Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Απίστευτο - Στην προσπάθεια αναζήτησης bad bank στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαπίστωσαν ότι απλά δεν υπάρχει – Ωστόσο προσπαθούν να εφεύρουν και τι βρήκαν για bad bank….τους εργαζόμενους….

Απίστευτο - Στην προσπάθεια αναζήτησης bad bank στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαπίστωσαν ότι απλά δεν υπάρχει – Ωστόσο προσπαθούν να εφεύρουν και τι βρήκαν για bad bank….τους εργαζόμενους….
(upd2)Το πιθανότερο σενάριο είναι να μην σπάσει σε good και bad bank το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Οι περισσότεροι εμπλεκόμενοι θεωρούν ότι δεν πρέπει να σπάσει σε good και bad bank.

Όμως πίσω από τα ευχολόγια επιχειρήθηκε να διερευνηθεί το εξής απλό «αν σπάσει σε good και bad bank το ΤΤ τι θα πρέπει να περιλαμβάνει;»
Κατά την έρευνα διαπίστωσαν ότι με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία ενεργητικού το ΤΤ έχει ελάχιστα bad στοιχεία και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να στοιχειοθετηθεί διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα.
Π.χ. η TBank συγχωνεύθηκε με το ΤΤ έχοντας πρώτα εξυγιανθεί. Μάλιστα το ΤΕΚΕ έχει καλύψει το funding gap του ενεργητικού της TBank με 700 εκατ. Άρα η TBank εξυγιάνθηκε και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί bad bank.
Έψαξαν λοιπόν και δεν βρήκαν.
Όμως φαίνεται μπορεί να μην βρήκαν αλλά προσπαθούν να εφεύρουν bad bank δραστηριότητα στο ΤΤ.
Ποια είναι η bad bank δραστηριότητα που ανακάλυψαν;
Τους εργαζόμενους.
Ναι καλά διαβάσατε, δεν γράψαμε λάθος, θέλουν για να στοιχειοθετηθεί «κατηγορία» για bad bank τους εργαζομένους.
Κατά πληροφορίες που δεν αμφισβητούνται για την αξιοπιστία τους «οι εργαζόμενοι θεωρούνται στο ΤΤ ότι είναι και καλοπληρωμένοι, δημοσιοϋπαλληλικού χαρακτήρα και με περιορισμένη τραπεζική γνώση και εμπειρία άρα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αφορμή να σπάσει το ΤΤ σε καλή και κακή τράπεζα»
Θα μου επιτρέψετε να πάρω μια θέση ξεκάθαρη.
Πολλά στελέχη του ΤΤ είναι όχι απλά ικανά αλλά ικανότατα.
Προφανώς το ζήτημα της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας είναι πρόβλημα αλλά δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να είναι bad bank.
Με βάση μια άποψη αν έσπαγε σε good και bad το ΤΤ οι εργαζόμενοι στην νέα τράπεζα θα προσλαμβάνονταν με άλλες συμβάσεις.
Έτσι και οι εργαζόμενοι δεν θα έχαναν τις δουλειές τους και θα έσπαγε ο δημοσιοϋπαλληλικός χαρακτήρας των εργαζομένων.
Όμως αν σπάσει σε good και bad θα χάσουν οι μέτοχοι τα χρήματα τους εξέλιξη που είναι ηθικά ανέντιμη αν σκεφθεί κανείς ότι το 55% των μετοχών του ΤΤ το κατέχουν ιδιώτες.
Για τους εργαζομένους προτείνουμε να μην σπάσει σε καλή και κακή τράπεζα αλλά να υπάρξει αλλαγή του υφιστάμενου εργασιακού καθεστώτος με ανάλογες συμβάσεις με την τράπεζα που θα εξαγοράσει το ΤΤ, υπό την αίρεση ότι κανείς δεν θα απολυθεί και σύλλογος εργαζομένων, μέτοχος και η τράπεζα που θα την εξαγοράσει  θα συμφωνήσουν.

Η έρευνα του www.bankingnews.gr

Το  www.bankingnews.gr πρόσφατα είχε ρωτήσει το  υπουργείο οικονομικών, το ΤΧΣ, την ΤτΕ και την διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου αν θα σπάσει σε good και bad bank.
Να σημειωθεί ότι το ΤΤ έχει πάρει παράταση έως τις 10 Οκτωβρίου για να ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2011 και βεβαίως να έχει ξεκαθαρίσει ο τρόπος ανακεφαλαιοποίησης του.
Οι απαντήσεις που λάβαμε.
Υπουργείο Οικονομικών: Αργότερα θα αποφασιστεί η λύση για το ΤΤ σχεδιάζουμε να πωλήσουμε.
ΤΧΣ: Δεν υπάρχει απόφαση όλα είναι ανοικτά, ωστόσο αναζητώνται λύσεις να μην σπάσει σε good και bad bank αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί και αυτή η λύση.  
ΤτΕ: Δεν έχει αποφασιστεί η λύση για το ΤΤ προς το τέλος του 2012 θα παρθούν οι αποφάσεις. Είναι ειδική περίπτωση.
Διοίκηση ΤΤ: Αναμένουμε τον βασικό μέτοχο και τις εποπτικές αρχές να μας ανακοινώσουν τα σχέδια τους.
Τι μας αποδεικνύουν οι αναφορές αυτές ότι ακόμη το μοντέλο – λύση για το ΤΤ δεν έχει βρεθεί.
Ωστόσο είναι αδιανόητο οι μέτοχοι του ΤΤ να βρίσκονται σε ομηρία.
Επιμένουμε ότι το ΤΤ δεν μπορεί και δεν πρέπει να σπάσει σε good και  bad bank αλλά να πωληθεί σε μια συστημική τράπεζα ώστε μέσω της ανταλλαγής μετοχών, οι μέτοχοι του ΤΤ να μην χάσουν τα μετοχικά τους δικαιώματα.
Για να ειπωθεί ξεκάθαρα αν σπάσει σε good και bad οι 25-30 χιλ μέτοχοι του ΤΤ θα χάσουν πλήρως τις μετοχές τους.
Όσοι πάνε να διεκδικήσουν αξίες από την bad bank απλά δεν θα πάρουν τίποτε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης