Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Φοροαπαλλαγές ετοιμάζει η Κυβέρνηση για να έρθουν επενδυτές στο ΧΑ – Ποια κίνητρα εξετάζονται

Φοροαπαλλαγές ετοιμάζει η Κυβέρνηση για να έρθουν επενδυτές στο ΧΑ – Ποια κίνητρα εξετάζονται

Με δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ. ευρώ στην πενταετία, το όφελος μπορεί να φτάσει τα 1,5 δισ. ευρώ στο ίδιο χρονικό διάστημα

Την εικόνα του Χρηματιστηρίου επιθυμεί να βελτιώσει η Κυβέρνηση, το οποίο αδυνατεί να ακολουθήσει τις αγορές του εξωτερικού και να φύγει πάνω από τις 900-950 μονάδες.
Προκειμένου να βελτιώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, ξεκινά μία δεύτερη προσπάθεια, προσφέροντας φορολογικά κίνητρα στους επενδυτές για να αγοράσουν και να διακρατήσουν μετοχές.
Η πρώτη προσπάθεια που είχε κάνει ήταν για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του, μετά το σκάνδαλο της Folli Follie, το οποίο στιγμάτισε την αγορά, αλλά και τις συνεχόμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν τεράστιες περιουσίες από τους επενδυτές που αγόρασαν μετοχές.
Σημειώνεται επίσης πως η Κυβέρνηση μείωσε και τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και το όφελος θα φανεί από την τρέχουσα οικονομική χρήση.
Επίσης, μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές, μηδενίστηκε η προκαταβολή φόρου κ.α.
Τώρα στοχεύει στην προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών προκειμένου να φέρουν τις αποταμιεύσεις τους, οι οποίες έχουν μηδενική απόδοση, στο ΧΑ.

Τα κίνητρα που εξετάζονται

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών κοστολόγησε τα μέτρα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), τα οποία παρουσιάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και έχει καταλήξει σε τέσσερα μέτρα από αυτά που έχουν προταθεί.

  • Απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου φυσικού προσώπου.
  • Έκπτωση φόρου για συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή για επένδυση σε νεοεκδιδόμενες κινητές αξίες και τίτλους διαπραγματεύσιμους στην Εναλλακτική Αγορά.
  • Απαλλαγές επιλέξιμων μετοχών από τον φόρο μερισμάτων ή απαλλαγές επιλέξιμων ομολογιών από τον φόρο τόκων που παρακρατούνται κατά την πληρωμή.

Οι απαλλαγές μπορεί να συνδέονται με τα πρώτα χρόνια διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών τους σε οργανωμένη αγορά.

  • Απαλλαγή από τη φορολογία εισοδήματος από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου σε περίπτωση διακράτησης επιλέξιμων κινητών αξιών περισσότερο από έναν ελάχιστο αριθμό (π.χ. 3) ετών.

Τα κίνητρα κρίνονται αρκετά θετικά και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της εμπορευσιμότητας και στην αύξηση των ιδιωτών επενδυτών στο ΧΑ.
Μάλιστα σύμφωνα και με τον ΙΟΒΕ η εκτίμηση είναι πως με ένα δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ. ευρώ στην πενταετία θα μπορούσαν να υπάρξουν επενδύσεις έως και 1,5 δισ. ευρώ στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Έτσι δημιουργούνται πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση σε βάθος 20 ετών.
Το κεντρικό συμπέρασμα είναι ότι οι θετικές οικονομικές επιδράσεις που δημιουργούνται μέσα από στοχευμένα κίνητρα για την ενδυνάμωση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς είναι σημαντικά υψηλότερες του δημοσιονομικού κόστους που προκαλούν.
Η μελέτη του ΙΟΒΕ αναφέρει πως οι εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι κάθε 1 ευρώ δημοσιονομικού κόστους για την εφαρμογή των προτεινόμενων κινήτρων μπορεί να συντελέσει σε σωρευτική αύξηση του πραγματικού εθνικού εισοδήματος στο Αισιόδοξο σενάριο, κατά έως και 5 ευρώ (4 ευρώ στο Συντηρητικό σενάριο) σε βάθος 5-ετίας, και κατά έως και 27 ευρώ σε βάθος 20-ετίας (19 ευρώ στο Συντηρητικό σενάριο).

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης