Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Από τα… αζήτητα στο επίκεντρο – Μετοχές που αύξησαν όγκους και κατέγραψαν ράλι ανόδου

Από τα… αζήτητα στο επίκεντρο – Μετοχές που αύξησαν όγκους και κατέγραψαν ράλι  ανόδου
Η μακρά περίοδος συσσώρευσης με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ερμηνεύεται τεχνικά ως προσπάθεια συγκέντρωσης μετοχών από το λεγόμενο έξυπνο χρήμα
Συχνά, η περιορισμένη εμπορευσιμότητα σε μετοχές συγκεκριμένων εταιρειών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα προκειμένου να τοποθετηθούν επενδυτές.
Παρά τα ελκυστικά θεμελιώδη που μπορεί να διαθέτουν συγκεκριμένες εταιρείες, οι επενδυτές απέχουν, αφού θεωρούν πως ο κίνδυνος «εγκλωβισμού» καραδοκεί και δύσκολα θα μπορέσουν να «απαλλαγούν» από κάποια θέση, αφού πολλές φορές κάποιες μετοχές δυσκολεύονται να κάνουν ακόμα και μία πράξη.
Ωστόσο, η μακρά περίοδος συσσώρευσης με εξαιρετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ερμηνεύεται τεχνικά ως προσπάθεια συγκέντρωσης μετοχών από το λεγόμενο έξυπνο και υπομονετικό χρήμα.
Από επενδυτές δηλαδή που έχουν εντοπίσει κρυμμένες αξίες σε μετοχές και αναλαμβάνουν το ρίσκο να τοποθετηθούν εκεί που η πλειονότητα των επενδυτών τις απορρίπτει.
Όμως και το παρελθόν έχει δείξει πως όταν το κλίμα το επιτρέψει, η ανοδική κίνηση περνάει και από τις συγκεκριμένες και κατά την τρέχουσα χρονική περίοδο αρκετές όχι μόνο έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο αλλά συγχρόνως ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών έχει πολλαπλασιαστεί δίνοντας τη δυνατότητα εύκολης εισόδου ή εξόδου.

Η Ideal

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετοχή της Ideal, η οποία στις αρχές του 2020 ήταν στο 1 ευρώ και σήμερα είναι πάνω από τα 2 ευρώ με άνοδο περίπου 120%.
Μάλιστα η άνοδος ξεκίνησε από τα μέσα Αυγούστου 2020, ήτοι σε διάστημα 4 μηνών η αξία της υπερδιπλασιάστηκε.
Ο όγκος από μερικές εκατοντάδες τεμάχια έχει φτάσει ακόμα και πάνω από 100 χιλ. τεμάχια, με το μέσο όρο να είναι πάνω από 20 χιλ. τεμάχια στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Στις αρχές του έτους η αποτίμηση ήταν στα 8 εκατ. ευρώ περίπου, με τα ίδια κεφάλαια στο πρώτο εξάμηνο του 2020 να είναι στα 12 εκατ. ευρώ άρα p/bv 0,66 τότε και 1,61 φορές σήμερα.
Επιπλέον διέθετε ταμειακά διαθέσιμα 4 εκατ. ευρώ και σχεδόν μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις.
Τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο ήταν 516 χιλ. ευρώ που έδιναν χαμηλό p/e και εξαιρετικά χαμηλό αν από την αποτίμηση αφαιρούσαμε τον καθαρό δανεισμό.

Παΐρης

Η Παΐρης ήταν επίσης στα αζήτητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και πολλές φορές  με ελάχιστο όγκο είχε ακραίες διακυμάνσεις.
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου 2020, έβαλε τη μετοχή ξανά μετά από αρκετό καιρό στο επίκεντρο με αποτέλεσμα η τιμή από τα 0,30 -0,40 ευρώ που ήταν στις αρχές του 2020 να βρεθεί στα 0,90 ευρώ και η αποτίμηση πλέον να λέει 4,5 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται πως μέχρι τα τέλη σχεδόν του Σεπτέμβρη είχε τιμές κάτω από 0,30 ευρώ.
Όμως το εξάμηνο έδειξε καθαρά κέρδη 434 χιλ. ευρώ δίνοντας εξαιρετικά χαμηλό p/e στη μετοχή, ενώ παράλληλα τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν στα 2,25 εκατ. ευρώ.

Δομική-Byte

Η Δομική Κρήτης κατάφερε μετά από χρόνια να βγει από την κατηγορία της επιτήρησης και από εκεί που τον περασμένο Μάιο είχε πολλές συνεδριάσεις χωρίς πράξη και τιμή 0,14 ευρώ σήμερα είναι στα 0,44 ευρώ και με όγκους ακόμα και πάνω από 100 χιλ. τεμάχια, όπως στις τελευταίες συνεδριάσεις.
Η Byte από τον περασμένο Απρίλιο και μέχρι τέλος σχεδόν Σεπτεμβρίου έχοντας κάνει μία ανοδική κίνηση από τα χαμηλά του Μαρτίου συσσώρευε από τα 0,78 ευρώ έως τα 0,95 ευρώ με χαμηλούς όγκους που δεν ξεπερνούσαν συχνά τα 5 χιλ. τεμάχια.
Η αποτίμηση ήταν κάτω από τα 15 εκατ. ευρώ περίπου όσα και τα ίδια κεφάλαια, αν και πολλές από τον κλάδο της έπαιζαν με p/bv πάνω από 2 φορές.
Με χαμηλό καθαρό δανεισμό και σημαντική βελτίωση των καθαρών κερδών στο πρώτο εξάμηνο (690 χιλ. ευρώ από 210 χιλ. ευρώ), άρχισε από το τέλος Σεπτεμβρίου να βελτιώνει την αποτίμησή της και σήμερα είναι στα 26 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ η τιμή είναι πάνω από τα 1,60 ευρώ.
Εννοείται πως οι όγκοι έχουν επίσης βελτιωθεί.
Οι παραπάνω περιπτώσεις είναι λίγες από τις αρκετές που έχει να επιδείξει σήμερα το ταμπλό του ΧΑ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης