ETF GREC στο -2,27% (27,60 δολ. )

Πιέσεις στις τράπεζες με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές
 
Πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,4450 ευρώ, με πτώση -1,61% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1250 ευρώ, με πτώση -1,92% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,45 ευρώ, με πτώση -3,65% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7920 ευρώ, με πτώση -1% με όγκο 3,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,94 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,09 ευρώ, με άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση 478 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1530 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 51 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 71 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,56 ευρώ, με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 309 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Ελλάκτωρ -4,25%, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, ΕΛΧΑ... .
Στον αντίποδα με οριακή άνοδο έκελισαν μόνο Motor Oil και ΟΛΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 32,31 ευρώ, με πτώση -1,49% και κεφαλαιοποίηση στα 11,97 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,74 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 7,19 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,16 ευρώ, με πτώση -0,43% και αποτίμηση 2,13 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,55 ευρώ, με πτώση -2,3% και κεφαλαιοποίηση 592 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλειεσε στα 12,10 ευρώ, αμετάβλητος και  αποτίμηση 4,25 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 16,10 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 1,26 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,67 ευρώ, με πτώση -1,9% και κεφαλαιοποίηση 1,73 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,54 ευρώ, με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,44 ευρώ, με πτώση -2,09% και κεφαλαιοποίηση 2,21 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,45 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 1,83 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,70 ευρώ, με πτώση -1,28% και κεφαλαιοποίηση 820 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,8820 ευρώ, με πτώση -1,98% και κεφαλαιοποίηση 706 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0268 ευρώ, με άνοδο -1,13% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,55% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις -1 μονάδες βάσης

Σταθεροποιητικές τάσεις  καταγράφονται στην ελληνική αγορά ομολόγων όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα στην Ευρωζώνη καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να στρέφονται  στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους εν μέσω ανησυχιών τις συνέπειες της επέλασης της μετάλλαξης Delta στην ανάκαμψη της οικονομίας, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των διαμορφωτών πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Η ευρεία αποκλιμάκωση των αποδόσεων αποτελεί και σημάδι ανησυχίας, καθώς αποτυπώνει το βαθμό απαισιοδοξίας των επενδυτών ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη της οικονομίας και τη δυνατότητα ανάκαμψής της από τις πληγές της πανδημίας.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,55% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,56%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,55% με το αμερικανικό 10ετές 1,24% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 102 μονάδες βάσης από 103 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 73 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,73% ή 73 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -1 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 43 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 6/8 στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 6 Αυγούστου του 2021 στο 0,56%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 6/8/2021 στο -0,47% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο -0,08% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,12% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,56% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,11%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης