Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Citigroup: Η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι θα απογοητεύσουν και πάλι τις αγορές - Γεμάτο ασάφειες που δεν θα καλυφθούν σύντομα το σχέδιο διάσωσης του ευρώ

tags :
Citigroup: Η ΕΚΤ και οι Ευρωπαίοι θα απογοητεύσουν και πάλι τις αγορές - Γεμάτο ασάφειες που δεν θα καλυφθούν σύντομα το σχέδιο διάσωσης του ευρώ
Απογοητετικά θα είναι τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, σύμφωνα με τον αναλυτή Valentin Marinov της Citigroup, ο οποίοα ανέφερε ότι οι πολιτικές εξελίξεις και η δράση της ΕΚΤ θα φέρουν νέα απαισιοδοξία στις αγορές.
Το γεγονός ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, ακύρωσε το ταξίδι του στο καθιερωμένο τραπεζικό συνέδριο του Jackson Hole την περασμένη εβδομάδα, δείχνει ότι οι διαφορές και οι ενστάσεις εντός του ΔΣ της ευρωτράπεζας είναι ακόμη πολύ μεγάλες, ανέφερε ο Marinov. Ο Draghi προσπαθεί να γεφυρώσει τις ενστάσεις ορισμένων μελών σχετικά με την πρόσφατη απόφαση για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων, και αυτό είναι άκρως ανησυχητικό, ανέφερε ο αναλυτής της Citigroup.
Δεν αναμένουμε την ΕΚΤ να κάνει το μεγάλο βήμα και να ικανοποιήσει τις αγορές την Πέμπτη. Επίσης, τώρα η ΕΚΤ έχει ακόμη πιο αυξημένες ευθύνες καθώς οι προσδοκίες της αγοράς έχουν αυξηθεί σημαντικά, μετά μάλιστα και τις δεσμεύσεις του Draghi ότι θα προστατεύσει το ευρώ.
"Για παράδειγμα, δεδομένου ότι η ΕΚΤ είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην αγορά βραχυπρόθεσμου χρέους, το βάρος της οποιαδήποτε ουσιαστικής μείωσης των ισπανικών και των ιταλικών αποδόσεων των ομολόγων θα πρέπει να εμπίπτουν στο EFSF και τον ESM, όταν αυτός κυρωθεί από όλα τα μέλη της ευρωζώνης". Η απόφαση όμως σχετικά με τη νομιμότητα του ESM  από το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο έχει προγραμματιστεί για τις 12 Σεπτεμβρίου, οδηγώντας σε νέες καθυστερήσεις για την εφαρμογή του σχεδίου διάσωσης της ευρωζώνης, ανέφερε ο Marinov.
Παράλληλα, ο Marinov αναφέρθηκε επίσης στην ικανότητα των μηχανισμών στήριξης να κάμψουν τις ανησυχίες. «Δεν υπάρχει σαφήνεια σχετικά με το πόσο γρήγορα αυτοί θα είναι σε θέση να παρέμβουν στις πρωτογενείς αγορές, δεδομένου ότι θα πρέπει να συγκεντρώσουν τα χρήματα που απαιτούνται για τις αγορές ομολόγων. Υπάρχει επίσης λιγότερο σαφήνεια σχετικά με το εάν η συνδυασμένη δύναμη πυρός των δύο μηχανισμών θα είναι αρκετή για να κάνει το τείχος προστασίας αξιόπιστο", είπε.
Τέλος, ανέφερε ότι ενώ η κατάσταση στην Ισπανία φαίνεται να είναι όλο και πιο επείγουσα, η καθυστέρηση των όρων παρέμβασης της ΕΚΤ και του EFSF καθιστά αναξιόπιστη την βοήθεια. Κρίνοντας από τις εξελίξεις, και πάλι η Ευρώπη φαίνεται να καθυστερεί τις αποφάσεις της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης