Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Καταρρέει το Bitcoin, λόγω Κίνας, Musk, στο -50% σε 5 μέρες - Κραχ σε όλα τα κρυπτονομίσματα, απώλειες 1 τρισ. από 14/5

Καταρρέει το Bitcoin, λόγω Κίνας, Musk, στο -50% σε 5 μέρες - Κραχ σε όλα τα κρυπτονομίσματα, απώλειες 1 τρισ. από 14/5
Απώλειες άνω του 30% για όλα σχεδόν τα κρυπτονομίσματα, επηρεάζονται και οι αγορές μετοχών παγκοσμίως

(upd 8) Έως τα επίπεδα των 30.000 δολαρίων υποχώρησε στις 19 Μαίου 2021 το bitcoin για να ανακάμψει στην συνέχεια στα 39.000 δολάρια καθώς οι ανακοινώσεις για περαιτέρω περιορισμούς στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων στην Κίνα προστέθηκαν στις προηγούμενες ανησυχίες που προκλήθηκαν από τα tweets του επικεφαλής της Tesla, Elon Musk.
Το Bitcoin, το μεγαλύτερο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα στον κόσμο, υποχωρούσε περίπου 27% στα 35 χιλ δολάρια, ακόμη και κάτω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών, εντείνοντας τις απώλειες στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων στο 1 τρισ. δολάρια από τις 14 Μαϊου 2021.
Να σημειωθεί ότι η συνολική αγορά κρυπτονομσιμάτων είχε βρεθεί στα 2,49 τρισεκ. δολάρια για να υποχωρήσει στις 19 Μαίου 2021 στα 1,6 τρισεκ. δολάρια.
Το Bitcoin βρίσκεται χαμηλότερα 50% από το υψηλό του έτους των 64.895,22 δολ. που βρέθηκε στις 14 Απριλίου.
Το Ethereum το νόμισμα που συνδέεται με το δίκτυο blockchain ethereum, υποχωρησε περίπου 38% στα 2.600 δολάρια.
1200x-1.jpg

BitggggggBN.jpg
Τριγμοί και στις διεθνείς αγορές

Η κατάρρευση της αγοράς κρυπτονομισμάτων, σε συνδυασμό με τους φόβους για τον πληθωρισμό, προκαλεί τριγμούς στις διεθνείς αγορές.
Δεν είναι λίγοι άλλωστε οι αναλυτές που θεωρούν ότι η έκθεση μεγάλων κεφαλαίων στην αγορά κρυπρογράφησης δεν μπορεί να εκτιμηθεί, καθώς δεν υπάρχουν κανόνες διαφάνειας, επομένως δεν μπορούν να εκτιμηθούν και οι προεκτάσεις ενός κραχ.
Το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι από την εν λόγω αγορά έχουν χαθεί ήδη 1 τρισ. δολάρια.
Την ίδια ώρα, επέστρεψε η ανησυχία για τον πληθωρισμό, μετά τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στη Βρετανία, καθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή υπερδιπλασιάστηκε στο 1,5% τον Απρίλιο.
Στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 1,6%, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Το ενδιαφέρον στρέφεται και στη δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Federal Reserve, με τους επενδυτές να αναζητούν περαιτέρω στοιχεία για τον πληθωρισμό και τη νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών.


Η αγορά κρυπτογράφησης έχασε 500 δισ. δολάρια μέσα σε 24 ώρες


Σχεδόν τρια ελληνικά ΑΕΠ, ήτοι πάνω από 500 δισ. δολάρια έχασε η αγορά της κρυπτογράφησης μέσα σε 24 ώρες.
Και οι λόγοι είναι δύο: Η αναστολή των πληρωμών σε bitcoin από την Tesla και την απαγόρευση της Κίνας στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες πληρωμών να παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, σε συνδυασμό με μια προειδοποίηση προς τους επενδυτές για κερδοσκοπικές συναλλαγές.

Συνεχίζεται το sell off στο bitcoin

Από τη στιγμή που ο Elon Musk ανακοίνωσε ότι η Tesla δεν θα δέχεται πια bitcoin ως μέσο πληρωμών για τα αυτοκίνητά της, στις 12 Μαΐου 2021, το bitcoin έχει χάσει σχεδόν 40%.
Από το ιστορικό υψηλό των 64,8 χιλ. δολάρια, σήμερα βρίσκεται κοντά στις 30 χιλ. δολάρια.
Και αυτή η ανακοίνωσε προκάλεσε ένα sell off σε όλη την αγορά κρυπτογράφησης, η οποία έχασε σχεδόν 500 δισ. δολάρια μέσα σε 24 ώρες.
Βέβαια, το Bitcoin εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο κατά 30% από την αρχή του έτους και πάνω από 300% τους τελευταίους 12 μήνες.


Το "χτύπημα" της Κίνας

Λίγες ημέρες μετά τις ανακοινώσεις της Tesla, η Κίνα ανακοίνωσε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες πληρωμών να μην παρέχουν υπηρεσίες που σχετίζονται με συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, σε συνδυασμό με μια προειδοποίηση προς τους επενδυτές για κερδοσκοπικές συναλλαγές.
Η σκληρή γραμμή της Κίνας στα ψηφιακά νομίσματα δεν είναι νέα.
Το 2017, οι αρχές έκλεισαν τις τοπικές πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων και απαγόρευσαν τις λεγόμενες αρχικές προσφορές νομισμάτων (ICO), έναν τρόπο για τις εταιρείες στο χώρο να συγκεντρώσουν χρήματα μέσω της έκδοσης νέων ψηφιακών μαρκών.
Οι traders στην Κίνα κάποτε αντιπροσώπευαν ένα τεράστιο μερίδιο της αγοράς bitcoin, αλλά μετά την καταστολή, η επιρροή τους μειώθηκε σημαντικά.

Πλήγμα για όλα τα κρυπτονομίσματα

Άλλα κρυπτονομίσματα δέχτηκαν επίσης ένα κύμα πωλήσεων.
Το Ether, το ψηφιακό νόμισμα που τροφοδοτεί το blockchain Ethereum, υποχωρεί σχεδόν 38% στα 2 χιλ. δολάρια, ενώ το Dogecoin, ένα κρυπτονόμισμα που ξεκίνησε ως αστείο και στηρίχθηκε από τον Musk, μειώθηκε κατά 43% στα 0,27 δολάρια.
Περίπου 500 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν εξαλειφθεί ολόκληρη η αξία της αγοράς κρυπτογράφησης σε 24 ώρες.

Φυσιολογική η διόρθωση;

Σύμφωνα με τον Vijay Ayyar, επικεφαλής επιχειρηματικής ανάπτυξης του κέντρου κρυπτογράφησης Luno, δήλωσε ότι η πτώση 30% έως 40% είναι «φυσιολογική» κατά τη διάρκεια των ανοδικών κύκλων του bitcoin.
«Αυτό λοιπόν είναι πολύ αναμενόμενο αφού φτάσαμε στα 64 χιλ. δολάρια», είπε.

JP Morgan: Η εύλογη αξία του Bitcoin είναι στα 35.000 δολάρια - Οι θεσμικοί επιλέγουν χρυσό

Στα 35.000 δολάρια τοποθετεί την εύλογη αξία του Bitcoin η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan, εν μέσω κατάρρευσης της αγοράς κρυπτονομισμάτων, με τους θεσμικούς να προτιμούν εντέλει ETF χρυσού.
Η οπισθοχώρηση των θεσμικών, αν μη τι άλλο, δεν προκαλεί έκπληξη.
Και σίγουρα, η JP Morgan πιστεύει ότι και στο μέλλον θα υπάρξει μείωση ανοικτών θέσεων από crypto funds και CTAs.
«Είναι πολύ πιθανό ότι momentum traders όπως τα CTAs και τα crypto funds να κρύβονταν εν μέρει πίσω από τη διόρθωση του περασμένου μήνα», «προσθέτοντας ότι το “σήμα τάσης” για το bitcoin βραχυπρόθεσμα κατευθύνθηκε προς την αρνητική περιοχή για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, όπως φαίνεται στο σχήμα 2».
jpm_isntitutional_puke_1.jpg
Ίσως η πιο αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι η εκτίμηση του fair value, ήτοι της εύλογης αξίας του Bitcoin.
«Το μοντέλο εύλογης αξίας για bitcoin δείχνει υπέρβαση της αποτίμησης.
Η τρέχουσα εύλογη αξία μας για το bitcoin, με βάση την αναλογία μεταβλητότητας bitcoin προς χρυσό (περίπου x4) αντιστοιχεί στο 1/4 των 140 χιλιάδων δολαρίων ή 35 χιλιάδων δολαρίων.
Τα 140 χιλιάδες δολάρια είναι η ισοδύναμη τιμή του bitcoin προς τις επενδύσεις χρυσού (περίπου 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια αυτή τη στιγμή).
Αυτή η τιμή θα πρέπει να θεωρηθεί μακροπρόθεσμος θεωρητικός στόχος, εφόσον υπάρξει σύγκλιση της μεταβλητότητας του bitcoin με εκείνη του χρυσού και εξισωθεί η κατανομή του bitcoin με αυτήν του χρυσού σε ό,τι αφορά τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Είναι περιττό να πούμε ότι μια τέτοια σύγκλιση ή εξίσωση μεταβλητότητας ή κατανομής είναι απίθανη στο εγγύς μέλλον.
jpm_vol_ratio_1.jpg
Προσοχή από 5 επενδυτικούς οίκους για τα κρυπτονομίσματα

Η πρόσφατη αστάθεια των τιμών του bitcoin που προκάλεσε ο Elon Musk της Tesla έχει δημιουργήσει νέες αμφιβολίες μεταξύ των διαχειριστών θεσμικών κεφαλαίων σχετικά με το μέλλον των κρυπτονομισμάτων ως κατηγορία στοιχείων ενεργητικού.
Η UBS Wealth Management, η Pimco, η T Rowe Price και η Glenmede Investment Management ήταν από τις εταιρείες που εξέφρασαν επιφυλάξεις τις τελευταίες ημέρες σχετικά με το δυναμικό των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα.
Η αναταραχή ήρθε αφού ο επικεφαλής της Tesla είπε ότι δεν θα δέχεται πλέον πληρωμές σε bitcoin για τα ηλεκτρικά οχήματά του λόγω των περιβαλλοντικών ανησυχιών, με τον Musk να έχει σταματήσει και τα memes για το dogecoin.

Οι κανόνες των επενδύσεων

«Η στάση μας με τους πελάτες είναι ο κανόνας των 10 ποδιών: μείνετε μακριά από αυτό», δήλωσε ο Jason Pride, διευθύνων σύμβουλος της Glenmede.
"Δεν νομίζω ότι η Fed και άλλοι ρυθμιστές είναι οπαδοί της τρέχουσας δομής της αγοράς των κρυπτονομισμάτων", πρόσθεσε.
Ο Rob Sharps, πρόεδρος και επικεφαλής επενδύσεων στην T Rowe Price, δήλωσε στους Financial Times: «Η Crypto αγορά έχει αντίκτυπο στις κεφαλαιαγορές, με αποτέλεσμα οι εντολές που διαχειριζόμαστε για τους πελάτες να μην είναι κατάλληλες για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.
Αναγνωρίζουμε το υψηλό επίπεδο κερδοσκοπίας σε αυτόν τον χώρο", ανέφερε.

Έντονη μεταβλητότητα

Επισημαίνοντας την ακραία μεταβλητότητα, το bitcoin έφτασε στα επίπεδα των 44.000 δολαρίων τη Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021, χάνοντας περίπου 20.000 δολάρια από το υψηλό ρεκόρ που σημείωσε μόλις πριν από ένα μήνα.
Η τελευταία αναταραχή προκλήθηκε από τον Musk που φαίνεται να υπονόησε στο Twitter ότι η Tesla έχει ή θα πουλήσει το μερίδιο που έχει συσσωρεύσει στο bitcoin.
Αργότερα διευκρίνισε ότι η αυτοκινητοβιομηχανία «δεν έχει πουλήσει κανένα bitcoin».
Το bitcoin έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να εξετάζουν επίσης εάν θα εγκρίνουν χρηματικά κεφάλαια ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.
Ωστόσο, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων λένε ότι εντοπίζουν ενδείξεις ότι τα κρυπτονομίσματα δεν θα γίνουν λιγότερο ασταθή με την πάροδο του χρόνου ή θα προσφέρουν στους επενδυτές αντιστάθμιση έναντι αναταραχής ή πληθωρισμού μετοχών.
«Η μεταβλητότητα των crypto είναι στρατοσφαιρικά υψηλή και συχνά βλέπουμε ότι, όταν οι μετοχές υποχωρούν, το ίδιο ισχύει και για το bitcoin και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι καλός διαφοροποιητής χαρτοφυλακίου», δήλωσε ο Pride.
Ο Nicholas Johnson, διευθυντής χαρτοφυλακίου στην Pimco, αντιμετώπισε προβλήματα με τους υποστηρικτές του bitcoin που το επαίνεσαν ως καταφύγιο πληθωρισμού μετά την άνοδο των τιμών, ενώ ο χρυσός υποχώρησε.
«Αυτή η ιδέα ότι τα crypto είναι ένα περιουσιακό στοιχείο πληθωρισμού είναι περίεργη», είπε.
«Τα περιουσιακά στοιχεία του πληθωρισμού είχαν χαμηλή απόδοση τα τελευταία χρόνια, ενώ τα κρυπτονομίσματα τα πήγαν πολύ καλά.
Οι άνθρωποι ψάχνουν έναν λόγο για να δικαιολογήσουν γιατί η κρυπτογράφηση ανέβηκε", πρόσθεσε.


Εντείνονται οι ανησυχίες

Οι ανησυχίες σχετικά με τα κρυπτονομίσματα επιδεινώθηκαν περαιτέρω αυτήν την εβδομάδα όταν ένας κορυφαίος ρυθμιστής των ΗΠΑ προειδοποίησε τους επενδυτές ότι η αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων με έκθεση σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin "είναι μια εξαιρετικά κερδοσκοπική επένδυση" - και προειδοποίησε τα αμοιβαία κεφάλαια ότι θα υπόκεινται σε έντονο έλεγχο της εμπλοκής τους με την κρυπτογράφηση.
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Επενδύσεων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δήλωσε: "Η επένδυση στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin θα πρέπει να επιδιώκεται μόνο από αμοιβαία κεφάλαια με κατάλληλες στρατηγικές που υποστηρίζουν αυτόν τον τύπο επενδύσεων και με πλήρη αποκάλυψη σημαντικών κινδύνων."
"Αναμένουμε πιο αυστηρούς πολιτικούς και ρυθμιστικούς ελέγχους για την κρυπτογράφηση καθώς γίνεται πιο mainstream", ανέφερε η UBS Wealth Management, προσθέτοντας ότι η μεταβλητότητα των τιμών που ακολούθησε την ανακοίνωση της Tesla "επισημαίνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες εάν αναλάβουν την έκθεση κρυπτογράφησης στον ισολογισμό τους".
Ο Tom Jessop, επικεφαλής των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων της Fidelity, ο οποίος ήταν πιο θετικός στα κρυπτονομίσματα, προειδοποίησε ωστόσο ότι τέτοιες επενδύσεις ήταν ακόμη στο αρχικό στάδιο της ανάπτυξης.
"Αναφερόμαστε στο bitcoin ως ένα φιλόδοξο στοιχείο αξίας.
Αυτή τη στιγμή όμως είναι ένας έφηβος όσον αφορά την ανάπτυξή του λόγω της υπερβολικής αστάθειας", είπε.
"Ορισμένοι επενδυτές είναι πρόθυμοι να αποδεχθούν την αστάθεια καθώς βλέπουν το bitcoin ως μια μακροπρόθεσμη ευκαιρία επιχειρηματικού κινδύνου".
Η Fidelity παρέχει μια υπηρεσία μεσιτείας που επιτρέπει σε περισσότερους από 100 θεσμικούς επενδυτές, όπως τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και τα οικογενειακά γραφεία να αγοράζουν κρυπτονομίσματα και να τους προσφέρουν υπηρεσίες θεματοφυλακής.
Η εταιρεία έχει ένα μικρό αμοιβαίο κεφάλαιο που επενδύει σε ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία για πελάτες και έχει υποβάλει αίτηση στη SEC για να ξεκινήσει ένα ETF για bitcoin.
Ακόμα κι αν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων αποφεύγουν την κρυπτογράφηση, οι μεταβολές στις αποτιμήσεις τους αποτελούν ανησυχία για τον κλάδο, λόγω της αυξανόμενης δύναμης των traders λιανικής να προκαλούν αστάθεια στην αγορά μετοχών, γνωστή ως «φαινόμενο υποκατάστασης».
«Το να βλέπεις τι κάνουν οι επενδυτές λιανικής είναι εξίσου σημαντικό με τη ροή ομολόγων προς τους διαχειριστές», δήλωσε ο Viraj Patel, αναλυτής της Vanda Research.
"Ρωτούν, εάν οι millennials αγοράζουν bitcoin, αυτό σημαίνει ότι πρόκειται να σταματήσουν να αγοράζουν μετοχές υψηλών beta στις ΗΠΑ;"

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης