Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γόρδιος Δεσμός το ΤΤ – Να σπάσει σε good/ bad και να πωληθεί ή να εξαγοράσει μικρές τράπεζες (Probank/Proton) και να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ; - Ενεργητικό και εργαζόμενοι, το καθιστούν μη βιώσιμο, μη λειτουργική η συγχώνευση με τα ΕΛΤΑ

 Γόρδιος Δεσμός το ΤΤ  – Να σπάσει σε good/ bad και να πωληθεί ή  να εξαγοράσει μικρές τράπεζες (Probank/Proton) και να ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ;  - Ενεργητικό και εργαζόμενοι, το καθιστούν μη βιώσιμο, μη λειτουργική η συγχώνευση με τα ΕΛΤΑ
(upd)Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αποτελεί Γόρδιο Δεσμό και θα λυθεί μετά την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δις ευρώ.
Πρακτικά 2  λύσεις υπάρχουν και 3 βασικά προβλήματα.
Οι λύσεις είναι ή να σπάσει σε good και bad bank και να πωληθεί σε συστημική τράπεζα ή να σπάσει σε good και bad bank αλλά να μην πωληθεί να εξαγοράσει μικρές τράπεζες ενισχύοντας τα στοιχεία ενεργητικού.

Η λύση της εξαγοράς μικρών τραπεζών θα πρέπει να περάσει εκ νέου από την ΤτΕ ώστε να κρίνει αν είναι βιώσιμο το σχήμα των εξαγοραζομένων μικρών τραπεζών από το ΤΤ.
Το ΤΤ έχει ήδη κριθεί μη βιώσιμο και όλες οι πρωτοβουλίες και εναλλακτικές προτάσεις πρέπει να έχουν γνώμονα πως θα το μετατρέψουν σε βιώσιμο.
Αν δεν βρεθεί πρακτική λύση το ΤΤ θα σπάσει σε good και bad και οι 70 χιλ μέτοχοι θα χάσουν τα πάντα και οι 3250 εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε βίαιες αλλαγές.  
Τα 2 βασικά προβλήματα είναι ότι οι εργαζόμενοι θεωρούνται bad bank πρωτοφανής εξέλιξη ενώ τα στοιχεία ενεργητικού του ΤΤ είναι χαμηλότοκα, μη κερδοφόρα.
Ταυτόχρονα οι ενδιαφερόμενες τράπεζες και ειδικά η Εθνική δηλώνουν ότι «έτσι όπως είναι το ΤΤ δεν συμφέρει την Εθνική να το εξαγοράσει»
Το υπουργείο Οικονομικών, η ΤτΕ και η Τρόικα έχουν καταλήξει ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν είναι βιώσιμο, άρα πρέπει να σπάσει σε good και bad bank. Με μια τέτοια λύση οι 70 χιλ μέτοχοι θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι εξέλιξη ηθικά και επιχειρηματικά ανέντιμη.
Οι εργαζόμενοι οι 3250 εργαζόμενοι θα υποχρεωθούν σε αλλαγή των συμβάσεων εργασίας τους αλλά η εξέλιξη αυτή ίσως να ήταν και εκ των πραγμάτων δρομολογημένη.
Από την άλλη πλευρά ο σύλλογος εργαζομένων υποστηρίζει και υποστηρίζει σωστά ότι το ΤΤ στο παρελθόν έδωσε 3 δις ευρώ στο ελληνικό κράτος.
Διατηρεί την καλύτερη σχέση εξάρτησης της ρευστότητας από την ΕΚΤ και το ELA της ΤτΕ από οποιαδήποτε συστημική τράπεζα, στα stress tests της EBA έλαβε βαθμολογία με βάση το core tier 1 ήταν υψηλότερος άλλων συστημικών τραπεζών.
Γενικώς δεν ζημίωσε το ελληνικό κράτος το ΤΤ και σε αυτό έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι.
Τα επιχειρήματα τους όσον αφορά την αποτύπωση των παραμέτρων του παρελθόντος είναι απολύτως ορθολογικά και ακριβή.
Οι εργαζόμενοι στο ΤΤ δεν ζημίωσαν ούτε 1 ευρώ το ελληνικό κράτος αυτό είναι μια αλήθεια και τα επιχειρήματα του ΥΠΟΙΚ είναι έωλα και διάτρητα.
Όμως η συζήτηση για το μέλλον του ΤΤ γίνεται με όρους του παρελθόντος και αυτή η προσέγγιση είναι λάθος.  
Η ΤτΕ όταν λέει ότι με βάση τις βασικές παραδοχές το ΤΤ δεν μπορεί να καταστεί κερδοφόρο στο μέλλον είναι ακριβές.
Με βάση την δομή του ΤΤ διαθέτει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, δάνεια προς δημοσίους υπαλλήλους και στεγαστικά και βεβαίως καταθέσεις.
Τα δάνεια του ΤΤ και κατ΄ ουσία η δομή του ενεργητικού του ΤΤ έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα είναι χαμηλότοκα, χαμηλού κέρδους και αποτελούν την αιτία που κρίνεται μη βιώσιμο το ΤΤ.
Επίσης δεν διαθέτει κεφάλαια καθώς εμφανίζει αρνητική καθαρή θέση -2,4 δις ευρώ.
Επίσης εργάζονται 3250 εργαζόμενοι στο ΤΤ εκ των οποίων οι 850 με 900 με συμβάσεις εργασίας δημοσίων υπαλλήλων ενώ το κόστος των εργαζομένων είναι 155 εκατ ευρώ εκ των οποίων τα 130 εκατ προέρχονται από τους εργαζομένους του ΤΤ και 25 εκατ από την TBank.
Με τέτοιο λειτουργικό κόστος και τέτοια δομή ενεργητικού το ΤΤ δεν θα μπορέσει να καταστεί εκ νέου κερδοφόρο.
Μπορεί η Alvarez & Marsal να αναφέρει ότι υπό όρους θα μπορούσε να καταστεί κερδοφόρο από το 2014 αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό είναι ρεαλιστικό.
Σε αυτό η ΤτΕ έχει δίκιο και δυστυχώς είναι μια πικρή πραγματικότητα για το ΤΤ.
Η πιθανότητα το ΤΤ να παραμείνει αυτόνομο κατά την άποψη μας θα ήταν λάθος και επιχειρηματικά και στρατηγικά
Οι λύσεις πρέπει να είναι δύο.
1)Να σπάσει σε good και bad bank και να πωληθεί η good δραστηριότητα. Να σημειωθεί ότι ενώ θεωρούν bad δραστηριότητα τους εργαζομένους η στοχοποίηση αυτή είναι λανθασμένη.
Οι συμβάσεις εργασίας πρέπει να αλλάξουν και να υπάρξουν μετατάξεις των δημοσίων υπαλλήλων ούτως ή άλλως (και χωρίς να σπάσει σε good και bad)
Σε μια τέτοια περίπτωση το ΤΤ πρέπει να πωληθεί.
Όμως για να πωληθεί το ΤΤ θα πρέπει να έχει προίκα…κεφάλαια καθώς όπως αναφέρει η Εθνική τράπεζα «ως έχει το ΤΤ δεν προσφέρει προστιθέμενη αξία στην Εθνική». Θα χρειαστεί πρόσθετο κεφάλαιο που κανείς δεν έχει να επενδύει.
2)Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να σπάσει σε good και bad bank και ταυτόχρονα να συγχωνεύσουν στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ορισμένες μικρές τράπεζες που διαθέτουν  θετική καθαρή θέση ώστε και να ενισχύσουν τα στοιχεία ενεργητικού του ΤΤ καθιστώντας το βιώσιμο.
Με μια τέτοια λύση μειώνονται οι  κεφαλαιακές του ΤΤ  και πολλές μικρές τράπεζες διασώζονται.
Οι τράπεζες που θα μπορούσαν να συγχωνευθούν άμεσα με το ΤΤ είναι η Probank, νέα Proton bank και ενδεχομένως και η Millennium bank και υπό όρους η Attica bank.
Η πώληση του ΤΤ σε μια συστημική τράπεζα θα είχε λογική από την στιγμή που ενσωματώνοντας τα στοιχεία ενεργητικού σε μια μεγάλη τράπεζα θα μπορούσαν να αποδώσουν καθώς η τράπεζα θα αξιοποιούσε τα στοιχεία παθητικού.
Ωστόσο το κέρδος θα προερχόταν από τα στοιχεία παθητικού άρα με όρους ενεργητικού κερδοφόρο deal δεν μπορεί να υπάρξει.
Η μη πώληση του ΤΤ αλλά το σπάσιμο σε good και bad και ταυτόχρονα η εξαγορά μικρών τραπεζών θα ήταν καλύτερη λύση ή βέλτιστη γιατί
Α)Ενισχύονται τα αδύναμα στοιχεία ενεργητικού του ΤΤ. Σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσαν να το καταστήσουν κερδοφόρο.
Β)Μειώνονται οι κεφαλαιακές απαιτήσεις του ΤΤ καθώς ενσωματώνοντας μικρές τράπεζες με καθαρή θέση θετική τα κεφάλαια που θα κληθεί να επενδύσει το ΤΧΣ θα είναι λιγότερα.
Γ)Δίδεται διέξοδος στις μικρές τράπεζες ώστε να επιβιώσουν και να ανακεφαλαιοποιηθούν μέσω του ΤΤ.
Τι θα συμβεί με τους εργαζομένους;
Δυστυχώς όταν αναφέρεται ότι το ΤΤ θα μετατραπεί σε good και bad bank αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι bad δραστηριότητα.
Οι στοχοποιημένοι είναι οι 850 με 900 δημόσιοι υπάλληλοι σε σύνολο 3250 εργαζομένων και βεβαίως τα 150-155 εκατ ευρώ που είναι το λειτουργικό κόστος.
Το προσωπικό αποτελεί μείζον πρόβλημα που αυξάνει την μη βιωσιμότητα του ΤΤ.
Οι εργαζόμενοι που έχουν κινητοποιηθεί υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει συγχώνευση μεταξύ ΤΤ και ΕΛΤΑ αλλά αυτή η λύση δεν λύνει ούτε το πρόβλημα της Τρόικα το προσωπικό ούτε το πρόβλημα της ΤτΕ που είναι η χαμηλή απόδοση του ενεργητικού του ΤΤ. Η συγχώνευση ΤΤ με ΕΛΤΑ επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το ΤΤ και το καθιστά ακόμη λιγότερο βιώσιμο.
Όμως λύση για τους εργαζομένους μπορεί να υπάρξει.
Α)Πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος 3082 περί ανωνύμων εταιριών με βάση τον οποίο μετατράπηκε σε ΑΕ σε Ανώνυμη Εταιρία το ΤΤ.
Στον νόμο αυτό αναφέρεται ότι αν αλλάξει η μετοχική σύνθεση του ΤΤ δύνανται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των μετατάξεων.
Οι 850 με 900 εργαζόμενοι στο ΤΤ είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Μεγάλο μέρος αυτών θα μπορούσαν να μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.
Β)Θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την τράπεζα που θα εξαγοράσει το ΤΤ.
Η εθελούσια θα μπορούσε να φθάσει τα 400-500 άτομα.
Δυνητικά από 600-1000 εργαζόμενοι στο ΤΤ θα μπορούσαν να μεταταχθούν ή να αποχωρήσουν μέσω εθελούσιας εξόδου.
Γ)Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δεχθούν μια μέση μείωση των αποδοχών τους ετησίως κατά 25-30 εκατ ευρώ.
Οι εργαζόμενοι θα ήσαν διατεθειμένοι να αποδεχθούν μειώσεις αποδοχών.
Με τον συνδυασμό αυτών των 3 λύσεων μειώνεται το προσωπικό του ΤΤ έως 1000 εργαζόμενους μειώνονται δραστικά τα ετήσια λειτουργικά έξοδα για πληρωμές εργαζομένων αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των εργαζομένων δομικά.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης