Χρηματιστήριο

Πρόκληση ΕΧΑΕ: Εταιρική διακυβέρνηση a la carte με αμοιβές και μπόνους για... όλους

Πρόκληση ΕΧΑΕ: Εταιρική διακυβέρνηση a la carte με αμοιβές και μπόνους για... όλους
Ένα εκτελεστικό μέλος, μια Επιτροπή και εξωτερικός σύμβουλος - Oι αποκλίσεις από τον κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης
Σχετικά Άρθρα

Σε ένα ατελείωτο παιχνίδι πινγκ πονγκ μεταξύ του μοναδικού εκτελεστικού μέλους της ΕΧΑΕ, μιας Επιτροπής Αμοιβών κι ενός εξωτερικού συμβούλου έχει μετατραπεί η ανύπαρκτη εταιρική διακυβέρνηση της.
Στο τέλος της ημέρας, όπως θα δούμε, πληρώνονται όλοι, εντός και εκτός ΕΧΑΕ, και με πρόσθετες αμοιβές.
Και ενω η εταιρική διακυβέρνηση αποκλίνει στην πρώτη εταιρεία του Χρηματιστηρίου, τα μοναδικά που δεν λησμονούνται, όπως θα δούμε, είναι ο μισθός του διευθύνοντος συμβούλου (192 χιλ. Ευρω ), οι πρόσθετες αμοιβές στελεχών 500 χιλ, οι αμοιβές 14 διευθυντών (1,9 εκατ. ευρώ ) και φυσικά οι αμοιβές εξωτερικών συμβούλων 1,3 εκατ. ευρώ οι οποίες δόθηκαν για την “βελτίωση της επιχειρησιακής οργάνωσης” και όχι μονο.
Τι παραδέχεται, όμως, η ΕΧΑΕ στην ετήσια έκθεση της επί λέξει
«i. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 46 του Ν.4514/2018, η αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου εμπίπτει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής Τοποθετήσεων Στελεχών, Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών Δ.Σ. και Αμοιβών «Nomination and Compensation Committee», κατά τούτο η Εταιρεία αποκλίνει από την προβλεπόμενη στον Ελληνικό Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης ειδική πρακτική της παρ. 7.1 του Μέρους VII, σύμφωνα με την οποία στη διαδικασία αξιολόγησης του Δ.Σ. προΐσταται ο Προέδρος του Δ.Σ.
ii. Η Τακτική Γενική Συνέλευση της 30.5.2019 εξέλεξε νέο Διοικητικό Συμβούλιο, στη σύνθεση του οποίου περιορίστηκε ο αριθμός των εκτελεστικών μελών στο Διοικητικό από δύο (2) σε ένα (1), με αντίστοιχη αύξηση του αριθμού των ανεξαρτήτων μελών του, κατά τούτο η Εταιρεία αποκλίνει από την προβλεπόμενη γενική αρχή της παρ. 2.2.του Μέρους II του Ελληνικού Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία στο Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να συμμετέχουν τουλάχιστον δύο (2) εκτελεστικά μέλη».
Με άλλα λόγια, η ΕΧΑΕ αποδέχεται πως ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμοιβών (κ. Γιώργος Χατζηνικολάου) δεν προΐσταται στην διαδικασία της αξιολόγησης ενώ το μοναδικό εκτελεστικό μέλος της ΕΧΑΕ, κατά παρέκκλιση του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης, παραμένει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Σωκράτης Λαζαρίδης.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η ΕΧΑΕ, ο εξωτερικός σύμβουλος συμβούλευσε την Επιτροπή να παραμείνει ένα εκτελεστικό μέλος και να αυξηθούν τα μη εκτελεστικά για να αυξηθεί…. η εταιρική διακυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται, ότι, όπως αναφέρει ετήσια έκθεση σύμφωνα με το νόμο 4514/2018, προβλέπεται η τακτική αυτο- αξιολόγηση απο το Διοικητικό συμβούλιο της αποτελεσματικότητας του, καθώς και εκείνη του προέδρου και των επιτροπών του.
Eπίσης, κάθε διετία διενεργείται αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου από ανεξάρτητο εξειδικευμένο σύμβουλο. Όλως... τυχαίως μετά τις ανεξάρτητες αξιολογήσεις του εξωτερικού συμβούλου το μοναδικό εκτελεστικό μέλος παραμένει το ίδιο, όπως και ο πρόεδρος, μη εκτελεστικό μέλος.

Η εισήγηση….. για τις πρόσθετες αμοιβές από το... εκτελεστικό μέλος

Πώς παίζεται, όμως, το πινγκ πονγκ των αμοιβών;
Η Επιτροπή Τοποθετήσεων Στελεχών, Ανάδειξης Υποψηφίων Μελών διοικητικού συμβουλίου - στην οποία πρόεδρος είναι ο κ. Χαντζηνικολάου (πρόεδρος και της Πειραιώς) με δυο ανεξάρτητα μέλη (κ. Πολυξένη Καζόλη, Σπυριδούλα Παπαγιανίδου), υπέβαλλε εισήγηση ”επι προτάσεως του Διευθύνοντος Συμβούλου για τη χορήγηση πρόσθετης αμοιβής σε διευθυντικά στελέχη της Εταιρείας στο πλαίσιο του ελέγχου της ευθυγράμμισής της με την εγκεκριμένη Πολιτική Αποδοχών”.
Με αυτή την διαδικασία, δόθηκαν πρόσθετες αμοιβές 500 χιλ ευρώ. σε στελέχη. Στις συναλλαγές με τα συνδεδεμένα μέρη, αναφέρεται μάλιστα ότι κόστος 14 διευθυντικών στελεχών και εκτελεστικών μελών ( σ.σ ένας ) ανέρχεται σε 1,9 εκατ. ευρώ.
Οι πρόσθετες αμοιβές μάλιστα δόθηκαν ακόμα και σε νεόκοπο στέλεχος της ΕΧΑΕ ο οποίος ανέφερε σε τηλεδιάσκεψη ότι δεν είναι δουλειά μας η προσέλκυση εταιρειών!
Η ίδια επιτροπή Τοποθετήσεων κλπ εισηγήθηκε και τις αμοιβές των μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου για τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου και τις Επιτροπές. Η ΕΧΑΕ, κατέβαλε επίσης σε αμοιβές εξωτερικών συμβούλων 1,3 εκατ. ευρώ έναντι 390 χιλ. το 2019, με αντικείμενα μια αναλογιστική μελέτη, φορολογικές και νομικές υπηρεσίες και αμοιβή συμβούλου για βελτίωση της επιχειρησιακής οργάνωσης. Eπίσης, δόθηκε αμοιβή συμβούλου επικαιροποίηση της στρατηγικής του Ομίλου καθώς και αμοιβές συμβούλων για διάφορα άλλα έργα του Ομίλου.
Σε ότι αφορά το μοναδικό εκτελεστικό μέλος, η Γενική Συνέλευση των μετόχων του 2014 ενέκρινε την παράταση ισχύος του όρου της ατομικής σύμβασης του διευθύνοντος συμβούλου που αφορά τον περιορισμό των ετήσιων αποδοχών του, οι οποίες για την χρήση του 2020 ανέρχονται σε 192.658 ετησίως, ενώ αν προκύψει πρόσθετη αμοιβή θα τεθεί προς έγκριση στην Γενική Συνέλευση των μετόχων.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης