Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τι δείχνει η ενημέρωση των 125 εισηγμένων για την πορεία 9μήνου 2020 – Ποιες ξεχώρισαν

Τι δείχνει η ενημέρωση των 125 εισηγμένων για την πορεία 9μήνου 2020 – Ποιες ξεχώρισαν
Σύμφωνα με τα στοιχεία 125 εισηγμένων οι πωλήσεις κατέγραψαν λόγω της πανδημίας σημαντική υποχώρηση 20,5% και κατήλθαν στα 33,12 δισ. ευρώ από 41,7 δισ. ευρώ
Ξεκαθάρισε κάπως το τοπίο για τις εισηγμένες, μετά την ενημέρωση που απέστειλαν για την πορεία του τρίτου τριμήνου, κατόπιν «εντολής» της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews (BN).
Σύμφωνα με τα στοιχεία 125 εισηγμένων οι πωλήσεις κατέγραψαν λόγω της πανδημίας σημαντική υποχώρηση 20,5% και κατήλθαν στα 33,12 δισ. ευρώ από 41,7 δισ. ευρώ.
Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), μειώθηκαν 25,25% διαμορφούμενα στα 3,82 δισ. ευρώ από 5,11 δισ. ευρώ.
Σε γενικές γραμμές η αίσθηση που αφήνουν τα αποτελέσματα είναι πως πολλές εισηγμένες τα πήγαν σημαντικά καλύτερα από τις εκτιμήσεις, εξέλιξη που συνέβαλε στη βελτίωση των αποτιμήσεων αρκετών από αυτές.
Ο κλάδος των πλαστικών έδειξε μεγάλες αντοχές, ο κλάδος της πληροφορικής τα πήγε αρκετά καλά, ενώ βελτιωμένα ήταν τα αποτελέσματα και όσων είχαν ή απέκτησαν δραστηριότητα στα είδη προσωπικής φροντίδας.

Οι χαμένοι

Ο μεγάλος χαμένος είναι ο κλάδος των εταιρειών διύλισης, των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό αλλά και ο κλάδος της κατανάλωσης, μεταξύ άλλων.
Από το σύνολο των εταιρειών που έδωσαν ενημέρωση, πλην των 5 τραπεζών, οι 75 εμφάνισαν κέρδη και 45 ζημία.
Σημειώνεται πως οι εισηγμένες δεν είχαν υποχρέωση να αναφέρουν τελική γραμμή, δηλαδή κέρδη ή ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας.
Αυτό σημαίνει πως κάποιες εισηγμένες που μπορεί να δημοσίευσαν κέρδη σε επίπεδο προ φόρων και τόκων, θα μπορούσε η τελική γραμμή να έχει ζημιές.
Μόλις 16 εισηγμένες είχαν αρνητικό EBITDA.

Ικανοποίησαν

Αυξημένα κέρδη που ικανοποίησαν την επενδυτική κοινότητα εμφάνισαν οι εισηγμένες: ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Τιτάν, ΔΕΗ, Πλαστικά Θράκης, Κρι-Κρι, Flexopack, Παπουτσάνης, Revoil, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Lavipharm κ.α.
Ωστόσο, πολύ καλά χαρακτηρίστηκαν και τα αποτελέσματα των Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Καρέλιας, ΕΥΔΑΠ (η μείωση οφείλεται σε απομείωση),ΑΔΜΗΕ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Quest κ.α.
Από την άλλη, λόγω της υποχώρησης της κατανάλωσης και των τιμών του πετρελαίου, αρνητικά αποτελέσματα σε επίπεδο κερδοφορίας εμφάνισαν ΕΛΠΕ και Motor Oil, ενώ η μείωση του τουρισμού επηρέασε την Aegean, η οποία εμφάνισε μεγάλες επίσης ζημιές και έχει ζητήσει κρατική ενίσχυση.
Intralot και Ελλάκτωρ εμφάνισαν ξανά ζημιές.
Ζημιές είχαν και οι ναυτιλιακές εταιρείες (Attica Group, ΑΝΕΚ), αλλά και οι ξενοδοχειακές ή όσες σχετίζονται με τον τουρισμό (Λάμψα, ΓΕΚΕ, Κυριακούλης).
Αντοχές έδειξαν οι εταιρείες ακινήτων και ειδικά όσες έχουν στην κατοχή τους κέντρα logistics.
Να σημειωθεί πως οι περισσότερες εισηγμένες έκαναν χρήση των κυβερνητικών μέτρων, με αποτέλεσμα να έχουν μειωμένα λειτουργικά έξοδα στο εννεάμηνο, κάτι που αντιστάθμισε έως ένα βαθμό την απώλεια των εσόδων.
Το ενδιαφέρον πλέον έχει στραφεί στην πορεία που θα έχουν το 2021, καθώς αναμένεται να εισρεύσουν κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αναμένεται και αύξηση του ΑΕΠ.
Image
Image
Image
 
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης