Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Σε «βαθύ» discount οι μετοχές του ΧΑ – Τι δείχνει η σύγκριση με τις ομοειδείς του εξωτερικού

Σε «βαθύ» discount οι μετοχές του ΧΑ – Τι δείχνει η σύγκριση με τις ομοειδείς του εξωτερικού

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές στις εκθέσεις τους το discount στις περισσότερες περιπτώσεις των ελληνικών μετοχών δεν δικαιολογείται

Σχετικά Άρθρα
Σε «βαθύ» discount διαπραγματεύονται οι ελληνικές μετοχές έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών.

Μία ματιά στις τελευταίες εκθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες, δείχνουν πως οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται σε ελκυστικότερα επίπεδα, έναντι των ομοειδών του εξωτερικού.
Μάλιστα και σύμφωνα πάντα με τα σχετικά reports η διαφορά (discount) δε δικαιολογείται.
Ωστόσο, εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό χρηματιστήριο έχει discount το οποίο προφανώς και οφείλεται στην περιορισμένη εμπορευσιμότητα ή και στις επιφυλακτικές προοπτικές που έχουν οι αναλυτές για την ελληνική οικονομία.
Από την άλλη μία μείωση του discount θα μπορούσε να βελτιώσει σημαντικά την εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου και του γενικού δείκτη.
Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα με βάση τις πιο πρόσφατες εκθέσεις των αναλυτών, συνοψίζονται στις παρακάτω μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

OTE
H Euroxx έδωσε τιμή στόχο τα 16,50 ευρώ από 16 ευρώ λόγω ανθεκτικότητας στην πανδημία των θετικών προοπτικών και του ισχυρού μερίσματος.
Όπως αναφέρει διαπραγματεύεται με discount 24% έναντι των ευρωπαϊκών ομοειδών που κατά την άποψή της δεν ανταποκρίνεται στα θεμελιώδη και τις προοπτικές ανάπτυξης των ελεύθερων ταμειακών ροών.

ΔΕΗ
Σύμφωνα με την Axia, η οποία αύξησε την τιμή στόχο στα 15,10 ευρώ από 7,30 ευρώ, σημειώνει πως μετά το πρόσφατο ράλι διαπραγματεύεται με EV/EBITDA 5,6 φορές (2020-21) το οποίο είναι ανάλογο με εταιρείες της Δυτικής Ευρώπης με υψηλή έκθεση στη θερμική ενέργεια αλλά ακόμα και στην τιμή στόχο που δίνει θα διαπραγματεύεται με discount περίπου 30% έναντι εταιρειών όπως ΕΝΕL, EDP, SSE και Iberdrola (6,6-6x EV/EBITDA 2022-23).

ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η Euroxx αναφέρει πως συστήνει υπεραπόδοση για όλες τις τραπεζικές μετοχές λόγω αποτιμήσεων ενώ τονίζει πως διαπραγματεύονται με δείκτη TBV 0,14-0,39 φορές για το 2021 έναντι μέσου όρου 0,29 φορές και έναντι 0,50x του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Το discount το αποδίδει στη χαμηλότερη αποτελεσματικότητα των ιδίων κεφαλαίων και στις ανησυχίες για υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε συνδυασμό και με τα νέα που αναμένονται λόγω πανδημίας.
Η Optima Bank σε έκθεσή της για τις ελληνικές τράπεζες σημείωσε πως είναι ελκυστικά αποτιμημένες με δείκτη από 0,13 έως 0,39% TBV για το 2021, το οποίο αντιστοιχεί σε discount από 25% έως και 70% έναντι των αντίστοιχων ευρωπαϊκών, που κατά την άποψή της δε δικαιολογείται και περιμένει βελτίωση αποτιμήσεων μέσα στο έτος.
Η Eurobank Equities ανέφερε πως το discount έναντι των ευρωπαϊκών ήταν στο 50% περίπου.

JUMBO
Η Optima Bank σε έκθεσή της έδινε τιμή στόχο τα 18,40 ευρώ και σημείωνε πως η μετοχή διαπραγματεύεται με μεγάλο discount έναντι των ομοειδών της Ευρώπης, το οποίο δίνει ελκυστικό σημείο εισόδου.
Εκτιμά δείκτη EV/EBITDA για το 2022 5,3 φορές έναντι 11 φορών των ευρωπαϊκών εταιρειών λιανικού εμπορίου.
Η μετοχή διαπραγματεύεται ιστορικά με μεγάλο discount περίπου 30% ο μέσος όρος στη δεκαετία.
Η Eurobank Equities έχει δώσει τιμή στόχο τα 16,10 ευρώ αναφέρει πως το discount είναι της τάξης του 40% και αναφέρει πως λόγοι όπως οι χαμηλότερες επιστροφές στους μετόχους, η υψηλή εξάρτηση από τον πρόεδρο και η μη βέλτιστη εταιρική διακυβέρνηση είναι πιθανό οι λόγοι που δημιουργούν αυτό το discount.

ΟΠΑΠ
Η Euroxx έχει δώσει τιμή στόχο τα 14,50 ευρώ και αναφέρει πως η μετοχή παίζει με EV/EBITDA (2021) 6,9 φορές που αντιστοιχεί σε discount 38% έναντι των ομοειδών εταιρειών και σε 25% έναντι του μέσου όρου της περιόδου 2011-20 της εταιρείας.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης