Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ν. Καρυδάς (ανώτερος διευθυντής της Τρ. Κύπρου): Η Uniastrum ωραιοποίησε τα αποτελέσματα της για να πουληθεί – Η Τρ. Κύπρου μετέφερε μέρος των κερδών της στη ρωσική θυγατρική μέσω επιδότησης επιτοκίων

tags :
Ν. Καρυδάς (ανώτερος διευθυντής της Τρ. Κύπρου): Η Uniastrum ωραιοποίησε τα αποτελέσματα της για να πουληθεί – Η Τρ. Κύπρου μετέφερε μέρος των κερδών της στη ρωσική θυγατρική μέσω επιδότησης επιτοκίων
Αιχμές ότι η διοίκηση της Τρ. Κύπρου, στο παρελθόν μετέφερε κερδοφορία μέσω επιδοτημένων επιτοκίων στην Uniastrum άφησε ο Νικόλας Καρυδάς, ανώτερος διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου, προσθέτοντας ότι δεν προέβαινε στις κατάλληλες προβλέψεις για επισφάλειες η ρωσική θυγατρική τράπεζα.
Σε συνέντευξη του στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο κ. Καρυδάς παραδέχεται ότι λίγο-πολύ τα αποτελέσματα της Uniastrum ήταν μαγειρεμένα, με στόχο να εμφανίζουν ωραιοποιημένη εικόνα για να πωληθεί.
Οι αναφορές του κ. Καρυδά συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα που ετοίμασε ο ίδιος και παρέδωσε στ δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου, εκφράζοντας τη δική του θέση για την απόφαση για απομάκρυνσή του από τα περισσότερα καθήκοντά του.
Όπως δημοσίευσε ο «Π» την περασμένη εβδομάδα, το δ.σ. της Τράπεζας Κύπρου αποφάσισε να απομακρύνει τον κ. Καρυδά από τα καθήκοντά του με στόχο να διευκολυνθούν οι έρευνες αναφορικά με το ποιος ευθύνεται για την δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει το συγκρότημα. Ο κ. Καρυδάς επικαλείται διάφορους λόγους (π.χ. την άρνησή του να εγκρίνει δάνεια προς οργανισμούς φιλικούς προς το ΑΚΕΛ) αλλά και στοιχεία, που κατά τον ίδιο δείχνουν ότι οι λόγοι του διωγμού του είναι πολιτικοί.

Καμία ανάπτυξη


Η Τράπεζα Κύπρου, εκτός από την αγορά ομολόγων, επικρίθηκε και από την απόφασή της να επεκταθεί στο εξωτερικό και ειδικότερα για την-κατά πολλούς λανθασμένη- απόφασή της να εξαγοράσει τη ρωσική τράπεζα Uniastrum.
Όσον αφορά τις αποφάσεις για επέκταση σε Ελλάδα και Ουκρανία, ο κ. Καρυδάς τονίζει πως δεν είχε καμιά αρμοδιότητα. Μάλιστα, σχετικά με την ενδεχόμενη αγορά της Εμπορικής και την συνεργασία με την Πειραιώς, ανέφερε ότι η τοποθέτησή του ήταν «κάθετα αντίθετη και εκφράστηκε άμεσα».

Αιχμές για μαγείρεμα

Αυτό όμως που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι οι αναφορές του κ. Καρυδά για την Uniastrum και στο πώς, κατά τον ίδιο, παρουσιάζονταν πιο βελτιωμένα τα αποτελέσματά της. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι παρά τη σημαντική επιχορήγηση, υπό μορφή χαμηλών επιτοκίων (transfer pricing), δεν κατάφερε να αποδώσει τα αναμενόμενα. Με αυτή την πρόταση αφήνεται να εννοηθεί ότι το υπόλοιπο συγκρότημα ουσιαστικά επιδοτούσε/ενίσχυε την κερδοφορία της Uniastrum, ώστε να παρουσιάζεται πιο θετική εικόνα.

Προβληματικά δάνεια

Ο κ. Καρυδάς κάνει σε δύο σημεία αναφορές σε κακά δάνεια της Uniastrum, τόσο κατά την περίοδο οπού φαίνεται να γίνονται σκέψεις για πώλησή της.
Στην πρώτη περίπτωση, ο κ. Καρυδάς αναφέρει ότι «το πώς έγινε το due diligence (τεχνοοικονομική μελέτη), τόσο από την υπηρεσία της τράπεζας όσο και από τους ελεγκτές, το αν εντοπίστηκαν τα προβληματικά δάνεια και γιατί δεν συμπεριλήφθηκαν σε escrow θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας». Τονίζεται η αναφορά του κ. Καρυδά στο ότι υπήρχαν προβληματικά δάνεια.
Επίσης, κάνει και για σήμερα μια δεύτερη αναφορά, που αφήνει υπονοούμενα ότι οι προβλέψεις για επισφάλειες της τράπεζας είναι εσκεμμένα μειωμένες, κάτι που αν ισχύει, ισοδυναμεί με την έκδοση και δημοσίευση παραπλανητικών λογαριασμών. Αφήνει μάλιστα σαφείς αιχμές για στελέχη της τράπεζας, λέγοντας πως «η απροθυμία από την τράπεζα να διευρυνθεί σε βάθος η πιθανή σχέση άλλων μετοχών με προβληματικά δάνεια, με τη δικαιολογία ότι θα την πουλήσουμε και θα πρέπει να ωραιοποιήσουμε την νύφη, δεν ευσταθεί, εφόσον όποιος ενδιαφερθεί να την αγοράσει θα κάνει λεπτομερή τεχνοοικονομικό έλεγχο.
Όπως καταλήγει ο κ. Καρυδάς, «η στάση της τράπεζας στα δάνεια αυτά, ακολουθώντας τις εισηγήσεις άλλων μετοχών που πιθανόν να έχουν ίδιο συμφέρον, αδυνατίζει τις θέσεις της τράπεζας και θα πρέπει να επανεξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή». Μια δήλωση γρίφος, που μάλλον εγείρει περισσότερα ερωτηματικά για την κατάσταση του χαρτοφυλακίου της Uniastrum και ενδεχόμενες διαπλοκές μετοχών και μελών της διοίκησης.  
Ο ανώτερος διοικητής της τράπεζας αφήνει μια σαφέστατη αιχμή και κατά ανώτερων στελεχών της αλλά και κατά των ελεγκτών. «Θα πρέπει να διευρυνθεί η στάση της τράπεζας και των ελεγκτών της για τις απαιτούμενες προβλέψεις για τη Ρωσία, σε αντιπαράθεση με τη στάση τους για την Κύπρο». Από τη θέση που είχε ο κ. Καρυδάς, μάλλον η δήλωσή του δεν ήταν τυχαία.

Όλοι συμφώνησαν

Όπως αναφέρει ο ίδιος, δεν αντιτάχθηκε στην απόφαση εξαγοράς της Uniastrum, διότι βασίστηκε στην ικανότητα των άλλων διευθυντών που ανέλαβαν την πρωτοβουλία να υλοποιήσουν αυτά τα οποία παρουσίασαν. «Αν όλοι οι γενικοί διευθυντές και ανώτεροι διευθυντές είναι πεπεισμένοι ότι θα πετύχουν να εφαρμόσουν το μεγαλύτερο μέρος από αυτά που έχουν αναφερθεί, τότε η επένδυση θα πάει καλά και συμφωνώ με αυτή», ήταν η δήλωση του ενώπιον του δ.σ. που κλήθηκε να εξετάσει την πρόταση, με τον κ. Καρυδά να παίρνει το λόγο τελευταίος. Τελικά, όπως ανέφερε ο κ. Καρυδάς «το ότι τίποτα από όλα όσα προδιέγραψαν ότι θα εκτελούσαν δεν εφαρμόστηκε 3 και 4 χρόνια μετά, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας …».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης