Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η ισχυροποίηση της Πειραιώς θα βοηθήσει την ισορροπία στον κλάδο

  Η ισχυροποίηση της Πειραιώς θα βοηθήσει την ισορροπία στον κλάδο
Οι διοικήσεις της Εθνικής, Alpha bank και Eurobank όταν η Πειραιώς υπέβαλλε πρόταση προς το ελληνικό δημόσιο να εξαγοράσει το 77% της ΑΤΕ και 34% του ΤΤ το αντιμετώπισαν θετικά.
Στην αρχή οι περισσότεροι ερμήνευσαν αυτή την απόφαση της Πειραιώς ως προσπάθεια στήριξης της αγοράς της χρηματιστηριακής αγοράς.
Στην πορεία όμως οι διοικήσεις των τραπεζών δεν θα αντιμετώπιζαν αρνητικά την ισχυροποίηση της Πειραιώς υπό την εξής λογική.
Η Πειραιώς πέρασε τις δυσκολίες της, κεφαλαιακά χρειάζεται ενίσχυση και η εξαγορά του σχήματος ΑΤΕ και ΤΤ επιλύει 4 προβλήματα.

Πρόβλημα πρώτο
Δίνει μια καθαρή λύση στην Πειραιώς η οποία είχε δυσκολευτεί κεφαλαιακά. Ωστόσο η Πειραιώς γνωρίζει ότι για να διεκδικήσει την ΑΤΕ και το ΤΤ χρειάζεται να αποδείξει ότι μπορεί να συγκεντρώσει 1,35 δις ευρώ που είναι ο δυνητικός στόχος.
Αν το καταφέρει θα είναι μεγάλη επιτυχία.

Πρόβλημα δεύτερο
Η ΑΤΕ όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα αποτελεί δομικό πρόβλημα στον κλάδο.
Το ερώτημα είναι ποιος θα στηρίξει την ΑΤΕ το κράτος που ελέγχει το 77% ή ιδιώτης.
Η λύση του ιδιώτη δηλαδή της ιδιωτικοποίησης προφανώς και είναι η βέλτιστη λύση αλλά στην σωστή τιμή.

Πρόβλημα τρίτο
Το ΤΤ μπορεί κεφαλαιακά και από πλευράς ρευστότητας να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη μοίρα από άλλες τράπεζες αλλά πάσχει από στρατηγική.
Η ένταξη του σε ένα ιδιωτικό σχήμα θα δημιουργήσει πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Πρόβλημα τέταρτο
Αποφεύγεται η εκδήλωση συστημικού προβλήματος στον κλάδο.
Αν μια τράπεζα θεωρητικά βρισκόταν σε αδιέξοδο όλες οι τράπεζες θα βρίσκονταν προ τετελεσμένων γεγονότων και ο κίνδυνος εκδήλωσης συστημικού προβλήματος με καταρρεύσεις και άλλα δεινά δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί.

Η Πειραιώς υπέβαλλε μια πρόταση η οποία είναι λύση το μείζον θέμα είναι το τίμημα και τι θα υποστηρίξει ο ανταγωνισμός ή απλά Εθνική, Eurobank Μarfin και προφανώς και άλλοι πόσο διατεθειμένοι  είναι να αγωνιστούν για το ΤΤ.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης