Χρηματιστήριο

Διόρθωση με επίκεντρο bitcoin και πληθωρισμό, το ΧΑ -2,18% στις 881 μον. - Θα δοκιμαστεί η στήριξη των 870 μον.

Διόρθωση με επίκεντρο bitcoin και πληθωρισμό, το ΧΑ -2,18% στις 881 μον. - Θα δοκιμαστεί η στήριξη των 870 μον.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, με πρώτη στήριξη τις 870 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 850 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 881 μονάδες, κοντά στα χαμηλά της ημεράς, με πιέσεις στις τράπεζες αλλά και στα μη τραπεζικά blue chips ακολουθώντας την πτώση των διεθνών αγορών καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό παραμένουν στο προσκήνιο, επιβαρύνοντας το κλίμα.
Επίσης, εκτός από τις ισχυρές πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, μεγάλη επιδείνωση καταγράφεται και στα ομόλογα ενώ καταρρέουν και τα κρυπτονομίσματα  καθώς αναστάλησαν οι πληρωμές σε bitcoin από την Tesla αλλά και από την  απαγόρευση της Κίνας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, σε συνδυασμό με μια προειδοποίηση προς τους επενδυτές για κερδοσκοπικές συναλλαγές.
Η συναλλακτική δραστηριότητα παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα πακέτα του ΟΤΕ συνολικής αξίας 21 εκατ. ευρώ.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -4,42% και ακολούθησαν Alpha Bank -3,41%, Πειραιώς -2,48% και Eurobank -2,09%.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, με έντονη την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, με πρώτη στήριξη τις 870 μονάδες και με ισχυρή την στήριξη των 850 μονάδων.
Αναλυτικά, στις διεθνείς αγορές, ο Dax στη Γερμανία κινείται στο -2% και τον Dow Jones -1,3% ....ενώ επιδείνωση καταγράφεται και στην αγορά ομολόγων στις ΗΠΑ και σ’ όλη την Ευρωζώνη με το ελληνικό 10ετές πέριξ του 1,1%.
Σημειώνεται ότι το ράλι των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ έχει αναζωπυρώσει τον προβληματισμό για τα περιθώρια που διαθέτει η Fed να αφήσει τον πληθωρισμό να τρέχει πριν αναγκαστεί να παρέμβει, περιορίζοντας τις αγορές ομολόγων και στη συνέχεια αυξάνοντας τα επιτόκια της.
Μια πιθανή διόρθωση στις αγορές διεθνώς θα μεταθέσει τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Έτσι αντί για τον Ιούλιο που σχεδίαζαν ορισμένες τράπεζες να λάβουν τη σχετική απόφαση, πιθανόν θα μεταθέσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2021.
Ταυτόχρονα θα μετατεθούν και τα σχέδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προχωρήσει άμεσα σε αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες.

Πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος σε θετικές από τον οίκο Moody’s στις 21 Μαΐου

Σε αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας θα προχωρήσει ο αμερικανικός οίκος Moody’s στις 21 Μαΐου 2021, ενώ η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας θα πραγματοποιηθεί στην επόμενη αξιολόγηση στις 19 Νοεμβρίου 2021, σε Ba2 από Ba3.
Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε Ba3 δηλαδή δύο κλίμακες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα (investment grade).
Ο βασικός λόγος που η Moody’s αντιμετωπίζει θετικά την ελληνική οικονομία είναι οι προοπτικές ανάκαμψης του ελληνικού ΑΕΠ, το οποίο θα αυξηθεί κατά 4% με 5% φέτος, καθώς και η πολύ μεγάλη μείωση των προβληματικών ανοιγμάτων των ελληνικών τραπεζών.
Να σημειωθεί ότι ο οίκος Moody’s είχε αναβαθμίσει ανορθόδοξα επιθετικά την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας πριν κάποιους μήνες, οπότε οι κινήσεις του από δω και πέρα θα είναι πιο συντηρητικές.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα με ΒΒ- και η Fitch με ΒΒ.

Πιέσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των τίτλων, με την ΕΥΔΑΠ -4,29% ..και τις δεικτοβαρείς ΔΕΗ -3,33%, ΟΤΕ -2,74% ενώ αμετάβλητος έκλεισε τελικά ο ΟΠΑΠ, αναμένοντας σήμερα 19/5 μετά το τέλος της συνεδρίασης τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2021.
Σύμφωνα, με τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου του 2021 της ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ, τα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν στα 34,8 εκατ. ευρώ, έναντι 937 χιλ. ευρώ της περυσινής χρήσης.
Σε επίπεδο αναπροσαρμοσμένων κερδών Ebidta  ξεπερνά και ανταγωνίστριες εταιρείες καθώς τα αύξησε κατά 28,1% σε 41,9 εκατ. ευρώ απο 32,7 εκατ. ευρώ, όταν μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου, όπως η Γαλλική Constelium σημείωσαν πτώση 18% στα 121 εκατ. ευρώ.
Ο Όμιλος Φουρλής το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατέγραψε ζημίες μετά φόρους  2,7 εκατ. ευρώ ενώ παρουσίασε πωλήσεις € 75,6 εκατ. έναντι € 84,5 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, μειωμένες κατά 10,5%, λόγω της επίδρασης των μέτρων κατά της εξάπλωσης της νόσου COVID-19 καθ’ όλη τη διάρκεια του τριμήνου.
Από την άλλη, οι ηλεκτρονικές πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2021 έφτασαν τα € 23,8 εκατ. σε σχέση με € 9,8 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2020, αυξημένες κατά 142,2%.

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και  σήμερα 19/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι οι  επενδυτές ρευστοποιούν ομόλογα καθώς φοβούνται ότι στην επόμενη  συνεδρίαση της ΕΚΤ, τελικά η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του ΡΕΡΡ, καθώς η οικονομία ανακάμπτει.
Άλλοι πάλι θεωρούν απίθανο ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη να αυξηθεί πάνω από το στόχο της ΕΚΤ,  και εκτιμούν ότι οι υποστηρικτικές πολιτικές της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνουν ως έχουν κατά τα επόμενα δύο έτη.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,08% και το ιταλικό 10ετές στο 1,12% και με το μεταξύ τους spread στις -4 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 82 μονάδες ή 0,82% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,4% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,63%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της αγοράς εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική -5,18% ... αλλά και στο σύνολο σχεδόν των τραπεζικών τίτλων του FTSE 25, με ΔΕΗ -3,38% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,6% και ο Γενικός Δείκτης στο -2,39% .
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -2,18% στις 881 μονάδες έχοντας υψηλό στις 896,01 μονάδες και χαμηλό 879,15 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα αν εξαιρέσουμε τα πακέτα στον ΟΤΕ .
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 98 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 24 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 43 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 31 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 23,7 εκατ. ευρώ και όγκου 3,38 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ διακίνησε 1,46 εκατ. τεμάχια αξίας 20,94 εκατ. τεμάχια.
Η Alpha Bank 1,9 εκατ. τεμάχια αξίας 2,43 εκατ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή  25 χιλ. τεμάχια αξίας 306 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 881 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 920 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι 1000 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 566 μονάδες, διασπώντας την πρώτη στήριξη των 570 μονάδων  και ακολουθούν οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 - 610 μονάδες και ακολουθούν οι 640 - 650 μονάδες και οι 680 μονάδες.

Ο σχεδιασμός αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις τράπεζες θα δώσει +30% στις μετοχές και θα τις αναβαθμίσει στους δείκτες MSCI

H κυβέρνηση σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τους θεσμούς συντάσσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα διέπει την διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου από τις τράπεζες.
Η κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τον Ιούλιο με τους θεσμούς και να κατατεθεί νόμος που θα διέπει την διαδικασία αποεπένδυσης τον Σεπτέμβριο 2021.
Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός σχεδιασμού που θα προσδιορίζει τους τρόπους αποεπένδυσης.
Το ΤΧΣ θα μπορεί να υλοποιεί
.  placement σε μετοχές που κατέχει στις ελληνικές τράπεζες
.  Μέσω βιβλίου προσφορών
.  Μέσω αύξησης κεφαλαίου θα έχει την δυνατότητα συμμετοχής στην αύξηση ή ολική ή μερική ή πώληση δικαιωμάτων σε μια αύξηση.
Δεν θα υπάρχει χρονοδιάγραμμα…για το τέλος του ΤΧΣ
Στον παλαιό νόμο προσδιοριζόταν ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα έχει διάρκεια έως τέλος 2022.
Ωστόσο εάν οι αγορές γνωρίζουν ότι μέχρι τέλος του 2022 θα πρέπει να έχει αποεπενδύσει από όλες τις τράπεζες είναι προφανές ότι θα μπορούσαν να ασκηθούν καθοδικές πιέσεις.
Για τον λόγο αυτό στον νέο νόμο δεν θα προσδιορίζεται ο χρόνος αποεπένδυσης, ούτε ο τερματισμός λειτουργίας του ΤΧΣ.
Τι θα σημάνει η μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στις τράπεζες;
Ο σχεδιασμός αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις τράπεζες θα δώσει +30% στις μετοχές και θα τις αναβαθμίσει στους δείκτες MSCI.
Ας δούμε λίγο ορισμένα δεδομένα.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εάν ξεκινήσει να αποεπενδύει θα θεωρηθεί από τους επενδυτές θετική εξέλιξη οπότε αυτό θα δώσει μια ώθηση στις τραπεζικές μετοχές έως 30%.
Συν τοις άλλοις θα θεωρήσει η Morgan Stanley Capital International – MSCI – ότι ένας ανασταλτικός παράγοντας, το μειωμένο free float δηλαδή η διασπορά μετοχών για ορισμένες τράπεζες μειώνεται.
H τελευταία αξιολόγηση της MSCI στις 11 Νοεμβρίου 2021 θα έχει πολύ ενδιαφέρον.
Από την άλλη, μια πιθανή διόρθωση στις αγορές διεθνώς θα μεταθέσει τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Έτσι αντί για τον Ιούλιο που σχεδίαζαν ορισμένες τράπεζες να λάβουν τη σχετική απόφαση, πιθανόν θα μεταθέσουν τις αυξήσεις κεφαλαίου για Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο του 2021.
Ταυτόχρονα θα μετατεθούν και τα σχέδια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προχωρήσει άμεσα σε αποεπένδυση από τις ελληνικές τράπεζες.

Η επικαιρότητα

Τάσεις επιβράδυνσης της επιδημίας του κορωνοϊού καταγράφει για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αν και επισημαίνει πως σε αρκετές περιοχές του κόσμου, όπως για παράδειγμα στην Ινδία, η επιδημία εξακολουθεί να είναι σε έξαρση.
Η Ευρώπη είναι ανάμεσα στις περιοχές με τη μεγαλύτερη μείωση νέων κρουσμάτων (κατά 26% λιγότερα τα νέα κρούσματα σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα), αν και σύμφωνα με τον ΠΟΥ τις τελευταίες επτά ημέρες αναφέρθηκαν περίπου 4,8 εκατομμύρια νέα κρούσματα και 86.000 νέοι θάνατοι.
Εντύπωση προκαλεί το στοιχείο ότι μέσα σε 9 ημέρες έγιναν 100 εκατομμύρια εμβολιασμοί στην Κίνα, η οποία έχει ήδη ξεπεράσει τους 400 εκατομμύρια εμβολιασμούς ενώ στις ΗΠΑ αναφέρεται πως έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση το 60% των ενήλικων Αμερικάνων και τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 12 – 17 ετών.
Στην Ελλάδα, επικρατεί  ανησυχία  για την αύξηση του ιικού φορτίου της επιδημίας του κορωνοϊού, εξέλιξη που αποδίδεται αφενός στις μεταλλάξεις και αφετέρου στη γενικότερη χαλάρωση τήρησης των μέτρων που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα με αφορμή και την χαλάρωση σειράς περιορισμών.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως αν η αύξηση του ιικού φορτίου που παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα, συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες, τότε τα πράγματα θα γίνουν και πάλι δύσκολα, τη στιγμή που στο τραπέζι παραμένει η επιβολή «τοπικών lockdown» σε περιοχές όπου υπάρχει έξαρση του ιού.
Σε κάθε περίπτωση, τα μόνα «όπλα» που διαθέτουν αυτή τη στιγμή κυβέρνηση και επιστήμονες  για να παρακολουθούν την πορεία της covid είναι τα self test και οι εμβολιασμοί.
Οι εμβολιασμοί είναι άλλωστε και το απόλυτο στοίχημα, καθώς αν οι πολίτες σπεύσουν να εμβολιαστούν τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο, τότε προφανώς και θα αποκλειστεί το σενάριο ενός νέου πισωγυρίσματος, ενός νέου κύματος μέσα στο καλοκαίρι.
Για αυτόν άλλωστε το λόγο, η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει από την Παρασκευή 21/5 την πλατφόρμα για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα των 40 – 44 ετών, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και οι ηλικίες 30 – 40 ετών, οι οποίοι μέχρι πρότινος μπορούσαν να εμβολιαστούν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ επιταχύνει και το πρόγραμμα για τον κατ' οίκον εμβολιασμό.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 381.266, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.534 θάνατοι.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 19/5 οι ασιατικές αγορές, με την ανησυχία για την αύξηση του πληθωρισμού και τη νέα έξαρση της πανδημίας σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν βαραίνουν το κλίμα στις αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,28%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,51% και ι δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,9%.
Οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ και στη  Ν. Κορέα είναι κλειστές λόγω αργίας.

Ισχυρές πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται σήμερα 19/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επέστρεψε η ανησυχία για τον πληθωρισμό.
Σο 1,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,6% από 1,3%, ενώ τον Απρίλιο του 2020 είχε διαμορφωθεί στο 0,3%.
To Λουξεμβούργο κατέγραψε τον υψηλότερο δείκτη τιμών καταναλωτή, στο 3,3%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ελλάδα (-1,1%), την Πορτογαλία (-0,1%) και τη Μάλτα (+0,1%).
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 2%.
Υπερδιπλασιάστηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Απρίλιο στο 1,5% τον Απρίλιο, μετά από αύξηση 0,7% τον Μάρτιο, με την Τράπεζα της Αγγλίας να ελπίζει ότι πρόκειτι για μια προσωρινή αύξηση καθώς η οικονομία ανακάμπτει από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, με τους επενδυτές να αναζητούν περαιτέρω στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία κινείται στο -2%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,9%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,9%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,6% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -1,5%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,3%, ο S&P 500 στο -1,3%, ο Nasdaq στο -1% και το ETF GREC στο -1,97% ( 28,37 δολ. ).

Πιέσεις στις τράπεζες με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
 
Πτωτικά έκλεισαν οι τράπεζες, με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα και παρά την προσπάθεια ενδοσυνεδριακά να περιορίσουν τις απώλειες .
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3990 ευρώ, με πτώση -4,42% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,19 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,26 ευρώ, με πτώση -3,41%, με όγκο 12,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,95 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,57 ευρώ, με πτώση -2,48% με όγκο 2,6 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,96 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 11/5/2021 στα 0,0918 ευρώ ή 1,5110 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,77 ευρώ, με πτώση -2,09% με όγκο 12,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9780 ευρώ, με πτώση -0,41% με κεφαλαιοποίηση 436 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1440 ευρώ, με πτώση -0,69%, με όγκο 635 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 66 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,26 ευρώ, με άνοδο +0,26% και  κεφαλαιοποίηση 303 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε μέτρια επίπεδα, ανα εξαιρέσουμε τα πακέτα του ΟΤΕ.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Motor Oil, ΔΕΗ, Viohalco ...
Στον αντίποδα, με οριακή άνοδο έκλεισαν μόνο Τιτάν και Τέρνα Ενεργειακή.
Η Coca Cola έκλεισε στα 28,95 ευρώ, με πτώση -1,16% και κεφαλαιοποίηση στα 10,73 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,20 ευρώ, με πτώση -2,74% και αποτίμηση 6,53 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,72 ευρώ, με πτώση -3,33% και αποτίμηση 2,02 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,63 ευρώ, με πτώση -1,5% και κεφαλαιοποίηση 610 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,06 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 4,12 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,38 ευρώ, με άνοδο +0,35% και κεφαλαιοποίηση 1,43 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,13 ευρώ, με πτώση -2,85% και κεφαλαιοποίηση 1,87 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,31 ευρώ, με πτώση -3,65% και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,65 ευρώ, με πτώση -2,33% και κεφαλαιοποίηση 2,09 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,90 ευρώ, με πτώση -1,91% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,47 ευρώ, με πτώση -4,29% και κεφαλαιοποίηση 902 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,39 ευρώ, με πτώση -1,35% και κεφαλαιοποίηση 229 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0262 ευρώ, με πτώση -2,6% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ..

Πιέσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,08% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -4 μονάδες βάσης

Μετά τα συνεχή ιστορικά χαμηλά σε αποδόσεις και τις επακόλουθες ρευστοποιήσεις, η ελληνική αγορά ομολόγων έχει επανακαθορίσει τον κίνδυνο χώρας οδηγώντας σε άνοδο τις αποδόσεις.
Δεν δικαιολογούνταν οι αποδόσεις των ομολόγων σε τέτοια επίπεδα και οι υψηλότερες αποδόσεις είναι πιο ρεαλιστικές.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,08% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,12%.
Οι πιέσεις που ασκούνται ειδικά στα αμερικανικά ομόλογα προκαλούν πιέσεις και στην Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,08% με το αμερικανικό 10ετές 1,64% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -4 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 47 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση τιμή 96,94 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,06% με απόδοση αγοράς 1,08% με απόδοση πώλησης 1,07%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 118 μονάδες βάσης από 116 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 82 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,82% ή 82 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Πιέσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Πιέσεις καταγράφονται και σήμερα στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης απόρροια της ανόδου της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 19 Μαΐου του 2021στο 1,12%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 19/5/2021 στο -0,10% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,32% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,61% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,61% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,12% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,60%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης