Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα πρώτα μηνύματα από τα αποτελέσματα χρήσης 2020 – Τράπεζες, διυλιστήρια, κατασκευές επιβάρυναν την εικόνα

Τα πρώτα μηνύματα από τα αποτελέσματα χρήσης 2020 – Τράπεζες, διυλιστήρια, κατασκευές επιβάρυναν την εικόνα

Οι μεγάλες δημοσιευμένες ζημιές της Eurobank, της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και των ΕΛΠΕ και της Ελλάκτωρ, έχουν γυρίσει σε ζημιές το άθροισμα της τελικής γραμμής των 42 εισηγμένων που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα

Αρνητική είναι η πρώτη ανάγνωση του συνόλου των αποτελεσμάτων που έχουν δημοσιευτεί για τη χρήση 2020 και αποτυπώνεται ξεκάθαρα η επίδραση συγκεκριμένων οικονομικών αποτελεσμάτων εισηγμένων στο ΧΑ εταιρειών.

Πιο αναλυτικά, οι μεγάλες δημοσιευμένες ζημιές της Eurobank, της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά και των ΕΛΠΕ και της Ελλάκτωρ, έχουν γυρίσει σε ζημιές το άθροισμα της τελικής γραμμής των 42 εισηγμένων που έχουν δημοσιεύσει μέχρι σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα η τελική γραμμή εμφανίζει ζημία μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας 452,5 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 2,5 δισ. ευρώ στη χρήση 2019.
Χωρίς τα αποτελέσματα του χρηματοοικονομικού κλάδου η τελική γραμμή εμφανίζει μείωση σχεδόν 56% και διαμορφώνεται σε κέρδη 625 εκατ. ευρώ από κέρδη 1,41 δισ. ευρώ.

Πτώση 16,76% στο χρηματοοικονομικό κλάδο

Ο τζίρος των 37 εισηγμένων του μη χρηματοοικονομικού κλάδου εμφανίζει μείωση 16,76% και 30,15 δισ. ευρώ από 36,2 δισ. ευρώ.
Τα EBITDA έχουν υποχώρηση 24,15% διαμορφούμενα στα 3,84 δισ. ευρώ από 5,06 δισ. ευρώ.
Τη χειρότερη επίδοση δημοσιευμένων αποτελεσμάτων έχει η Eurobank με ζημία 1,2 δισ. ευρώ και ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με ζημία 668 εκατ. ευρώ, ενώ τα ΕΛΠΕ είχαν ζημία 395,8 εκατ. ευρώ και η Ελλάκτωρ 186,7 εκατ. ευρώ από 131,4 εκατ. ευρώ.
Είναι φανερό πως η πανδημία επηρέασε πολλές εισηγμένες, τόσο στη ζήτηση των προϊόντων όσο και στις ζημιές λόγω των επιπτώσεων όπως για παράδειγμα η πορεία της τιμής του πετρελαίου.
ΕΛΠΕ αλλά και Attica Group κατέγραψαν μεγάλες ζημιές είτε από την αποτίμηση των αποθεμάτων είτε από παράγωγα προϊόντα, τα οποία χρησιμοποιούν για να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο.
Όπως όλα δείχνουν θα είναι εξαιρετικά δύσκολο η εικόνα των συνολικών αποτελεσμάτων να αντιστραφεί καθώς αναμένονται επίσης μεγάλες ζημιές σε δημοσιευμένο επίπεδα από εταιρείες του κλάδου διύλισης (Motor Oil), ή του τουρισμού και αερομεταφορών (Aegean Airlines).
Η πανδημία και το γεγονός ότι οι επενδυτές έχουν προεξοφλήσει πως το 2020 θα ήταν μία κακή χρονιά έδωσε την ευκαιρία σε κάποιες εισηγμένες να προβούν σε απομειώσεις, όπως η Τιτάν.
Πολύ καλά αποτελέσματα εμφάνισαν μέσα στην πανδημία η Coca Cola 3Ε (καθαρά κέρδη 414,9 εκατ. ευρώ από 487,5 εκατ. ευρώ), ο ΟΤΕ (359,9 εκατ. ευρώ από 205,1 εκατ. ευρώ), ενώ ικανοποιημένοι εμφανίστηκαν οι αναλυτές και από τα κέρδη του ΟΠΑΠ και της Μυτιληναίος.
Από τις μικρότερες σε κεφαλαιοποίηση εισηγμένες ξεχώρισαν τα κέρδη της Παπουτσάνης, της Epsilon Net, της Alpha Αστικά Ακίνητα και της Πετρόπουλος.

Αποτελέσματα_χρήσης.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης