Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Παρά την άνοδο του Dax +3%, συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ +0,25% στις 827 μον. - Κρίσιμη η αντίσταση των 830 - 850 μον.

Παρά την άνοδο του Dax +3%, συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ +0,25% στις 827 μον. - Κρίσιμη η αντίσταση των 830 - 850 μον.
Η αγορά στα υψηλά 12 μηνών ενώ από την αρχή του τρέχοντος έτους ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,23% και ο Τραπεζικός Δείκτης άνοδο 1,4%.
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Συντήρηση δυνάμεων καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο στις 827 μονάδες, με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες, αλλά με την όποια προσφορά να απορροφάται με ευκολία ...ενώ σε υποτονικό κλίμα κινήθηκαν οι συναλλαγές.
Στον αντίποδα, σημαντικά κέρδη καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον Dax στην Γερμανία +3,1%, FTSE MIB στο Μιλάνο +3%....λαμβάνοντας ώθηση από το «πράσινο φως» της Γερουσίας των ΗΠΑ στο πακέτο στήριξης της.    
Σημειώνεται, ότι ο Τραπεζικός Δείκτης έχει σωρευτικά κέρδη +15,54% σε οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις οπότε εύλογα κάποιοι επενδυτές προχώρησαν σε κατοχύρωση των βραχυπρόθεσμων κερδών τους, με την Πειραιώς στο +1,02% από +3% υψηλό ημέρας ενώ οριακά υποχώρησε η Alpha Bank.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 827 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 830 - 835 μονάδες και ακολουθούν οι 840 -850 μονάδες.
Στα μη τραπεζικά blue chips επικράτησαν ανοδικές τάσεις με τις ενεργειακές μετοχές να ξεχωρίζουν, Motor Oil +2,05% , Τέρνα Ενεργειακή +1,77%.....ενώ στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες έκλεισε ο ΟΠΑΠ -1,84%
Ξεκίνησαν σήμερα 8/3 οι πρώτες παρουσιάσεις των αναδόχων για το ομόλογο της ΔΕΗ, ύψους 500 εκατ. ευρώ  με επιτόκιο κοντά στο +4% όπως ήδη έχει ενημερώσει το Bankingnews.
Το ομόλογο θα έχει δικαίωμα επαναγορας απο την ΔΕΗ στα 2 χρόνια με μια τιμή premium στο 102% της ονομαστικής αξίας.
Παρά το γεγονός ότι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική, βρίσκεται εκτός έλεγχου εντούτοις η μικρότερη των εκτιμήσεων ύφεση στην Ελλάδα το 2020 έχει επηρεάσει θετικά στην επενδυτική ψυχολογία.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι τράπεζες αναμένοντας στις 9 ή 10 Μαρτίου τη ψήφιση του νέου νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα χρήσης 2020 στις 10 Μαρτίου.
Επίσης, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο περί την option του Μπόμπολα εάν δηλαδή η Reggeborgh την ενεργοποιήσει ή θα ζητήσει παράταση ή δεν θα εξασκηθεί καθώς η  6μηνη περίοδος λήγει 10 Μαρτίου 2021.
Επίσης σημαντικό νέο για τις ευρωπαικές αγορές αποτελεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ, την Πέμπτη 11/3 όπου η Lagarde θα εστιάσει στα επιτόκια των ομολόγων.
Οι αναταράξεις στην αγορά ομολόγων απόρροια των κινδύνων από το πληθωρισμό αλλά κυρίως της ακραίας στρέβλωσης και χειραγώγησης των κεντρικών τραπεζών συνεχίζεται ….με το 10ετές ελληνικό ομόλογο να έχει καλύτερη συμπεριφορά  συγκριτικά με τα υπόλοιπα ομόλογα της Ν. Ευρώπης, στο +0,94%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε  στις 526 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 535 - 540 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες.
Στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Πειραιώς +1,05%, Εθνική +0,43% και Eurobank +0,15% ενώ η Alpha Bank οριακά υποχώρησε στο -0,23%.

Τραπεζικά νέα

Κρίσιμη τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 16 ή 17 Μαρτίου 2021 με επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες και τα βασικά θέματα που απασχολούν τον κλάδο.
Από την μια θα βρίσκονται οι 4 έλληνες διευθύνοντες σύμβουλοι των ελληνικών τραπεζών και από την άλλη ο επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού των τραπεζών του SSM που υπάγεται στην ΕΚΤ ο A. Enria.
Τα βασικά θέματα που θα εξεταστούν είναι :
1)Οι τράπεζες θα παρουσιάσουν τα σχέδια τους για το πώς θα φθάσουν στο 5% NPEs ratio που είναι ο νέος στόχο των ελληνικών τραπεζών.
2 )Οι ελληνικές τράπεζες θα ενταχθούν στον Ηρακλή 2 ο οποίος αποστέλλεται την τρέχουσα εβδομάδα στις Βρυξέλλες και στους θεσμούς για παρατηρήσεις.
Ο Ηρακλής 2 θα επιτρέπει τιτλοποιήσεις έως 30 δισεκ. ευρώ και το κράτος θα παράσχει εγγυήσεις έως 10-12 δισεκ. ευρώ.
3)Ως γνωστό τέλη Ιουλίου 2021 θα ανακοινωθούν τα stress tests που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) στις ευρωπαϊκές τράπεζες και στις ελληνικές.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 8,2% το 2020 από αρχική εκτίμηση 10% θα προσμετρήσει θετικά στο δυσμενές σενάριο του stress tests.
4)Εξωδικαστικός και πτωχευτικός κώδικάς

Οριακή βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων - Σταθεροποίηση  στην  Ν. Ευρώπη
 

Οριακή βελτίωση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων ενώ σταθεροποιητικά κινούνται τα ομόλογα στις χώρες της Ν. Ευρώπης μετά τις πρόσφατες πωλήσεις.
Σημειώνεται ότι η αύξηση των αποδόσεων το τελευταίο διάστημα έχουν προκληθεί  από τις ανησυχίες για την άνοδο του πληθωρισμού.
Ορισμένοι θεωρούν ότι το sell off που αναμενόταν το είδαμε, ωστόσο υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,94% και το ιταλικό 10ετές στο 0,74% και με το μεταξύ τους spread στις 20 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 77 μονάδες ή 0,77% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με ήπιες ανοδικές τάσεις ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,66% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,09%.
Περί τις 10:45 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ειδικότερα στην Πειραιώς +3,07% ...και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε θετικό πρόσημο με την Motor Oil +3,28%... ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,96% και ο Γενικός Δείκτης στο +0,97%.
Λίγο μετά τις 15:00 με κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες και με τα μη τραπεζικά blue chips με μεικτά πρόσημα ο Τραπεζικός Δείκτης υποχώρησε οριακά στο -0,19% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,04%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,25% στις 827 μονάδες έχοντας υψηλό στις 833,00 μονάδες και χαμηλό 824,67 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.  
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,7 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα ΟΤΕ,  ο όγκος 25,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15,9 εκατ. διακινήθηκαν  στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,58 εκατ. ευρώ και όγκου 591,6 χιλ. τεμαχίων διακίνησε ο ΟΤΕ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 827 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 830 - 835 μονάδες και ακολουθούν οι 840 -850 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 810 - 800 μονάδες και ακολουθούν οι 785 και οι 760 - 750 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 526 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 535 - 540 μονάδες και ακολουθούν οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 510 - 500 και ακολουθούν οι 480 - 470 μονάδες και οι 450 μονάδες.

Τι περιλαμβάνει ο νέος νόμος για το ΤΧΣ - Εξετάζεται νέο σενάριο για την τιμή της ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς στα 0,80 με 1 ευρώ χωρίς split και reverse split

Έως τις 10 Μαρτίου 2021 ψηφίζεται ο νόμος για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), διευκολύνοντας έτσι τα σχέδια της Τρ. Πειραιώς που προγραμματίζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ.
Με βάση το σχεδιασμό η Τρ. Πειραιώς είτε στις 16 Μαρτίου είτε ένα μήνα αργότερα θα υλοποιήσει το σχέδιο της για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ. 
Ενώ μέχρι πρότινος θεωρείται πιθανό να υπάρξει αρχικώς split στη μετοχή και ακολούθως reverse split, φαίνεται να εξετάζεται ένα νέο λογιστικό σενάριο.
Αυτό είναι το εξής:
Η ονομαστική αξία θα μειωθεί από 6 ευρώ στο 1 ευρώ ή στα 0,80 ευρώ, δηλαδή μία αναπροσαρμογή 1 προς 6 ή 1 προς 7,5 με παράλληλη δημιουργία ειδικού αποθεματικού για την κάλυψη μελλοντικών ζημιών από τιτλοποιήσεις που θα υλοποιηθούν προσεχώς τουλάχιστον 14 δισ. ευρώ (7 δισ. + 7 δισ. NPEs) που θα εντάξει η Πειραιώς στον Ηρακλή ΙΙ.
Με βάση το σενάριο αυτό η τιμή της αύξησης κεφαλαίου της Πειραιώς θα προσδιοριστεί στο 1 ευρώ ή στα 0,80 ευρώ με την έκδοση 1 δισ. μετοχών.
Μετά την αύξηση και με βάση αυτό το σενάριο η Πειραιώς θα διαθέτει 1,831 δισ. μετοχές και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 732 – 824 εκατ. μετοχές που θα αναλογεί περίπου στο 40% με 45%.
Εν τω μεταξύ, το ΤΧΣ ως βασικός μέτοχος των ελληνικών τραπεζών θα μπορεί να ασκεί μερικώς ή ολικώς τα δικαιώματα του στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών όπως ορίζεται στο νέο νόμο που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Βουλή.
Το ΤΧΣ δύναται :
1)Να ασκεί μέρος ή το σύνολο των δικαιωμάτων προτίμησης στις αυξήσεις κεφαλαίου
2)να εγγράφεται μέχρι του υφιστάμενου ποσοστού συμμετοχής του σε διάθεση μετοχών, συμπεριλαμβανομένων αυξήσεων κεφαλαίου με περιορισμό ή αποκλεισμό του δικαιώματος προτίμησης
3)σε περίπτωση εταιρικού μετασχηματισμού του πιστωτικού ιδρύματος να συμμετέχει μέχρι του υφιστάμενου ποσοστού συμμετοχής στην έκδοση νέων μετοχών
4)να συμμετέχει σε μια ή περισσότερες κατανομές αδιάθετων μετοχών
Το ΤΧΣ δύναται να μειώνει την συμμετοχή του στις τράπεζες μέσω αύξησης κεφαλαίου
Η τιμή διάθεσης ή η τιμή κτήσης μπορεί να είναι χαμηλότερη από την πρόσφατη τιμή κτήσης των μετοχών
Το ΤΧΣ μπορεί να πουλάει μετοχές σε συγκεκριμένο επενδυτή ή ομάδα επενδυτών
Το ΤΧΣ μπορεί να προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλουν προσφορές
Το ΤΧΣ δύναται να συνάπτει συμφωνία μετόχων
Το Ταμείο δύναται να παρέχει δικαιώματα πρώτης προσφοράς και δικαίωμα πρώτης άρνησης σε επενδυτές
Για την επιλογή του επενδυτή ή της ομάδας επενδυτών λαμβάνονται υπόψη και συνεκτιμώνται κριτήρια αξιολόγησης όπως φερεγγυότητα, δυνατότητα ολοκλήρωσης της συναλλαγής κ.α.

Οι εξελίξεις στην Εθνική  

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη Απριλίου 2021, θα ανακοινώσει η Εθνική τράπεζα για να επικυρώσει το deal με την Εθνική Ασφαλιστική.
Αρχικά θα εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στις 18 ή 24 Μαρτίου 2021 (25 Μαρτίου είναι εθνική επέτειος) και ταυτόχρονα θα συγκληθεί έκτακτη γενική συνέλευση, ώστε οι μέτοχοι να επικυρώσουν την απόφαση πώλησης.
H αξιολόγηση της προσφοράς του CVC από την Barclays και την Deloitte για λογαριασμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (μέτοχος Εθνικής με ποσοστό 40,3%) θα παραδοθεί έως και τις 18 Μαρτίου 2021.
Η Εθνική Τράπεζα έχει αποφασίσει να πουλήσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC έναντι 390+60=450 εκατ ευρώ.
Ωστόσο εξετάζεται και η πώληση του 90% έναντι 510 εκατ ευρώ.
Το διοικητικό συμβούλιο θα επικυρώσει το deal με το CVC αλλά θα απαιτηθεί και η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων και αυτό γίνεται για λόγους όχι μόνο νομικής αλλά και θεσμικής προστασίας, η Εθνική Ασφαλιστική είναι η μεγαλύτερη θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας
Με στόχο να ενισχύσει ακόμη περισσότερο τα κεφάλαια της στα 5,8 δισεκ. ευρώ η Εθνική τράπεζα σχεδιάζει έκδοση ομολόγου Tier 2.
O χρόνος της έκδοσης θα καθοριστεί από την συγκυρία στην αγορά ομολόγων καθώς υπάρχει επιδείνωση εσχάτως.
Μάλιστα προσανατολίζεται σε έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier 2 ύψους 400 εκατ.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 4,5%, ωστόσο ο στόχος της Εθνικής για επιτόκιο 3,90% δεν είναι εφικτός για το ορατό μέλλον.
Να σημειωθεί ότι το υπάρχον ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης έχει τιμή 111,85 μονάδες βάσης, είχε κουπόνι 8,25% και έχει σήμερα επιτόκιο 4,30%.
Της Alpha bank το ομόλογο εκδόθηκε στο 5,50% και της Πειραιώς διαπραγματεύονται στο 7,20% με 7,75% (δύο εκδόσεις με κουπόνια 9,75% και 5,50%).

Η επικαιρότητα

Με τις παραλλάξεις της covid να τείνουν να γίνουν κυρίαρχες, το μεγάλο στοίχημα παγκοσμίως είναι να «τρέξουν» όσο το δυνατό πιο γρήγορα οι εμβολιασμοί έτσι ώστε αφενός να προστατευθεί επαρκώς ο πληθυσμός αφετέρου για να μπει ένα φρένο στον πολλαπλασιασμό των μεταλλάξεων του ιού.
Οι χώρες που τα έχουν καταφέρει και που έχουν επιταχύνει τους εμβολιασμούς, είναι οι  ΗΠΑ, όπου ολοένα και περισσότερες Πολιτείες ανακοινώνουν ότι αίρουν ή χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα και προχωρούν στην επανεκκίνηση της οικονομίας της ενώ και η Αγγλία, η οποία και αυτή παρουσιάζει από τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμών, προχωρά σήμερα Δευτέρα 8/3 στο άνοιγμα των σχολείων.
Αντιθέτως, η Ευρώπη η οποία υπολείπεται σημαντικά στους εμβολιασμούς (εκτιμάται πως αν συνεχιστούν οι σημερινοί ρυθμοί, η Γερμανία θα έχει καταφέρει να εμβολιάσει το 70% του πληθυσμού της τον Σεπτέμβριο του 2022), παραμένει υπό περιορισμούς και lockdown.
Στην Ελλάδα,  η επιδημία του κορωνοϊού παραμένει εκτός ελέγχου και ιδιαίτερα στην Αττική, η οποία μετρά και τα περισσότερα κρούσματα πανελλαδικά.
Τα στοιχεία είναι άκρως ανησυχητικά και υποδηλώνουν πως θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως το lockdown στο Λεκανοπέδιο θα παραταθεί τουλάχιστον έως τις 22 Μαρτίου, αν και οι περισσότεροι εκτιμούν ότι τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα διαρκέσουν έως τα τέλη του μήνα.
Τα νοσοκομεία στην Αττική βρίσκονται υπό ασφυκτική πίεση, τη στιγμή που αναφέρεται πως οι παραλλάξεις του ιού – κυρίως η βρετανική αλλά και η νοτιοαφρικανική – τείνουν να καταστούν κυρίαρχες.
Πάντως, η βασική εκτίμηση είναι ότι από τα τέλη αυτής της εβδομάδας έως τα μέσα της επόμενης θα αρχίσει να καταγράφεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων, και κατόπιν θα αρχίσει η μείωση τους.
Ωστόσο, εκτιμάται ότι ακόμα και όταν αρχίσει να αποτυπώνεται η μείωση των μολύνσεων, θα χρειαστούν τουλάχιστον άλλες 10 ημέρες για να αποσυμπιεστεί το ΕΣΥ.
Σε κάθε περίπτωση όλες οι ελπίδες για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα εναπόκεινται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι και αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά κατά τη διάρκεια του Μαρτίου.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 205.120, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.758 θάνατοι.

Απώλειες στις ασιατικές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα 8/3 οι ασιατικές αγορές, λόγω της ανόδου των τιμών του πετρελαίου και της ανησυχίας για τον πληθωρισμό, μετά την έγκριση του πακέτου Biden από τη Γερουσία των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,42%, ο δείκτης  Shanhgai στην Κίνα στο -2,3%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,98% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1%

Ισχυρή άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ισχυρή άνοδος καταγράφεται στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες να λαμβάνουν στήριξη από το «πράσινο φως» της Γερουσίας των ΗΠΑ στο πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολ. 
Σε υψηλά έτους ενισχύθηκε το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο, με όχημα την αισιοδοξία για την ανάκαμψη καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί ενώ σε υψηλά έτους ενισχύονται οι μετοχές των τραπεζών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στην Γερμανία στο +3,1%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +2%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +3%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +1,7% και ο  FTSE 100 στο Λονδίνο στο +1%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται  στο +0,95%, ο S&P 500 στο +0,60%, ο Nasdaq στο +0,10% και το ETF GREC στο -0,42% ( 25,65 δολ. )

Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με εμφανή τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα .
Η Εθνική έκλεισε στα 2,34 ευρώ, με άνοδο +0,43% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,14 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,9478 ευρώ, με πτώση -0,23%, με όγκο 4,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,79 ευρώ, με άνοδο +1,02% με όγκο 4,09 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 656 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,5150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6558 ευρώ, με άνοδο +0,15% με όγκο 5,4 εκατ.τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,43 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9170 ευρώ, με άνοδο +6,13% και με κεφαλαιοποίηση 408 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,2135 ευρώ, με πτώση -1,39% και όγκο 165 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,60 ευρώ, με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 310 εκατ. ευρώ.

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με ήπιες ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Φουρλής, Motor Oil, ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή...
Στον αντίποδα υποχώρησαν ΟΠΑΠ, Τιτάν, Lamda....
H Coca Cola έκλεισε στα 27,25 ευρώ, με άνοδο +0,93% και κεφαλαιοποίηση στα 10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,64 ευρώ, με πτώση -0,86% και αποτίμηση 5,82 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,1250 ευρώ, με άνοδο +0,55% και αποτίμηση 2,12 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,4450 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση 567 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 11,21 ευρώ, με πτώση -1,84% και αποτίμηση 3,83 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 14,42 ευρώ, με πτώση -1,1% και κεφαλαιοποίηση 1,19 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,76 ευρώ, με άνοδο +0,70% και κεφαλαιοποίηση 1,76 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 12,45 ευρώ, με άνοδο +2,05% και κεφαλαιοποίηση 1,38 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 12,88 ευρώ, με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 1,84 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,65 ευρώ, με άνοδο +0,41% και κεφαλαιοποίηση 1,99 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 6,83 ευρώ, με άνοδο +1,94% και κεφαλαιοποίηση 727 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,17 ευρώ, με άνοδο +2,21% και κεφαλαιοποίηση 216 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0316 ευρώ, με άνοδο +0,96% και κεφαλαιοποίηση 30 εκατ. ευρώ.

Στο 0,94% το 10ετές ελληνικό ομόλογο με το αμερικανικό 1,60%

Σταθεροποίηση καταγράφεται σε όλα τα ομόλογα παγκοσμίως μετά τις πρόσφατες πωλήσεις απόρροια των ανησυχιών για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
Το νέο πακέτο στήριξης των 1,9 τρισεκ. μπορεί να υπερθερμάνει την αμερικανική οικονομία, δημιουργώντας συνθήκες πληθωρισμού, εξέλιξη που συμβάλει στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων στο 1,60%.
Για το 10ετές αμερικανικό ομόλογο δεν αποκλείεται να βρεθεί στο 2% σε ένα δυσμενές σενάριο.
Ο κίνδυνος του πληθωρισμού επηρεάζει όλα τα ομόλογα και στην Ευρώπη καθώς υπάρχει κίνδυνος να διακοπεί πρόωρα η χαλαρή νομισματική πολιτική και τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών να ορχήσουν να αυξάνονται γρηγορότερα.

Οριακή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο διαμορφώνεται στο 0,94% ενώ ιστορικό χαμηλό η προηγούμενη έκδοση 10ετούς σημείωσε στο 0,55%.
Υπάρχουν και εκτιμήσεις που βλέπουν το ελληνικό 10ετές στο 1,40% σε βάθος μηνών.
Όλα αυτά συντελούνται παρ΄ ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει 19,6 δισεκ. ελληνικά ομόλογα ενώ δυνητικά μπορεί να αγοράσει έως 25 δισεκ.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,96% με το αμερικανικό 10ετές 1,60 - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού και χειραγώγησης.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 20 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 65 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 106,38 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,15%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,91 μονάδες βάσης και απόδοση -0,12%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,81 μονάδες βάσης και απόδοση -0,06% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,60 μονάδες βάσης και απόδοση 0,17% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 107,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,38%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
To νέο 7ετές λήξης 22 Απριλίου 2027 έχει μέση τιμή 108,78 μονάδες βάσης και απόδοση 0,55%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,83 μονάδες βάσης και απόδοση 0,66% με απόδοση αγοράς 0,67% και απόδοση πώλησης 0,63%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 123,88 μονάδες βάσης και απόδοση 0,79% με απόδοση αγοράς 0,80% και απόδοση πώλησης 0,78%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το νέο 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 105,49 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,88% με απόδοση αγοράς 0,89% και απόδοση πώλησης 0,87%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,93% με απόδοση αγοράς 0,94% με απόδοση πώλησης 0,92%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 130,59 μονάδες βάσης και απόδοση 1,14%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 107,54 μονάδες βάσης και 1,28% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,97 μονάδες βάσης και απόδοση 1,39%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 147,73 μονάδες βάσης και απόδοση 1,52%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 123 μονάδες βάσης από 127 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,77% ή 77 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 5 Μαρτίου 2021 στο 0,74%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 5/3/2021 στο -0,290% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο +0,06% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,29% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,39% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,74% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,40%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης