Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

ΕΧΑΕ: Προς αναζήτηση εταιρειών για IPO – Νέα προϊόντα στο Χρηματιστήριο Παραγώγων

ΕΧΑΕ: Προς αναζήτηση εταιρειών για IPO – Νέα προϊόντα στο Χρηματιστήριο Παραγώγων

Προωθούνται ενέργειες για την απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου ένας επενδυτής να ανοίξει λογαριασμό

Μετά από μία μακρά περίοδο αποχωρήσεων εταιρειών από το ελληνικό χρηματιστήριο, η διοίκηση της ΕΧΑΕ θέτει στους νέους στόχους την αύξηση του αριθμού των εισηγμένων εταιρειών μέσω νέων εισαγωγών.

Όπως τόνισε η διοίκηση, στο πλαίσιο της παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, κάνει συχνές επαφές με εταιρείες από σημαντικούς κλάδους όπως τουρισμός, ενέργεια κτλ και παράλληλα γίνεται προώθηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η κεφαλαιαγορά για ιδιωτικοποιήσεις.
Η ΕΧΑΕ θέλει επίσης να επεκταθεί και σε συναφή προϊόντα συμπεριλαμβανομένων και των ψηφιακών υπηρεσιών προς εκδότες και αγορά, ενώ τονίστηκε για μία ακόμη φορά η πρόθεση επέκτασης στο διεθνές περιβάλλον και οι συνεργασίες με μικρότερα χρηματιστήρια.
Η ενίσχυση του pre IPO χώρου και η βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου, η εισαγωγή νέων επενδυτικών κεφαλαίων και η εισαγωγή νέων σειρών συμβολαίων στο χρηματιστήριο παραγώγων.
Αναφορικά με το χρηματιστήριο παραγώγων ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης δήλωσε πως ετοιμάζεται συμβόλαιο στον τραπεζικό δείκτη και είναι υπό σκέψη ΣΜΕ για το δείκτη της ενέργειας, αλλά και της ακίνητης περιουσίας αλλά θα πρέπει πρώτα να βελτιωθεί η διασπορά της Prodea που είναι και η μεγαλύτερη εισηγμένη σε κεφαλαιοποίηση.
Παράλληλα προωθούνται ενέργειες για την απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου ένας επενδυτής να ανοίξει λογαριασμό.
Σημειώνεται πως πλέον στο εξωτερικό και σε πολλές πλατφόρμες η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή, ενώ στην Ελλάδα, το άνοιγμα κωδικού στο ΧΑ είναι μία πολύπλοκη και κάποιες φορές χρονοβόρα διαδικασία.

Η πανδημία αύξηση τη μεταβλητότητα 5 φορές

Ο κ.Λαζαρίδης αναφορικά με την πορεία της αγοράς το 2020 τόνισε πως λόγω της πανδημίας αυξήθηκε 5 φορές η μεταβλητότητα και ακόμα δεν έχει μειωθεί στα επίπεδα του 2019.
Μέσα στο 2021 καταγράφεται σημαντική αύξηση στη συναλλακτική δραστηριότητα και είναι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 84,3 εκατ. ευρώ μία αύξηση της τάξης του 29%.
Σημειώνεται πως μία αύξηση 10 εκατ. ευρώ στο τζίρο φέρνει καθαρά κέρδη 1,2 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης