Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Mε Αlpha στο επίκεντρο και τιμή αύξησης στα 1 - 1,10 ευρώ, το ΧΑ -0,49% στις 903 μον. - Παγιδευμένο μεταξύ 900 - 920 μον.

Mε Αlpha στο επίκεντρο και τιμή αύξησης στα 1 - 1,10 ευρώ, το ΧΑ -0,49% στις 903 μον. - Παγιδευμένο μεταξύ 900 - 920 μον.
Η αγορά αδυνατεί να διασπάσει την συσσώρευση των 900 - 920  καθώα αποσιάζουν νέοι καταλύτες και αύξηση των συναλλαγών
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Συνεχίιστηκε η συσσώρευση στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 903 μονάδες, με ελεγχλιμενες πιέσεις στις τράπεζες και με επίκεντρο την Alpha Bank λόγω της ΑΜΚ ενώ με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips.
Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει την συσσώρευση των 900 – 920 μονάδων με εμφανή την αδυναμία να κινηθεί στις 950 και 1000 μονάδες καθώς απουσιάζουν και οι νέοι καταλύτες αλλά και η αύξηση των συναλλαγών .
Στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Alpha Bank -1,25% και Εθνική -1,19%, ενώ οριακά έκλεισαν Πειραιλως -0,53% και  Eurobank -0,19%.
Σήμερα 28 Ιουνίου 2021 ξεκίνησε η συνδυαστική δημόσια προσφορά και ιδιωτική τοποθέτηση για την αύξηση κεφαλαίου των 800 εκατ ευρώ της Alpha bank η οποία ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2021.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην τιμή της αύξησης καθώς καθορίζει την αποτίμηση, των αριθμών μετοχών και έχει μια ιδιαίτερη σημειολογία για την Alpha bank.
Η τιμή της αύξησης θα κινηθεί μεταξύ 1 και 1,10 ευρώ με πιθανότερο σενάριο 1 ευρώ με 1,05 ευρώ.
Η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και η προσφορά μετοχών οριοθετημένη καθώς η καθολική πλειοψηφία των παλαιών επενδυτών θα συμμετάσχουν, ωστόσο ίσως κάποιοι παλαιοί μέτοχοι πουλήσουν μετοχές για να βρουν ρευστότητα για να συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου.
Λόγω αυτής της παραμέτρου αρχικά μπορεί να ασκηθούν πιέσεις αλλά η προσφορά θα απορροφηθεί καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πολλοί ξένοι που θέλουν να αγοράσουν μετοχές αλλά δεν θα βρουν ως νέοι μέτοχοι, ίσως να αγοράσουν από την δευτερογενή αγορά, και λειτουργήσει ο μηχανισμός των αντίρροπων δυνάμεων.
Από την μια οι παλαιοί που θα πουλάνε για να βρουν ρευστότητα για να συμμετάσχουν και από την άλλη οι νέοι που θέλουν να έχουν μετοχές.

Ποιοι θα συμμετάσχουν στην ΑΜΚ της Alpha Bank

Αναμένεται ισχυροί διεθνείς επενδυτές να στηρίξουν την αύξηση κεφαλαίου της Alpha bank.
. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με ποσοστό 10,94% θα συμμετάσχει πλήρως.
. Ο Paulson με ποσοστό 5,6% επίσης θα συμμετάσχει πλήρως.
. Υπάρχουν πληροφορίες ότι θα συμμετάσχει το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο – pension fund της Ιαπωνίας με στόχο να αποκτήσει 2% με 3%.
. Επίσης θα συμμετάσχει ένα μεγάλο Ταμείο από τον Νότια Κορέα.
. Tο Vanguard Group με 3,5% θα συμμετάσχει.
. Το Norges Bank Investment Management με 3,2% επίσης θα συμμετάσχει.
. Το Capital με ποσοστό 3% επίσης θα συμμετάσχει.
. Η Schoders θα συμμετάσχει διατηρώντας ποσοστό περίπου 5%.
. Η Blackrock με 3% επίσης θα συμμετάσχει.
. Η Amundi με 2% επίσης θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
. Το ΕΦΚΑ με ποσοστό 2% επίσης θα συμμετάσχει.
. Η Somerset Capital Management με 1,8% θα συμμετάσχει.
. Επίσης επενδυτικές θέσεις θα διατηρήσουν η Odey Asset Management, η Charles Schwab, η Dimensional Fund, η RBC Global, η Baring Asset Management, η Russell Investment κ.α.

Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips - Στο επίκεντρο η Aegean -6,5%

Στα μη τραπεζικά blue chip, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Aegean -6,56% και ακολούθησαν Μυτιληναίος -2,85% και ΕΛΠΕ -2,35%... ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο Τιτάν +1,82%....
Μεγάλη η πτώση στη μετοχή στην μετοχή της Aegean κλείνοντας στα 5,41 ευρώ ενώ απ΄ότι φαίνεται τα 5,80 ευρώ αποτελούν μία σημαντική αντίσταση με εμφανή την δυσκολία να τη διασπάσει.
Σήμερα 28/6 οι μετοχές της ΕΥΑΘ διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,2230 ευρώ ανά μετοχή με την μερισματική απόδοση να ανέρχεται στο 4,3%.
Επίσης οι μετοχές της Έλτον διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,08 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 4,5%).

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 28/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης .
Γενικότερα το τελευταίο διάστημα στην αγορά ομολόγων καταγράφεται νευρικότητα καθώς οι επενδυτές αγωνίζονται να κατανοήσουν τα ενίοτε αντικρουόμενα μηνύματα της Federal Reserve σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό.
Από την μια η πτώση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό η οποία επιδεινώθηκε μετά τη συνεδρίαση της Fed στις 15-16 Ιουνίου, όταν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα προχώρησε στις προβλέψεις για τις δύο πρώτες αυξήσεις επιτοκίων το 2023 και από την άλλη η επιμονή του Jerome Powell την Τρίτη 22/6 ότι η τράπεζα δεν θα αυξήσει προκαταβολικά τα επιτόκια λόγω του «φόβου» ότι ο πληθωρισμός μπορεί να έρθει…
Σημειώνεται ότι Lagarde στις δηλώσεις της στις 21/6 τόνισε ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη».
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,83% και το ιταλικό 10ετές στο 0,89% και με το μεταξύ τους spread στις -5 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,75% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,29% και ο Τραπεζικός Δείκτης στο +0,64% .
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο κινείται με πτώση -0,49% στις 903 μονάδες έχοντας υψηλό στις 910,78 μονάδες και χαμηλό 901,75 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είναι μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 36,6 εκατ. ευρώ, ο όγκος 19,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 8,3 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 903 μονάδες, με πρώτη πρώτη στήριξη τις  οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 895, οι 880 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 915 – 920 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 568 μονάδες με πρώτη στήριξη τις 560 μονάδες και ακολουθούν οι 550 και οι 540 μονάδες .
Στη πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 630 και οι 650 μονάδες.

Για να μπορέσουν οι τράπεζες να αυξήσουν την χρηματιστηριακή τους αξία θα πρέπει να αυξήσουν κέρδη και κεφάλαια

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στην δίκαιη τους αξία και δεν έχουν ουσιώδη ανοδικά περιθώρια.
Πρωτίστως οι ελληνικές τράπεζες με όρους 2021 έχουν την χαμηλότερη κερδοφορία – εμφανίζουν ακόμη ζημίες – και τα χαμηλότερης ποιοτικής στάθμης κεφάλαια λόγω της μεγάλης συμμετοχής του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης σε σχέση με τα ίδια τους κεφάλαια.
Αξιολογώντας λοιπόν κέρδη, κεφάλαια και NPEs, εξάγεται το πρώτο συμπέρασμα ότι η σχέση χρηματιστηριακής τιμής προς λογιστική αξία σε μέσους όρους στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται στο 0,46 είναι το χαμηλότερο σε μέσους όρους στην Ευρώπη
Τα ανοδικά περιθώρια για τις μετοχές τους για το 2022 είναι περίπου 20% με 30% εάν δηλαδή οι τράπεζες πετύχουν την μείωση των NPEs και εμφανίσουν και τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2022, θα μπορούσαν να δουν μια άνοδο της τάξης του 20% με 30% αυτή η απόδοση είναι ένα limit up.
Μόνο η μείωση των NPEs κοντά στα επίπεδα της Ευρώπης δεν μπορεί και δεν θα επιδράσει ουσιωδώς καθώς δύο παράγοντες μπορούν να επιβραβεύσουν χρηματιστηριακά τις ελληνικές τράπεζες τα κέρδη και τα κεφάλαια
Από την άλλη, αυξάνοντας τα κεφάλαια τους οι ελληνικές τράπεζες μπορεί βραχυπρόθεσμα να επηρεάζουν αρνητικά την απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE αλλά αναβαθμίζουν την ποιότητα των κεφαλαίων τους και ενισχύουν τις προοπτικές τους.
Είναι πρόσχημα η απόδοση ιδίων κεφαλαίων για να μην υλοποιηθεί αύξηση κεφαλαίου καθώς επί 12 χρόνια οι ελληνικές τράπεζες δεν είχαν απόδοση ιδίων κεφαλαίων.
Επίσης θα μειώσουν σημαντικά ένα μείζονος σημασίας χρηματιστηριακό πρόβλημα το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση που στις ελληνικές τράπεζες είναι η υψηλότερη ως προς τα κεφάλαια τους.
Για να μπορέσουν οι τράπεζες να αυξήσουν την χρηματιστηριακή τους αξία θα πρέπει να αυξήσουν κέρδη και κεφάλαια.
Τι σημαίνει όμως να αυξήσουν τις χρηματιστηριακές τους αξίες;
Στο σενάριο που αναλύουμε θεωρούμε ότι τέλη του 2022 και κυρίως το 2023 θα είναι η καλή χρονιά χρηματιστηριακά για τις ελληνικές τράπεζες.
Τότε προσέξτε το 2023 όχι το 2021 θα μπορούσαμε να δούμε τις εξής αποτιμήσεις στις ελληνικές τράπεζες.
Εθνική 4 με 4,5 δισεκ. ευρώ
Πειραιώς 3,5 δισεκ. ευρώ
Eurobank 5 δισεκ. ευρώ
Alpha bank 4,5 δισεκ. ευρώ

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τίθεται σε ισχύ από σήμερα Δευτέρα 28/6, καθώς μπαίνει τέλος στην απαγόρευση της κυκλοφορίας που ίσχυε από τις 01:30 τα ξημερώματα ενώ παράλληλα εξαιρούνται από την υποχρέωση των self test οι πλήρως εμβολιασμένοι.
Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει ότι θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική και πάλι η χρήση μάσκας για όλους - είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι -, κυβέρνηση και ειδικοί στην Ελλάδα προχωρούν, χάρη και στη βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, σε νέα άρση περιορισμών παρά την μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός νέου, τέταρτου κύματος του κορωνοϊού ακόμα και εντός του καλοκαιριού λόγω της παράλλαξης Δέλτα.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία των εμβολιασμών, έτσι ώστε ως τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου να έχει εμβολιαστεί όσο το δυνατόν περισσότερος πληθυσμός προκειμένου να δημιουργηθεί ένα επαρκές τείχος ανοσίας.
Μάλιστα, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την χορήγηση μιας προπληρωμένης κάρτας ύψους 150 ευρώ για τους νέους ηλικίας 18 - 25 ετών, οι οποίοι είτε έχουν εμβολιαστεί με την πρώτη δόση είτε πρόκειται να εμβολιαστούν εντός του 2021.
Η κάρτα αυτή, η οποία σύμφωνα με τον πρωθυπουργό φέρει την ονομασία, freedom pass θα καλύπτει ταξίδια, επισκέψεις σε μουσεία και σε πολιτιστικούς χώρους.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 420.905 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.664 θάνατοι.

Οριακές μεταβολές στις ασιατικές αγορές

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν σήμερα 28/6 στις ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,06%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,03%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,01% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,03%.

Aπώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφονται σήμερα 28/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικό περιορισμό της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιριών σημείωσαν «βουτιά» λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της COVID-19 σε όλη την Ασία και του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή τη μετάλλαξη Δέλτα. .
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,25%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,75%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,80%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,6% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,70%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,45%, ο S&P 500 στο -0,01%, ο Nasdaq στο +0,60% και το ETF GREC στο -1,25% (28,52 δολ. ) .

Eλεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα - Στο επίκεντρο η Alpha Bank

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα και με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην Alpha Bank λόγω της επικείμενης αύξησης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,50 ευρώ, με πτώση -1,19% με όγκο 792 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,29 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,10,85 ευρώ, με πτώση -1,25% με όγκο 3,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,71 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4890 ευρώ, με πτώση -0,53% με όγκο 1,28 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,868 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8584 ευρώ, με πτώση -0,19% με όγκο 2,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,18 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,08 ευρώ, με άνοδο +1,41% και κεφαλαιοποίηση 475 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1722 ευρώ με άνοδο  +2,5% με όγκο 390 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,06 ευρώ, με πτώση -0,53% και κεφαλαιοποίηση 301 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Aegean -6,56% και ακολούθησαν Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Τιτάν, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ...
H Coca Cola έκλεισε στα 30,99 ευρώ, με άνοδο +0,13% και κεφαλαιοποίηση στα 11,49 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,85 ευρώ, με άνοδο +0,64% και αποτίμηση 6,83 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,12 ευρώ, με πτώση -0,44% και αποτίμηση 2,2 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,62 ευρώ, με πτώση -0,38% και κεφαλαιοποίηση 608 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,07 ευρώ, με άνοδο +0,62% και αποτίμηση 4,46 δισ. ευρώ.
Ο Τitan Cement International έκλεισε στα 16,80 ευρώ, με άνοδο +1,82% και κεφαλαιοποίηση 1,32 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,23 ευρώ, με πτώση -2,35% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,49 ευρώ, με πτώση -1,45% και κεφαλαιοποίηση 1,58 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,35 ευρώ, με πτώση -2,35% και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,82 ευρώ, με άνοδο +0,82% και κεφαλαιοποίηση 2,02 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,76 ευρώ, με άνοδο +1,15% και κεφαλαιοποίηση 924 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 2,0550 ευρώ, με πτώση -0,72% και κεφαλαιοποίηση 771 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,02550 ευρώ, με άνοδο +3,66% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,83% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -5 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 28/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης .
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στις νέες διαβεβαιώσεις του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό αλλά και στις καθησυχαστικές δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό από τις ΗΠΑ.
Σημειώνεται ότι η Lagarde δήλωσε στις 21/6 ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ θα έχει μόνο περιορισμένο αντίκτυπο στην Ευρωζώνη.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ταυτόχρονα ότι "οι προοπτικές της οικονομίας έχουν βελτιωθεί καθώς η κατάσταση με την πανδημία γίνεται καλύτερη».
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,83% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,89%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,83% με το αμερικανικό 10ετές 1,49% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -5 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 40 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,81% με απόδοση αγοράς 0,83% με απόδοση πώλησης 0,82%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 101 μονάδες βάσης από 100 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 28/6 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης με επίκεντρο τις διαβεβαιώσεις του προέδρου της Federal Reserve, J. Powell ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα βιαστεί να αυξήσει τα επιτόκια της λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 28 Ιουνίου του 2021 στο 0,89%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/6/2021 στο -0,18% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,43% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,89% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,34%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης