Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Από το μικροσκόπιο περνάει η Ελένη Κορδέλλου τον ισολογισμό - Τι ζητάει στη Γ.Σ. της Κορδέλλου

Από το μικροσκόπιο περνάει η Ελένη Κορδέλλου τον ισολογισμό - Τι ζητάει στη Γ.Σ. της Κορδέλλου
Ενημέρωση για δάνεια, απαιτήσεις, υποχρεώσεις προς μετόχους, ζητάει η Ελένη Κορδέλλου – Τι θα υποστηρίξει για τις αμοιβές της διοίκησης
Σχετικά Άρθρα

Σε σύνολο 13 θεμάτων που έχει η ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης της Αφοί Κορδέλλου, η μέτοχος Ελένη Κορδέλλου καταθέτει 11 επιπλέον θέματα και ζητάει εξηγήσεις επί σημαντικών κονδυλίων του ισολογισμού.
Να σημειωθεί πως και στην προηγούμενη τακτική γενική συνέλευση της 16ης Ιουλίου 2020 πάλι είχε θέσει σειρά ερωτημάτων (επτά συνολικά).
Η Ελένη Κορδέλλου σύμφωνα με τον ισολογισμό χρήσης 2020 κατέχει το 22,84% του συνόλου των μετοχών χωρίς όμως να συμμετέχει στη διοίκηση.

Τι θα πει η κυρία Κορδέλλου

Σύμφωνα με την επιστολή της αναμένεται να αναφέρει πως σε «συνέχεια προηγούμενων επιστολών βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση ως μέτοχος μειοψηφίας να ξανακάνω επισημάνσεις και να ζητήσω να συμπεριληφθούν θέματα στην ημερήσια διάταξη της Γενικής Συνέλευσης.
Από μια άποψη τούτο είναι θετικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι με βάση προηγούμενες επισημάνσεις μου η εταιρεία προέβη σε κάποιες τροποποιήσεις στη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου καθώς και κάποιες πράξεις που παραπέμπουν σε μια προσπάθεια θέσπισης όρων εταιρικής διακυβέρνησης.
Το ερώτημα είναι γιατί όλα αυτά πρέπει να γίνονται μετά από προσφυγές μου στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς και όχι με τη συναίνεση των μετόχων της πλειοψηφίας.
Να τονίσω πάντως ότι παρά τη υποτιθέμενη θέσπιση όρων διακυβέρνησης μέχρι σήμερα οι μέτοχοι δεν έχουν λάβει γνώση/αντίγραφο της συμφωνίας πλαίσιο με τις τράπεζες και αυτό παρά το γεγονός ότι τους επηρεάζει άμεσα.
Τούτο ισχύει ιδιαίτερα για εμένα που θεωρούμαι εγγυήτρια και δε γνωρίζω ούτε καν τους ακριβείς όρους αποπληρωμής των δανείων.
Βέβαια υπάρχουν τα σημαντικά ζητήματα των οικονομικών καταστάσεων του 2019 για τις οποίες έχω επιφυλαχθεί των δικαιωμάτων μου.
Το σημαντικότερο όμως είναι ότι τα διαχειριστικά ζητήματα της εταιρείας συνεχίζουν να αντιμετωπίζονται με ανησυχητική ελαφρότητα και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Συγκεκριμένα, στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση είχαμε ενημερωθεί με περισσή επισημότητα ότι η σύμβαση με την Εθνική Τράπεζα θα είχε υπογραφεί μέχρι το τέλος του 2020.
Όμως ένα χρόνο αργότερα η σύμβαση παραμένει σε εκκρεμότητα.
Αντίστοιχα παρόλο που είχαμε ενημερωθεί ότι οι υποχρεώσεις προς τους μετόχους, λόγω της κατάσχεσης της τράπεζας AΛΦΑ των καταθέσεών τους και συμψηφισμού τους με τα δάνεια, είχαν «τακτοποιηθεί», ή κατά τον ορκωτό ελεγκτή «ταξινομηθεί», διαπιστώνει ένα χρόνο αργότερα ότι δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ και δεν έχει υποβληθεί κανένα πλάνο αποπληρωμής αυτών των υποχρεώσεων.
Συνολικά, με τον τρόπο που έχουν αναδιαρθρωθεί τα δάνεια σε συνδυασμό με τις ταμειακές ροές της εταιρείας είναι προφανές ότι οδηγούμαστε σε οικονομικό αδιέξοδο και ο μόνος που δεν το αντιλαμβάνεται είναι η διοίκηση και οι μέτοχοι πλειοψηφίας».

Ενημέρωση για 11 θέματα

Στο παραπάνω πλαίσιο η Ελένη Κορδέλλου, μεταξύ των όσων επιθυμεί ενημέρωση, είναι η υποχρέωση της εταιρείας προς τους βασικούς μετόχους ύψους 1,27 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι σε εκκρεμότητα από τα τέλη του 2018, χωρίς να έχει γίνει κάποια πληρωμή ή να έχει ανακοινωθεί κάποιο πλάνο αποπληρωμών.
Επίσης, αναφορικά με τα δάνεια, επιθυμεί ενημέρωση για τα ποσά που μεταφέρθηκαν λόγω των ευεργετικών διατάξεων Covid-19 μέχρι το 2031 και το ποσό των ετήσιων αποπληρωμών.
Επιπλέον ζητάει εξηγήσεις αν μπορεί η εταιρεία να καλύψεις τις υποχρεώσεις της σε τόκους και κεφάλαια για την πενταετία 2021-25, η οποία ξεπερνά τα 13 εκατ. ευρώ.
Ζητάει επίσης εξηγήσεις για την αύξηση του χρόνου πίστωσης, καθώς ξεπερνά το χρόνο που είχε τεθεί ως στόχος στο business plan.
Εξηγήσεις επίσης ζητάει για την αύξηση των εγγυήσεων για εξασφάλιση προς τράπεζες ποσού 2,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει ανάλογη αύξηση των απαιτήσεων, ενώ ζητάει και ενημέρωση για την πορεία των συζητήσεων με την Εθνική Τράπεζα για την αναδιάρθρωση δανείων, για την οποία ενώ είχε ενημερώσει για συμφωνία δεν έχει αναφέρει την υπογραφεί της νέας σύμβασης.
Προτείνει επίσης σταθερές αποδοχές το 2021 για διοίκηση και στελέχη, ενημέρωση για τις παροχές που υπάρχουν προς τη διοίκηση αλλά θέτει και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης.
Η διοίκηση αναμένεται αναφορικά με τις αμοιβές να προτείνει την έγκριση αμοιβών ύψους 277 χιλ. ευρώ για τη χρήση 2020 και προέγκριση αμοιβών 450 χιλ. ευρώ για το 2021.
Η εισηγμένη στη χρήση 2020, είχε οριακή αύξηση πωλήσεων αλλά βελτίωση των μικτών κερδών και της τελικής κερδοφορίας, η οποία διαμορφώθηκε στις 764 χιλ. ευρώ από ζημία 951 χιλ. ευρώ.
Τα κέρδη ωφελήθηκαν από τα χρηματοοικονομικά έσοδα, λόγω των μέτρων της κυβέρνησης κατά της πανδημίας, αλλά και από τη σχεδόν μηδενική φορολογία.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης