Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το χοντρό παιγνίδι των funds με το «πέρα δώθε» σε ομόλογα και μετοχές της Πειραιώς

Το χοντρό παιγνίδι των funds με το «πέρα δώθε» σε ομόλογα και μετοχές της Πειραιώς
Επιστρέφουν στην νέα Πειραιώς με τα κέρδη από το Tier II
Σχετικά Άρθρα

Σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση μαζί με την διοίκηση της Πειραιώς, εξετάζει τρόπους για να μειώσει την αραίωση της αξίας στους υφιστάμενους μετόχους (Δημόσια Προσφορά), τα ξένα επενδυτικά funds τα οποία στράφηκαν στο Tier II ομόλογο της Τράπεζας κατά την κρατικοποίηση, (Οκτώβριος 2020) καταγράφουν κέρδη και προετοιμάζονται να ρευστοποιήσουν προκειμένου να συμμετάσχουν στo βιβλίο προσφορών της ιδιωτικής τοποθέτησης της Πειραιώς για ξένους επενδυτές.
Όπως θα δούμε η συναλλαγή που επέλεξαν; - όχι μόνο τους προστάτευσε την περίοδο όπου το Χρηματιστήριο δεν παρουσίαζε αποδόσεις- αλλά εκ του αποτελέσματος τους ευνόησε.
Με τα ίδια κεφάλαια αυξημένα κατά 50% περίπου θα επενδύσουν στις νέες μετοχές της Πειραιώς.
Για τις οποίες, όπως υπολογίζουν, θα έχουν μια ελκυστική τιμή προς λογιστική αξία 0,20-0,25 φορές, κατά την διαπραγμάτευση μετά την αύξηση κεφαλαίου.
Βεβαίως, για τους μικρομετόχους η αλλαγή μετοχών με το ομόλογο δεν αποτελούσε επιλογή καθώς θα έπρεπε να καταβάλλουν 100.000 ευρώ τουλάχιστον για κάθε μια ομολογία.
Συνεπώς, εκ των υστέρων, όπως αποδείχθηκε, μοναδική επιλογή ήταν η πώληση των μετοχών μετά την κρατικοποίηση της τράπεζας και πιο συγκεκριμένα, πριν αποφασιστεί απο τον επόπτη η μη πληρωμή των τόκων των μετατρέψιμων ομολόγων Cocos – απόφαση η οποία αναμενόταν.

Διαδρομή μετοχές - ομόλογο και τανάπαλιν - Σαν να πούλησαν στα 2 ευρώ

Όπως είχε αναφέρει τότε το bankingnews, με την κρατικοποίηση αρκετά funds προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς και πραγματοποίησαν μια αλλαγή επενδύοντας τα χρήματα στις χαμηλές τιμές του ομολόγου της Τράπεζας ( λήξεως 2030- κουπόνι 5,5% ), και πιο συγκεκριμένα, μεταξύ 58-62% της ονομαστικής αξίας, όπως αποτυπώνεται και στο διάγραμμα του ομολόγου.
Με την κρατικοποίηση και με την μετατροπή των ομολόγων Cocos αξίας 2 δισ. ευρώ σε κεφάλαιο, το ομόλογο Tier II της Πειραιώς ξεκίνησε να πραγματοποιεί ένα ράλυ, φθάνοντας αρχικά στο 81,5% της ονομαστικής αξίας προς τα τέλη Ιανουαρίου και έκτοτε με μια νέα ανοδική κίνηση το ομόλογο της Πειραιώς κινήθηκε προς στο 93-94% της ονομαστικής αξίας που βρίσκεται σήμερα.
Εν όψει της αύξησης κεφαλαίου το ομόλογο θα κινηθεί εύλογα προς το 100% της ονομαστικής αξίας, πιθανότατα και υψηλότερα.
Οι ίδιοι επενδυτές, δηλαδή, οι οποίοι πώλησαν τις μετοχές Πειραιώς στα επίπεδα 1 ευρώ και άνω ,τώρα ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε πώληση του ομολόγου Tier II προκειμένου να συμμετάσχουν στο βιβλίο προσφορών. Η επιλογή τους ήταν απολύτως λογική καθώς η τράπεζα κρατικοποιήθηκε με την αύξηση του ποσοστού του ΤΧΣ στο 61% και τότε είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και η γρήγορη επαναιδιωτικοποίηση, δηλαδή η πώληση σε ιδιώτες επενδυτές.
Διχως να αναλάβουν λοιπόν το ρίσκο της αραίωσης της αξίας των μετοχών ( Dilution ) -που προκλήθηκε από την απόφαση της κατάργησης των δικαιωμάτων με αιτιολογία την γρήγορη ιδιωτικοποίηση- οι ξένοι επενδυτές που θα πουλήσουν σήμερα τα ομόλογα είναι σαν πωλούν
την μετοχή της Πειραιώς στα 2 ευρώ.

Το ερώτημα

Στην όλη διαδικασία βεβαίως υπάρχει ένα ερώτημα ακόμα μέχρι τα μέσα Απριλίου. Εάν η κυβέρνηση, όπως λέγεται, κάνει δεύτερες σκέψεις και αποφασίσει την επαναφορά δικαιωμάτων στην αύξηση κεφαλαίου για τους παλαιούς μετόχους, τότε η συναλλαγή των ξένων επενδυτών δεν θα είναι τόσο επιτυχής, όπως αρχικά ανέμεναν.

Μουαγιέν Paulson – ΤΧΣ και μικρομέτοχοι

Στην άλλη πλευρά, οι μικρομέτοχοι, σήμερα θα έχουν την επιλογή να λάβουν μετοχές απο την Δημόσια προσφορά για να μην μειωθεί το ποσοστό τους - πιθανότατα με προνομιακή κατανομή – και για να μειώσουν το υψηλό dilution θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μουαγιέν, όπως άλλωστε μουαγιέν θα πραγματοποιήσουν και οι μεγάλοι μέτοχοι της Τράπεζας ( Paulson – ΤΧΣ ). Άλλωστε, η “κεντρική” ιδέα της αύξησης κεφαλαίου – προκειμένου να συμμετάσχουν και οι νέοι επενδυτές - είναι η τιμή της διάθεσης να οριστεί χαμηλά ώστε ταυτόχρονα να κάνουν μουαγιέν και οι παλαιοί μέτοχοι σε όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές.
pinakasomologo24032021.png
Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης