Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα… κάτω - πάνω στις κεφαλαιοποιήσεις του Χρηματιστηρίου – Ποιες πλασαρίστηκαν υψηλότερα

Τα… κάτω - πάνω στις κεφαλαιοποιήσεις του Χρηματιστηρίου – Ποιες πλασαρίστηκαν υψηλότερα
Κορυφαία άνοδο με αναρρίχηση στην τέταρτη θέση από τη ΔΕΗ – Η πανδημία έχει καθηλώσει δεκάδες εισηγμένες
Τα πάνω-κάτω ή για την ακρίβεια τα κάτω ήρθαν πάνω στο ελληνικό χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες, αφού από τη μία η πανδημία έβαλε στο περιθώριο πολλές εισηγμένες και από την άλλη το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών έκανε αρκετές εταιρείες να… μετατραπούν σε «βαριά χαρτιά», προσπερνώντας παλιές ισχυρές δυνάμεις της αγοράς.
Κορυφαία φυσικά περίπτωση αναδεικνύεται η ΔΕΗ, καθώς από μία είχε αποτίμηση ανάλογη του ΑΔΜΗΕ, έφτασε να είναι πλέον στην 4η θέση στη λίστα με τις εταιρείες που έχουν την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση.
Χθες (17/2) ξεπέρασε την αποτίμηση της Eurobank και της Prodea, φθάνοντας τα 2,1 δισ. ευρώ περίπου και πλέον είναι πίσω από την Coca Cola, τον ΟΤΕ και τον ΟΠΑΠ.
Η Eurobank, όπως και οι περισσότερες τράπεζες, έχουν μειώσει ρυθμούς μετά το ράλι των δύο τελευταίων μηνών του 2020, με αποτέλεσμα το στόρι της ενέργειας να ενισχύει αποτιμήσεις συγκεκριμένων εταιρειών σε βάρος άλλων.
Η πτώση της Eurobank την έριξε στην έκτη θέση κάτω από την Prodea.
Η ΔΕΗ άφησε πίσω Εθνική, Μυτιληναίο και Jumbo με τις οποίες λίγες μέρες νωρίτερα είχε ίδια αποτίμηση.
Το ράλι της Τέρνα Ενεργειακής τους προηγούμενους μήνες είχε ως αποτέλεσμα να περάσει σε κεφαλαιοποίηση τη Motor Oil, την Alpha Bank και την Τιτάν, ενώ να είναι κοντά στην κεφαλαιοποίηση των ΕΛΠΕ.

Έμειναν πίσω

ΕΛΠΕ, Motor Oil και Τιτάν δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψουν στον ίδιο βαθμό με άλλες εισηγμένες και έχουν υποχωρήσει χαμηλότερα στον πίνακα των κεφαλαιοποιήσεων.
Εσχάτως ανεβαίνει θέσεις η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αφήνοντας πίσω την ΕΥΔΑΠ, η οποία εμφανίζεται αρκετά αδύναμη, ενώ πέρασε και την Καρέλιας για 1 εκατομμύριο ευρώ.
Τα επίπεδα βέβαια της Καρέλιας, την έχουν φέρει πάνω από την ΕΥΔΑΠ, την ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ αλλά και την Πειραιώς παρά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου μέσω μετατροπής των Cocoς.
Τα νέα ιστορικά της Πλαστικά Κρήτης την φέρνουν κοντά στην αποτίμηση του ΟΛΠ και πάνω από εισηγμένες του FTSE 25 όπως Ελλάκτωρ, Aegean κ.α.
Η Quest Συμμετοχών έχει επίσης καταγράψει μεγάλο ράλι και βρίσκεται στα ιστορικά υψηλά της με αποτίμηση 391 εκατ. ευρώ και πάνω από τη Cenergy, την Ελλάκτωρ, την Ελλάδος κ.α.
Η Aegean δείχνει τάσεις συσσώρευσης με την αγορά να περιμένει την αύξηση κεφαλαίου.
Έτσι και με τα αεροσκάφη καθηλωμένα, έχει καθηλωθεί και η μετοχή και πλέον η Autohellas την «απειλεί» μετά την ανάκαμψη της μετοχής στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς προσέγγισε τα 300 εκατ. ευρώ.
Πάνω από την ΕΧΑΕ και τη Fourlis, οι οποίες διαπραγματεύονται στην υψηλή κεφαλαιοποίηση είναι πλέον η αποτίμηση της Κρι-Κρι.
Τα τελευταία χρόνια, ο ισολογισμός της έχει δυναμώσει εκπληκτικά και αυτό έχει αποτυπωθεί στο ταμπλό του ΧΑ.
Τα Πλαστικά Θράκης αν καταγράψουν μία μικρή άνοδο θα περάσουν την αποτίμηση της Fourlis.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η αποτίμηση της Κέκροψ είναι πολύ κοντά σε αυτή της Ιντρακόμ.
Τέλος το ράλι της Performance την έχει φέρει δίπλα στη Space, ενώ έχει αφήσει αρκετά πίσω τη Byte.
7885.JPG
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης