Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι 52 εβδομάδες που έφεραν τα πάνω-κάτω στην επενδυτική ψυχολογία – Τα top plays του ΧΑ

Οι 52 εβδομάδες που έφεραν τα πάνω-κάτω στην επενδυτική ψυχολογία – Τα top plays του ΧΑ

Άνοδο 75% από τα χαμηλά του καταγράφει ο Γενικός Δείκτης ενώ ο αντίστοιχος των τραπεζών ενισχύεται κατά 60%

Σχετικά Άρθρα
Ένας ακριβώς χρόνος έχει περάσει από τα χαμηλά της αγοράς, στις 16 Μαρτίου 2020, όταν τα κρούσματα παγκοσμίως άρχισαν να αυξάνονται και η αγωνία των επενδυτών για κλείσιμο των οικονομιών (lockdown) κορυφωνόταν.

Τα χρηματιστήρια είχαν σπεύσει να προεξοφλήσουν την κατάρρευση των οικονομιών, με το ΧΑ στις 16 Μαρτίου να γράφει χαμηλό στις 478 μονάδες σε επίπεδο κλεισίματος.
Οι μετοχές είχαν τρομακτικές απώλειες και ουδείς γνώριζε ποια θα ήταν η εξέλιξη της πανδημίας.
Από τις 16 Μαρτίου καθιερώθηκαν και οι καθημερινές ενημερώσεις σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας με τους πολίτες να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις συστάσεις των ειδικών.
Στη συνέχεια επιβλήθηκαν σημαντικοί περιορισμοί στην κυκλοφορία, καθηλώθηκαν τα αεροπλάνα στο έδαφος, έκλεισαν καταστήματα, μπήκε η τηλεργασία στη ζωή μας κ.α.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά, το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα, με τους επενδυτές να αισιοδοξούν ξανά λόγω της ύπαρξης εμβολίων και επιστροφής σε κάποια κανονικότητα, αλλά τους πολίτες να ζουν ακόμα με περιορισμούς.
Μάλιστα στις τελευταίες μέρες καταγράφεται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, η οποία μεταθέτει το τελικό άνοιγμα της αγοράς.
Χρηματιστηριακά, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, το πακέτο που αναμένεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και οι μεγάλες αντοχές που επέδειξαν δεκάδες εισηγμένες, έχουν φέρει πολλές μετοχές κοντά ή και σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που ήταν προ εκδήλωσης της πανδημίας.
Τα κέρδη από τα χαμηλά της αγοράς ένα χρόνο πριν είναι εξαιρετικά για ένα μεγάλο αριθμό μετοχών, αρκεί βέβαια να υπήρχαν τότε ψύχραιμοι επενδυτές και να εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, όπως αποδεικνύεται.
Να σημειωθεί πως κάποιες μετοχές όπως των τραπεζών, του τουρισμού, των διυλιστηρίων, έγραψαν μετά το Μάρτιο του 2020 και νέα χαμηλά τον Οκτώβριο του 2020, πριν αρχίσουν να ανακάμπτουν.
Οι αναλυτές έχουν γίνει πιο αισιόδοξοι, βλέποντας την πορεία των διεθνών αγορών, με πολλούς δείκτες να είναι σε ιστορικά υψηλά, έναντι του υψηλού 13 μηνών του Γενικού Δείκτη.

Οι μετοχές με τις κορυφαίες αποδόσεις από 16/3/2020

Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ την έχει φέρει στην κορυφαία θέση από πλευράς απόδοσης με άνοδο 484%.
Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η Ελλάκτωρ έχει άνοδο 181%, η Μυτιληναίος 165%, η Viohalco 165%, η Εθνική Τράπεζα 158%, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ 150%, η Τέρνα Ενεργειακή 121%, ο ΟΠΑΠ 97% και η Eurobank 80%.
Η Lamda έχει άνοδο 61%, ο ΟΛΠ 46%, ο ΟΤΕ 43%, η Jumbo 40% και η Aegean 35%.
Μικρότερη είναι η άνοδος για μετοχές όπως τα ΕΛΠΕ με 24%, η Alpha Bank έχει άνοδο 22% κι η Motor Oil 19%.
Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης έχουν ξεχωρίσει οι μετοχές των Ίλυδα με άνοδο 280%, της Cenergy με 243%, της Κέκροψ με 235%, της Δομικής Κρήτης με άνοδο 219%, της Πλαστικά Θράκης μς 211% και της Avax με 198%.
Στον αντίποδα η Πειραιώς λόγω της αύξησης κεφαλαίου έχει απώλειες 25%, ενώ χαμηλότερα κατά 9% κινείται και η Attica Group.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης