Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τα έξι ορόσημα που θα φέρουν νέες εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο

Τα έξι ορόσημα που θα φέρουν νέες εισροές στο ελληνικό χρηματιστήριο
Οι εμβολιασμοί, οι αναδυόμενες αγορές, η συμφωνία της Alpha bank, κυκλικές μετοχές, τιτλοποιήσεις και ΤΧΣ- Πειραιώς
Εξι ορόσημα εκτιμάται ότι, θα προκαλέσουν νέες εισροές στο Χρηματιστήριο, αν και προσώρας έχει ανακρούσει πρύμναν πέριξ των 800 μονάδων.
Ωστόσο, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη οι οποίοι συνομιλούν καθημερινά με ξένους επενδυτές (investor relations), οι παράμετροι οι οποίοι θα οδηγήσουν σε νέες τοποθετήσεις κεφαλαίων στην Οδό Αθηνών θα είναι οι εξής.

Πρώτον, η ταχύτητα στην διάθεση των εμβολίων είναι ο κύριος καθοριστικός παράγοντας γι αυτό διεθνώς οι επενδυτές παρακολουθούν τους ρυθμούς
διάθεσης των εμβολιασμών ώστε να δούν πόσο γρήγορα θα περάσει στον πληθυσμό η αντιμετώπιση του ιου.
Η επιβολή της νέας καραντίνας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στην Ελλάδα έχει δεσμεύσει αρκετά κεφάλαια τα οποία περιμένουν να δουν τους ρυθμούς εμβολιασμού, εξέλιξη η οποία θα βοηθήσει και τον εισερχόμενο τουρισμό.
Δεύτερον, όπως επισημαίνει τραπεζικό στέλεχος, το 2021 οι αναδυόμενες αγορές εκτιμάται ότι, θα υπεραποδώσουν έναντι των ανεπτυγμένων αγορών, όπως ήδη έχουν εκτιμήσει ξένοι οίκοι, όπως η Morgan Stanley, JP Morgan.
Τα κεφάλαια, τα οποία είναι αυξημένα απο την άπλετη ρευστότητα των αγορών θα αυξηθούν και το μερίδιο της ελληνικής αγοράς θα είναι υψηλότερο σε σύγκριση με την περυσινή περίοδο.
Επιπρόσθετα, στις αρχές Φεβρουαρίου ο Δείκτης ΜSCI θα ανακοινώσει τον ελληνικό Δείκτη και οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές θα διεκδικήσουν εκ νέου την συμμετοχή τους και πιθανότατα Eurobank και Εθνική να εισέλθουν εκ νέου στον Msci υψηλής κεφαλαιοποίησης.
Με μεγάλες πιθανότητες διεκδικεί την συμμετοχή του στον Δείκτη και η Μυτιληναίος καθώς πληροί τα κύρια κριτήρια για το ύψος της κεφαλαιοποίησης και την εμπορευσιμότητα
Ένας τρίτος καταλύτης για τις νέες εισροές θα αποτελέσει η ανακοίνωση της Alpha bank για την συμφωνία πώλησης του πακέτου κόκκινων δανείων Galaxy, ύψους 10,8 δισ. ευρώ προς την Davidson kempner – η οποία αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος μήνα.
Aρκετά επενδυτικά funds επιδιώκουν την συμμετοχή τους στην ελληνική αγορά, ωστόσο λογοδοτούν σε επενδυτικές επιτροπές, ως εκ τούτου, είναι απαραίτηση η επίσημη ανακοίνωση προκειμένου να ξεκινήσουν οι τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά.
Η ανακοίνωση λοιπόν της συμφωνίας είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου να ξεκινήσει ένα κύμα νέων εισροών προς την ελληνική αγορά.

Το trade με τις κυκλικές μετοχές

Ένα τέταρτο ορόσημο προέρχεται απο το διεθνές trade των κυκλικών μετοχών, όπου συμπεριλαμβάνονται και οι τράπεζες.
Aπο την αρχή της πανδημίας πρώτη η Morgan Stanley εξήγησε αναλυτικά την στροφή προς τις κυκλικές μετοχές. ( Mike Wilson) Σε μια κρίση, οι αξίες, όπως λ.χ η τιμή του ακινήτου πέφτει.
Όταν, όμως, η οικονομία αρχίσει να ανακάμπτει τότε οι μετοχές των εταιρειών που ευνοούνται περισσότερο καταγράφουν την υψηλότερη άνοδο.
Κι αυτή είναι η κατηγορία των κυκλικών μετοχών, όπως συνέβη με τις τράπεζες, τις εταιρείες εμπορευμάτων, εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, εμπορικές κα.
Με την κρίση της πανδημίας οι κυκλικές μετοχές – μεταξύ αυτών και οι τράπεζες – αρχικά κατέγραψαν σημαντική πτώση.
Πριν, όμως, διαφανεί η έξοδος απο την πρώτη καραντίνα, οι τραπεζικές μετοχές ανέκαμψαν σημαντικά στις ΗΠΑ – μάλιστα τότε σημειώθηκε μια άνοδος και στην ελληνική αγορά απο τα χαμηλά των τραπεζικών μετοχών.
Αργότερα, απο τα τέλη Οκτωβρίου ακολούθησε ο σοβαρός κύκλος της ανόδου για τις ελληνικές τραπεζικές μετοχές οι οποίες ήταν ελκυστικές εξαιτίας του χαμηλού δείκτη προς λογστική αξία. (0,20-0,30 εκείνη την περίοδο
Η πέμπτος σοβαρή παράμετρος θα προέλθει απο τις νέες τιτλοποιήσεις
( Hρακλής ΙΙ) ενω το επόμενο και καθοριστικό ίσως ορόσημο είναι ο νέος νόμος του ΤΧΣ και η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.
Η ανανέωση της εμπιστοσύνης απο τους ξένους επενδυτές θα αποτελέσει την βασική αλλαγή και έναυσμα για εισροή νέων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης