Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Oι αγορές δεν πρέπει να τρέφουν φρούδες ελπίδες για τη δράση της ΕΚΤ, προειδοποιούν Barclays, BofA, Danske - Επενδυτές, μην περιμένετε σαφείς απαντήσεις για τις αγορές ομολόγων, ούτε νέο LTRO - Περιοριστείτε στη χαλάρωση των όρων για τα collaterals

Oι αγορές δεν πρέπει να τρέφουν φρούδες ελπίδες για τη δράση της ΕΚΤ, προειδοποιούν Barclays, BofA, Danske - Επενδυτές, μην περιμένετε σαφείς απαντήσεις για τις αγορές ομολόγων, ούτε νέο LTRO - Περιοριστείτε στη χαλάρωση των όρων για τα collaterals
Εξαιρετικά περιορισμένες προσδοκίες για την επικείμενη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διατηρούν πλέον ο ένας μετά τον άλλο οι μεγαλύτεροι επενδυτικοί οίκοι.
Τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα η Barclays Capital και η Bank of America Merrill Lynch, που δύο μόλις 24ωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ συστήνουν στους επενδυτές να μην... τρέφουν φρούδες ελπίδες.
"Εάν συγκαταλέγεστε μεταξύ εκείνων των επενδυτών που κουράστηκαν να βλέπουν μειωμένες αποδόσεις στις συνήθεις ασφαλείς επενδυτικές επιλογές, μην περιμένετε να αλλάξει κάτι τον Σεπτέμβριο. Αν περιμένετε κάτι να αλλάξει, θα απογοητευθείτε", σημειώνουν οι αναλυτές της Barclays Capital.
Kατά τον οίκο, η "ασημένια σφαίρα" από το μπαζούκα της ΕΚΤ δεν θα έρθει στις 6 Σεπτεμβρίου.  
"Εάν αναμένετε άνοδο των αποδόσεων στις ασφαλείς για επενδύσεις επιλογές στη σκιά των αποφάσεων της ΕΚΤ, πρέπει να ξέρετε το εξής: Αυτό θα συμβεί μόνο αν η ΕΚΤ την Πέμπτη ανακοινώσει απεριόριστες αγορές κρατικών ομολόγων", συστήνει προς τους επενδυτές η Βarclays Capital. Aλλά προειδοποιεί: Οι πιθανότητες για μια τέτοια απόφαση είναι περιορισμένες.
Ποιες όμως χαρακτηρίζει ο οίκος ασφαλείς επενδυτικές επιλογές: Τα κρατικά ομόλογα Γερμανίας, Βρετανίας και ΗΠΑ.
"Επενδυτές μην κρατάτε την αναπνοή σας! Η ΕΚΤ θα απογοητεύσει τις αγορές την Πέμπτη", προειδοποιεί από την πλευρά της και η Bank of America Merrill Lynch.
Κατά τον οίκο, η ΕΚΤ την Πέμπτη αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα ορισμένες μόνο πληροφορίες για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ενώ δεν πρόκειται να κάνει καμία νύξη για νέο γύρο μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες (LTRO).
Σύμφωνα με τη BofA η ΕΚΤ την Πέμπτη αναμένεται να δώσει μερικές μόνο απαντήσεις:
1) Για το γεγονός πως αντιμετωπίζεται ως εξασφαλισμένος πιστωτής σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ιδιώτες πιστωτές.
2) Για τον τύπο των ομολόγων που θα αγοράζει - Οι αγορές θα αντιληφθούν την ωρίμανση των ομολόγων.
3) Για το μέγεθος των αγορών που θα πραγματοποιήσει.
Κατά τον οίκο, οι αγορές αναμένουν πολύ μεγαλύτερη σαφήνεια από την ΕΚΤ, την οποία δεν θα λάβουν και για αυτό θα απογοητευθούν...
Η BofA μάλιστα εκτιμά πως η απογοήτευση αυτή την αγορών θα εντείνει τις πιέσεις προς την Ισπανία, ώστε να καταθέσει επίσημο αίτημα για την παροχή βοήθειας από EFSF και ESM.
O οίκος προβλέπει πως η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο refi κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,50%, ενώ θα αφήσει αμετάβλητο το επιτόκιο καταθέσεων στο 0%. Τέλος η Bank of America Merrill Lynch βλέπει χαλάρωση των όρων για τα collaterals.
Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Danske εκτιμούν ότι οι προσδοκίες ενόψει της συνεδρίασης του δ.σ. της ΕΚΤ την Πέμπτη είναι αυξημένες, ωστόσο ακόμη κι αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποκαλύψει λεπτομέρειες για το νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, οι κίνδυνοι εφαρμογής παραμένουν υψηλοί.
Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κατάφερε να σπάσει το 1,26 πριν κινηθεί και πάλι χαμηλότερα, με την Danske να υποστηρίζει το σενάριο ενός πιο ισχυρού ευρώ τους επόμενους μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης