Χρηματιστήριο

Με rotation στην Alpha και ΟΤΕ +4%, το ΧΑ +0,84% στις 888 μον. - Παραμένει εντός του εύρους διακύμανσης των 870 - 920 μον.

Με rotation στην Alpha και ΟΤΕ +4%, το ΧΑ +0,84% στις 888 μον. - Παραμένει εντός του εύρους διακύμανσης των 870 - 920 μον.
Ο Γενικός Δείκτης παραμένει στο εύρος διακύμανσης των 870 - 920 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 888 μονάδες, με επίκεντρο το rotation χαρτοφυλακίων στην Alpha Bank -1,59% ενώ στηρίξεις πρόσφεραν οι δεικτοβαρείς ΟΤΕ +4,19% και  ΟΠΑΠ +1,99%.
Σημειώνεται, ότι αρχικά στην αγορά ασκήθηκαν ελεγχόμενες πιέσεις ενώ στην συνέχεια η προσφορά απορροφήθηκε με σχετική ευκολία,  με τον Γενικό Δείκτη να διατηρεί την πρώτη στήριξη των 875 μονάδων και τον Τραπεζικό Δείκτη τις 555 μονάδες.

Αναλυτικά, στις τράπεζες, μεγάλη μεταβλητότητα καταγράφηκε στην Alpha Bank η οποία έκλεισε τελικά στο -1,59% λόγω σε rotation, τις εναλλαγές θέσεων μεταξύ χαρτοφυλακίων, με υψηλό ημέρας +1,39% και χαμηλό -3,17% ενώ οι συναλλαγές κάλυψαν το 50% του συνολικού όγκου των τραπεζών.
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Εθνική +1,67%,Eurobank +0,65% και Πειραιώς +0,64%
Ανοδικά κινούνται και οι ευρωαγορές με τον Dax στην Γερμανία +1% ...και τον Nasdaq +1,25% μετά τις χθεσινές επιθετικές πωλήσεις όχι μόνο σε μετοχές αλλά σε ομόλογα, κρυπτονομίσματα …. με αφορμή τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν έμεινε αμέτοχο στην διεθνή διόρθωση παρά τα θετικά μηνύματα από την επανεκκίνηση του τουρισμού, τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και γενικότερα από την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ωστόσο για την ώρα και παρά τα διαδραματιζόμενα η FED και οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες δεν δείχνουν να θέλουν να αφήσουν τις αγορές στην τύχη τους.
Για πιθανή αλλαγή στη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής κάνει λόγο η Fed στα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης (27/28 Απριλίου 2021) που δόθηκαν χθες 19/5 στη δημοσιότητα ενώ σημειώνεται ότι στην τελευταία συνάντηση δεν είχε ανακοινωθεί ο πληθωρισμός  4,2% για τον μήνα Απρίλιο ..
Πάντως, οι αξιωματούχοι της Fed εμφανίστηκαν ενωμένοι λέγοντας ότι η οικονομία παραμένει στο έλεος της πανδημίας Covid-19 και έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν την πολιτική χαλαρή ενώ θεωρούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες θα είναι προσωρινή και δεν θα προκαλέσουν αντίδραση πολιτικής.

Στο επίκεντρο η λήξη παραγώγων και η αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s αύριο 21 Μαΐου

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αυριανή συνεδρίαση καθώς έχουμε λήξη παραγώγων σειράς Μαΐου ενώ αργά το βράδυ την αξιολόγησης  από  τον οίκο Moody’s
Σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος Moody’s στις 21 Μαΐου 2021, ενώ η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη αξιολόγηση στις 19 Νοεμβρίου 2021, σε Ba2 από Ba3 .
Ο βασικός λόγος που η Moody’s αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική οικονομία είναι οι προοπτικές ανάκαμψης του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί κατά 4% με 5% φέτος, καθώς και η πολύ μεγάλη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s είχε αναβαθμίσει ανορθόδοξα επιθετικά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας πριν κάποιους μήνες, οπότε οι κινήσεις του από δω και πέρα θα είναι πιο συντηρητικές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ- και η Fitch με ΒΒ.

Aνοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, η πλειονότητα των τίτλων έκλεισε ανοδικά, με τον ΟΤΕ +4,19%, Aegean +2,2%, Motor Oil +2,2%, ΟΠΑΠ +1,99% ....ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Ελλάκτωρ -2,26%, Jumbo -1,89%...
Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών (GGR) α’ τριμήνου 2021 του ΟΠΑΠ διαμορφώθηκαν στα 174,2 εκατ. μειωμένα κατά 46,9% σε ετήσια βάση λόγω της αναστολής λειτουργίας των καταστημάτων και με μόλις 40% του δικτύου να επαναλειτουργεί το Φεβρουάριο ενώ τα καθαρά κέρδη α’ τριμήνου 2021 διαμορφώθηκαν στα 10,3 εκατ. μειωμένα κατά 71,1% (Q1 2020: 35,5 εκατ.) ή ζημιές ύψους 1,9 εκατ. σε επαναλαμβανόμενη βάση, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έσοδα..
Οι διαδικτυακές δραστηριότητες κατέγραψαν ρεκόρ τριμήνου, ενισχυμένες από την πλήρη ενοποίηση της Kaizen Gaming.
Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο αναθεώρησε ανοδικά την πρότασή του προς τη Γενική Συνέλευση για το μέρισμα χρήσης 2020 στα 0,55 ευρώ έναντι 0,45 ευρώ αρχικά.

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 20/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά το χθεσινό sell off.
Σημειώνεται, ότι  το τελευταίο διάστημα οι επενδυτές ρευστοποιούν ομόλογα καθώς φοβούνται ότι στην επόμενη  συνεδρίαση της ΕΚΤ, τελικά η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.
Άλλοι πάλι θεωρούν απίθανο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να αυξηθεί πάνω από το στόχο της ΕΚΤ,  και εκτιμούν ότι οι υποστηρικτικές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνουν ως έχουν κατά τα επόμενα δύο έτη.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,02% και το ιταλικό 10ετές στο 1,06% και με το μεταξύ τους spread στις 4 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 83 μονάδες ή 0,83% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,24% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,09%.
Στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες με Alpha Bank +1,39%, Εurobank +1,27% ... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,97%.
Περί τις 12:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Alpha Bank -2,78% αλλά και στο σύνολο των μη  τραπεζικών blue chips....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,44% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,69%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης εντάθηκαν οι  αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25, ΟΤΕ +4,19%, ΟΠΑΠ +3,15%, Coca Cola +2,11%. .. και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,06%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,84% στις 888 μονάδες έχοντας υψηλό στις 890,35 μονάδες και χαμηλό 874,92 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 84,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 45,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 37,2 εκατ. διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας  9,16 εκατ. ευρώ και όγκου 6,96 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 5,3 εκατ. τεμάχια αξίας 6,68 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς 1,09 εκατ. τεμαχίων αξίας 1,7 εκατ. ευρώ και η Eurobank 500χιλ. τεμάχια αξίας 388 χιλ. ευρώ.
Η ΓΕΚΤΕΡΝΑ 40 χιλ. τεμάχια αξίας 394 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 920 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι 1000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 875 και οι 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 567 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 600 – 610 μονάδες και ακολουθούν οι 640 - 650 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 555 και οι  550  μονάδες.

Οι νέες αλλαγές στους δείκτες της MSCI μετατίθενται για τις Νοεμβρίου 2021

Για τις 11 Νοεμβρίου και όχι 11 Αυγούστου 2021 μετατίθενται οι αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley Capital International (MSCI) που ενδέχεται να αφορούν τράπεζες και άλλες εισηγμένες εταιρίες.
Πρόσφατα αναβαθμίστηκε η Eurobank στον δείκτη standard της MSCI που θα επιφέρει εισροές στις 27 Μαΐου 2021 περί τα 125 με 130 εκατ ευρώ.
Ωστόσο για να αναβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες η MSCI στον δείκτη standard πέραν της χρηματιστηριακής τους αποτίμησης πρέπει να πληρούν και πλήθος άλλων κριτηρίων όπως εάν έχουν υλοποιηθεί αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, εάν το  Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει μειώσει το ποσοστό του.
Επίσης θα εξαρτηθεί εάν οι τράπεζες θα  έχουν πιάσει τους νέους αναθεωρημένους στόχους για τα NPEs το 2021 ενώ  σημαντικό ρόλο θα έχει η περαιτέρω αναβαθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης.
Πάντως για τις 11 Νοεμβρίου η πιθανότερη για εισαγωγή είναι η Εθνική χωρίς να αποκλείεται και η Alpha bank, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν προϋποθέσεις.
Ο Μυτιληναίος που κατά καιρούς παρουσιάζεται ότι θα αναβαθμιστεί ακόμη δεν πληροί όλα τα κριτήρια.

Citigroup : Σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα , ανάπτυξη 4,1% το 2021 και 6,5% το 2022

Η πολυετής περίοδος υποεπενδύσεων και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων έχει διευρύνει το πεδίο των επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Citigroup, η οποία εκτιμά ότι η ανάπτυξη το 2021 θα διαμορφωθεί στο 4,1% και το 2022 στο 6,5%.
Ειδικότερα, στη σημερινή, 20 Μαΐου 2021, 152σέλιδη ανάλυσή της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, η Citigroup τονίζει ότι παρά τη μεγάλη εξάρτηση της Ελλάδας από τον τουρισμό, η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια με την υπόλοιπη Ευρώπη λόγω της ανθεκτικότητας στην εγχώρια ζήτηση.
Η επιστροφή των τουριστών θα πρέπει να στηρίξει το ΑΕΠ το δεύτερο εξάμηνο του 202, ενώ οι άφθονοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να υποστηρίξουν την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Οι εξελίξεις στην Attica Bank

Η Attica bank αποτελεί μια εξόφθαλμη κατάσταση την οποία συγκαλύπτει η Τράπεζα της Ελλάδος ενώ δεν έχει αποκαλύψει στο επενδυτικό κοινό την αλήθεια για το χάος που επικρατεί στα κεφάλαια της..
Εάν καταρρεύσει η Attica bank θα μείνει έκθετη η ΤτΕ είτε για δεν πραγματοποιεί σοβαρούς ελέγχους, είτε γιατί συγκαλύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα στην Attica bank όπου η τράπεζα διαθέτει αρνητικά ίδια κεφάλαια.
H Proton bank είχε κεφαλαιακή επάρκεια 11,8% πριν κλείσει, πριν αποφασιστεί να διασπαστεί σε καλή και κακή τράπεζα και εν συνεχεία να πουληθεί στην Eurobank και η Attica bank με -8%... θα έχει χρόνο να βρει κεφάλαια
Δύο ερωτήσεις θέτουμε προς την Τράπεζα της Ελλάδος και την Attica bank και τις επαναλαμβάνουμε γιατί ακόμη απαντήσεις δεν έχουμε πάρει.
1)Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προσδιορίσει τα κεφάλαια της Attica bank σε -200 εκατ ευρώ δηλαδή αρνητικά ίδια κεφάλαια -200 εκατ ευρώ όπερ σημαίνει ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας είναι -400 εκατ ευρώ;
Το αναφέρουμε αυτό καθώς η Attica bank δηλώνει ότι έχει 206 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Το ερώτημα είναι η Attica bank τελικά διαθέτει 206 ή -200 εκατ κεφάλαια δηλαδή απόκλιση 400 εκατ από τα κεφάλαια που δηλώνει;
Εάν αυτό ισχύει ποιος θα καλύψει το πραγματικό κεφαλαιακό έλλειμμα;
Η Attica bank έχει στην πράξη χρεοκοπήσει ναι ή όχι;
2)Ερώτηση δεύτερη η Ellington που δήθεν εμφανίστηκε ως επενδυτής για τη τιτλοποίηση Omega που στην πράξη είναι η σκανδαλώδης τιτλοποίηση Artemis των 1,33 δισεκ. ευρώ έχει πάρει δάνειο από την Attica bank όπως η Aldridge;
Για να θέσουμε ορισμένα δεδομένα.
Για την αναπροσαρμοσμένη τιτλοποίηση της Artemis που εκδόθηκε κύριο ομόλογο 61 εκατ ευρώ η Attica bank έδωσε δάνειο 61 εκατ στην Aldridge με μόνη εγγύηση το ομόλογο που εξέδωσε;
Η Aldridge με την σκανδαλώδη συμφωνία όταν έδωσε τα 70 εκατ στην Attica bank στην αρχική συμφωνία της τιτλοποίησης Artemis πήρε δάνειο από την Ellington;
Στην νέα τιτλοποίηση Omega που είναι ουσιαστικά η τιτλοποίηση Artemis που εμφανίστηκε στο προσκήνιο για τρίτη φορά και στην οποία ανακοινώθηκε ότι επήλθε συμφωνία με την Ellington δόθηκε δάνειο από την Attica bank ναι ή όχι;
Η Aldridge με την οποία συνεργάστηκε για 3 χρόνια η Attica bank πήρε 135 με 137 εκατ από την τράπεζα και αποχώρησε ενώ έδωσε στην Attica bank μόνο 70 εκατ ναι ή όχι;

Η επικαιρότητα

Πυκνώνουν οι φωνές για δικαιότερη διανομή και χορήγηση των εμβολίων, καθώς ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci επεσήμανε πως είναι αναγκαίο οι ΗΠΑ να συνεργαστούν με τη Μ.Βρετανία, την Αυστραλία και τον Καναδά έτσι ώστε να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να διανεμηθούν σε τρίτες χώρες προκειμένου να σωθούν εκατομμύρια ζωές σε όλο τον πλανήτη.
Στο μέτωπο της πανδημίας, η Ινδία εξακολουθεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη εστία κορωνοϊού παγκοσμίως, αν και τα τελευταία 24ωρο καταγράφεται μείωση στον αριθμό των θυμάτων και των κρουσμάτων
Εν τω μεταξύ, διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι είναι προγραμματισμένο να αρχίσουν στις 23 Ιουλίου στο Τόκιο, παρείχε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή.
Στην Ελλάδα, κυβέρνηση και ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού τις επόμενες εβδομάδες και ενός πισωγυρίσματος, τη στιγμή που αρχίζουν να φαίνονται και τα πρώτα αισιόδοξα μηνύματα στον τομέα του τουρισμού.
Η αύξηση του ιικού φορτίου που καταγράφεται σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι μεταλλάξεις του ιού αλλά και η χαλάρωση που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα όσον αφορά τη στάση και τη συμπεριφορά πολλών πολιτών, έχουν σημάνει συναγερμό στην επιστημονική κοινότητα αλλά και στην κυβέρνηση για την πορεία της επιδημίας.
Οι ελπίδες όλων είναι στραμμένες ως επί το πλείστον στους εμβολιασμούς και το βασικό στοίχημα είναι εάν οι πολίτες θα ανταποκριθούν και θα σπεύσουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες να εμβολιαστούν έτσι ώστε έως τα τέλη Ιουνίου να έχει επιτευχθεί ένας υψηλός αριθμός εμβολιασμένων, κάτι που θα αποτρέψει σε συνδυασμό και με τις καλές καιρικές συνθήκες, το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος covid.
Προς αυτήν άλλωστε την κατεύθυνση αναμένεται να συμβάλλει και το αυριανό άνοιγμα της πλατφόρμας για ραντεβού για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια της ηλικιακής ομάδας 40 – 44 ετών.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 383.558, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.587 θάνατοι.

Ήπιες μεταβολές στις ασιατικές αγορές

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν σήμερα 20/5 στις ασιατικές αγορές με βασικό χαρακτηριστικό την έντονη νευρικότητα μετά τις βαριές απώλειες της Τετάρτης 19/5. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,19%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,11%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,69% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -0,34%.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 20/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά το χθεσινό sell off που προκλήθηκε από την ανησυχία για τον πληθωρισμό και την κατάρρευση των κρυπτονομισμάτων.
Νέα πτώση κατά 34.000 χιλιάδες σημείωσαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για την εβδομάδα που έληξε στις 15 Μάϊου 2021 φτάνοντας έτσι τις 444.000.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας της χώρας, πρόκειται για νέο χαμηλό ρεκόρ πανδημίας, από τις 14 Μαρτίου 2020.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία κινείται  στο +1,2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +1%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,60%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,60%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,30%, ο S&P 500 στο +0,65%, ο Nasdaq στο +1,25% και το ETF GREC στο +0,23% (28,50 δολ.).

Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα
 
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα και με επίκεντρο το rotation στην Alpha Bank. 
Η Εθνική έκλεισε στα 2,4390 ευρώ, με άνοδο +1,67% με όγκο 1,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,23 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,24 ευρώ, με πτώση -1,59%, με όγκο 18 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,58 ευρώ, με άνοδο +0,64% με όγκο 4,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 11/5/2021 στα 0,0918 ευρώ ή 1,5110 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7750 ευρώ, με άνοδο +0,65% με όγκο 12 εκατ. εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,87 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,99 ευρώ, με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 442 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1370 ευρώ με πτώση -4,86% με όγκο 722 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 63 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,32 ευρώ, με άνοδο +0,39% και  κεφαλαιοποίηση 304 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΟΤΕ, Aegean, Motor Oil, ΟΠΑΠ..
Στον αντίποδα πτωτικά έκλεισαν Ελλάκτωρ -2,2%, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή ...
H Coca Cola έκλεισε στα 29,10 ευρώ, με άνοδο +0,52% και κεφαλαιοποίηση στα 10,78 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,7950 ευρώ, με άνοδο +4,19% και αποτίμηση 6,81 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,7250 ευρώ, με άνοδο +0,06% και αποτίμηση 2,02 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,65 ευρώ, με άνοδο +0,76% και κεφαλαιοποίηση 615 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,30 ευρώ, με άνοδο +1,99% και αποτίμηση 4,2 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,42 ευρώ, με άνοδο +0,23% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,19 ευρώ, με άνοδο +0,98% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με άνοδο +2,2% και κεφαλαιοποίηση 1,5 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,87 ευρώ, με άνοδο +1,5% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με πτώση -1,89% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,45 ευρώ, με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 890 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,39 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 229 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0263 ευρώ, με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ..

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,02% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας 4 μονάδες βάσης

Βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα μετά τις χθεσινές πωλήσεις
Μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων έχει επανακαθορίσει τον κίνδυνο χώρας οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις.
Δεν δικαιολογούνταν οι αποδόσεις των ομολόγων σε τέτοια επίπεδα και οι υψηλότερες αποδόσεις είναι πιο ρεαλιστικές.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,02% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,06%.
Οι πιέσεις που ασκούνται ειδικά στα αμερικανικά ομόλογα προκαλούν πιέσεις και στην Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,02% με το αμερικανικό 10ετές 1,64% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 44 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 1% με απόδοση αγοράς 1,02% με απόδοση πώλησης 1,01%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 112 μονάδες βάσης από 116 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 83 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,83% ή 83 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 20/5 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Η άνοδος στα ομόλογα της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα οφείλεται στην άνοδο της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 20 Μαΐου του 2021 στο 1,06%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/5/2021 στο -0,10% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,30% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,58% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,30% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,06% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,59%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης