Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Μεταβλητότητα διεθνώς λόγω πληθωρισμού, το ΧΑ +0,53% στις 899 μον. – Με ΔΕΗ +4%, αντέχουν οι τράπεζες

Μεταβλητότητα διεθνώς λόγω πληθωρισμού, το ΧΑ +0,53% στις 899 μον. – Με ΔΕΗ +4%, αντέχουν οι τράπεζες
Ο Γενικός Δείκτης επαναπροσέγγισε τις 900 μονάδες ενώ κατάφερε ενδοσυνεδριακά να διατηρήσει την πρώτη στήριξη των 880 – 870 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 899 μονάδες από 880 μονάδες χαμηλό ημέρας, με μεικτά πρόσημα στις τράπεζες και έχοντας περιορίσει τις αρχικές πιέσεις έως -4% ενώ επιλεκτικές τοποθετήσεις σημειώθηκαν σε μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με την ΔΕΗ να ξεχωρίζει στο +4,07%.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +1,27% και Alpha Bank +0,16% ενώ με απώλειες Eurobank -2,21% και Εθνική -1,36%.

Το άλμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ προκαλεί νευρικότητα στις διεθνείς αγορές, καθώς ενισχύεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων.
Εν τω μεταξύ, μετά από τις αρχικές πιέσεις που ξεπέρασαν το -2% ανοδικά επιχειρούν και οι ευρωαγορές, με τον Dax στη Γερμανία σε θετικό πρόσημο, και την Wall Street  ανοδικά με τον Nasdaq +1,6% μετά και την χθεσινή  βουτιά του -2,67% ...ενώ στην αγορά ομολόγων συνεχίζονται οι πωλήσεις, με το 10ετες ελλληνικό ομόλογο στο 1,06%.
Πτωτικά έκλεισε και η Attica Bank -6,67% από χαμηλό ενδοσυνεδριακό -13,33% συνεχίζοντας τις κερδοσκοπικές κινήσεις.
Σημειώνεται ότι το τελευταίο διήμερο καταγράφει κέρδη πλησίον του +30% παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε καθεστώς default δηλαδή η τράπεζα έχει τυπικά και ουσιαστικά χρεοκοπήσει.
Τα καλά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου που ανακοινώνονται από τις εισηγμένες εταιρείες μπορούν να στηρίξουν την αγορά διατηρώντας τις επιλεκτικές τοποθετήσεις , ωστόσο οι ανησυχίες από την αύξηση του πληθωρισμού μειώνουν την διάθεση για ανάληψη περαιτέρω ρίσκου.
Ο Γενικός Δείκτης επαναπροσέγγισε τις 900 μονάδες ενώ ενδοσυνεδριακά διατήρησε την πρώτη στήριξη των 880 – 870 μονάδων.
Η εγχώρια αγορά παραμένει πλησίον στο ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με τις συναλλαγές να έχουν ανεβάσει ταχύτητα....ωστόσο έχουμε επισημάνει ότι η περαιτέρω άνοδος θα επιτευχθεί με την προϋπόθεση να μην έχουμε βίαιη διόρθωση στις διεθνείς αγορές, καθώς το ελληνικό  χρηματιστήριο είναι μια μικρή αγορά και δεν θα μπορέσει να διαφοροποιηθεί και θα ακολουθήσει την κατολίσθηση.

Τραπεζικά νέα  

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε κυβερνητικούς παράγοντες, τον πρωθυπουργό, αρμόδιους υπουργούς να αναφέρονται στην εξυγίανση των ελληνικών τραπεζών και να προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα ευφορίας ενόψει της ανάκαμψης που έρχεται…
Είναι προφανές ότι όπως έχουμε αναλύσει πολύ διεξοδικά, η μεγαλύτερη πραγματική μεταρρύθμιση που έχει αποτελέσματα από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι ο Ηρακλής και οι τιτλοποιήσεις με τις παρεχόμενες κρατικές εγγυήσεις καθώς τα NPEs από 106 δισεκ. πριν λίγα χρόνια θα υποχωρήσουν στα 15 δισεκ. προσεχώς
Θα πρέπει να δοθούν τα εύσημα στον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ζαββό ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία και υποστήριξε ένθερμα την λύση των κρατικών εγγυήσεων με τον Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 και ευτυχώς που η  κυβέρνηση δεν έκανε το εγκληματικό λάθος να ενεργοποιήσει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για την bad bank, για την κακή τράπεζα.
Όμως όλα αυτά έχουν ένα κόστος οπότε ναι η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να επιταχύνει την εξυγίανση των τραπεζών έκανε λάθη και πήρε αχρείαστα ρίσκα και ζημίες…πέραν από την σωστή στρατηγική που ακολουθεί...
Αρχικά, η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς ήταν επιτυχημένη επειδή βρέθηκαν τα 1,38 δισεκ. κεφάλαια οπότε με όρους κεφαλαιακής επάρκειας επιδρά θετικά στην τράπεζα… αλλά από την άλλη  το ελληνικό δημόσιο έχασε πάνω από 3 δισεκ. ενώ κερδισμένος βγήκε ο Paulson, ελέγχοντας την Πειραιώς.
Συνεχίζοντας, η Attica bank μετά την αποκάλυψη  ότι έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια αν και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για το bankingnews… εμείς το αποκαλύψαμε έγκαιρα, σχεδιάζουν dilution 60% στους βασικούς παλαιούς μετόχους και ενεργοποίηση του νόμου για το DTC την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση ύψους 421 εκατ ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με ΔΕΗ +4,07%, ΕΛΠΕ +2,3%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,28%... ενώ υποχώρησαν Viohalco -2,35%, Aegean -2,17%....
Στο επίκεντρο βρέθηκε ο Ελλάκτωρας +2,1% από +4,49% υψηλό ημέρας,  καθώς μετά από αρκετές ανακοινώσεις και παρατάσεις, η Reggeborgh Invest ανακοίνωσε την πρόθεση να αποκτήσει είτε όλο το ποσοστό του Λ.Μπόμπολα δηλαδή το 12,5%, είτε μέρος αυτού με την συναλλαγή να ολοκλήρώνετα έως τα τέλη Μαΐου.
Ήπια πτωτικά έκλεισε ο Τιτάνας -0,70% ενώ σύμφωνα με σημερινά 13/5 αποτελέσματα του α' 3μηνου του 2021, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους βελτιώθηκαν κατά 31 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 15,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημίας 15,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020, χάρη στα βελτιωμένα λειτουργικά κέρδη, τα χαμηλότερα έξοδα χρηματοδότησης και τα κέρδη από συναλλαγματικές διαφορές.

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων

Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 13/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το άλμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ προκαλεί τριγμούς στις διεθνείς αγορές, καθώς ενισχύεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,06% και το ιταλικό 10ετές στο 1,03% και με το μεταξύ τους spread στις 3 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 81 μονάδες ή 0,82% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -2,34% και τον Γενικό Δείκτη στο -1,11%.
Περί τις 11:00 εντάθηκαν οι τραπεζικές πιέσεις και σε συνδυασμό με την πτώση των μη τραπεζικών blue chips....ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -2,99% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,64%.
Περί τις 16:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Alpha Bank +3,21% και Πειραιώς +1,77%  αλλά και σε επιλεγμένες μη τραπεζικές  μετοχές του FTSE 25, με ΔΕΗ +4,18%, ΟΤΕ +2,22%. ..  ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,39% και ο Γενικός Δείκτης στο +1%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,53% στις 899 μονάδες έχοντας υψηλό στις 903,67 μονάδες και χαμηλό 880,03  μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips..
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 90 εκατ. ευρώ, ο όγκος 46 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 34 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 2,85 εκατ. ευρώ και όγκου 1,84 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Πειραιώς διακίνησε 1,31 εκατ. τεμάχια αξίας 2,1 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank 500 χιλ. τεμάχια αξίας 643 χιλ. ευρώ.
Τα ΕΧΑΕ 27 χιλ. τεμάχια αξίας 112 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης επαναπροσέγγισε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, με πρώτη αντίσταση τις 920 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι 1000 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  880 - 870 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή στήριξη των 850 μονάδων.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 583 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 580 - 570 μονάδες και  ακολουθούν οι 550  μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 600 μονάδες και ακολουθούν οι 640 – 650 μονάδες.

Οι εξελίξεις στον Ελλάκτωρα

Έως τα τέλη Μαϊου, ήτοι μέσα σε δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες από τις 7 Μαϊου 2021, θα προχωρήσει η Reggeborgh Invest στην αγορά της συμμετοχής του Λεωνίδα Μπόμπολα στον Ελλάκτωρ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το bankingnews.gr
Όπως ανακοίνωσε ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh θα αποκτήσει τις μετοχές του δικαιώματος προαίρεσης (call option shares), ήτοι 26.882.023 μετοχές ή το 12,51% του Ελλάκτωρ, που ανήκουν στον Λεωνίδα Μπόμπολα.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στην ανακοίνωση η Reggeborgh αναφέρει ότι οι παράμετροι της συναλλαγής θα οριστικοποιηθούν (όπως ο οριστικός αριθμός των μετοχών που θα πωληθούν) και μπορεί να είναι διαφορετικές από τις διειλημμένες, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο να μην ασκηθεί το σύνολο των δικαιωμάτων προαίρεσης.

 Οι εξελίξεις στην Εθνική - Ώθηση στην μετοχή η μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ

Η μετοχή της Εθνικής τράπεζας… έχει κολλήσει στην ζώνη των 2,5 ευρώ ή 2,35 δισεκ. ευρώ συνολική χρηματιστηριακή αξία.
Λανθασμένα κάποιοι είχαν υποστηρίξει ότι η Εθνική θα εντασσόταν στον δείκτη Standard της Morgan Stanley Capital International.
Υπήρχαν πολλοί λόγοι  για τους οποίους δεν αναβαθμίστηκε από την MSCI, με τον βασικό λόγο  το free float το γεγονός ότι η παρουσία ενός παθητικού μετόχου του ΤΧΣ με ποσοστό 40,3% λειτουργεί ανασταλτικά.
Ο πιο σημαντικός μελλοντικός καταλύτης που θα επιδρούσε καίρια στην συμπεριφορά της μετοχής και θα έδινε αέρα ανάκαμψης στην χρηματιστηριακή αξία είναι η μείωση του ποσοστού του δημοσίου…
Ήδη στην Εθνική Τράπεζα έχουν σοβαρές επενδυτικές θέσεις οι εξής επενδυτές΄.
 .  Η Blackrock με ποσοστό 4,9%
 .  Η Norges Bank Investment Management με ποσοστό 2,39% το οποίο διαχειρίζεται 1,23 τρισεκ. δολάρια.
 . Το Massachusetts MFS Investment Management με ποσοστό 0,65% το οποίο είναι επενδυτικό ταμείο από την Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και διαχειρίζεται 530 δισεκ. υπό διαχείριση κεφάλαια.
 .  Το Vanguard από την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ με ποσοστό 1,86% στην Εθνική. Το Vanguard διαχειρίζεται 7,2 τρισεκ. δολάρια.
 .  Θέση στην Εθνική κατέχει και η Alpha bank asset management με ποσοστό 1,38%.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η Blackrock, το Norges Bank Investment Management και το MFS Investment Management από την Μασαχουσέτη θα ήθελαν να αυξήσουν το ποσοστό τους στην Εθνική οπότε θα μπορούσε το placement του 20% των μετοχών της Εθνικής που θα πραγματοποιηθεί με διεθνές και ελληνικό βιβλίο προσφορών να καλυφθεί πλήρως.
Σημειώνεται ότι με το placement δεν μεταβάλλονται τα κεφάλαια της Εθνικής.
Τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα αφορούν την επένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ωστόσο η Εθνική θα κερδίσει περισσότερους ξένους επενδυτές, μεγαλύτερη διασπορά μετοχών – free float – εξέλιξη που θα επιδράσει και στις μελλοντικές αποφάσεις της MSCI.
Για την Εθνική Τράπεζα μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ θα είναι μια θετική εξέλιξη για την αποτίμηση… θα μπορούσε να την αυξήσει κατά 300-400 εκατ ευρώ από τις τρέχουσες τιμές.

 Η επικαιρότητα

Στον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 – 15 ετών με το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech προχωρούν από σήμερα 13/5 οι ΗΠΑ, τη στιγμή που μια σειρά από Πολιτείες θεσπίζουν οικονομικά κίνητρα και έπαθλα σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των πολιτών προκειμένου να εμβολιαστούν.
Στην Αγγλία τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν μειωθεί τουλάχιστον στο μισό σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο χάρη στην επιτάχυνση των εμβολιασμών, αν και εκφράζεται προβληματισμός για τον εντοπισμό κρουσμάτων της ινδικής παράλλαξης, που πλέον αντιμετωπίζεται και ως απειλή για το επικείμενο άνοιγμα στις 17/5..
Την ίδια στιγμή, βρετανική μελέτη έδειξε πως δεν υπάρχει θέμα ασφαλείας από την ανάμειξη δύο διαφορετικών εμβολίων – πρώτη δόση με Pfizer, δεύτερη με AstraZeneca ή και το αντίστροφο -, αν και όπως αναφέρεται αυξάνεται η συχνότητα των ήπιων έως και μέτριων συμπτωμάτων από τις παρενέργειες των εμβολίων.
Στην Ελλάδα, μετά από περίπου 190 ημέρες ημέρες περιοριστικών μέτρων  επιτρέπονται οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, καταργούνται τα sms για τις μετακινήσεις ενώ περιορίζεται και ο χρόνος απαγόρευσης της κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες (00:30 με 05:00 το πρωί).
Παράλληλα από αύριο 14/5 ανοίγει ο τουρισμός, τα μουσεία ενώ και το λιανεμπόριο θα λειτουργεί κανονικά χωρίς τις μεθόδους του click away και του click inside.
Κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι μην υπάρξει άλλο πισωγύρισμα και να προχωρήσουν σε νέες άρσεις περιορισμών, όπως π.χ. για τη λειτουργία των γυμναστηρίων, η μουσική στην εστίαση ή το άνοιγμα του κλάδου των δεξιώσεων γάμων και βαπτίσεων.
Για την επίτευξη αυτού του στόχου η κυβέρνηση ποντάρει ιδιαίτερα στους εμβολιασμούς που θα γίνουν κατά τη διάρκεια του Μαΐου και του Ιουνίου, όταν και εκτιμάται πως θα έχει διαμορφωθεί ένα τείχος ανοσίας στο 50% του πληθυσμού καθώς και στο εργαλείο των self test προκειμένου να προχωρά σε πιο ασφαλή «ανοίγματα» και άρση μέτρων.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 369.554, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.211 θάνατοι.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 13/5 οι ασιατικές αγορές, μετά την εκτόξευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τους δείκτες να υποχωρούν σε χαμηλά επτά εβδομάδων, ακολουθώντας την πτωτική πορεία της Wall Street.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -2,49%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο +0,96%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,67% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,25%.

Μεταβλητότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Έντονη μεταβλητότητα καταγράφεται σήμερα 13/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, έχοντας περιορίσει τις αρχικές ισχυρές πιέσεις που ξεπέρασαν το -2%, μετά το άλμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ, καθώς ενισχύεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων
Σημειώνεται ότι στο 4,2% εκτινάχθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2021, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εξέλιξη η οποία ενισχύει τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις επόμενες κινήσεις της Fed.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, το άλμα στον πληθωρισμό σε αυτά τα επίπεδα, οφείλεται στο άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας μετά το lockdown.
Οι αξιωματούχοι της Fed επιμένουν ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι προσωρινή και εκτιμούν ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν μόλις περιοριστεί η πανδημία και ανακάμψει σε ένα βαθμό η παγκόσμια οικονομία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία κινείται στο +0,30%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,30%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,30% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,50%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +1,4%, ο S&P 500 στο +1,4%, ο Nasdaq στο +1,5% και το ETF GREC στο +1,93% (28,83 δολ. ).

 Μεικτές τάσεις στις τραπεζικές μετοχές με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι τράπεζες μετά τις αρχικές απώλειες που έφτασαν το -4% με την συναλλακτική δραστηριότητα σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,53 ευρώ, με πτώση -1,36% με όγκο 3,06 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,28 ευρώ, με άνοδο +0,16%, με όγκο 9,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,60 ευρώ, με άνοδο +1,27% με όγκο 7,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2 δισεκ. ευρώ
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 11/5/2021 στα 0,0918 ευρώ ή 1,5110 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,7950 ευρώ, με πτώση -2,21% με όγκο 12,7 εκατ. εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,95 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9960 ευρώ, με άνοδο +2,67% με κεφαλαιοποίηση 444 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1680 ευρώ με πτώση -6,67% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,32 ευρώ, με πτώση -0,13% και  κεφαλαιοποίηση 302 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές - Ξεχώρισε η ΔΕΗ +4%

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η ΔΕΗ και ακολούθησαν ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Viohalco -2,35%, Aegean, Φουρλής ...
H Coca Cola έκλεισε στα 29,39 ευρώ, με άνοδο +1% και κεφαλαιοποίηση στα 10,89 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,4550 ευρώ, με άνοδο +0,31% και αποτίμηση 6,65 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,21 ευρώ, με άνοδο +4,07% και αποτίμηση 2,14 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,66 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση 617 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,21 ευρώ, με άνοδο +0,49% και αποτίμηση 4,17 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,08 ευρώ, με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,23 ευρώ, με άνοδο +2,3% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,60 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 1,51 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,97 ευρώ, με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 16,28 ευρώ, με άνοδο +1,75% και κεφαλαιοποίηση 2,22 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,42 ευρώ, με άνοδο +0,84% και κεφαλαιοποίηση 897 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,47 ευρώ, με πτώση -1,54% και κεφαλαιοποίηση 233 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0255 ευρώ, με πτώση -1,16% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ..

Πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων

Πωλήσεις  καταγράφονται σήμερα 13/5 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα έχει προκληθεί  από τις ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού ειδικότερα στην εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού  στις ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2021 στο 4,2%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, εξέλιξη η οποία ενισχύει τις ανησυχίες για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και τις επόμενες κινήσεις της Fed..
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 1,06% ενώ ιστορικό χαμηλό η προηγούμενη έκδοση 10ετούς σημείωσε στο 0,55%.
Υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Όλα αυτά συντελούνται παρ΄ ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ..
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,06% με το αμερικανικό 10ετές 1,70% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού και χειραγώγησης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 3 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 44 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,15%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,91 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,81 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,38%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,63%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79% με απόδοση αγοράς 0,80% και απόδοση πώλησης 0,78%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,88% με απόδοση αγοράς 0,89% και απόδοση πώλησης 0,87%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 1,04% με απόδοση αγοράς 1,06% με απόδοση πώλησης 1,05%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,54 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 116 μονάδες βάσης από 117 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 81 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,81% ή 81 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Επιδείνωση στα ομόλογα της Νότιας Ευρώπης

Επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 13/5 στις αγορές ομολόγων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 13 Μαΐου 2021 στο 1,03%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 13/5/2021 στο -0,10% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,32% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,62% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,60% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,03% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,56%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης