Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Credit Suisse: Η ΕΚΤ πρέπει να δεχτεί haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει – Σχεδόν βέβαιη η νέα βοήθεια για την Ελλάδα – Οι Ευρωπαίοι να αντιληφθούν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη κι ένα Grexit δεν θα είναι καθόλου διαχειρίσιμο

tags :
Credit Suisse: Η ΕΚΤ πρέπει να δεχτεί haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει – Σχεδόν βέβαιη η νέα βοήθεια για την Ελλάδα – Οι Ευρωπαίοι να αντιληφθούν ότι η κατάσταση είναι κρίσιμη κι ένα Grexit δεν θα είναι καθόλου διαχειρίσιμο
Να επιτρέψει το haircut στα ελληνικά ομόλογα που κατέχει καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Credit Suisse, καθώς σε περίπτωση που το ελληνικό χρέος συνεχίζει να είναι μη βιώσιμο μπορεί να προκαλέσει έξοδο της χώρας από το ευρώ, και μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να είναι διαχειρίσιμη.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυση της, το επόμενο 12μηνο της Ελλάδας είναι εξαιρετικά δύσκολο. Την ίδια ώρα, οι αγορές επηρεάζονται σημαντικά από τις ελληνικές εξελίξεις, με αποτέλεσμα οι χειρισμοί για τη χώρα να παίζουν καταλυτικό ρόλο στη σταθεροποίηση του κλίματος. Εάν η Ευρώπη, όπως διατείνονται πολύ Γερμανοί, θεωρεί μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ διαχειρίσιμη, προφανώς και κάνουν λάθος, εκτιμά η Credit Suisse.
Σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα η ΕΚΤ θα πρέπει να παρέμβει πιο αποφασιστικά στο θέμα της Ελλάδα , εξασφαλίζοντας τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα της, όπως άλλωστε έκανε και πρόσφατα ώστε να πληρωθεί το ομόλογο της 20ης Αυγούστου, ενώ μπορεί να αναδιαρθρώσει τα ομόλογα που κατέχει, μειώνοντας τις απαιτήσεις της. Αφού το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια αφορά στην εξυπηρέτηση των ομολόγων και δανείων του επίσημου τομέα, η μείωση αυτών των απαιτήσεων θα είχε σημαντικά θετική επίπτωση στην ικανότητα της Ελλάδας να χρηματοδοτηθεί.
Η ΕΚΤ, όπως και οι άλλοι Ευρωπαίοι πρέπει να αναθεωρήσουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα, ενώ άμεσα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην μεταδίδεται η αβεβαιότητα και σε άλλες χώρες.  Αν επιτραπεί η έξοδος της από το ευρώ, τότε οι αναταράξεις θα μεταφερθούν και σε άλλες χώρες της Ζώνης, με κύρια υποψήφια την Ισπανία. Και τότε, η κρίση θα ήταν δύσκολο να περιοριστεί ιδιαίτερα μάλιστα αν τα εργαλεία που διαθέτει δεν βελτιωθούν.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, το επόμενο 12μηνο η θέση της Ελλάδας θα είναι ευάλωτη, με την παροχή νέας βοήθειας να είναι πλέον αναπόφευκτη. Μόνο εάν υπάρξει ένα συνολικό σχέδιο μπορεί να επανέλθει η Ελλάδα σε πολιτικά και οικονομικά βιώσιμο δρόμο. Η έκθεση της τρόικας πλέον είναι κρίσιμης σημασίας, αλλά αν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην δημοσιοποίηση της εκτιμάται ότι θα εκληφθεί αρνητικά από την αγορά.
Τέλος αναφέρει ότι βραχυπρόθεσμα δεν αναμένει έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης